Από κοινού εκπαιδευτικοί, γονείς, ταξικά συνδικάτα, να κάνουν δική τους υπόθεση και αυτή τη μάχη, καλεί η Γραμματεία του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών
MotionTeam |
«Μετά την άγρια επιδρομή στο λαϊκό εισόδημα, τη φορολεηλασία, την κατεδάφιση του Ασφαλιστικού συστήματος, το πολυνομοσχέδιο για το "νέο σχολείο" της αμάθειας και των χορηγών, ήρθαν στη δημοσιότητα τα σχέδια του υπουργείου Παιδείας για καταργήσεις ή συγχωνεύσεις σχολείων.
Πιο συγκεκριμένα, η ηγεσία του ΥΠΔΒΜ προχωράει σε "πογκρόμ" κατάργησης σχολείων, με πρόσχημα "την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, την αξιοποίηση των υποδομών και την εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας, την παιδαγωγική λειτουργία των σχολείων".
Για ποια παιδαγωγική μιλάει το υπουργείο Παιδείας; Την παιδαγωγική του σχολείου της αγοράς, της ταξικής διαφοροποίησης, της επέλασης των χορηγών, της κατάρτισης και των δεξιοτήτων, της σχολικής διαρροής. Την παιδαγωγική αυτή, την απορρίπτουμε!
ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΟΝΙΟΣ, ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ. Πρόκειται για συνέχιση της βάρβαρης, αντεργατικής πολιτικής που, στο όνομα της καπιταλιστικής κρίσης στήνει στο εκτελεστικό απόσπασμα ό,τι έχει να κάνει με τις λαϊκές ανάγκες. Ειδικά, το επιχείρημα της κυβέρνησης, πως καταργεί διθέσια και τριθέσια σχολεία, δήθεν για παιδαγωγικούς λόγους, αποτελεί πρόκληση. Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας! Ας αναρωτηθούν οι εργαζόμενοι: Γίνεται αυτοί που ρημάζουν τη ζωή της λαϊκής οικογένειας, να νοιάζονται για τη μόρφωση των παιδιών της; Επιδιώκουν να στοιβάξουν τα παιδιά, σε πολυδύναμα σχολεία, που θα παράγουν μαζικά ευέλικτους, καταρτίσιμους εργαζόμενους, σχολεία που θα μπορούν να προσελκύουν χορηγούς. Αυτό θέλουν με τις καταργήσεις των σχολείων.
Η απόφαση αυτή, από κοινού με την κατεύθυνση για 25άρια-30άρια τμήματα, το δραματικό περιορισμό των διορισμών, τη γενίκευση των ελαστικών σχέσεων εργασίας θα έχει δραματικές συνέπειες, στην ήδη υποβαθμισμένη μόρφωση των παιδιών του Λαού μας. Χορηγοί θα μπαινοβγαίνουν στα σχολεία, ανταλλάσσοντας τα ψίχουλα που θα πετούνε με το δικαίωμά τους να καθορίζουν οι ίδιοι το αναλυτικό πρόγραμμα (δηλώσεις Διαμαντοπούλου, σχέδιο για τη διοικητική δομή της εκπαίδευσης). Επίθεση, δηλαδή, τόσο στην τσέπη των εργαζόμενων - γονιών, όσο και στα μυαλά των μαθητών.
Ταυτόχρονα, ανοίγει περαιτέρω ο δρόμος για απολύσεις εκπαιδευτικών με πρόσχημα πάντα, πως όταν δεν υπάρχει αντικείμενο εργασίας, μονιμότητα δεν υφίσταται (υποχρεωτικές αποσπάσεις εκπαιδευτικών από περιοχή σε περιοχή, π.χ. Θεσσαλονίκη, Θεσσαλία, κ.ά.). Η νέα πρόταση της κυβέρνησης για την "Αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του εκπαιδευτικού συστήματος" θα ολοκληρώσει το έγκλημα!
Σκόπιμα, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΟΛΜΕ - ΔΟΕ αποκρύπτουν την πραγματική ουσία των καταργήσεων και στέκονται αποκλειστικά στην οικονομική πλευρά του ζητήματος, που ασφαλώς υπάρχει. Δίνουν έτσι συγχωροχάρτι, με άλλα λόγια στήριξη, στη στρατηγική του κεφαλαίου και στην κυβέρνηση, γιατί ακριβώς συμφωνούν με το σχολείο της αγοράς. Αρωγοί σε αυτήν την προσπάθεια των ΔΟΕ-ΟΛΜΕ για τη συσκότιση της ταξικής πραγματικότητας στην εκπαίδευση ήταν και είναι οι δυνάμεις του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και των ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ. Για παράδειγμα, στην προηγούμενη αλλά και στη νέα εισήγηση της ΟΛΜΕ για τις Γενικές Συνελεύσεις κάνουν γαργάρα με ό,τι έχει σχέση με το σχολείο της αγοράς, την επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση, τις κατευθύνσεις της ΕΕ για το περιεχόμενο της γνώσης και της μόρφωσης, το σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών, κ.ά.
Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός. Από κοινού εκπαιδευτικοί, γονείς, ταξικά συνδικάτα, να κάνουν δική τους υπόθεση και αυτή τη μάχη.
Απορρίπτουμε τη νέα διοικητική δομή - το νέο ολοήμερο σχολείο - τη διαφοροποίηση του προγράμματος στο επίπεδο της Περιφέρειας και του σχολείου - τις συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων.
Διεκδικούμε σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές.
