ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Οδοστρωτήρας σε Υγεία - Πρόνοια

Την επόμενη βδομάδα εισάγεται στη Βουλή το νομοσχέδιο - σκούπα με στόχο τη λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων

Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από παλιότερη κινητοποίηση
Με ατμομηχανή το νομοσχέδιο «Διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα υγείας και άλλες διατάξεις» η κυβέρνηση δρομολογεί τον «οδοστρωτήρα» στους τομείς της Υγείας και της Πρόνοιας, που οδηγεί στη σύνθλιψη των υπηρεσιών και σε νέες περικοπές των παροχών αλλά και σε νέα χαράτσια για τα λαΐκά στρώματα και ιδιαίτερα για τους ανασφάλιστους, τους άνεργους και τους μετανάστες. Χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας παρουσίασε τις βασικότερες πλευρές της πολιτικής της. Ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος ανήγγειλε ότι την επόμενη Τετάρτη το νομοσχέδιο - σκούπα θα εισαχθεί στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι δημόσιες μονάδες Υγείας θα πρέπει να λειτουργήσουν με αναλυτική μηνιαία καταγραφή των εσόδων και των εξόδων τους και πλήρη διαφάνεια. Στην πραγματικότητα, τα δημόσια νοσοκομεία θα μετατραπούν ολοκληρωτικά σε επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίζουν τους ασθενείς σαν πελάτες. Ο υπουργός επανέλαβε ότι το 2011 οι περικοπές σε Υγεία - Πρόνοια θα είναι 1,4 δισ. σε σχέση με το 2010 και βασικά θα είναι: 600 εκατ. από τις περικοπές των μισθών, 400 εκατ. από τις περικοπές σε φάρμακα και υλικά και 150 εκατ. από τις περικοπές των οικογενειακών επιδομάτων και των παροχών πρόνοιας.

Στις «πηγές της αυτοχρηματοδότησης» εντάσσονται και τα έσοδα από τη λειτουργία του λεγόμενου «ολοήμερου νοσοκομείου» και την είσπραξη των 5 ευρώ. Ηδη στην ολοήμερη λειτουργία έχουν ενταχτεί 61 νοσοκομεία - το Γενάρη θα ενταχτούν ακόμα 5 - με την πρόβλεψη να έχουν εισπράξεις 20 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Η είσπραξη των 5 ευρώ άρχισε να εφαρμόζεται ακόμα και στα Κέντρα Υγείας. Μάλιστα σύμφωνα με στοιχεία του «Ρ» τα 5 ευρώ εισπράττονται ξεχωριστά για κάθε μέλος υπερήλικων ζευγαριών που προσέρχονται σε Κέντρα Υγείας για να γράψουν επαναλαμβανόμενες συνταγές φαρμάκων. Ετσι, ζευγάρια συνταξιούχων του ΟΓΑ, που οι συντάξεις και των δύο δεν ξεπερνούν τα 740 ευρώ αναγκάζονται να πληρώνουν για φάρμακα - συμπεριλαμβανομένης και της συμμετοχής - μέχρι και 80 ευρώ το μήνα. Οταν τέθηκε το ερώτημα πώς μπορούν να ζήσουν πια αυτοί οι άνθρωποι, ο υπουργός Υγείας περιορίστηκε να πει ότι δεν έπρεπε να εισπραχτούν τα 10 ευρώ γιατί εξαιρούνται όσοι προσέρχονται στα Κέντρα Υγείας για επαναλαμβανόμενες συνταγές.

