ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 13 Γενάρη 2011
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Α. ΛΙΜΠΕΡΜΑΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αγωγοί και εξοπλισμοί στην ελληνοϊσραηλινή ατζέντα

Σε θέματα συνεργασίας στον ...τουρισμό περιορίστηκαν χτες οι δηλώσεις των δυο ΥΠΕΞ, μετά τη συνάντησή τους

Από τη χτεσινή συνάντηση Λίμπερμαν - Δρούτσα

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνάντηση Λίμπερμαν - Δρούτσα
Η επιτάχυνση της αποκαλούμενης «στρατηγικής συνεργασίας» Ελλάδας - Ισραήλ και, κατά συνέπεια, το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με τους ενεργειακούς πόρους στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των πολυεθνικών, βρέθηκαν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε χθες στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της ισραηλινής κυβέρνησης Α. Λίμπερμαν με τον Ελληνα ομόλογό του, Δ. Δρούτσα.

Ανάμεσα σε άλλα, συζητήθηκαν οι διαδικασίες υλοποίησης της πρώτης συνόδου του κοινού ελληνοϊσραηλινού υπουργικού συμβουλίου, που θα γίνει τον Απρίλη στο Ισραήλ, σύμφωνα με την απόφαση που ήδη έχουν λάβει οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών. Για το ίδιο θέμα, προηγήθηκε το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία των πρωθυπουργών Γ. Παπανδρέου - Μπ. Νετανιάχου. Ο Ισραηλινός αξιωματούχος θα γίνει σήμερα δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας.

Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται όλα τα τρέχοντα ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις Ελλάδας - Ισραήλ στο οικονομικό, στρατιωτικό και ενεργειακό πεδίο. Βασική προτεραιότητα για τους Ισραηλινούς αποτελούν τα ζητήματα της Ενέργειας και ειδικότερα της διέλευσης υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου, μέσω Ελλάδας, στην Ευρώπη από τα πρόσφατα επιβεβαιωμένα κοιτάσματα στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.

Οσον αφορά στη στρατιωτική συνεργασία, αυτή ήδη έχει δρομολογηθεί με την παραχώρηση του ελληνικού εδάφους και του εναέριου χώρου για τη διενέργεια επιθετικών ασκήσεων από την πολεμική μηχανή του Ισραήλ, ενώ προωθούνται και άλλες πλευρές πιο άμεσης στρατιωτικής συνεργασίας, καθώς και συνεργασία στον τομέα της πολεμικής βιομηχανίας. Πάντως, χθες, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών στις δηλώσεις τους δεν άνοιξαν την ατζέντα και περιορίστηκαν σε αναφορές στο κοινό ελληνοϊσραηλινό υπουργικό συμβούλιο και στη «θεσμική θωράκιση» της συνεργασίας.

Ο Δ. Δρούτσας είπε πως η πρώτη σύνοδος θα γίνει στο Ισραήλ και θα ασχοληθεί με θέματα πολιτισμού, τουρισμού, αγροτικής ανάπτυξης, ενέργειας και υψηλής τεχνολογίας. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, σε ερώτηση για τις προοπτικές που ενδέχεται να υπάρξουν στο πεδίο του φυσικού αερίου, απάντησε πως απαιτείται «εμπεριστατωμένη έρευνα» και υπογράμμισε την αξία της οικονομικής συνεργασίας που θα αποτελέσει «την πρόκληση των ερχόμενων ετών» και η οποία «θα πρέπει να ξεκινήσει το ταχύτερο δυνατό».

Στο μεταξύ, όπως δήλωσε ο πρέσβης της χώρας στην Κύπρο Μισιέλ Χαράρι, το Ισραήλ θα αποφασίσει στο επόμενο τρίμηνο πότε θα ξεκινήσει την άντληση φυσικού αερίου. Οπως είπε, «στις επόμενες εβδομάδες ή μήνες θα οριστικοποιήσουμε τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εταιρειών του ιδιωτικού τομέα».

ΣΥΝ ΓΙΑ ΣΥΡΙΖΑ
Ελιγμοί για να κρυφτεί το στρατηγικό αδιέξοδο

«Επανεκκίνηση» και διεύρυνση ζητάει με απόφασή της η Πολιτική Γραμματεία

Σε νέο ελιγμό για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την αποτυχία και το αδιέξοδο της στρατηγικής του ίδιου και του ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει ο ΣΥΝ, με την προχτεσινή απόφαση της ΠΓ του κόμματος, η οποία αναιρεί την προηγούμενη που έλαβε στα τέλη Νοέμβρη η ΚΠΕ για εγκατάλειψη του ΣΥΡΙΖΑ από τον ΣΥΝ.

Για να διατηρηθεί το εγχείρημα, ο ΣΥΝ θέτει όρους που δύσκολα θα γίνουν δεκτοί από τις άλλες συνιστώσες, όπως η εξάμηνη «ανακωχή», κατά την οποία η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα υποκαθιστά τη Γραμματεία και θα παίζει ρόλο συντονισμού. Ο Αλ. Τσίπρας έκρινε το διάστημα αυτό «απαραίτητο χρόνο επώασης του νέου ξεκινήματος» και εκτόνωσης της έντασης που υπάρχει. Εφόσον όλα εξελιχθούν ομαλά, τότε δεν αποκλείεται στο τέλος του εξαμήνου να εξεταστεί το ενδεχόμενο διοργάνωσης Πανελλαδικής Σύσκεψης.

