ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 14 Γενάρη 2011
Σελ. /32
Και εκείνος το χαβά του...

Γρηγοριάδης Κώστας

Το νεοφιλελεύθερο μοντέλο... απέτυχε, ας αλλάξουμε μοντέλο, να φορέσουμε στον καπιταλισμό ένα καινούριο. Αυτό προτείνει στο λαό η ηγεσία του ΣΥΝ. Βέβαια, ακόμα κι αν ο καπιταλισμός διέθετε απεριόριστα «μοντελάκια», όλα από το ίδιο πατρόν θα προέρχονταν. Τα αδιέξοδα για τα οποία μίλησε χτες ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΝ δεν είναι του «νεοφιλελεύθερου μοντέλου», είναι του καπιταλισμού (η οικονομική κρίση αυτό αποκαλύπτει), που σκόπιμα αφήνουν στο απυρόβλητο. Η Ευρώπη του Μάαστριχτ δεν είναι «αποτυχημένη» όπως ισχυρίστηκε. Αίροντας έτσι κι από τις πλάτες του κόμματός του την ευθύνη για την υπερψήφιση μιας εγκληματικής για τους λαούς συνθήκης. Και απάντηση στην Ευρώπη του Μάαστριχτ δεν είναι μια «Ευρωπαϊκή Ενωση της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανάπτυξης και της περιβαλλοντικής προστασίας», γιατί απλώς αυτή η ΕΕ δεν πρόκειται να υπάρξει όσο τα μονοπώλια εξουσιάζουν. Συνεταίρους στα κέρδη τους δεν πρόκειται να βάλουν τους λαούς, όσο κι αν κοπανιέται ο αντινεοφιλελεύθερος σοσιαλδημοκρατικός φορέας να πείσει τους λαούς για το αντίθετο, χειραγωγώντας τους στο σύστημα.

Οπως δεν πρόκειται να υπάρξει «ριζική αλλαγή της αρχιτεκτονικής του χρηματοπιστωτικού συστήματος στην κατεύθυνση του δραστικού περιορισμού των κερδοσκοπικών αγορών» που προτείνει. Κάποιες άλλες, πάντως, από τις προτάσεις του μπορεί να έχει τη χαρά να τις δει να υλοποιούνται, π.χ. ευρωομόλογο, και να τη μοιραστεί με όλα εκείνα τα τμήματα της πλουτοκρατίας και των πολιτικών της εκπροσώπων που προτείνουν τα ίδια με τον ΣΥΝ. Κάτι που αποδεικνύει υπέρ ποιων θα δουλέψουν τέτοια μέτρα εάν και εφόσον εφαρμοστούν.

Προκαταβολική «συγνώμη»

Πριν καν αποφασίσει η κυβέρνηση να παρέμβει, για καθαρά εντυπωσιοθηρικούς και δημαγωγικούς λόγους, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για την υπόθεση των γερμανικών αποζημιώσεων για το Δίστομο, είχε φροντίσει να ενημερώσει τη γερμανική κυβέρνηση. Το παραδέχθηκε εμμέσως πλην σαφώς ο υπουργός Εξωτερικών μιλώντας χτες στο «Μέγκα». Ερωτηθείς εάν η κίνηση αυτή προκαλέσει την αντίδραση της Γερμανίας σε μια κρίσιμη περίοδο, ο Δ. Δρούτσας απάντησε ως εξής: «Δε θα ήμουν αξιόπιστος εάν έλεγα ότι η γερμανική πλευρά το βλέπει με θετικό μάτι. Ενημέρωσα και εξήγησα στη γερμανική πλευρά την απόφαση της Ελλάδας. Δεν εξέφρασαν χαρά, βεβαίως, αλλά είναι κάτι ενταγμένο στο παιχνίδι σχέσεων των δύο χωρών». Με άλλα λόγια, ο υπουργός Εξωτερικών ομολογεί ότι η κυβέρνηση προκειμένου να προλάβει την οργή της γερμανικής κυβέρνησης έσπευσε να δικαιολογήσει την κίνησή της και μάλιστα να την εμφανίσει περίπου ως ένα «παιχνίδι», στο οποίο μάλλον δεν πρέπει να δώσει σημασία. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε όλους τους τόνους ο Δ. Δρούτσας επιμένει να αναδεικνύει τον «ισχυρό συμβολισμό» της κίνησης, αφού έτσι και αλλιώς η κυβέρνηση και όλες οι προηγούμενες δεν άγγιξαν ποτέ το συνολικό ζήτημα του κατοχικού δανείου, των αποζημιώσεων, κ.ο.κ. Κάθε άλλο λοιπόν παρά εκπλήσσει ο απολογητικός τόνος του ΥΠΕΞ και της κυβέρνησης απέναντι στη γερμανική κυβέρνηση. Είναι άλλωστε αντάξια της στάσης που τήρησε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που ουσιαστικά έβαλε βέτο στην εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, αναγκάζοντας τους συγγενείς των θυμάτων να προσφύγουν στη Χάγη ...μέσω της Ιταλίας! Λεπτομέρεια: Υπουργός Εξωτερικών τότε ήταν ο σημερινός πρωθυπουργός...

