ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ρεύμα φτηνό για όλο το λαό

Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ

Τις κυβερνητικές αποφάσεις για τις ανατιμήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα καταγγέλλει το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή και με την οποία ζητά τη γενναία μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τη λαϊκή κατανάλωση. Στην Ερώτηση, που υπογράφει ο Γιώργος Μαυρίκος και απευθύνεται στην υπουργό Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, σημειώνεται:

«Η εξαγγελθείσα τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, με τις ευλογίες της κυβέρνησης, αποτελεί πρόκληση από τη στιγμή που επιβαρύνονται ιδιαίτερα, μέσα από τις υπέρογκες αυξήσεις τα οικιακά τιμολόγια χαμηλής κατανάλωσης και το αγροτικό ρεύμα, ενώ αντίθετα μειώνονται τα τιμολόγια υψηλής κατανάλωσης.

Η πρόκληση αυτή αποκτά σκανδαλώδεις διαστάσεις από το γεγονός ότι αυτή συμβαδίζει με την υψηλή κερδοφορία της ΔΕΗ ΑΕ. Τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης για το 2009 ανήλθαν στα 693,3 εκατ. ευρώ, ενώ στο 9μηνο του 2010 αυτά ανέρχονταν στα 520,2 εκατ. ευρώ.

Οι αυξήσεις αυτές σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών και των συντάξεων, την αύξηση του ΦΠΑ και τις απανωτές αυξήσεις των τιμών εμπορευμάτων και υπηρεσιών οδηγούν στη ραγδαία επιδείνωση της θέσης της λαϊκής οικογένειας.

Αποτελούν μέρος του συνολικότερου σχεδιασμού για την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Στα πλαίσια αυτά εντάσσονται η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων και η μείωση των μισθών των εργαζόμενων στη ΔΕΗ, η παράδοση στους ιδιώτες λιγνιτικών αποθεμάτων και η πολύμορφη κρατική στήριξη των επενδυτών της "πράσινης ενέργειας". Στοχεύουν στη διευκόλυνση των εγχώριων και αλλοδαπών επιχειρηματικών ομίλων για να εισέλθουν χωρίς εμπόδια και να εκμεταλλευτούν την εγχώρια αγορά ενέργειας με την ταυτόχρονη διασφάλιση της κερδοφορίας τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός εάν η κυβέρνηση προτίθεται:

  • Να διασφαλίσει και πώς την παροχή ρεύματος στα νοικοκυριά που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς;
  • Να προχωρήσει σε γενναία μείωση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος για τη λαϊκή κατανάλωση, σε κατάργηση του ΦΠΑ και του πράσινου τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ);».
ΔΕΗ ΑΕ
Μείωση του λιγνίτη αύξηση των τιμών

Αλλαγές στο ενεργειακό μείγμα, μεγάλες επενδύσεις και αυξημένα τιμολόγια... η «συνταγή» της ΔΕΗ

Για άλλη μια φορά, επίσημα χείλη επιβεβαιώνουν ότι η «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ταυτίζεται με την αύξηση των τιμών, με την επιδίωξη υπερκερδών από τους ιδιώτες παραγωγούς και έμπορους. Μιλώντας χτες στις επιτροπές Περιβάλλοντος και Ερευνας και Τεχνολογίας της Βουλής, ο επικεφαλής της ΔΕΗ Α. Ζερβός τόνισε ότι η απελευθέρωση οδήγησε σε αύξηση τιμολογίων σε όλες τις χώρες και αναμένεται και στη δική μας. Πάνω σε αυτή τη βεβαιότητα χτίζεται και το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ, ώστε με επενδύσεις 7 δισ. ευρώ η λειτουργία της να ταυτιστεί απόλυτα με κάθε άλλη ιδιωτική επιχείρηση του κλάδου που επιδιώκει το μέγιστο κέρδος για τους μετόχους της. Ο επικεφαλής της εκτίμησε ότι σε ένα χρόνο η ΔΕΗ «θα είναι μια άλλη επιχείρηση».

