ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Γενάρη 2011
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ»
Μια αποκαλυπτική επιλογή

Η ανακήρυξη του Τάλιν της Εσθονίας σε «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» για το 2011 θα μπορούσε να ήταν και «σύντομο ανέκδοτο»... αν δεν αφορούσε ένα κράτος που θεωρεί τους συνεργάτες των ναζί ως ένα είδος... «μαχητών» της «ελευθερίας»...

Από την περιφρούρηση του μνημείου του Σοβιετικού Στρατιώτη το 2006
Από την περιφρούρηση του μνημείου του Σοβιετικού Στρατιώτη το 2006
Η πρωτεύουσα της Εσθονίας, το Τάλιν, θα είναι μία εκ των δύο «Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης» για το 2011 (σ.σ. για την ιστορία, η άλλη πόλη είναι Φινλανδική)! Η ανακοίνωση έγινε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες στις 21/12 και συνοδεύτηκε από τη γνωστή, υπερφίαλη, αντιδραστική ρητορική της ΕΕ, η οποία, όμως, στην προκειμένη περίπτωση, αναδεικνύει το απόλυτο ιδεολογικό σκοτάδι που κρύβεται πίσω από την «απαστράπτουσα» «βιτρίνα» του... «ευρωπαϊκού οικοδομήματος».

Για τους κομμουνιστές, τους προοδευτικούς ανθρώπους γενικότερα, και μόνο η ανακήρυξη του Τάλιν ως «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» δεν αποτελεί παρά έναν ακόμη κρίκο στην αντικομμουνιστική προπαγάνδα που «ξερνούν» οι μηχανισμοί ιδεολογικής χειραγώγησης της ΕΕ κεντρικά, σε αγαστή συνεργασία με τις αστικές κυβερνήσεις των πρώην σοσιαλιστικών κρατών στην Ανατολική Ευρώπη. Αυτή η ανακήρυξη αποτελεί, ταυτόχρονα, και την πλέον εξόφθαλμη απόδειξη για το ποιο είναι το πραγματικό αξιακό περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η ΕΕ λέει ότι ο θεσμός της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας» είναι μία από τα πλέον «υψηλού προφίλ» «πολιτιστικά γεγονότα» της ηπείρου. Είναι, επίσης, «μια άριστη ευκαιρία για τις πόλεις να αλλάξουν την εικόνα τους, να ενταχθούν στον παγκόσμιο χάρτη, να προσελκύσουν περισσότερους τουρίστες και να ξανασκεφθούν την ανάπτυξή τους μέσω του πολιτισμού»! Στην πραγματικότητα, ο θεσμός αποτελεί ένα είδος... «πιστοποίησης» του «ευρωπαϊκού» προσανατολισμού της επιλεγμένης πόλης (σ.σ. άρα χώρας) και μία «επιβράβευση» για τον προσανατολισμό αυτό.

Η απαραίτητη «μετάλλαξη»...

Από την επίθεση των δυνάμεων καταστολής στους υπερασπιστές του μνημείου το 2007

Associated Press

Από την επίθεση των δυνάμεων καταστολής στους υπερασπιστές του μνημείου το 2007
Ολα αυτά μπορεί να μην ήταν τόσο φανερά το 1985, όταν η «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» θεσμοθετήθηκε μετά από πρόταση της τότε υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη, με αρχικό τίτλο «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πόλη». Αν και εξαρχής υπονοούνταν οι κυρίαρχες «πολιτιστικές πλευρές», δηλαδή οι «αξίες» της τότε ΕΟΚ, ωστόσο θα περνούσαν μερικά ακόμη χρόνια, για να «αναβαθμιστεί» ο θεσμός σε ένα από τα «εργαλεία» ιδεολογικής χειραγώγησης των λαών της Ευρώπης, ακολουθώντας τις οργανωτικές «μεταλλάξεις» της ιμπεριαλιστικής Ενωσης, οι οποίες, με τη σειρά τους, αντανακλούν τις κάθε φορά προτεραιότητες του κεφαλαίου.

