ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ετοιμάζει νέο πανηγύρι για το μεγάλο κεφάλαιο

Στο σφυρί ό,τι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία και ανατροπές που στόχο έχουν να τονώσουν την καπιταλιστική ανταγωνιστικότητα

Η αυτονόητη υποχρέωση του κράτους να παρέχει στην ώρα τους τις συντάξεις λανσάρεται από την κυβέρνηση για να θολώσει την αντιασφαλιστική πολιτική της
Η αυτονόητη υποχρέωση του κράτους να παρέχει στην ώρα τους τις συντάξεις λανσάρεται από την κυβέρνηση για να θολώσει την αντιασφαλιστική πολιτική της
«Οσα έχουμε πλέον μπροστά μας δεν είναι ως επί το πλείστον επιταγές καμίας σύμβασης, ή κανενός μνημονίου (...) Χρειαζόμαστε βαθύτερες και μεγάλες αλλαγές, αυτές που είχαμε αυτούσιες βάλει στο προεκλογικό μας πρόγραμμα». Με αυτή τη φράση έδωσε χτες ο πρωθυπουργός το έναυσμα στους υπουργούς της κυβέρνησης για να εξαπολύσουν τον επόμενο γύρο των διαρθρωτικών αντιλαϊκών ανατροπών, επιβεβαιώνοντας ότι τα φιλομονοπωλιακά μέτρα μόνιμου χαρακτήρα αποτελούν στρατηγική του ΠΑΣΟΚ και συστατικό του προγράμματός του.

Στην ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου, και ενώ από διάφορα κέντρα πυκνώνουν τα σενάρια για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, ζήτησε από τους υπουργούς του να δώσουν έμφαση «στα θέματα της καθημερινότητας του πολίτη». Σε μια συντονισμένη επιχείρηση αποπροσανατολισμού του λαού, που στενάζει κάτω από τα βάρβαρα μέτρα, επιχείρησε να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι προωθούνται πολιτικές «κοινωνικής δικαιοσύνης».

Σ' αυτή την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει τη «διαδικασία έκδοσης προσυνταξιοδοτικής απόφασης», βάσει της οποίας - όπως ισχυρίστηκε - οι συνταξιούχοι που καταθέτουν δικαιολογητικά για σύνταξη θα μπορούν να εισπράττουν το μεγαλύτερο μέρος σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 2,5 μηνών. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, το ποσό της προσωρινής σύνταξης θα πλησιάζει το 90% της κανονικής.

Με ευθύνη όλων των μέχρι τώρα κυβερνήσεων, χιλιάδες συνταξιούχοι αναγκάζονται να περιμένουν μέχρι και ένα χρόνο για να πάρουν τη σύνταξή τους, η οποία, με τις αλλεπάλληλες ανατροπές στο Ασφαλιστικό και το Συνταξιοδοτικό, έχει μετατραπεί σε προνοιακό επίδομα. Τη δίκαιη λαϊκή αγανάκτηση για το πετσόκομμα των συντάξεων έρχεται να διασκεδάσει η απόφαση της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε παράλληλα τους υπουργούς να «εφαρμόσουν τους νόμους που έχουν ψηφιστεί» και τόνισε ότι «το 2011 είναι η χρονιά των διαρθρωτικών αλλαγών» που θα «βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας». Δηλαδή, των μεταρρυθμίσεων που θα δημιουργήσουν τις συνθήκες εν μέσω κρίσης να αυξηθούν τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου.

Ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις «πρωτοβουλίες» της κυβέρνησης για τα «ευρωομόλογα», υποστηρίζοντας ότι «γίνεται μια σοβαρή συζήτηση» που μπορεί να οδηγήσει σε «ευρύτερη συναίνεση» και «ένα θετικό αποτέλεσμα σε σχέση με το δανεισμό των κρατών - μελών της ΕΕ». Πίσω από τα ευχολόγια του πρωθυπουργού κρύβεται η προσπάθεια της κυβέρνησης να εξασφαλίσει καλύτερους όρους δανεισμού για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των κεφαλαιοκρατών με κρατικό χρήμα.