Μόνιμα στο στόχαστρο ανασφάλιστοι και μετανάστες

Ο υπουργός Υγείας, απαντώντας και σε σχετική ερώτηση, επανέλαβε ότι θα εφαρμοστεί το σχέδιο για την παροχή υπηρεσιών μόνο από ορισμένα νοσοκομεία σε άπορους και ανασφάλιστους, καθώς και στη χορήγηση σε αυτούς μόνο αντίγραφων φαρμάκων. Ειδικότερα για τους μετανάστες ο υπουργός Υγείας είπε ότι δεν θα καταβάλλουν τα 5 ευρώ όσοι έχουν πολιτικό άσυλο και όσοι έχουν κάνει αίτηση για άσυλο. Ομως πρόσθεσε, αν χρειαστούν πρόσθετα μέτρα, τότε θα αρχίσουν να πληρώνουν τα 5 ευρώ όσοι έχουν κάνει αίτηση για τη χορήγηση ασύλου. Στην ουσία, το σύνολο των μεταναστών (αφού μόνο στο 0,5% - 1% από όσους κάνουν αίτηση τούς παρέχεται άσυλο) θα πληρώνει το χαράτσι. Κι επειδή η πλειοψηφία τους δεν θα έχει ούτε αυτά τα 5 ευρώ, δεν θα μπορεί να απολαμβάνει τις απαραίτητες υπηρεσίες Υγείας.

Από τις χτεσινές ανακοινώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας προκύπτουν τα εξής στοιχεία:

  • Το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) βρίσκεται στην τελική ευθεία για την κοστολόγηση και ανακοστολόγηση 10.000 ιατρικών πράξεων.
  • Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, ενώ εντός της εβδομάδας αναμένονται τα σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις διαδικασίες απελευθέρωσης του επαγγέλματος του φαρμακοποιού. Οι φαρμακοποιοί έχουν διαφωνήσει με τη λειτουργία των φαρμακείων το Σάββατο και δεν έχουν συμφωνήσει για το πληθυσμιακό όριο, που ζητείται να κατέβει στους 1.000 κατοίκους ανά φαρμακείο, έναντι των 1.500 που ισχύει σήμερα. Πάντως χτες ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε ότι είναι στο «τραπέζι» η λειτουργία των φαρμακείων τα απογεύματα της Δευτέρας και της Τετάρτης.
Στόχος να κοπούν οι «ασύμφορες» δαπάνες

Εκτός από τις περικοπές των οικογενειακών επιδομάτων κατά 150 εκατ. ευρώ διαλύονται και τα ελάχιστα απομεινάρια της πρόνοιας καθώς υπό τις «υφιστάμενες δημοσιονομικές δυσκολίες του κράτους και την άμεση αναγκαιότητα περιστολής των δαπανών επιβαρύνουν ασύμφορα τη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης», αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Υγείας.

Ετσι το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης πρέπει να προχωρήσει σε αναστολή των 41 Σχολών Ταπητουργίας στην περιφέρεια, ώστε να εξοικονομηθούν 80.000 ευρώ το χρόνο. Μέσα από αυτό το πρόγραμμα - εκτός από τους εργαζόμενους - εύρισκαν απασχόληση και 800 γυναίκες της επαρχίας και εξασφάλιζαν 250 ευρώ το χρόνο!

Οι υπάλληλοι των σχολών ταπητουργίας θα μεταταγούν σε οργανισμούς πρόνοιας ή δήμων και ο εξοπλισμός τους θα μεταβιβαστεί σε οργανισμούς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα ενδιαφερθούν. Στα πλαίσια αυτά κλείνει άμεσα και διακόπτεται η μίσθωση του κτιρίου του πρατηρίου της οικοτεχνίας επί της οδού Φιλελλήνων 14 στο Σύνταγμα, για την εξοικονόμηση 120.000 ευρώ το χρόνο από τα ενοίκια.

Μια δραστηριότητα, δηλαδή, που άρχισε το 1947 και βοήθησε κυρίως φτωχά κορίτσια να έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα μαζί με σκληρή δουλειά στα αγροτικά νοικοκυριά, καταργείται με μια μονοκονδυλιά, στο όνομα του εξορθολογισμού των υπηρεσιών Υγείας.