Ετσι το 1999, η «Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πόλη» μετονομάστηκε σε «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» (η ΕΟΚ είχε ήδη «βαφτιστεί» Ευρωπαϊκή Ενωση). Μέχρι και τότε ο θεσμός λειτουργούσε σε διακυβερνητική βάση, δηλαδή τα κράτη - μέλη επέλεγαν ομόφωνα τις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες. Από τότε, όμως, η επιλογή γίνεται από επιτροπή, η οποία λαμβάνει υπόψη την άποψη άλλης κριτικής επιτροπής «εμπειρογνωμόνων».

Το καλοκαίρι του 2005 τέθηκαν οι βάσεις για ακόμη πιο ασφυκτικό ιδεολογικό - πολιτικό πλαίσιο, από το υπάρχον ήδη αντιδραστικό, για τις «Πολιτιστικές Πρωτεύουσες». H Ευρωπαϊκή Επιτροπή «πρότεινε» νέα διαδικασία επιλογής των Πολιτιστικών Πρωτευουσών με «σαφέστερα» κριτήρια, αυξάνοντας την «έμφαση σε μια ευρωπαϊκή διάσταση» του θεσμού. Δηλαδή, στην ικανοποίηση της ευρωπαϊκής κεφαλαιοκρατικής επιταγής για «ενιαία ευρωπαϊκή ταυτότητα».

Ο Σοβιετικός ήρωας που σύρθηκε σε δίκη, Αρνολντ Μέρι, σε φωτογραφία του 2008
Ο Σοβιετικός ήρωας που σύρθηκε σε δίκη, Αρνολντ Μέρι, σε φωτογραφία του 2008
H Επιτροπή εκτιμούσε τότε ότι «οι νέοι κανόνες αντιπροσωπεύουν έναν ισορροπημένο συμβιβασμό μεταξύ των συμφερόντων των κρατών - μελών στο κεφάλαιο του πολιτισμού και της ανάγκης να υπάρξει μια ισχυρή ευρωπαϊκή διάσταση». Ο νέος κανονισμός ενισχύει το «ανταγωνιστικό στοιχείο της διαδικασίας επιλογής» μεταξύ των πόλεων (σ.σ. ποιος θα είναι περισσότερο «ευρωπαϊστής») και «αυξάνει το ρόλο της επιτροπής επιλογής».

... για το εύλογο «αποτέλεσμα»

Ολα αυτά τα «σπουδαία» κατέληξαν στην επιλογή... του Τάλιν, ως της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» για το 2011. Μιας πόλης - πρωτεύουσας ενός κράτους, της Εσθονίας, το οποίο, μαζί με τις άλλες δύο χώρες της Βαλτικής, τη Λετονία και τη Λιθουανία, αποτελούν τους πλέον χαρακτηριστικούς αντιδραστικούς αξιακούς «θύλακες» της ΕΕ. Οπου το ΚΚ Εσθονίας είναι απαγορευμένο, όπως και κάθε οργάνωση που πάλεψε για τη διατήρηση της ΕΣΣΔ.

Είναι η πόλη το κέντρο της οποίας, τον Απρίλη του 2004, βάφτηκε με το αίμα ενός νεκρού διαδηλωτή και δεκάδων τραυματιών συναγωνιστών του, μετά την άγρια καταστολή που εξαπέλυσαν οι αρχές της Εσθονίας εναντίον τους, επειδή προσπάθησαν να προστατεύσουν το αντιφασιστικό μνημείο του Κόκκινου Στρατιώτη από την καταστροφή του.

Είναι η πρωτεύουσα μιας χώρας - μέλους της ΕΕ - και από ό,τι ακούγεται και πιθανό μέλος της «ευρω-ζώνης» - που 300.000 άτομα του πληθυσμού της - σε σύνολο μόλις 1,3 εκ. κατοίκων - δεν έχει δικαίωμα στην υπηκοότητα (και σε όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτήν) διότι είναι ρωσικής καταγωγής ή/και ρωσόφωνο.