Στο διάστημα αυτό, όπως ανέφερε ο Αλ. Τσίπρας, ο ΣΥΝ θα επιδιώξει τη δημιουργία ενός φόρουμ διαλόγου στο οποίο θα μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι αντιμνημονιακές δυνάμεις. Αναφερόμενος στην αναζωογόνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για ένα «ευρύτερο πλαίσιο που να χωράει όλους κι ακόμα περισσότερους απ' όσους μετείχαν ως σήμερα», αφήνοντας έτσι ανοιχτή την πόρτα σε ΠΑΣΟΚογενείς δυνάμεις και για κοινή πορεία «σε όσα συμφωνούμε και παράλληλη σε όσα δεν κατορθώνουμε να συμφωνήσουμε».

Αδιαπραγμάτευτο παραμένει για τον ΣΥΝ το ζήτημα του επικεφαλής, που επιμένει να είναι ο πρόεδρός του. Τέλος, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε απ' την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αναλάβει πρωτοβουλία διαβούλευσης με τους εκπροσώπους των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να συντονίζει τις όποιες δράσεις μαζί με αυτούς και μετά το πέρας του εξαμήνου να εξεταστεί το ενδεχόμενο Πανελλαδικής Σύσκεψης.

Οι περισσότερες από τις άλλες συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ πιέζουν για συνεδρίαση της Γραμματείας του σχήματος, ώστε να οριστεί άμεσα η σύγκληση Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, κάτι που ο ΣΥΝ απορρίπτει. Τρία μέλη της «Πλατφόρμας 2010» του ΣΥΝ και μέλη της ΠΓ (Πουλάκης, Μπαλάφας, Δούρου) με κοινή τους δήλωση εκφράζουν τη διαφωνία τους με το «νέο ξεκίνημα του ΣΥΡΙΖΑ» και δηλώνουν ότι καταψήφισαν την απόφαση της ΠΓ.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠ. ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Θαλάσσια προστασία» χωρίς ΑΟΖ

Σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει νομοσχέδιο για την «προστασία και διαχείριση των θαλάσσιων υδάτων», στο οποίο σκόπιμα παραλείπεται ο προσδιορισμός της «Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης» (ΑΟΖ). Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο παρουσιάστηκε χτες στο υπουργικό συμβούλιο από την υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τ. Μπιρμπίλη - συζητήθηκε και θα εγκριθεί σε επόμενη συνεδρίαση - και έρχεται για να ενσωματώσει στην ελληνική νομοθεσία την οδηγία 2008/56 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη θαλάσσια στρατηγική.

Η συγκεκριμένη οδηγία, που αποτελεί τη μελλοντική θαλάσσια πολιτική για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ για την προστασία των θαλασσών (νερών, υπεδάφους κλπ) αφήνει έωλο τον προσδιορισμό της ΑΟΖ. Η απόφαση της κυβέρνησης να υιοθετήσει την οδηγία χωρίς στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο να αναφέρεται ο σαφής προσδιορισμός της ΑΟΖ και με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν υλοποιεί τις διεθνείς συνθήκες περί Δικαίου της Θάλασσας με την Τουρκία, δημιουργεί ένα καθεστώς «ρευστότητας» για τη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου. Το ίδιο ισχύει και στα θαλάσσια σύνορα της χώρας με τη Λιβύη, την Αλβανία και την Αίγυπτο.

«Νόμιμες» οι υπερπτήσεις λέει η Τουρκία

«Η τουρκική πολεμική αεροπορία πραγματοποιεί εκπαιδευτικές πτήσεις στο Αιγαίο σε περιοχές ανοιχτής θαλάσσης και στο διεθνή εναέριο χώρο που βρίσκεται πάνω από αυτές, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Σελτσούκ Ουνάλ, απαντώντας χτες έμμεσα στα όσα είπε ο Γ. Παπανδρέου για τις τουρκικές υπερπτήσεις, την Παρασκευή στο Ερζερούμ. Επί της ουσίας και ενθαρρυμένος από την τακτική του ΝΑΤΟ, που με την ανοχή της ελληνικής κυβέρνησης έχει κουρελιάσει κάθε έννοια διεθνούς δικαίου, προωθώντας τη συνδιαχείριση του Αιγαίου και το γκριζάρισμά του σε ό,τι αφορά τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, ο Τούρκος εκπρόσωπος διέγραψε το ελληνικό FIR, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Το 48% του Αιγαίου Πελάγους συνίσταται σε διεθνή θαλάσσιο και εναέριο χώρο. Οι χώροι αυτοί, με βάση τους κανόνες του διεθνούς δικαίου είναι ανοιχτοί, μαζί με την Τουρκία και την Ελλάδα και σε άλλες χώρες».

Εκδήλωση για ΝΑΤΟ και ελληνοτουρκικά

Η Επιτροπή Ειρήνης Γούβας διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 16 Γενάρη στις 11.30 π.μ. στο μεζεδοπωλείο «Λαϊκό Στέκι» (πλατεία Πλυτά 1) με θέμα «Αναβάθμιση του ΝΑΤΟ και ελληνοτουρκικές σχέσεις - Αιγαίο». Θα ακολουθήσει κοπή της πίτας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