ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 2 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΝΕΟΛΑΙΑ
17ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΟΛΑΙΑΣ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΩΝ
Nα δοθεί ενιαία απάντηση στον αντικομμουνισμό

Την πείρα που μεταφέρθηκε από τις αντικομμουνιστικές επιθέσεις σε Τσεχία, Ρωσία, Πολωνία, Ελλάδα, Πορτογαλία και Γερμανία παρουσιάζει ο «Ρ»

Από το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 15 Μάη
Από το πανελλαδικό συλλαλητήριο του ΚΚΕ στις 15 Μάη
Η ανάγκη για ενιαία και συντονισμένη απάντηση από τα Κομμουνιστικά Κόμματα και τις Κομμουνιστικές Νεολαίες στη διαστρέβλωση της ιστορίας, στην υπεράσπιση του σοσιαλισμού που γνώρισε η ανθρωπότητα επισημάνθηκε στα σεμινάρια με θέμα «Ο αντικομμουνισμός στην Ευρώπη» και «Αντικομμουνιστικό, αντιεπιστημονικό και αντιδημοκρατικό περιεχόμενο των σχολικών βιβλίων» στα πλαίσια του 17ου Παγκόσμιου Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών που έγινε 13-21 Δεκέμβρη στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής.

Ο «Ρ» παρουσιάζει σήμερα αποσπάσματα από τις εισηγήσεις των αντιπροσώπων από την Ελλάδα, την Τσεχία, την Πολωνία, τη Ρωσία, την Πορτογαλία και τη Γερμανία, που αναδεικνύουν ότι η αντικομμουνιστική προπαγάνδα είναι ενιαία σε όλες τις χώρες της Ευρώπης - αλλά και του κόσμου - και στοχεύει ευθέως στην ποινικοποίηση των λαϊκών αγώνων, της ταξικής πάλης και συνοδεύεται πάντα από σάρωμα εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων.

«

Η ανάγκη για διεθνή καταδίκη των εγκλημάτων των ολοκληρωτικών κομμουνιστικών καθεστώτων», τιτλοφορείται το ψήφισμα του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ είναι αρκετές οι απόπειρες να περάσουν παρόμοια αντικομμουνιστικά μέτρα μέσα από το Ευρωκοινοβούλιο. Αλήθεια, όμως, για ποια ανάγκη πρόκειται πραγματικά και ποιος ωφελείται από την καταδίκη του κομμουνισμού; Το ίδιο το αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης δίνει την απάντηση: «Φαίνεται, ότι σε πολλές χώρες υπάρχει ένα κύμα νοσταλγίας για τον κομμουνισμό. Αυτό το γεγονός δημιουργεί τον κίνδυνο ο κομμουνισμός να επανακτήσει την εξουσία στη μία ή την άλλη χώρα».


Είκοσι χρόνια μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού και θα περίμενε κανείς, ο καπιταλισμός να «απολαμβάνει» τη νίκη του, υπογράμμισε ο Γιώργος Ελταχήρ, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, κάνοντας την εισήγηση στο σεμινάριο με θέμα «Ο αντικομμουνισμός στην Ευρώπη». Αντ' αυτού - συνέχισε - ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί όπως η ΕΕ και το Συμβούλιο της Ευρώπης εκδίδουν αντικομμουνιστικά μνημόνια και ψηφίσματα, κομμουνιστικά κόμματα τίθενται εκτός νόμου, απαγορεύονται τα κομμουνιστικά σύμβολα, ξαναγράφεται η ιστορία. Αναφερόμενος στη μορφή και το περιεχόμενο της αντικομμουνιστικής προπαγάνδας στην Ελλάδα, τόνισε ότι σε συνθήκες βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, όπου αποκαλύπτονται τα ιστορικά όρια και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, ο αντικομμουνισμός οξύνεται με κύριο αποδέκτη τη νεολαία, η οποία αντικειμενικά δεν έχει την κοινωνική και ιστορική πείρα να αντιληφθεί τον πραγματικό στόχο αυτής της επίθεσης.