Παλεύουμε για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην παιδεία - Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία παιδεία για όλους. Δίχρονη υποχρεωτική Προσχολική Αγωγή - Ενιαίο δωδεκάχρονο υποχρεωτικό σχολείο, χωρίς ταξικές και φυλετικές διακρίσεις - Δημόσιες δωρεάν επαγγελματικές σχολές και Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση.
Πάλη για την Παιδεία και τον εκπαιδευτικό των σύγχρονων λαϊκών αναγκών!»
Με πρόταση του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ, θα γίνει 3ωρη στάση εργασίας τη Δευτέρα 31 Γενάρη και κάθε φορά που επιχειρείται η εφαρμογή των εγκυκλίων υποχρεωτικών μετακινήσεων εκπαιδευτικών ή συγχωνεύσεων - καταργήσεων σχολείων
Οπως περιγράφεται στην ανακοίνωση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, «με δύο "επείγουσες" αποφάσεις (6905/Δ2/19-1-2001 και 6905α/Δ2/25-1-2011) το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε μαζικές μετακινήσεις καθηγητών (σχεδόν όλων των ειδικοτήτων) που "πλεονάζουν" στους νομούς που υπηρετούν, σε άλλους νομούς και περιφέρειες χωρίς τη θέλησή τους και στη μέση της χρονιάς. Ενδεικτικό είναι ότι οι συνάδελφοι καλούνται να τοποθετηθούν (μετακινηθούν) σε νομούς, όπως της Φλώρινας, της Ξάνθης, των Κυκλάδων, των Δωδεκανήσων, του Εβρου, κ.λπ.».
Τονίζεται ότι αυτή η τακτική:
«Ιδιαίτερα σοβαρό κρίνεται το γεγονός αυτό, κρίνοντάς το σε συνδυασμό με τη γενικότερη διοικητική αναδιάρθρωση της εκπαίδευσης, σε συνάρτηση με τις συμπτύξεις τμημάτων και τις σχεδιαζόμενες καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων ( επαρχία, συστεγαζόμενα, κ.λπ.):
Συζητήθηκε στη Βουλή η Ερώτηση του ΚΚΕ για τους μαθητές των εσπερινών σχολείων
Να αρθεί η νομοθετική αδικία με βάση την οποία δε δίνεται η δυνατότητα στους μαθητές των νυχτερινών σχολείων να αλλάξουν κατεύθυνση για να δώσουν εισαγωγικές εξετάσεις, ζήτησε, χτες, με Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πρωτούλης.
Οπως επισήμανε, πρόκειται για μαθητές «που σπουδάζουν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, που δουλεύουν το πρωί και ιδιαίτερα με τις σημερινές εργασιακές σχέσεις και πηγαίνουν στο σχολείο το απόγευμα». Αναφερόμενος στο πρόβλημα που υπάρχει σημείωσε ότι «ενώ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης δε γίνεται διαχωρισμός μεταξύ ημερήσιων και νυχτερινών σχολείων, μια διευκρινιστική και ερμηνευτική επιστολή της διεύθυνσης οργανισμού και διεξαγωγής εξετάσεων στερεί τη δυνατότητα αλλαγής ειδικότητας και τομέα στους αποφοίτους εσπερινών. Αυτά τα δέκα - δεκαπέντε παιδιά στην ουσία πετάχτηκαν έξω από τη δυνατότητα να δώσουν πανελλαδικές εξετάσεις ή να δώσουν στο Τμήμα όπου επιθυμούσαν να περάσουν, για να έχει το πτυχίο και ένα αντίκρισμα. Να μην πάνε δηλαδή σε κάποιο ΤΕΙ, που, όπως γνωρίζετε πολύ καλύτερα, δεν έχουν και κανένα αντίκρισμα. Ηθελαν να πάνε σε ένα ΤΕΙ, απ' όπου να αποκτήσουν ένα "χαρτί" και να μπορούν να παλέψουν στη ζωή τους. Καταλαβαίνετε, επομένως, ότι είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να λυθεί και μπορούν να επιστρέψουν και αρκετά παιδιά από αυτά που ήδη εγκατέλειψαν».
Απαντώντας ο υφυπουργός Παιδείας, Ι. Πανάρετος, αναγνώρισε το πρόβλημα υποστηρίζοντας ότι οφείλεται στις συνεχείς αλλαγές του συστήματος. Οπως είπε, «υπήρξε μία σειρά διαδοχικών αλλαγών στο αρχικό προεδρικό διάταγμα, που αφορούσε τον τρόπο εισαγωγής. Αυτές οι διαδοχικές αλλαγές έγιναν το 2004, το 2005, το 2006, το 2007 και το 2008». Επίσης, δήλωσε ότι «αν πράγματι υπάρχει κάποια αδικία, θα τη διορθώσουμε» στο πλαίσιο των συνολικών αλλαγών που θα επιχειρηθούν στο σύστημα εισαγωγής.
Αναστάτωση και ανησυχία προκαλεί στους γονείς το σχέδιο του υπουργείου για συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων. Προχτές, στην Ηλιούπολη, πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας της Ενωσης και Συλλόγων Γονέων της πόλης στο Δημοτικό Συμβούλιο από το οποίο ζήτησαν να μην προχωρήσουν οι συγχωνεύσεις. Το αίτημα των γονιών στηρίζουν οι εκλεγμενοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» που σημειώνουν ότι αυτό το μέτρο δεν είναι αποτέλεσμα του «μνημονίου» αλλά μέτρο που εντάσσεται στις αναδιαρθρώσεις που προωθούνται για να φτιαχτεί το σχολείο της αγοράς, της ακριβοπληρωμένης αμάθειας. Παράλληλα, τονίζουν την ανάγκη συνολικά να καταδικάσουν οι εργαζόμενοι αυτή την πολιτική.