ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 22 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΝΩΣΗ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ - ΠΑΣΕΒΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Κοινή δράση για την υπεράσπιση της κυριακάτικης αργίας

Παράσταση διαμαρτυρίας εμποροϋπαλλήλων και μικρεμπόρων διοργανώνουν τη Δευτέρα 24 Γενάρη στις 9 π.μ. μπροστά στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και η ΠΑΣΕΒΕ, απαιτώντας να σταματήσει κάθε ενέργεια και συζήτηση για την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που εξυπηρετεί τα σχέδια κυβέρνησης και πολυκαταστημάτων, που θέλουν να τους εξοντώσουν.

Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα 24 Γενάρη η Διοίκηση της ΕΣΕΕ συνεδριάζει με το πρόσχημα της «εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς» και με στόχο την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

Με κοινή ανακοίνωσή τους, η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ σημειώνουν: «Οι ενέργειες της Διοίκησης της ΕΣΕΕ είναι γνωστό ποιους εξυπηρετούν. Εδώ και 2 δεκαετίες ο ΣΕΛΠΕ, δηλαδή οι μεγαλέμποροι, τα πολυκαταστήματα απαιτούν να καταργηθεί η Κυριακάτικη αργία, οι εργαζόμενοι να μην έχουν δικαιώματα, σταθερό ωράριο, συλλογικές συμβάσεις, συνδικαλιστική οργάνωση.

Αυτός ο ΣΕΛΠΕ, ο νεκροθάφτης του μικρομάγαζου, έχει γίνει ο κύριος συνομιλητής του προεδρείου της ΕΣΕΕ που ως πιστός "υπηρέτης" πρέπει να φέρει εις πέρας το έργο αυτό, αφού δεν το είχε καταφέρει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθήνας. Δε λείπουν ούτε παραπάνω ώρες, ούτε παραπάνω μέρες, ούτε οι Κυριακές από την αγορά. Λεφτά δεν υπάρχουν στις τσέπες των λαϊκών στρωμάτων, γι' αυτό δεν μπαίνει πελάτης στα μαγαζιά».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ELITE»
Απέκρουσαν ξανά την εργοδοτική επιθετικότητα

Για δεύτερη φόρα, μέσα σε λίγες μέρες, οι εργαζόμενοι στην υποδηματοποιία «ELITE», μαζί με το ταξικό τους Συνδικάτο και την Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Κλωστοϋφαντουργία - Ιματισμό - Δέρμα Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), έβαλαν φρένο στην εργοδοτική επιθετικότητα. Πριν μία βδομάδα, η εργοδοσία ανακοίνωσε στους εργαζόμενους πως θα προχωρήσει στην εφαρμογή της εκ περιτροπής τριήμερης εργασίας. Τότε, οι εργαζόμενοι μαζί με το Συνδικάτο και την Ομοσπονδία ανάγκασαν την εργοδοσία να πάρει πίσω τις θέσεις της και να δεχθεί την κλαδική σύμβαση των υποδηματοποιών.

Ωστόσο, πριν περάσει μία βδομάδα, η εργοδοσία επανήλθε προχτές με νέα πρόταση για εκ περιτροπής εργασία, αυτή τη φορά τετραήμερη. Οι εργαζόμενοι προχώρησαν άμεσα σε νέα γενική συνέλευση, όπου και επανέλαβαν την απόφασή τους να μη δεχθούν καμιά εκ περιτροπής εργασία, καμιά εφαρμογή του αντεργατικού νομοθετικού οπλοστασίου της κυβέρνησης. Αποφάσισαν, επιπλέον, πως θα προχωρήσουν άμεσα σε επίσχεση εργασίας, αλλά και σε δυναμικότερες μορφές κινητοποιήσεων αν απαιτηθεί. Η εργοδοσία, για μια ακόμη φορά, έκανε πίσω από τις αντεργατικές της μεθοδεύσεις, απέναντι στην ενότητα και την αποφασιστικότητα που επέδειξαν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο, μαζί με την εργοστασιακή τους επιτροπή και τα ταξικά σωματεία.