«Το 2011 συμπληρώνονται 20 χρόνια από τη νίκη της αντεπανάστασης και τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Οι ιμπεριαλιστές σε όλο τον πλανήτη ετοιμάζονται να γιορτάσουν τη νίκη οξύνοντας την αντικομμουνιστική προπαγάνδα, όπως έκαναν και στα 20χρονα από την πτώση του τείχους του Βερολίνου. Ας είναι, λοιπόν το 2011 η ευκαιρία μας να περάσουμε σε ιδεολογική και πολιτική αντεπίθεση. Με δραστηριότητες και καμπάνιες των οργανώσεών μας να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας, όχι μόνο να απαντήσουμε στην αντικομμουνιστική προπαγάνδα, αλλά και να "κερδίσουμε" τη συνείδηση της εργατικής τάξης και της νεολαίας», σημείωσε ο Γ. Ελταχήρ.

ΤΣΕΧΙΑ

Η ελληνική αποστολή στο 17ο ΠΦΝΦ. Το πανό γράφει «Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου»
Η ελληνική αποστολή στο 17ο ΠΦΝΦ. Το πανό γράφει «Ο κομμουνισμός είναι η νιότη του κόσμου»
Οπως τόνισε ο Ράντιμ Γκόντα, εκ μέρους της ΚΝ Τσεχίας, «η κύρια αιτία έξαρσης του αντικομμουνισμού στην Τσεχία είναι η εμπειρία της οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Αυτή η θετική εμπειρία ζει στα μυαλά και στις καρδιές των ανθρώπων και αποτελεί σημείο αναφοράς και σύγκρισης ανάμεσα στις κατακτήσεις του σοσιαλισμού και στην ταξική, εκμεταλλευτική και βάρβαρη πραγματικότητα του καπιταλισμού. Και η ιστορική πείρα δείχνει ξεκάθαρα, ότι η ήττα του καπιταλισμού και η οικοδόμηση του σοσιαλισμού είναι εφικτή.

Ο αντικομμουνισμός στην Τσεχία διεξάγεται μέσω θεσμών του κράτους, εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων, από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και τα ΜΜΕ.

Ενα περίπλοκο σύστημα νόμων αναπτύχθηκε σταδιακά με στόχο την ασφάλεια και εδραίωση του καπιταλισμού. Μερικά παραδείγματα είναι τα εξής: Ο νόμος 198/1993 για την "αντισυνταγματικότητα του κομμουνιστικού καθεστώτος και την αντίσταση εναντίον του", ο οποίος ποινικοποιεί το σοσιαλισμό. Η αντίσταση σε αυτόν "ακόμη και με τη συμβολή ξένης δημοκρατικής δύναμης" θεωρείται "νόμιμη, δίκαιη, ηθική και αξιοσέβαστη". Αυτός ο νόμος περιγράφει τη σοσιαλιστική περίοδο ως περίοδο διαρκών εγκλημάτων, οικονομικής καταστροφής, καταπάτησης ανθρώπινων δικαιωμάτων κλπ. Ο νόμος άνοιξε το δρόμο για πολιτικές δίκες.

Από το σεμινάριο για τον αντικομμουνισμό στα σχολεία
Από το σεμινάριο για τον αντικομμουνισμό στα σχολεία
Επίσης, απαγορεύεται ρητά η υποστήριξη και διάδοση της ταξικής πάλης: "Οποιος υποστηρίζει ή προπαγανδίζει κινήματα που στοχεύουν στην καταπάτηση δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών ή διακηρύσσουν εθνικό, ρατσιστικό, ταξικό ή θρησκευτικό μίσος θα τιμωρείται με φυλάκιση από 1 έως 5 χρόνια". Αυτή η διάταξη χρησιμοποιήθηκε στην πολιτική δίκη ενός νεαρού συντρόφου μας. Αργότερα στον Κώδικα προστέθηκε: "Αυτός που δημόσια αρνείται, αμφισβητεί, επιδοκιμάζει ή προσπαθεί να δικαιολογήσει τη ναζιστική ή κομμουνιστική γενοκτονία ή άλλα εγκλήματα των ναζί ή των κομμουνιστών κατά της ανθρωπότητας, θα τιμωρείται με φυλάκιση από 6 μήνες έως 3 χρόνια". Αυτή η παράγραφος χρησιμοποιήθηκε για την τελευταία νομική επίθεση ενάντια στην ΚΝ Τσεχίας τον Σεπτέμβρη του 2010.