Είναι η πόλη, δικαστήρια της οποίας ξεκίνησαν ήδη από τις αρχές της τρέχουσας δεκαετίας «πογκρόμ» δικών εναντίον βετεράνων του Κόκκινου Στρατού, ο οποίος θεωρείται «κατοχικός», σε αντίθεση με τον... «αμυντικό» στρατό, δηλαδή την εσθονική 20ή μεραρχία των «Ες - Ες» που πολέμησε μαζί με τους ναζί εναντίον του Κόκκινου Στρατού το 1944! Οι... «βετεράνοι» της μεραρχίας παρελαύνουν φυσικά κάθε χρόνο ανενόχλητοι στο κέντρο της... «πολιτιστικής πρωτεύουσας»...

Το Τάλιν, εκτός από «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης», είναι και πρωτεύουσα της Εσθονίας, οι αρχές της οποίας αποφάσισαν το 2005 να διδάξουν «πατριωτισμό» στα σχολειά της χώρας... μέσω «παραδειγμάτων» από τους στρατιώτες των «Ες - Ες» και συγκεκριμένα της ταινίας με τον άκρως «παιδαγωγικό» τίτλο «Οι στρατιώτες της νεκροκεφαλής», δηλαδή οι στρατιώτες της «περίφημης» 20ής μεραρχίας των Εσθονών ναζί.

Η νέα «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» είναι η ίδια που, από το 2005, με απόφαση της εσθονικής κυβέρνησης, «γιορτάζει» κάθε 22 του Σεπτέμβρη την... «Ημέρα μνήμης των αγωνιστών της αντίστασης και της έναρξης της 50χρονης κατοχής»! Είναι η ίδια μέρα, που το 1944 ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωνε το Τάλιν από τους ναζί, με τίμημα, μόνο για τη μάχη του Τάλιν, 902 νεκρούς Σοβιετικούς μαχητές. Για την Ιστορία, σημαντικό ρόλο στην απελευθέρωση της πόλης έπαιξε το εσθονικό στρατιωτικό Σώμα υπό τον Εσθονό αντιστράτηγο Λ. Περν, ο οποίος διοικούσε πάνω από 6.000 κομμουνιστές και πάνω από 5.000 κομσομόλους, οι οποίοι αποτελούσαν και το 45% του Σώματος. Ολοι αυτοί βέβαια δεν έχουν καμία θέση στις εκδηλώσεις της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης», αφού πρόκειται... για «κατοχικό» στρατό. Φυσικά, από το 2005 απαγορεύεται στους βετεράνους του Κόκκινου Στρατού να γιορτάζουν εκείνη τη μέρα με συγκεντρώσεις στο κέντρο... της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης».

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά χαρακτηριστικά σημεία της διολίσθησης του καθεστώτος της Εσθονίας στον πλέον απροκάλυπτο αντικομμουνισμό. Ταυτόχρονα, αποτελούν και τα πραγματικά στοιχεία, για τα οποία αυτό το καθεστώς «επιβραβεύεται» από την ΕΕ και μέσω της ανακήρυξης του Τάλιν σε «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης». Αναδεικνύουν το ρόλο που επιφυλάσσουν για τον πολιτισμό τα μονοπώλια της ΕΕ. Αλλά δείχνουν και την ανάγκη για ενεργότερη αντίσταση της προοδευτικής διανόησης ενάντια στην αντικομμουνιστική υστερία, η οποία αποτελεί, όχι μόνο την απαραίτητη «συνοδεία» της επίθεσης του κεφαλαίου στις κατακτήσεις των λαών, αλλά και «προάγγελο» του «ραγίσματος» του «αυγού του φιδιού»...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