Ετσι, χτες το πρωί, υπήρξε συμφωνία, μεταξύ της «ELITE ΑΕΒΕ», της ΟΕΚΙΔΕ και της Εργοστασιακής Επιτροπής, όπου προβλέπεται: «Δεν εφαρμόζεται η εκ περιτροπής εργασία και ό,τι άλλο προβλέπεται από το νόμο 3846/2010. Εφαρμόζεται η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, άρθρο 3, μέχρι 28/2/2011. Στις 25 Φεβρουαρίου επανερχόμαστε σε νέα συνάντηση και συζήτηση για τις εξελίξεις στην πορεία της επιχείρησης, με στόχο την εφαρμογή της πλήρους απασχόλησης».

ΟΜΙΛΟΣ «ΙΝΤΡΑΚΟΜ»
Μείωση μισθών και νέα μείωση προσωπικού

Φωτ. από απεργιακή περιφρούρηση του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών Αττικής στην «Ιντρακόμ»
Φωτ. από απεργιακή περιφρούρηση του Συνδικάτου Τηλεπικοινωνιών Αττικής στην «Ιντρακόμ»
Σε μείωση των μισθών και σε νέα μεγάλη μείωση του προσωπικού προχωρά η εργοδοσία του Ομίλου «Ιντρακόμ» («Telecom», «Defence», ΙΤ και HOL) μέχρι τα μέσα Φλεβάρη, όπως ανακοίνωσε προχτές στη διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων. Η εργοδοσία έχει υλοποιήσει ανάλογους σχεδιασμούς και τα προηγούμενα χρόνια, αποτέλεσμα των οποίων είναι και η μεγάλη μείωση του προσωπικού, που ξεπερνά τα 1.800 άτομα στις εταιρείες «Telecom», «Defence» και IT από το 2004 έως σήμερα.

Χτες συνεδρίασε το ΔΣ του Σωματείου και αποφασίστηκε να γίνει γενική συνέλευση την Πέμπτη 27 Γενάρη με πρόταση για 48ωρη απεργία στις 1 και 2 Φλεβάρη. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΠΑΣΚΕ αρχικά είχε προτείνει να γίνει γενική συνέλευση στις 8 Φλεβάρη, όταν δηλαδή η εργοδοσία θα είχε υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου της. Επιπλέον η ΠΑΣΚΕ μαζί με την παράταξη της «ΓΕΝΟΒΑ» δε δέχθηκαν την πρόταση των ταξικών δυνάμεων, της «Αγωνιστικής Εργατοϋπαλληλικής Ενότητας», για την πραγματοποίηση στάσεων εργασίας μέχρι να γίνει η απεργία, ως άμεση απάντηση στα εργοδοτικά σχέδια.

Στη Βουλή το θέμα των «Ατλάντικ»

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι στα καταστήματα σούπερ μάρκετ «ΑΤΛΑΝΤΙΚ» στη Θεσσαλονίκη (επιχείρηση που βρίσκεται σε διαδικασία πτώχευσης) δείχνουν ανάγλυφα το πώς οι εργοδότες αξιοποιούν το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο για να διαιωνίζουν την αυθαιρεσία τους κατά των εργαζομένων. Οπως κατήγγειλε χτες στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση η βουλευτής του ΚΚΕ Σ. Καλαντίδου σε κατάστημα της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη επιχειρείται η πώληση του εξοπλισμού του σε εταιρεία που έχει σχέση με τον ιδιοκτήτη των σούπερ μάρκετ και απαιτήθηκε από τους εργαζόμενους να υπογράφουν οικειοθελή παραίτηση ή άλλη σύμβαση εργασίας με το νέο αγοραστή και όσοι δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό μένουν απλήρωτοι. Απαντώντας ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης είπε ότι έγινε παρέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 20.000 ευρώ και διαπιστώθηκε ότι σε συγκεκριμένο κατάστημα υπήρξε βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας. Η Σ. Καλαντίδου στην παρέμβασή της αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες περιπτώσεις επιχειρήσεων που δεν υλοποιούν αποφάσεις δικαστηρίων και του ΣΕΠΕ, τονίζοντας ότι υπάρχει τέτοια αντεργατική νομοθεσία που εφαρμόζεται μια χαρά από τους εργοδότες, αφού τους δίνει αέρα στα πανιά τους και την ασυδοσία τους.

«ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ»
Παρέμβαση για τα μεροκάματα

Δυναμική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Αχαΐας και οι εργαζόμενοι στην «Ολυμπία Οδό», στα γραφεία της κοινοπραξίας η οποία κατασκευάζει την Οδό και στον Γάλλο εκπρόσωπό της. Οι εργαζόμενοι στην κοινοπραξία είναι απλήρωτοι εδώ και περίπου τρεις μήνες, ενώ με την αγωνιστική αυτή κινητοποίηση απέσπασαν δέσμευση από τον εκπρόσωπο της κοινοπραξίας ότι μέχρι τη Δευτέρα θα τους καταβληθούν τα δεδουλευμένα.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Αγωνιστική απάντηση

Με την οργάνωση νέων αγώνων απαντούν ναυτεργατικά σωματεία στην απόφαση - πρόκληση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, όπως αυτή διατυπώθηκε από τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων (ΘΥΝΑΛ) Γ. Διαμαντίδη, στη διάρκεια της προχτεσινής συνέντευξης Τύπου, να κρατήσει σε ισχύ το έσχατο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης σε βάρος των ναυτεργατών μέχρι να υποκύψουν στους εφοπλιστές και να υπογράψουν ΣΣΕ κομμένη στα μέτρα του εφοπλιστικού κεφαλαίου, εγκαταλείποντας τα «παράλογα - όπως είπε - αιτήματά τους»!

ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ), Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών Ναυαγοσωστικών (ΠΕΠΡΝ), Ενωση Συνταξιούχων ΝΑΤ (ΠΕΣ ΝΑΤ), την Πέμπτη 27 Γενάρη καλούν τους ναυτεργάτες σε σύσκεψη στις 11 το πρωί στην αίθουσα της ΠΕΜΕΝ και στη συγκέντρωση που θα γίνει αμέσως μετά στο Γραφείο Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας. Παράλληλα υπογραμμίζουν σε δελτίο Τύπου ότι «μπροστά στην ολοένα κλιμακούμενη αντεργατική επίθεση, η πρόταση του ΠΑΜΕ προς όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να αποφασίσουν και να προκηρύξουν 24ωρη πανεργατική απεργία στις 10 Φλεβάρη είναι πρόταση πλατιάς στήριξης και κλιμάκωσης της πάλης».

Τα σωματεία ξεκαθαρίζουν σχετικά με την υπογραφή ΣΣΕ ότι: «Με δική μας υπογραφή: Δεν θα διαλύσουμε το ακτοπλοϊκό δίκτυο συγκοινωνιών με την κατάργηση της 10μηνης επάνδρωσης και δρομολόγησης των ακτοπλοϊκών πλοίων. Δεν θα δεχτούμε το διωγμό άμεσα πάνω από 4.500 ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα. Δεν θα δεχτούμε την εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας σε τρίτες χώρες και διεθνή συνεκμετάλλευση. Δεν θα δεχτούμε πάγωμα μισθών, συντάξεων, διάλυση του ΝΑΤ, της Ναυτικής Εκπαίδευσης και Μετεκπαίδευσης».

Νεκρός εργάτης στη Χαλκίδα

Νεκρός έπεσε χτες τα ξημερώματα ο 55χρονος Νίκος Λάλος στην Εύβοια, όταν μετά από δημιουργία «ηλεκτρικού τόξου» μεταξύ του γερανοφόρου οχήματος με ηλεκτροφόρα καλώδια της ΔΕΗ προκλήθηκε έκρηξη του τελευταίου ελαστικού του οχήματος (χωρητικότητας 100 λιμπρών) με αποτέλεσμα αέρια και κομμάτια να τον πετύχουν στην κοιλιακή χώρα, να τον εκτινάξουν στον απέναντι τοίχο και να τραυματιστεί θανάσιμα.

Το περιστατικό συνέβη τη στιγμή που οδηγός/χειριστής και συνοδηγός πάρκαραν το γερανοφόρο όχημα στην πλατεία, στην περιοχή του Πάρκου του Λαού στη Χαλκίδα, όταν και ένιωσαν ένα δυνατό τράνταγμα. Ο Ν. Λάλος με το συνοδηγό του Εμμ. Φραγκάκη αμέσως κατέβηκαν από το όχημα και κατά τη διάρκεια της επιθεώρησης του οχήματος από τον Ν. Λάλο, μόλις βρέθηκε μπροστά από το λάστιχο το οποίο ήδη είχε αρχίζει να βγάζει καπνούς εξερράγη.

Η κηδεία του άτυχου εργάτη θα γίνει σήμερα, στις 2 μ.μ., στη γενέτειρά του, στο χωριό Επισκοπή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