Στο σφυρί η δημόσια περιουσία

Στο μεταξύ, η ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης να παραδώσει σε ξένους και εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους την έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού επιβεβαιώθηκε, για μια ακόμα φορά, σε χτεσινή κυβερνητική σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο υπουργός Επικρατείας και Επενδύσεων, Χ. Παμπούκης, και η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τέθηκε επί τάπητος «η διαμόρφωση του πλαισίου αξιοποίησης της έκτασης», δηλαδή η αλλαγή των όρων δόμησης και χρήσης γης, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να κατασκευαστούν κτίρια και εγκαταστάσεις που θα καλύπτουν τις απαιτήσεις των επενδυτών.

Η κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα τα σχέδια για την παράδοση του χώρου στο ιδιωτικό κεφάλαιο, ετοιμάζεται να ιδρύσει Ανώνυμη Εταιρεία στην οποία θα εκχωρηθούν (!) οι εκτάσεις του Ελληνικού, που σήμερα ανήκουν σε διάφορους φορείς του Δημοσίου, ώστε να προχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες το ξεπούλημά τους.

Η σύσκεψη έγινε ενόψει και της μετάβασης του Χ. Παμπούκη το Φλεβάρη στο Κατάρ, αφού, όπως είναι γνωστό, κρατική εταιρεία της αραβικής χώρας έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της έκτασης, για να κατασκευάσει καζίνο, μαρίνες, ξενοδοχεία και αεροδρόμιο, με επενδύσεις συνολικού ύψους 5 δισ. δολαρίων.

Χτες επέστρεψε από το Κατάρ ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό και αξιωματούχους της χώρας και, όπως δήλωσε, «αναθερμάνθηκε το ενδιαφέρον τους» για την επένδυση στον Αστακό, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, θα γίνει με «νέους όρους». Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι συναντήσεις του δεν αφορούσαν στο Ελληνικό, αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι οι Αραβες ενδιαφέρονται για επενδύσεις στον τομέα των τουριστικών ακινήτων.

Σε διατεταγμένη υπηρεσία

Αποδεικνύοντας περίτρανα ότι οι άθλιες επιθέσεις του στους εργαζόμενους και στο κίνημα αποτελούν επίσημη κυβερνητική γραμμή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλος, είπε χτες ότι «δεν υπάρχει καμία διαφωνία με την κυβέρνηση». Σε συνομιλία του με δημοσιογράφους, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, ο Θ. Πάγκαλος διέψευσε όλα τα σενάρια για παραίτηση ή αποπομπή του.

«Δεν φεύγω από μια κυβέρνηση με την οποία συμφωνώ σε όσα κάνει. Δεν υπάρχει περίπτωση να φύγω από μια κυβέρνηση που κάνει πράγματα που έλεγα εγώ εδώ και 20 χρόνια», είπε χαρακτηριστικά. Δίνοντας συνέχεια στην πρόκληση και αναφερόμενος στο χαρακτηρισμό «κοπρίτες» που απέδωσε στους δημοσίους υπαλλήλους, υποστήριξε ότι το χρησιμοποίησε για τις περιπτώσεις εκείνες που «οι διορισμοί έγιναν με πολιτικό ρουσφέτι» και με φαιδρό τρόπο συμπλήρωσε: «Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω διαφορετικούς χαρακτηρισμούς γι' αυτές τις περιπτώσεις, όπως "τεμπέλης" ή "ανίκανος"»!

ΕΕ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ
Κόντρες για τον τρόπο της ελεγχόμενης πτώχευσης

Προτάσεις για ενίσχυση του ταμείου δανειοδότησης, ευρωομόλογα και άλλες εναλλακτικές

