Για άλλη μια φορά, οι φτωχοί άνθρωποι πληρώνουν την άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη και την ανυπαρξία υποδομών
Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία διάσωσης στη Βραζιλία, για να απεγκλωβίσουν χιλιάδες ανθρώπους από τη λάσπη και τα συντρίμμια |
Μέσα σε 24 ώρες, 406 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί νεκροί (με τον κατάλογο να αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά) από κατολισθήσεις, μετά από καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις που ήδη έχουν εξαφανίσει από το χάρτη δύο πόλεις.
Οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο είναι οι πόλεις Τερεσόπολις, Νόβα Φριμπούργκο, Πετρόπολις. Σουμιδούρο και Σάο Χοσέ δο Βάλε δο Ρίο Πρέτο στη διοικητική περιφέρεια του Ρίο Ντε Τζανέιρο σύμφωνα με δηλώσεις του εκπροσώπου του βραζιλιάνικου στρατού, όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Pulsar. Ο υπουργός Εθνικής Ενσωμάτωσης Φερνάντο Μπεσέρα δήλωσε πως πρόκειται για μία «τραγωδία τεραστίων διαστάσεων». Μία τραγωδία που για μία ακόμη φορά αφορά κυρίως φτωχούς, καθώς οι κατολισθήσεις που σημειώθηκαν από τις πλημμύρες σκέπασαν εκατοντάδες σπίτια και οι πλημμύρες αποδεκάτισαν άλλα, στην πλειοψηφία τους πρόχειρες και φτηνές κατασκευές φτωχών και αστέγων που έχουν καταλάβει μεγάλο τμήμα των περιοχών, κυρίως στις πλαγιές λόφων. Τα σπίτια αυτά θάφτηκαν στην κυριολεξία...
Στην Τερεσόπολις, η οποία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται σε 161, οι άστεγοι μετρώνται πλέον σε χιλιάδες, ενώ στη γειτονική πόλη Πετρόπολις τουλάχιστον 39 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Ο αριθμός των νεκρών στην πόλη Νόβα Φριμπούργο, που βρίσκεται 140 χιλιόμετρα βόρεια του Ρίο, ανήλθε στους 168 μεταξύ των οποίων βρίσκονται και τρεις πυροσβέστες. Οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί, καθώς εκτιμούν ότι αρκετοί μπορεί να έχουν θαφτεί κάτω από τόνους λάσπης, ενώ έχουν πληγεί από τις βροχοπτώσεις και τις κατολισθήσεις και περιοχές στο Σάο Πάολο και την περιοχή Μίνα Ζεράις.
Μέχρι στιγμής, άγνωστος είναι ο αριθμός των αγνοουμένων, ενώ περισσότεροι από 800 άνδρες των ομάδων διάσωσης διεξάγουν έρευνες, συνεπικουρούμενοι από δυνάμεις του στρατού. Σε αρκετές πόλεις δεν υπάρχει πόσιμο νερό, έχει διακοπεί η παροχή ηλεκτρικού, καθώς και η τηλεφωνική επικοινωνία, ενώ αρκετοί δρόμοι είναι απροσπέλαστοι, με τους κατοίκους να κάνουν λόγο για «ωκεανούς λάσπης».
Τις πληγείσες περιοχές επισκέφτηκε χθες η Πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ, συνοδευόμενη από την υπουργό Επικοινωνιών, Ελένα Τσάγκας, η οποία ανακοίνωσε την άμεση αποδέσμευση 760 εκατομμυρίων ρεάλες (458 εκατομμυρίων δολαρίων) για την αρωγή των πληγέντων και την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές, όπως το οδικό δίκτυο και την ηλεκτροδότηση.
Οι στέγες των σπιτιών ξεχωρίζουν στο πλημμυρισμένο Μπρισμπέιν |
Το έργο ανοικοδόμησης στην πολιτεία του Κουίνσλαντ είναι «μεταπολεμικών αναλογιών», δήλωσε χτες η πολιτειακή πρωθυπουργός Αν Μπλάι,υποστηρίζοντας ότι οι καταστροφές είναι οι χειρότερες στην Ιστορία της χώρας. Η ίδια απηύθυνε έκκληση για τη συμμετοχή εθελοντών στην πρόκληση αποκατάστασης των τεράστιων υλικών ζημιών που προκαλούν οι πλημμύρες σε συνδυασμό με την άναρχη καπιταλιστική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών. Ο νεότερος απολογισμός αναφέρει ότι οι νεκροί μόνον από την αρχή της βδομάδας φθάνουν τους 15 και τους 25 από τα τέλη Νοέμβρη.Οι αγνοούμενοι είναι τουλάχιστον 60.
Η κατάσταση στο Μπρισμπέιν (η τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας) παραμένει εφιαλτική, καθώς το νερό σε πολλούς δρόμους της πόλης έφθασε χτες στα 4,50 μέτρα, δηλαδή ένα μέτρο χαμηλότερα από την πλημμύρα του 1974. Ο δήμαρχος του Μπρισμπέιν, Κάμπελ Νιούμαν, κάνοντας έναν πρώτο απολογισμό της καταστροφής, ανακοίνωσε πως έχουν πλημμυρίσει εντελώς 12.000 σπίτια και 2.500 επιχειρήσεις. Αλλα 15.000 σπίτια και 2.500 επιχειρήσεις έχουν καλυφθεί μερικώς με νερό. Πολλές οδικές αρτηρίες της πόλης παραμένουν γεμάτες νερό, οι σιδηροδρομικές συγκοινωνίες παραμένουν παραλυμένες και πολλοί αναγκάζονται να μετακινηθούν πλέον μόνον με καγιάκ και φουσκωτές βάρκες...
