ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Νέο κρούσμα άγριας αστυνομικής βίας

Στέλεχος του ΣΥΝ συνελήφθη την Πέμπτη, στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικής» επιχείρησης και κακοποιήθηκε από την Αστυνομία

Μια πρωτοφανής σε αγριότητα επιχείρηση των δυνάμεων καταστολής σε βάρος στελέχους του ΣΥΝ, εκδηλώθηκε προχθές Πέμπτη, στο πλαίσιο του συνολικότερου πλέγματος τρομοκράτησης και καταστολής που οικοδομεί η κυβέρνηση. Ο Δημοσθένης Παπαδάτος συνελήφθη στο πλαίσιο επιχείρησης αναζήτησης τεσσάρων ατόμων οι οποίοι κατηγορούνται για επίθεση με εμπρηστικό - εκρηκτικό μηχανισμό σε κτίριο της ΔΕΗ στη Θεσσαλονίκη.

Μετά την άθλια μεταχείρισή του από τις αστυνομικές δυνάμεις, αφέθηκε ελεύθερος, καθώς όπως είπαν οι αστυνομικές αρχές εκ των υστέρων δεν είχε σχέση με την υπόθεση για την οποία αρχικά θεωρήθηκε ύποπτος. Για «ανείπωτη και τρομοκρατικού τύπου ταλαιπωρία» που υπέστη, μίλησε ο ίδιος σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου του ΣΥΝ.

Περιγράφοντας τα γεγονότα, είπε ότι στην πορεία προς το σπίτι του στο Βύρωνα, βρήκε στο δρόμο μια χαμένη ταυτότητα την οποία και μάζεψε για να την παραδώσει στο ΑΤ Κυψέλης, απ' όπου εκδόθηκε. Λίγο αργότερα, σε απόσταση περίπου 10 λεπτών από το σπίτι του, ένας άνδρας με πολιτικά τού πρόταξε περίστροφο φωνάζοντας «Ασφάλεια», ενώ άλλοι 10-15 άνδρες με πολιτικά, πολλοί εκ των οποίων ήταν κουκουλοφόροι, όρμησαν και άρχισαν να τον χτυπούν βίαια.

Στο αίτημά του να του δείξουν ταυτότητες απάντησαν με βρισιές και χτυπήματα, ενώ αγνόησαν τις προσπάθειές του να τους επιδείξει την ταυτότητά του. Λίγο αργότερα, τον έβαλαν σε ένα συμβατικό αμάξι και τον οδήγησαν στη ΓΑΔΑ, όπου συνεχίστηκαν οι απειλές και οι βρισιές. Τον υποχρέωσαν να ξεγυμνωθεί και λίγο αργότερα του ανακοίνωσαν ότι «ότι έχει γίνει ένα απίστευτο λάθος, ότι μοιάζω πάρα πολύ με κάποιον απ' αυτούς που ψάχνουν κι ότι εν πάση περιπτώσει σε λίγο θα φύγω». Ακόμα και τότε, του αρνούνταν να επικοινωνήσει με δικηγόρο, την οικογένειά του και να χρησιμοποιήσει το τηλέφωνό του.

Σε σχετική ανακοίνωση, η ΕΛ.ΑΣ. ισχυρίζεται προκλητικά ότι «η προσαγωγή του έγινε με όλους τους νόμιμους τύπους και τηρήθηκαν οι απαραίτητες διαδικασίες». Με άλλα λόγια, η όλη υπόθεση άσκησης σωματικής και ψυχολογικής βίας, ο εξευτελισμός της ανθρώπινης προσωπικότητας, είναι για την κυβέρνηση και τους μηχανισμούς της οι «νόμιμοι τύποι» και η τήρηση των «απαραίτητων διαδικασιών».

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι καταστατικές δυνάμεις ασκούν ωμή βία σε βάρος πολιτών. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν τα περιστατικά αστυνομικής βίας και προβοκάτσιας σε βάρος διαδηλωτών, ανυποψίαστων πολιτών που συλλαμβάνονται, διαπομπεύονται και κρατούνται, ενώ γίνονται αποδέκτες εκφοβισμών και απειλών, με στόχο να εμπεδωθεί κλίμα τρομοκράτησης και καταστολής του λαϊκού κινήματος.

ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ζητάει αναγνώριση της στάσης της στο «σχέδιο Ανάν»

Ασκεί πιέσεις για άμεση βελτίωση της εταιρικής σχέσης με την ΕΕ

«Λύση στο Κυπριακό αποδεκτή από αμφότερες τις πλευρές, επιθυμεί η ΕΕ», ισχυρίστηκε σε δηλώσεις της χτες στην Κωνσταντινούπολη η εκπρόσωπος των «27» σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Κάθριν Αστον, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι από «πλευράς προοπτικής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, η Τουρκία είναι πολύ σημαντικός εταίρος για τις προσπάθειές μας σε όλα τα μέρη του κόσμου».

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, από την πλευρά του, διαμήνυσε ότι η Τουρκία περιμένει να «εκτιμηθεί η ειρηνική και δραστήρια πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία σε διάφορα θέματα με πρώτο το Κυπριακό».

Την ίδια στιγμή, σε ομιλία του στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρ. Τ. Ερντογάν επιτέθηκε, για ακόμα μία φορά, στην Α. Μέρκελ, αναφορικά με τις δηλώσεις της για το Κυπριακό, σημειώνοντας ότι «περιμένει να ζητήσει συγνώμη από τους Τουρκοκύπριους», καθώς και να διαβάσει το βιβλίο του Γκ. Σρέντερ, ο οποίος «περιγράφει με ποιο τρόπο δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους Τουρκοκύπριους».

Δε δίστασε να αναφερθεί ξανά στο «σχέδιο Ανάν», ισχυριζόμενος ότι «τα πάντα υπήρχαν μέσα σε αυτό, συμπεριλαμβανομένου και του θέματος της αποχώρησης των στρατευμάτων, ελληνικών και τουρκικών», επαναλαμβάνοντας ότι το 2004 η «τουρκική πλευρά» είπε «ναι» με 65% και η ελληνοκυπριακή «όχι» με 75%, ισχυριζόμενος ότι οι Τουρκοκύπριοι κράτησαν το λόγο τους, αντίθετα με τους Ελληνοκύπριους.

Πιέζοντας για βελτίωση της εταιρικής σχέσης με την ΕΕ, ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε ότι «δεν μπορείτε να πάρετε από μας ούτε ένα γραμμάριο από τη Βόρεια Κύπρο, εάν λέτε να δεχτούμε ως μέλος την Τουρκία (σ.σ. στην ΕΕ) και σε αντάλλαγμα να πάρουμε κάτι από την Κύπρο, δε θα μπορέσετε, διότι δεν επιτρέπουμε να γίνει η υπόθεση της Κύπρου αντικείμενο για πολιτική εκμετάλλευση».

Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου της Τουρκίας Α. Γκιουλ, ο οποίος επίσης αναφέρθηκε στο «σχέδιο Ανάν», προσθέτοντας ότι η «ελληνοκυπριακή πλευρά εντάχθηκε στην ΕΕ κατά παράβαση των κανόνων της ΕΕ. Δεν έπρεπε να ενταχθεί προτού επιλυθεί το Κυπριακό με την ένταξη ενός προβληματικού νησιού, τη στιγμή που ο φάκελος της Κύπρου είναι υπό συζήτηση στον ΟΗΕ, υπάρχει ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, έχουν ποδοπατηθεί οι θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ».

Σε παραγραφή οδηγείται το Βατοπέδι

Στη Βουλή έφτασε χτες και η δικογραφία για την υπόθεση των swaps επί κυβέρνησης Σημίτη

Σε παραγραφή οδηγείται, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου για τους πρώην υπουργούς της ΝΔ Π. Δούκα, Αλ. Κοντό και Ευ. Μπασιάκο, οι οποίοι παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη από τη Βουλή. Το 5μελές Δικαστικό Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στο επόμενο 15ήμερο θα προτείνει την παραγραφή του αδικήματος της απιστίας σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου για τους τρεις πρώην υπουργούς της ΝΔ.

Πάντως, δικαστικές πηγές εκτιμούν ότι σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών η παραγραφή του αδικήματος της απιστίας δεν αμφισβητείται, αφού πρόκειται για πράξη που τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος. Υπενθυμίζεται ότι όλα τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου κληρώθηκαν από τη Βουλή στις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη και πως το βούλευμα που θα εκδώσει το Δικαστικό Συμβούλιο δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο μέσο.

Μετά την έκδοση του βουλεύματος, η δικογραφία θα επιστραφεί στην εφέτη ανακρίτρια Ειρ. Καλού, ώστε να συνεχιστεί η ανάκριση για τα μη πολιτικά πρόσωπα (μοναχοί, συμβολαιογράφοι κλπ) που κατηγορούνται για εμπλοκή στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου.