Με κοινή συνισταμένη τη δρομολόγηση νέων αντεργατικών μέτρων σε βάρος των λαών της ΕΕ, οι αντιπαραθέσεις και οι ανταγωνισμοί στο εσωτερικό της ΕΕ παραμένουν στο «κόκκινο», έχοντας στο επίκεντρο τις διάφορες εναλλακτικές προτάσεις για την ελεγχόμενη χρεοκοπία υπερχρεωμένων κρατών και τη διαχείριση της κρίσης προς όφελος των διάφορων μερίδων της πλουτοκρατίας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κάλεσε χτες τα κράτη μέλη της ΕΕ να αποφασίσουν την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το αργότερο μέχρι την επόμενη σύνοδο κορυφής, στις αρχές Φλεβάρη. Αντίστοιχη στάση κρατάει και ο Κοινοτικός επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις, Ολι Ρεν. Ξεκάθαρα ενάντια σε μια τέτοια προοπτική τάσσεται η Γερμανία, με τον εκπρόσωπο της γερμανικής καγκελαρίας, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Πάντως, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Bloomberg», στελέχη της ΕΕ και αρχηγοί κρατών μελών της ΕΕ εξετάζουν σχέδιο δράσης για την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του μηχανισμού «στήριξης» των κρατών μελών της ευρωζώνης. Το σχέδιο συνίσταται στα εξής τρία σημεία: κεφαλαιακή ενίσχυση του μηχανισμού, εξουσιοδότησή του να αγοράζει κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά και μείωση του επιτοκίου βάσης με το οποίο δανείζονται τα κράτη μέλη από το μηχανισμό.

Την ίδια στιγμή, το ειδησεογραφικό πρακτορείο «Reuters» επικαλείται έκθεση της Κομισιόν προς τα κράτη μέλη, ενόψει του Γιούρογκρουπ της επόμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την οποία προτείνονται τρόποι χρηματοδότησης του νέου μηχανισμού «διάσωσης» που θα μπει σε εφαρμογή από το 2013.

Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η Κομισιόν προτείνει τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου ταμείου μέσω ενός έκτακτου φόρου στις τράπεζες της ευρωζώνης και σημειώνει ότι «ένας έκτακτος φόρος ύψους 0,2% του ενεργητικού των τραπεζών στην ευρωζώνη θα επέτρεπε την άντληση περίπου 50 δισ. ευρώ».

«Χωρίς σημαντικές αλλαγές, η Ευρώπη είναι καταδικασμένη σε ένα φαύλο κύκλο χαμηλής απασχόλησης και ανάπτυξης», επισήμανε ο Ευρωπαίος επίτροπος για οικονομικές υποθέσεις, Ολι Ρεν, υπογραμμίζοντας τη σημασία μεταρρύθμισης των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Ο ίδιος, με άρθρο του στην εφημερίδα «Financial Times», υπερθεματίζει της στενότερης οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ και απορρίπτει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας ή άλλης χώρας της ευρωζώνης.

Βγήκε το πόρισμα για τη «Γερμανός»

Δεν υπάρχουν στοιχεία που να στοιχειοθετούν κατηγορίες, από την ανάκριση για την υπόθεση της εξαγοράς της εταιρίας «Γερμανός» από την Cosmote, όπως προέκυψε από το πόρισμα του 20ου τακτικού ανακριτή που είχε χρεωθεί τη σχετική δικογραφία. Η εξαγορά ολοκληρώθηκε πριν περίπου πέντε χρόνια, με τίμημα 1,3 δισ. ευρώ. Για την υπόθεση είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για απιστία, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα και χειραγώγηση μετοχής, μεταξύ άλλων στον πρώην πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΤΕ Παν. Βουρλούμη, τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Cosmote Ευαγ. Μαρτιγόπουλο και στον επικεφαλής της επιχείρησης «Γερμανός» Παν. Γερμανός. Η πραγματογνωμοσύνη στο πλαίσιο της ανάκρισης καταλήγει στο συμπέρασμα ότι από την εξαγορά της «Γερμανός» δεν προέκυψε ζημία για το Δημόσιο. Η υπόθεση της εξαγοράς είχε γίνει προσπάθεια με άθλιο τρόπο να χρησιμοποιηθεί προβοκατόρικα σε βάρος του ΚΚΕ, σε μια βρώμικη επιχείρηση που κορυφώθηκε πριν τις εκλογές του 2007 και στην οποία συμπρωταγωνίστησαν κύρια το ΛΑ.Ο.Σ. και το ΠΑΣΟΚ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