Σημαντικό αντικομμουνιστικό εργαλείο είναι και υπηρεσίες της αστυνομίας και μυστικών υπηρεσιών, όπου υπάρχουν εξειδικευμένα τμήματα, όπως το Τμήμα για τον αγώνα κατά του εξτρεμισμού και το Γραφείο για την καταγραφή και τη διερεύνηση των εγκλημάτων του κομμουνισμού. Στην ετήσια αναφορά του υπουργείου Εσωτερικών για τον εξτρεμισμό αναφέρεται η ΚΝ Τσεχίας και άλλες οργανώσεις. Το 2007 ιδρύθηκε το Ινστιτούτο για τη μελέτη των ολοκληρωτικών καθεστώτων που ελέγχει τα αρχεία των μυστικών υπηρεσιών της σοσιαλιστικής Τσεχοσλοβακίας και εξέδωσε τα περισσότερα αρχεία και τα ονόματα των εργαζομένων των μυστικών υπηρεσιών της σοσιαλιστικής Τσεχοσλοβακίας. Το Ινστιτούτο διοργανώνει αντικομμουνιστικές διαλέξεις στα σχολεία.

Η ισπανική αντιπροσωπεία στη διαδήλωση στην Πρετόρια, που σήμανε τη λήξη του 17ου ΠΦΝΦ
Η ισπανική αντιπροσωπεία στη διαδήλωση στην Πρετόρια, που σήμανε τη λήξη του 17ου ΠΦΝΦ
Επιπλέον, το τσέχικο κράτος ενθαρρύνει τη βία κατά κομμουνιστών. Για παράδειγμα, σε μια μη κυβερνητική καμπάνια με το όνομα "Αποκομμουνιστικοποίηση" πωλούνταν μπλουζάκια με σλόγκαν όπως "Σκότωσε έναν κομμουνιστή για να δυναμώσει η ειρήνη". Αυτά τα μπλουζάκια αγοράστηκαν από ένα παράρτημα του τσέχικου υπουργείου Εξωτερικών στην Αυστρία»!

ΡΩΣΙΑ

«Aναγνωρίζοντας την ακρίβεια των λόγων του Λένιν, ότι "από όλες τις τέχνες η πιο σημαντική για μας είναι ο κινηματογράφος", οι καπιταλιστές έχουν αυξήσει την παραγωγή των αντισοβιετικών ταινιών. Σε αυτές τις ταινίες αναπαράγουν τα πιο τυπικά στερεότυπα αναφορικά με τη Σοβιετική Ενωση, όπως ότι στην ΕΣΣΔ το πιο σκεπτόμενο τμήμα του πληθυσμού ήταν φυλακισμένο και ότι η χώρα διοικούνταν από βάναυσους και γελοίους δικτάτορες. Στις ταινίες, όπου η αντικομμουνιστική προπαγάνδα δεν είναι τόσο εξόφθαλμη, αναπαράγεται η ιδέα ότι στην ΕΣΣΔ επικρατούσε το ίδιο καθεστώς με τις καπιταλιστικές χώρες: βασίλευε η διαφθορά, τα χρήματα "έλυναν" τα πάντα και οι ανθρώπινες σχέσεις διέπονταν από την αρχή "ο θάνατός σου, η ζωή μου". Δηλαδή, στο σύγχρονο ρωσικό κινηματογράφο αποτυπώνεται η σύγχρονη κοινωνία, αλλά περιβάλλεται από κόκκινες σημαίες και άλλα κομμουνιστικά σύμβολα», σημείωσε ο Αλεκ Μπάτοφ εκ μέρους της Επαναστατικής Κομμουνιστικής Νεολαίας Μπολσεβίκοι Ρωσίας.

