ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ
Νέος κύκλος συλλήψεων και «αποκαλύψεων»

Λίγες μέρες μετά τις αποκαλύψεις ότι οι μυστικές υπηρεσίες Ελλάδας - ΗΠΑ γνωρίζουν τη δράση τέτοιων ομάδων και τις αξιοποιούν σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος

Ενας νέος κύκλος συλλήψεων από την αστυνομία, αλλά και αποκαλύψεων, σχετικά με την τρομοκρατία, βρίσκεται σε εξέλιξη από προχτές. Τα γεγονότα αυτά διαδραματίζονται λίγες μόλις μέρες μετά τη δημοσιοποίηση του περιεχομένου απόρρητου τηλεγραφήματος του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Ντάνιελ Σπέκχαρντ, και στο οποίο αναφερόταν ότι οι μυστικές υπηρεσίες Ελλάδας - ΗΠΑ και άλλων χωρών γνωρίζουν τη δράση των λεγόμενων τρομοκρατικών ομάδων, δράση την οποία αξιοποιούν σε βάρος του λαού. Στοιχεία που επιβεβαιώνουν την κοινή δράση κρυφών και φανερών μηχανισμών που λειτουργούν προβοκατόρικα, με στόχο τον αποπροσανατολισμό και τη λήψη μέτρων καταστολής σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος.

Στα εργαστήρια της εγκληματολογικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται τα ευρήματα από τις κατοικίες στο Βύρωνα και τον Ταύρο, όπου προχτές πραγματοποίησε επιχείρηση η αντιτρομοκρατική, συλλαμβάνοντας τέσσερα άτομα, τα οποία αναζητούνταν για εμπρηστική επίθεση σε κτίριο της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη. Χτες, πιάστηκε και Γερμανίδα υπήκοος που φέρεται να σχετίζεται με τους συλληφθέντες. Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία, διαπιστώθηκε από τις αρχές ότι τα σπίτια σε Βύρωνα και Ταύρο ενοικιάστηκαν με πλαστά στοιχεία ταυτότητας.

Από την έρευνα στα διαμερίσματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα τυφέκιο και ένα πιστόλι των 9 χιλ., 100 φυσίγγια των 7,62 χιλιοστών, 120 φυσίγγια των 9 χιλιοστών, τρεις φορητοί υπολογιστές, πέντε αποθηκευτικές μονάδες usb, δύο εξωτερικοί σκληροί δίσκοι, χειρόγραφες σημειώσεις, τέσσερα κινητά τηλέφωνα, 2 σφραγίδες του ΑΠΘ, κενά έντυπα φοιτητικών δελτίων ταυτότητας, ένας σιγαστήρας για «Καλάσνικοφ», πιστωτικές κάρτες, χρήματα, κλειδιά και σετ εργαλείων.

Τα ευρήματα έχουν μεταφερθεί στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. προς εξέταση, για να διαπιστωθούν εάν υπάρχουν αξιοποιήσιμα στοιχεία. Η βαλλιστική έρευνα στο πιστόλι των εννέα χιλιοστών ολοκληρώθηκε. Οπως διαπιστώθηκε το συγκεκριμένο όπλο δεν έχει χρησιμοποιηθεί σε τρομοκρατική ενέργεια, αλλά συνεχίζεται η εξέτασή του για να διαπιστωθεί αν έχει χρησιμοποιηθεί σε άλλες πράξεις. Μέχρι στιγμής, δεν έχει ολοκληρωθεί η βαλλιστική εξέταση στο τυφέκιο.

Σε βάρος των τεσσάρων συλληφθέντων εκκρεμούσαν εντάλματα από τον 5ο ανακριτή Θεσσαλονίκης για συνέργεια σε εμπρηστική επίθεση στη ΔΕΗ Θεσσαλονίκης, στις 13 Οκτώβρη του 2010. Για την υπόθεση αυτή είχε συλληφθεί ένας 19χρονος, ο οποίος είχε προφυλακιστεί, ενώ την επόμενη μέρα εκδόθηκαν τα εντάλματα για τους άλλους τέσσερις.