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Παρρωσικού Κέντρου Μελέτης της Κοινής Γνώμης (VCIOM) το 80% των Ρώσων θεωρεί ότι τα εργασιακά δικαιώματα δεν διαφυλάσσονται αρκετά στη σημερινή καπιταλιστική Ρωσία. Το ποσοστό αυτό παραμένει σχεδόν χωρίς διακυμάνσεις τα τελευταία 16 χρόνια.
Κάθε δεύτερος Ρώσος (το 50%) δηλώνει πως τα εργασιακά του δικαιώματα στην πραγματικότητα δεν τα υπερασπίζεται πλέον κανείς.
Μόνο το 10% των ερωτηθέντων δηλώνει ικανοποιημένο από την πολιτική της κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό.
Τον περασμένο χρόνο αυξήθηκε σημαντικά (από το 6% στο 12%), το ποσοστό των εργαζομένων που εκτίμησε πως αυξάνει ο ρόλος των συνδικάτων στην υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων. Αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο (14-15%) μεταξύ των κατοίκων των μικρών πόλεων καθώς και μεταξύ των δημόσιων υπαλλήλων (23%), που αναγνωρίζουν κάποια συμβολή των συνδικάτων στην υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους.
Αντίθετα οι Ρώσοι όλο και λιγότερο «εκτιμούν» τις «προσπάθειες» της εργοδοσίας και της Επιθεώρησης Εργασίας στην υπεράσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων τους (5%).
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--
Η Ευρωπαϊκή Ενωση και το Αζερμπαϊτζάν υπέγραψαν χτες συμφωνία για την εξασφάλιση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και του Ευρωπαίου επιτρόπου Ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ στη χώρα.
Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε από τον Μπαρόζο και τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλάμ Αλίγιεφ, και αποτελεί συνέχεια της ενίσχυσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Σύμφωνα με αυτή, το Αζερμπαϊτζάν δεσμεύεται να προμηθεύσει την Ευρώπη με «απαιτούμενο όγκο αερίου» για να επιτευχθεί η δημιουργία του λεγόμενου «Νοτίου Διαδρόμου» της ΕΕ, που αφορά το σχεδιαζόμενο αγωγό φυσικού αερίου «Nabucco», ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κεντρική Ασία παρακάμπτοντας τη Ρωσία. Η ΕΕ έχει δεσμευτεί να χρηματοδοτήσει εν μέρει το σχέδιο του αγωγού «Nabucco». Τέλος, ο Μπαρόζο αναχωρώντας από το Αζερμπαϊτζάν θα επισκεφθεί το Τουρκμενιστάν με ανάλογο περιεχόμενο συζήτησης.
ΚΟΛΟΜΠΟ.--
Καταρρακτώδεις βροχές συνεχίζουν να πλήττουν τη Σρι Λάνκα, που μέχρι στιγμής μετρά περισσότερους από 325.000 εκτοπισμένους και τουλάχιστον 25 νεκρούς. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών της χώρας οι πληγέντες των πλημμυρών, που έχουν επιδράσει καταστροφικά στην γεωργία και την κτηνοτροφία σαρώνοντας κτηνοτροφικές μονάδες και καλλιέργειες, ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ανθρώπους.
Στις πρωταρχικές ανάγκες των πληγέντων βρίσκεται η διανομή φαρμάκων και τροφίμων, καθώς χιλιάδες είναι οι εκτοπισμένοι που έχουν καταφύγει σε καταυλισμούς σε περιοχές με σχετικό υψόμετρο, που θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνες. Αρκετοί δε είναι οι πληγέντες - κυρίως Ταμίλ - που δηλώνουν ότι η κυβέρνηση δεν προσφέρει καμία βοήθεια, παρά την κινητοποίηση του στρατού, καταγγέλλοντας σοβαρές ελλείψεις φαγητού, προσθέτοντας ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται κυρίως από τη «φιλανθρωπία» όσων μπορούν να βοηθήσουν...
Ωστόσο, ιδιαίτερα αισθητή και επικίνδυνη είναι πλέον η περιορισμένη ή και αδύνατη πρόσβαση στο καθαρό νερό, που δημιουργεί μεγάλους κινδύνους για την εξάπλωση επιδημιών. Απεσταλμένοι των Ηνωμένων Εθνών υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση είναι χειρότερη για τους κατοίκους των ανατολικών περιοχών, που τα τελευταία χρόνια προσπαθούσαν να ξεπεράσουν τις επιπτώσεις από το καταστροφικό τσουνάμι, αλλά και του πολυετούς εμφυλίου πολέμου.
Οι βροχοπτώσεις συνεχίζονται και στις Φιλιππίνες, όπου οι νεκροί φτάνουν πλέον τους 42, οι εκτοπισμένοι τις 400.000, ενώ οι ζημιές εκτιμώνται σε περισσότερα από 23 εκατομμύρια δολάρια, καθώς έχουν καταστραφεί καλλιέργειες αλλά και αναπτυξιακά έργα. Σύμφωνα με τις αρχές, έχει ήδη κινητοποιηθεί ο στρατός, προκειμένου να παραδώσει ανθρωπιστική βοήθεια στους πληγέντες, ενώ σημειώνεται ότι υπάρχει μεγάλη ανάγκη για τρόφιμα, φάρμακα, νερό και ρούχα.