«Σε όλα τα επίπεδα του πολιτισμού και της επιστήμης ανθεί η αντισοβιετική προπαγάνδα, ότι ο σοσιαλισμός είναι ουτοπία ή ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με έναν "πολιτισμένο" - δηλαδή αστικό - τρόπο, διότι το σοσιαλιστικό σύστημα στην ΕΣΣΔ προξένησε μόνο θρήνο και βάσανα στο λαό. Διαδίδεται, ότι όλα τα επιτεύγματα της ΕΣΣΔ υπήρξαν όχι εξαιτίας αλλά σε αντίθεση με τον σοσιαλισμό και τους κομμουνιστές. Με αυτό τον τρόπο επιχειρείται, οι υποστηρικτές του σοσιαλισμού να κατευθυνθούν στα κανάλια της σοσιαλδημοκρατίας, να αναπαράγουν οι ίδιοι τα αντικομμουνιστικά στερεότυπα και να μην μελετούν την εμπειρία του υπαρκτού σοσιαλισμού. Ο συνδυασμός των σοσιαλιστικών διαθέσεων με την αντικομμουνιστική προπαγάνδα οδηγεί σε ορισμένες περιπτώσεις στην ανάπτυξη τροτσκιστικών ιδεών, ιδιαίτερα σε φοιτητές και νέους διανοούμενους.

Ιδιαίτερο ρόλο παίζει η θρησκεία. Τα θεολογικά μαθήματα είναι υποχρεωτικά, οι φυσικές επιστήμες μένουν εκτεθειμένες σε προκαταλήψεις των σάπιων θρησκευτικών δογμάτων. Και φυσικά, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί εκτεταμένες πιέσεις εναντίον των κομμουνιστών και των εργαζομένων μέσω της αστυνομίας και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφάλειας, οι οποίοι μας αποκαλούν εξτρεμιστές και έχει δημιουργηθεί και αντίστοιχο τμήμα κατά του εξτρεμισμού.

Στον αντίποδα οι κομμουνιστές στη Ρωσία προσπαθούν να προωθήσουν τη θεωρία του σοσιαλισμού και την αναγκαιότητά του σήμερα, διοργανώνοντας ιστορικούς και μαρξιστικούς κύκλους μαθημάτων, συζητήσεις, λέσχες κινηματογράφου, με δημοσιεύσεις στον τύπο, με την έκδοση υλικών ενάντια στην αστική προπαγάνδα. Κυρίως προσπαθούν να εξουδετερώσουν την αστική προπαγάνδα για την αναποτελεσματικότητα των αγώνων, να οργανώσουν τους εργάτες».

ΠΟΛΩΝΙΑ

«Στις 8 Ιούνη 2010 ένας νέος νόμος εισήχθη στην Πολωνία. Οι τροποποιήσεις αφορούσαν κυρίως το άρθρο 256 του Ποινικού Κώδικα», είπε η Λουντμίλα Ντομπισνιέσκα εκ μέρους της ΚΝ Πολωνίας. Μεταξύ άλλων προβλέπεται, ότι θα τιμωρείται με περιορισμό της ελευθερίας ή φυλάκιση μέχρι 2 χρόνια όποιος παράγει, μαγνητοφωνεί, εισάγει, κατέχει, παρουσιάζει, μεταδίδει ή στέλνει τυπωμένα φασιστικά, κομμουνιστικά ή άλλα ολοκληρωτικά σύμβολα. «Την ίδια μέρα έγιναν δράσεις κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων, διαδηλώσεις και πικετοφορίες μπροστά από τις πολωνικές πρεσβείες που καταδίκαζαν την απαγόρευση οργανώθηκαν στη Βαρσοβία, στην Αθήνα, στη Μόσχα, στη Μαδρίτη, στο Λονδίνο, στη Λισαβόνα, στο Δουβλίνο και αλλού. Αυτές οι πρωτοβουλίες ενθουσίασαν τις οργανώσεις στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο και αιφνιδίασε την αστική τάξη που δεν πήρε νομικά μέτρα», συμπλήρωσε.