Στη Βουλή βρίσκεται από χθες και η δικογραφία που εμπλέκει τον πρώην πρωθυπουργό Κ. Σημίτη σε κατηγορίες περί «συνδρομής και υποκίνησης» σε παραποίηση ισολογισμού. Πρόκειται για μηνυτήρια αναφορά του Αυστριακού δικαστή Φ. Μουλά Καλί εναντίον της τράπεζας Γκόλντμαν - Σακς, όπου φέρεται να έχουν παρουσιαστεί ψευδή στοιχεία αναφορικά με τα ελληνικά swaps για την περίοδο 2000 - 2001. Η δικογραφία στάλθηκε στη Βουλή από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά πάγια πρακτική, εφόσον προκύπτει ενδεχόμενη ευθύνη πολιτικών προσώπων.

ΚΟΜΜΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
«Πλάτες» στη διάσωση των ευρωμονοπωλίων

Το άγχος και την αγωνία του κόμματός του να «κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική», να διασωθεί δηλαδή η ευρωένωση των καπιταλιστών και να βγει αλώβητη απ' την καπιταλιστική κρίση, τους ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις που μαίνονται στο εσωτερικό της εξέφρασε, χτες, ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας, απ' τις Βρυξέλλες όπου βρίσκεται για τη Σύνοδο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Ο ίδιος έθεσε σαν προϋπόθεση γι' αυτό «την επαναθεμελίωσή της σε μία προοπτική πέρα κι έξω από τα στενά νεοφιλελεύθερα πλαίσια», αναπαράγοντας την αυταπάτη ότι το ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα της ΕΕ μπορεί να γίνει φιλολαϊκό μέσα από μια «καλύτερη» διαχείριση.

Ο Αλ. Τσίπρας αναμάσησε τις χιλιοειπωμένες, αδιέξοδες και επιζήμιες για τους λαούς, προτάσεις του ευρωοπορτουνισμού περί «κατάργησης του Συμφώνου Σταθερότητας, έκδοσης ευρωομολόγου, απευθείας δανεισμού των κρατών απ' την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα». Αποκρύπτουν ο ΣΥΝ και το ΚΕΑ ότι οι προτάσεις αυτές υπηρετούν το κεφάλαιο που εξασφαλίζει φθηνότερο χρήμα και όχι τους λαούς, γι' αυτό και μερίδες του κεφαλαίου τις θέτουν μετ' επιτάσεως, σαν εναλλακτικές για την προωθούμενη ελεγχόμενη χρεοκοπία κρατών της Ευρωζώνης και της ΕΕ.

Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε τις συζητήσεις στους κόλπους της ΕΕ για το ευρωομόλογο σαν διεργασίες «που μπορούν να δώσουν πνοή και ζωή στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα», το οποίο στεγάζει και προστατεύει την ευρωενωσιακή πλουτοκρατία, και δεσμεύτηκε ότι αυτές τις προτάσεις «θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε με σθένος ως Ευρωπαϊκή Αριστερά, τόσο στο σύνολο της Ευρώπης όσο όμως και στη χώρα μας».

Ενημέρωση για τις αποθήκες φυσικού αερίου

Για το πόρισμα της επιτροπής του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής για το ζήτημα της υπόγειας αποθήκευσης φυσικού αερίου στην περιοχή του Πρίνου στην Καβάλα, ενημέρωσε την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υφυπουργός Γ. Μανιάτης. Πρόκειται για αποθηκευτικό χώρο που είναι κατά πέντε φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο της Ρεβυθούσας. Η επιτροπή προτείνει η κατασκευή του να γίνει ή από το εθνικό σύστημα φυσικού αερίου ή από ιδιώτες.

Και στις δύο εκδοχές, αυτοί που θα είναι ωφελημένοι θα είναι οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, αφού εν τέλει αυτοί είναι που θα κάνουν χρήση της κατασκευής. Ψευτοδίλημμα χαρακτήρισε η βουλευτής του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου την επιλογή ανάμεσα στις δύο προτάσεις, αφού και οι δύο εξυπηρετούν τα μεγάλα συμφέροντα και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό που χρειάζεται, είπε, είναι η κοινωνικοποίηση του κυκλώματος μεταφοράς και αποθήκευσης του φυσικού αερίου, μέσα από την λειτουργία ενός κρατικού ενεργειακού φορέα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