Κατηγορίες για ένταξη σε τρομοκρατική οργάνωση, τρομοκρατικές πράξεις που αφορούν τα όπλα και διακεκριμένη περίπτωση οπλοκατοχής, ασκήθηκαν χτες, στους πέντε συλληφθέντες. Οι κατηγορούμενοι παρουσιάστηκαν χωρίς δικηγόρους. Παραπέμπονται σε ανακριτή και θα πάρουν προθεσμία για να απολογηθούν.

  • Προθεσμία ζήτησαν και πήραν από τους εφέτες ανακριτές χτες, για να απολογηθούν συμπληρωματικά στις 14 Φλεβάρη, τα πέντε άτομα που οι αρχές τους συνδέουν με την αυτοαποκαλούμενη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Ανάμεσα στις κατηγορίες, είναι η συμμετοχή στην οργάνωση, εκρήξεις και απόπειρες εκρήξεων. Πρόκειται, για τους δύο νεαρούς που πιάστηκαν τον Νοέμβρη στο Παγκράτι για τα παγιδευμένα δέματα, και για τους δύο που συνελήφθησαν στη Νέα Σμύρνη. Ο πέμπτος έχει αναλάβει την πολιτική ευθύνη για την αυτοαποκαλούμενη οργάνωση. Κατηγορείται ότι είχε διευθυντικό ρόλο στην υπόθεση των παγιδευμένων δεμάτων και βαρύνεται και με το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας. Οι τρεις, δικάζονται τη Δευτέρα.

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΥΝΟΡΑ
Αυξάνονται οι νεκροί πρόσφυγες

Παραμένει ο FRONTEX και μετά το Μάρτη με άλλη επιχείρηση

Motion Team

Αυξάνονται οι νεκροί μετανάστες στον Εβρο λόγω της καταστολής στα σύνορα, όπως καταγράφουν τα επίσημα στοιχεία και του FRONTEX (στρατιωτικο-αστυνομικό σώμα, συγκροτήθηκε το 2005, παρεμποδίζει την είσοδο στην ΕΕ των ανεπιθύμητων για το κεφάλαιο προσφύγων). Η είδηση έρχεται ενώ οργιάζει η κυβερνητική και φιλοκυβερνητική προπαγάνδα υπέρ της ύψωσης συρματοπλεγμάτων στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα, έντασης των περιπολιών, βίαιης επαναπροώθησης δύσμοιρων ανθρώπων. Ταυτόχρονα ο FRONTEX ξεκαθαρίζει ότι θα παραμείνει επιχειρησιακά ενεργός στην Ελλάδα με νέα «αποστολή» του.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε από τα κεντρικά του στη Βαρσοβία, σχετικά με τα αποτελέσματα της αποστολής περίπου 200 στελεχών του στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο (επιχείρηση RABIT), ο οργανισμός επιχαίρει για τη μείωση στον αριθμό προσφύγων του ιμπεριαλισμού που κατάφεραν να εισέλθουν στην Ελλάδα, αναζητώντας σωτηρία από την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Πέρα από τέτοια νούμερα που χρησιμοποιούνται για να προπαγανδίσουν τη «χρησιμότητα» παραμονής αυτού του κατασταλτικού σώματος στην Ελλάδα, δίνουν κι άλλα. Οπως ότι το 44% των συλληφθέντων προσφύγων έρχεται από το Αφγανιστάν, 16% από Αλγερία, 8,5% από Πακιστάν, 6% από Σομαλία και 4% από Ιράκ, δηλαδή περιοχές που υποφέρουν. Μάλιστα, άλλες πληροφορίες από τον FRONTEX αναφέρουν ότι στις ανακρίσεις που διεξήγαγαν τα στελέχη του προέκυψε ότι ελάχιστοι από τους συλληφθέντες θεωρούν την Ελλάδα τελικό τους προορισμό. Η μεγάλη πλειοψηφία θέλουν να συνεχίσουν για άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με τις Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία να αποτελούν τους κύριους προορισμούς τους.