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΥ - ΠΑΣΕΒΕ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Πυκνώνουν οι παρεμβάσεις για την Υγεία των λαϊκών συμφερόντων

Σήμερα το πρωί στο ΑΧΕΠΑ. Αύριο συσκέψεις σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα

«Μπλόκο» στο λογιστήριο της «επιχείρησης» ΑΧΕΠΑ προγραμματίζει σήμερα, Τετάρτη, από τις 9 το πρωί η Κλαδική Γραμματεία Υγείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ απαιτώντας να καταργηθεί το χαράτσι των 5 ευρώ, το οποίο επιβάλλεται στον κάθε ασθενή που επισκέπτεται τα εξωτερικά ιατρεία των Νοσοκομείων αλλά και τα Κέντρα Υγείας. Η Κλαδική Γραμματεία Υγείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό να μπει στο δρόμο του αγώνα μαζί με το ταξικό κίνημα, να απαιτήσει να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία και την Πρόνοια, να παλέψει για ένα ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας.

Να γίνει υπόθεση του μαζικού κινήματος

Πλατιές συσκέψεις σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων, για τις αρνητικές εξελίξεις στο χώρο της Υγείας, διοργανώνουν το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και η Αγωνιστική Συσπείρωση Γυναικών Κοζάνης (Τμήμα της ΟΓΕ), αύριο, Πέμπτη 13 του Γενάρη στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Κοζάνης και στο Εργατικό Κέντρο Πτολεμαΐδας. Στόχος των συσκέψεων είναι οι αγωνιστικές οργανώσεις των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, των φοιτητών και του γυναικείου κινήματος να προχωρήσουν άμεσα σε πρωτοβουλίες ενημέρωσης και παρέμβασης στους κλάδους και τα εργοστάσια, τους χώρους δουλειάς και μαζί με τους εργαζόμενους στην Υγεία να δώσουν απάντηση στις εγκληματικές και ανθυγιεινές αποφάσεις της κυβέρνησης (αύξηση των αντιγράφων φαρμάκων, αύξηση στο χαράτσι στα εξωτερικά ιατρεία, ένταξη των νοσοκομείων στη Β' Ζώνη, κλπ.). Να συμβάλουν αγωνιστικά για να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στο χώρο της υγειονομικής και ιατρικής περίθαλψης και να γίνει η Υγεία κοινωνικό εργατικό δικαίωμα, που θα παρέχεται δωρεάν και στο ύψος των σύγχρονων αναγκών.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στάσεις εργασίας ενάντια στις απολύσεις

Στο ΜΕΤΡΟ Θεσσαλονίκης, σήμερα και αύριο

Στάσεις εργασίας στο Μετρό Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε για σήμερα Τετάρτη και αύριο Πέμπτη, το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, αντιδρώντας στις μαζικές απολύσεις (46) που πραγματοποίησε η κατασκευάστρια κοινοπραξία ΑΕΓΕΚ και στη δίμηνη καθυστέρηση πληρωμής των δεδουλευμένων στο τεχνικό προσωπικό. Οι στάσεις εργασίας θα γίνουν από τις 7.30 έως τις 9.30 το πρωί. Τα στελέχη του Συνδικάτου θα είναι από νωρίς στα εργοτάξια, προκειμένου να σπάσουν στην πράξη την επιχείρηση τρομοκρατίας που έχει στήσει η εργοδοσία μαζί με συνδικαλιστές του εργοδοτικού - επιχειρησιακού σωματείου.

Η Διοίκηση του Συνδικάτου απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει όλα τα μέτρα που απαιτούνται, για να επιταχυνθεί η κατασκευή του έργου, το οποίο σήμερα προχωρά με ρυθμούς χελώνας. Ζητά την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων καθώς και την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων στο τεχνικό προσωπικό και στους εργαζόμενους των υπεργολάβων. Καλεί τους εργαζόμενους στο Μετρό σε μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις και σε συσπείρωση στο κλαδικό συνδικάτο. Σημειώνει πως οι συλλογικοί και αποφασιστικοί αγώνες του κλάδου είναι ο μοναδικός δρόμος για τη διατήρηση και τη διεύρυνση των δικαιωμάτων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