Η ενεργειακή πολιτική της ΔΕΗ τα επόμενα δέκα χρόνια θα βασιστεί σε 3 κύριους άξονες: Τη συστηματική μείωση της λιγνιτικής ισχύος. Την αύξηση της χρήσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και τη διατήρηση της ισχύος φυσικού αερίου. Στόχος είναι, έως το 2020 η εγκατεστημένη ισχύς της ΔΕΗ να έχει διαμορφωθεί ως εξής: 58% ΑΠΕ (από 28%), μηδενική χρήση πετρελαίου (από 7%), 22% φυσικό αέριο (από 18%) και 20% λιγνίτη (από 47%).

Μέχρι το 2015 αναμένεται να μειωθεί κατά 2.100 MW η παραγωγή από μονάδες παλαιάς τεχνολογίας. Για την αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, εκτιμήθηκε ότι η ΔΕΗ θα δαπανήσει 800 εκατ. ευρώ έως το 2020.

Για τα αγροτικά φωτοβολταϊκά, σημείωσε ότι έχουν κατατεθεί 6.000 αιτήσεις, ωστόσο σε 18 νομούς το δίκτυο της ΔΕΗ είναι κορεσμένο και δεν μπορεί να καλύψει τις διασυνδέσεις, εκτός και αν δρομολογηθούν νέα δίκτυα με δαπάνη των... επενδυτών!

ΙΟΒΕ
Επιδείνωση του οικονομικού κλίματος το Δεκέμβρη

Περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα διαπιστώνει το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) το Δεκέμβρη, ενώ στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη παρατηρείται βελτίωση, με κύρια αιτία την ανάκαμψη των οικονομιών της Γερμανίας και της Γαλλίας. Σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα του ΙΟΒΕ, που βασίζεται στις εκτιμήσεις από εκπροσώπους των κλάδων:

Στη Βιομηχανία επιδεινώνονται οι προβλέψεις για την παραγωγή, αλλά βελτιώνονται οι εκτιμήσεις για παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση. Στα ίδια επίπεδα παραμένουν οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα. Στις Κατασκευές, σημειώνεται έντονη κάμψη των εκτιμήσεων για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων και κατακόρυφη πτώση για την απασχόληση.

Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, μετά από μικρή βελτίωση το Νοέμβρη, καταγράφεται σημαντική επιδείνωση όλων των δεικτών. Τα νοικοκυριά προβλέπουν χειροτέρευση της οικονομικής τους κατάστασης, της κατάστασης της χώρας, της ανεργίας, ενώ πτώση σημειώνεται και στην πρόθεση για αποταμίευση το επόμενο 12μηνο, κάτι που δείχνει ότι όχι μόνο ανησυχούν για το μέλλον, αλλά αδυνατούν να διαχειριστούν αποτελεσματικά και το παρόν τους.

Διαφορετική είναι η κατάσταση σε δυο άλλους κλάδους. Στις Υπηρεσίες, καταγράφεται σημαντική βελτίωση για το τρέχον επίπεδο εργασιών και την πορεία της ζήτησης, αλλά και για την βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης. Αντίστοιχα, στο Λιανικό Εμπόριο, ανακάμπτουν όλοι οι επιμέρους δείκτες, για τις τρέχουσες πωλήσεις, τα αποθέματα και την εξέλιξη των πωλήσεων στο πρώτο τρίμηνο. Η διαμόρφωση των αντίστοιχων δεικτών έχει προφανή σχέση και με τις προσδοκίες σε αυτούς τους δύο κλάδους σε σχέση με την εορταστική περίοδο.

ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ
Σταγόνα στον ωκεανό των υπερχρεωμένων νοικοκυριών

Σταγόνα στον ωκεανό αποδεικνύονται και στην πράξη τα ...«ευεργετήματα» του νόμου περί ρύθμισης οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, που τόσο διαφήμισε η κυβέρνηση για τη ...ρηξικέλευθη τάχα παρέμβασή της προς όφελος των εκατοντάδων χιλιάδων νοικοκυριών που βρίσκονται σε αδυναμία να ξεπληρώσουν δάνεια προς τις τράπεζες. Αυτό προκύπτει από τα στοιχεία που επικαλείται η Ελληνική Ενωση Τραπεζών, απαντώντας στις καταγγελίες της ΕΚΠΟΙΖΩ ότι οι τράπεζες εμφανίζονται απρόθυμες να παραλάβουν και να εξετάσουν τα αιτήματα για εξωδικαστική ρύθμιση, που, υποχρεωτικά, σύμφωνα με το νόμο, πρέπει να έχει προηγηθεί και να έχει αποτύχει προκειμένου κάποιος να προσφύγει δικαστικά.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της ΕΕΤ, οι σχετικές ρυθμίσεις αφορούν τυπικά περισσότερους από 250.000 δανειολήπτες, των οποίων το ύψος των οφειλών ξεπερνάει τα 4 δισ. ευρώ. Από την έναρξη ισχύος του νόμου, το Σεπτέμβρη, οι τράπεζες έχουν δεχτεί να παραλάβουν συνολικά 25.000 αιτήματα που έχουν υποβληθεί, χωρίς να διευκρινίζεται αν αποδέχτηκαν κάποια ρύθμιση.

Αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ο αριθμός αυτός είναι αμελητέος μπροστά στις εκατοντάδες χιλιάδες των νοικοκυριών που βρίσκονται σε αδιέξοδο και αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των τραπεζών. Ας επισημάνουμε, επιπλέον, ότι ακόμα κι αν κάποιοι τελικώς ενταχθούν σε κάποιες ρυθμίσεις, αυτό δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα αποδειχθούν μακροπρόθεσμα πράγματι συμφέρουσες, για τους ίδιους, αλλά για τις τράπεζες. Αλλωστε, όπως ξεκαθαρίζει η ΕΕΤ, αφ' ενός «κάθε τράπεζα έχει τη δική της μεθοδολογία και πολιτική σε ό,τι αφορά την αξιολόγηση και τη λήψη της απόφασης επί των αιτήσεων που της υποβάλλονται», αφ' ετέρου γνώμονας για τις τράπεζες είναι σε κάθε περίπτωση «να μη διακυβεύονται τα εύλογα και θεμιτά συμφέροντα των μετόχων τους».

Κατά τα άλλα, στις αιτιάσεις της η ΕΕΤ αναφέρει ότι στο στάδιο της επεξεργασίας των αιτημάτων διαπιστώνεται ότι οι φάκελοι δε συνοδεύονται από τα απαραίτητα δικαιολογητικά, έχουν υποβληθεί από εμπόρους που δεν εντάσσονται στις διατάξεις του νόμου, είναι ανυπόγραφα ή υποβάλλονται από οφειλέτες που κατά το χρόνο υποβολής του αιτήματος δεν είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές και εξυπηρετούσαν εμπρόθεσμα τις δόσεις τους. Επίσης, ότι τα δύο τρίτα των αιτημάτων δεν περιλαμβάνουν καμία πρόταση διευθέτησης ή ακόμη ότι και στις περιπτώσεις που οι τράπεζες ζητούν τα στοιχεία που λείπουν δεν προσκομίζονται.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Σύσκεψη αγροτών αύριο

Η οργάνωση της αγωνιστικής δράσης της μικρομεσαίας αγροτιάς θα συζητηθεί στη σύσκεψη εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών, που συγκαλεί η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Τρικάλων «Η Ανοιξη», αύριο Πέμπτη, στις 11 το πρωί, στο ξενοδοχείο «Πανελλήνιον».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