Εξάλλου παραδέχονται ότι πέρσι τουλάχιστον 45 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πασχίζοντας να διασχίσουν τον Εβρο ποταμό ή τη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης. 26 έχασαν τη ζωή τους στη «ζώνη επιχειρήσεων» στην Ορεστιάδα, εκεί ακριβώς όπου η κυβέρνηση σχεδιάζει να υψώσει φράκτη. Θεωρείται βέβαιο ότι μετά την ύψωσή του οι νεκροί εκεί θα πολλαπλασιαστούν. Αλλοι τέσσερις πνίγηκαν αλλού στο ποτάμι και 15 στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξανδρούπολης. Μόνο την πρώτη βδομάδα του Γενάρη ανασύρθηκαν τέσσερα πτώματα νεαρών ανδρών, όλοι τους νεκροί από υποθερμία.

Τέλος, από τη Βαρσοβία επιβεβαιώνουν ότι ο FRONTEX θα συνεχίσει να παρέχει «επιχειρησιακή υποστήριξη» στην Ελλάδα και μετά τη λήξη της επιχείρησης RABIT, αρχές Μάρτη, μέσω άλλης χερσαίας επιχείρησης, της «Poseidon». Πρωτοξεκίνησε το 2006 σαν επιτήρηση (με μέσα και προσωπικό) των θαλάσσιων συνόρων της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο, ώσπου σταδιακά επικεντρώθηκε στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα. Πλέον καλύπτει και τα χερσαία σύνορα Ελλάδας και Βουλγαρίας με Τουρκία.

Επικίνδυνες προτάσεις από το ΛΑ.Ο.Σ.

Το ρόλο του επίσημου κυβερνητικού συμβούλου (και) σε θέματα μετανάστευσης φαίνεται ότι «καπάρωσε» ο ΛΑ.Ο.Σ.! Γνωρίζαμε βέβαια τις εξαίρετες σχέσεις των δύο κομμάτων, όμως όταν προτείνονται απάνθρωπες πολιτικές τότε το πράγμα καταντά επικίνδυνο.

Ετσι, λοιπόν, σε συζήτηση Ερώτησής του στη Βουλή, χτες, ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Ι. Κοραντής κατέθεσε τις προτάσεις για τη φύλαξη του Εβρου, όπου το μόνο που δεν πρότεινε ήταν η ...άμεση εκτέλεση των μεταναστών. Μεταξύ άλλων ζήτησε: «Να επεκταθεί ο φράκτης στο μεγαλύτερο μέρος των συνόρων στον Εβρο και πάντως εκεί που η στάθμη των νερών, ειδικότερα το καλοκαίρι, κατεβαίνει τόσο πολύ, ώστε να μπορεί κάποιος να διαβεί τον Εβρο πεζή». Επίσης, την «κατασκευή από τις Ενοπλες Δυνάμεις αντιαρματικής τάφρου σε σημεία που αυτό θα κριθεί απαραίτητο» καθώς και «να επανεξεταστούν υπό το φως των νέων δεδομένων οι κανόνες εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων». Παράλληλα, σε μία έκκληση για ακραία αντιμετώπιση των μεταναστών ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. πρότεινε «αντιμετώπιση του ενδεχόμενου βιαίας επαναπροώθησης σε περίπτωση αυτόφωρης σύλληψης στην όχθη του ποταμού» και επίσης την «παράταση παραμονής της FRONTEX (...) Νομίζω ότι η θητεία της λήγει μέσα στο Μάρτιο».

Και να ποια ήταν η απάντηση του Χρ. Παπουτσή: «Τα ερωτήματα τα οποία θέσατε και τις προτάσεις τις σημείωσα όλες, γιατί καταγράφουμε όλες τις θετικές ιδέες και προτάσεις»! Εμείς τι άλλο να προσθέσουμε πια...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