Κολαούζος της κυβέρνησης

Ενα ακόμα ύπουλο χτύπημα εναντίον των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (ΜΜΜ) επιχειρεί να δώσει ο ΛΑ.Ο.Σ., που δεν παραιτείται από την προσπάθεια να στρέψει τους υπόλοιπους εργαζόμενους εναντίον τους. Το κόμμα που υπερψήφισε το μνημόνιο και έβαλε το χεράκι του για το άνοιγμα του ασκού του Αιόλου σε βάρος ολόκληρου του λαού και των δικαιωμάτων του, προσπαθεί τώρα να σπείρει διχόνοια μέσα στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, εφαρμόζοντας την τακτική του «διαίρει και βασίλευε». Προ ολίγων ημερών επικαλούνταν υποκριτικά τους κατοίκους της περιφέρειας που φορολογούνται για να χρηματοδοτούνται δήθεν οι συγκοινωνίες στην Αθήνα. Χτες, με ανακοίνωσή του, ισχυρίστηκε ότι η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων των ΜΜΜ είναι ο μόνος τρόπος για να μείνουν ίδιοι οι μισθοί των «βολεμένων» εργαζομένων σ' αυτά. Οπως ακριβώς αναφέρεται στην ανακοίνωσή του, «δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι κάθε απόπειρα μείωσης μισθών ή παραπάνω απασχόλησης σκοντάφτει στο βόλεμα. Εναλλακτική πειστική πρόταση δεν έχουμε ακούσει για το πώς θα μείνουν ίδιοι οι μισθοί και δεν θα αυξηθούν τα εισιτήρια»!!!

Είναι προφανές ότι οι στυλοβάτες της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής τρέμουν σαν το ψάρι έξω από το νερό στη σκέψη πως οι εργαζόμενοι και συνολικά τα φτωχά λαϊκά στρώματα είναι κοντά στο να κατανοήσουν ότι ο αγώνας ενός είναι αγώνας όλων, ότι κοινή πρέπει να είναι η πάλη τους, αφού κοινός είναι ο αντίπαλος που πρέπει να εξουδετερώσουν. Στο να κατανοήσουν δηλαδή το «η ισχύς εν τη ενώσει». Ματαιοπονεί ο ΛΑ.Ο.Σ. αν πιστεύει ότι κάτι τέτοιες τοποθετήσεις θα πιάσουν τόπο, θα του γίνουν μπούμερανγκ.

Καπιταλιστική η αναβάθμιση

Γρηγοριάδης Κώστας

Α! ΜΑΛΙΣΤΑ. Ωστε γι' αυτό θέλει διάλογο ο υπουργός Μεταφορών Δ. Ρέππας, με τα σωματεία των εργαζομένων στα Μέσα Μεταφοράς. Για να κουβεντιάσουν «πώς θα αναβαθμίσουν τις αστικές συγκοινωνίες»...

Κι εμείς που, στην αρχή, νομίσαμε ότι το κάνει για να εκτονώσει αντιδράσεις και τελικά να περικόψει χρήματα από τις δημόσιες συγκοινωνίες στις λογικές του Μνημονίου. Κοίτα πού πήγε το μυαλό μας!

Βέβαια, από την άλλη, η δραστική μείωση της κρατικής συμμετοχής, οι εκδιώξεις προσωπικού και η αύξηση της τιμής του εισιτηρίου δε μοιάζουν και πολύ για «μέτρα αναβάθμισης». Περισσότερο μέτρα καταστροφής θυμίζουν...

Εδώ που τα λέμε μάλιστα, μια κυβέρνηση που υποβάθμισε την Κοινωνική Ασφάλιση, τη δημόσια Υγεία, τη δημόσια Παιδεία, την πολιτική προστασία και τη Δημόσια Διοίκηση, γιατί να κάνει κάτι διαφορετικό στις συγκοινωνίες. Θα ήταν αταίριαστο.

Την ίδια στιγμή, η ηγεσία του υπουργείου θεωρεί βεβαίως την επιστράτευση των απεργών «έσχατο μέσο», αλλά όλο γι' αυτήν μιλάει. Και συνεχίζουν να «παίζουν» τα στημένα ρεπορτάζ από τα «φίλα προσκείμενα κανάλια» (δηλαδή, τα περισσότερα).

Το έργο το έχουμε δει φέτος πάρα πολλές φορές και, όπως πάμε, μάλλον θα επιβάλουν την επιστράτευση ως ...μόνιμο καθεστώς για να μην κουράζονται κιόλας.

Ομως, ό,τι κι αν κάνουν οι «ανυπόταχτοι» θα πληθαίνουν. Τόσο στις επιστρατεύσεις όσο και στις πολιτικές τους.

