Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Γενάρη 2011 - αριθ. φύλλου: 10868

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ
Σεμνός και αφοσιωμένος κομμουνιστής - καλλιτέχνης

Ο ακαταπόνητος κομμουνιστής, φλογερός ΕΠΟΝίτης, ζωγράφος και συγγραφέας Γιάννης Στεφανίδης, που «έφυγε» από κοντά μας, προπαραμονή Πρωτοχρονιάς, με το χρωστήρα του έδωσε δυναμικά το «παρών» στους αγώνες του λαού μας.

Παρέμεινε σε όλη του τη ζωή ένας σεμνός και αφοσιωμένος κομμουνιστής - καλλιτέχνης με τις πράξεις και το έργο του. Η στάση ζωής του τον κατατάσσει στο πάνθεον των δημιουργών που αναπτύχθηκαν μέσα στη φωτιά του αγώνα και πάλεψαν μέχρι το τέλος τους για τα ιδανικά της εργατικής τάξης.

Η καλλιτεχνική δημιουργία ανθρώπων σαν τον Γιάννη Στεφανίδη δεν «βολεύεται» εύκολα σ' ένα αφιέρωμα, ιδίως, αν αυτή, πολύπτυχη και ανήσυχη, απλώνεται σε πολλές δεκαετίες ανθοβολώντας ακόμη και τώρα που ο εικαστικός, ο αυτοαναφορικός και λογοτεχνικός του λόγος σίγησε για πάντα. Η κιβωτός του έργου και της ζωής του αρμενίζει εύπλοα μες στο χρόνο, με ό,τι ο Στεφανίδης επέλεξε να μας παραδώσει, αφήνοντας πίσω τους ευεργετική τη σκιά της μνήμης.


ΣΕΛ.  4   -   5


«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»
Μια αποκαλυπτική επιλογή

Η ανακήρυξη του Τάλιν της Εσθονίας σε «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για το 2011 θα μπορούσε να ήταν και... σύντομο ανέκδοτο, αν δεν αφορούσε ένα κράτος που θεωρεί τους συνεργάτες των ναζί ως ένα είδος «μαχητών» της «ελευθερίας»...


ΣΕΛ.  3
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Το Σύμπαν ... της Ρωσικής Πρωτοπορίας

Η περίφημη συλλογή Κωστάκη εκτίθεται στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, στη Μονή Λαζαριστών της Θεσσαλονίκης. Η έκθεση καταδεικνύει τη σχέση της ρωσικής Τέχνης με την επιστήμη, πριν και μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση.


ΣΕΛ.  6
ΜΟΥΣΙΚΗ
«Λέμε όχι στην παραίτηση... »

Ο Βασίλης Βασιλάτος μιλά στον «Ρ», με αφορμή τη συναυλία του στις 21/1 με το συγκρότημα «Ιστορίες για Κρουστά».


ΣΕΛ.  4
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ρωσοκινεζική διαπλανητική αποστολή

Δείγμα εδάφους από το δορυφόρο του Αρη, Φόβο, αποσκοπεί να φέρει πίσω στη Γη ρωσική διαστημοσυσκευή που θα εκτοξευτεί το φθινόπωρο, αφήνοντας σε τροχιά μικρό κινεζικό δορυφόρο.


ΣΕΛ.  7
ΙΣΤΟΡΙΑ
Η Επανάσταση στη Γερμανία στα 1918 και η αντεπαναστατική δράση της σοσιαλδημοκρατίας

ΣΕΛ.  11   -   14

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