Ε, ΦΥΣΙΚΑ, ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΚΑΝΑΝ. Πού αλλού θα μπορούσε να πάει το μυαλό τους: Ναι μεν θα επιτρέπεται το κάπνισμα στα καταστήματα (εστιατόρια, μπαρ κ.λπ.), αλλά θα πρέπει να πληρώνουν φόρο γι' αυτό...

Οπως καταλαβαίνετε, αυτά τα μέτρα δε θα πλήξουν ούτε τα κυκλώματα της παραλιακής, ούτε τις αλυσίδες εστιατορίων, ούτε τις μεγαλο - εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο, και δεν είναι λίγες.

Γρηγοριάδης Κώστας

Οι μικρές επιχειρήσεις θα πληρώσουν τη νύφη κι απ' ό,τι φαίνεται το σχεδίαζε καιρό η κυβέρνηση...

Επίθεση στρατηγικού χαρακτήρα

Τα μέτρα που περιγράφονται στην ετήσια επισκόπηση της Κομισιόν για την ανάπτυξη στην ΕΕ αντανακλούν την αποφασιστικότητα της πλουτοκρατίας και των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη της ΕΕ να προωθήσουν γρήγορα και αποτελεσματικά τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που απαιτεί το κεφάλαιο. Γι' αυτό και σηματοδοτούν την έναρξη του «ευρωπαϊκού εξαμήνου», που αποτελεί βήμα ενίσχυσης του ελέγχου της ΕΕ στα κράτη - μέλη, με την προέγκριση από την ΕΕ των κρατικών προϋπολογισμών και των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων που δρομολογούν οι κυβερνήσεις. Με την έκθεση της Κομισιόν μπαίνει επί τάπητος το βάθεμα μιας σειράς αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που θίγουν κύρια τα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των λαών της ΕΕ.

Ο κατάλογος των μέτρων σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων, όπως καταγράφεται και στη συγκεκριμένη έκθεση της Κομισιόν, περιλαμβάνει: Αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, περαιτέρω ευελιξία εργασιακών σχέσεων, ενίσχυση της μερικής απασχόλησης και των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, μεγαλύτερη ελευθερία απολύσεων, μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, στροφή στην ιδιωτική ασφάλιση, αύξηση των έμμεσων φόρων, κ.ά. Με τις ανατροπές που δρομολογούνται αποκαλύπτεται η στρατηγική του ευρωενωσιακού ιμπεριαλιστικού οικοδομήματος. Διαψεύδεται περίτρανα η επιχειρηματολογία των δυνάμεων εκείνων που δουλεύουν για τον αποπροσανατολισμό του λαού και τον εξωραϊσμό της ΕΕ, χρεώνοντας αποσπασματικά στο μνημόνιο τις αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, λες και αυτές δεν αποτελούν κομμάτι της συνολικής στρατηγικής των μονοπωλίων.

Το χτύπημα των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων απ' άκρη σ' άκρη στην ΕΕ προϋπήρχε του μνημονίου. Επανέρχεται διαρκώς στην επιφάνεια μέσα από τα επίσημα κείμενα της ΕΕ για όλα τα κράτη - μέλη και όχι μόνο για την Ελλάδα ή τις «υπερχρεωμένες» δημοσιονομικά χώρες. Και αυτό, επειδή τα βάρβαρα μέτρα δεν επιβάλλονται για να ξεπεραστούν τα ελλείμματα και τα χρέη, που το κεφάλαιο και τα κόμματά του προκάλεσαν, αλλά αποτελούν στρατηγική επιλογή της πλουτοκρατίας στην ΕΕ, που επιζητά τη διαρκή μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, για να διατηρήσει και να ενισχύσει την κερδοφορία της, να βελτιώσει τη θέση της έναντι άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων.

Τα αντιλαϊκά πακέτα, η ένταση της λυσσαλέας επίθεσης του κεφαλαίου σε βάρος των εργατοϋπαλλήλων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στην Ελλάδα και την ΕΕ δεν έχουν τέρμα, όσο ο λαός δεν παρεμβαίνει για να καθορίσει προς όφελός του τις εξελίξεις. Είναι κομμάτι της προσπάθειας θωράκισης του καπιταλισμού και εξόδου από την οικονομική κρίση προς όφελος του κεφαλαίου. Γι' αυτό και κάθε είδους προτάσεις που ασκούν κριτική αποσπασματικά στη μια ή την άλλη έκφραση αυτής της ενιαίας αντιλαϊκής πολιτικής έχουν στόχο τον ευνουχισμό της λαϊκής πάλης από τη σύγκρουση με την πηγή της αντιλαϊκής πολιτικής, δηλαδή την εξουσία των μονοπωλίων. Η στρατηγική της πλουτοκρατίας αντιπαλεύεται ουσιαστικά μόνο με τη λαϊκή συσπείρωση και το δυνάμωμα της πάλης, που θα φτάνει μέχρι την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων, για τη λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