Ωστόσο, τόνισε, ο νόμος υπάρχει και η αστική τάξη σκοπεύει να τον θέσει σε ισχύ, για να σπείρουν τον τρόμο στον κόσμο και στους φίλους του κομμουνισμού, να αξιοποιηθεί για συστηματική τρομοκρατία και περιορισμό των δημοκρατικών και πολιτικών δικαιωμάτων. Σε αυτό πρόσθεσε και την ύπαρξη του άρθρου 13 του πολωνικού Συντάγματος, το οποίο «απαγορεύει την ύπαρξη πολιτικών οργανώσεων που σχετίζονται με τις ολοκληρωτικές μεθόδους του ναζισμού, του φασισμού και του κομμουνισμού». Με ένα «παραθυράκι» του άρθρου το ΚΚ Πολωνίας υπάρχει και δρα, εξήγησε.


Ελένη ΜΑΪΛΗ


Ο αντικομμουνισμός στα σχολικά βιβλία

Με την επισήμανση ότι ο αντικομμουνισμός έχει μεγάλη παράδοση στη Γερμανία, ιδιαίτερα μετά τη διχοτόμηση της Γερμανίας μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, η εκπρόσωπος της SDAJ σημείωσε, πως και η γερμανική αστική ιδεολογία εξισώνει τον κομμουνισμό με το φασισμό, παρουσιάζει τους κομμουνιστές υπεύθυνους για την άνοδο του φασισμού στην εξουσία το 1933.

«Αυτά συναντά κανείς στα γερμανικά σχολικά βιβλία. Η ΛΔΓ καταγράφεται ως δικτατορία, όπου ο λαός καταπιεζόταν από το ΚΚ, αγνοώντας τελείως τα κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά επιτεύγματα. Ολα τα αρνητικά και τα λάθη παρουσιάζονται ξεκομμένα από τις αντικειμενικές δυσκολίες, από τη γειτνίαση με τον καπιταλισμό, τις διαρκείς επιθέσεις που δεχόταν ο σοσιαλισμός.

Αυτό δυσκολεύει τη δράση μας στα σχολεία, στη νεολαία γενικότερα. Οι σχολικές ενώσεις στη δυτική Γερμανία - στις οποίες κυριαρχεί η σοσιαλδημοκρατία - οργανώνουν σε μερικά ομόσπονδα κράτη καμπάνιες κατά της οργάνωσής μας. Για παράδειγμα, στο Hessen, από όπου είμαι, η σχολική ένωση ανακοίνωσε δράσεις ενάντια σε κάθε μορφή εξτρεμισμού και εστίασε μόνο στη SDAJ».

«Ο αντικομμουνισμός και ο αντιεπιστημονισμός στα εκπαιδευτικά προγράμματα όλων των βαθμίδων έχει ενταθεί», είπε ο εκπρόσωπος της ΚΝ Πορτογαλίας. «Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 2008 στο μάθημα της Ιστορίας στις εισαγωγικές εξετάσεις οι μαθητές αναγκάστηκαν να γράψουν τρεις κακές πρακτικές της ΕΣΣΔ και τα οφέλη της ΕΕ!», συμπλήρωσε.

Επίσης, αναφέρθηκε στις θεωρίες του νεοφιλελευθερισμού και του κεϋνσιανισμού που κυριαρχούν στα πανεπιστήμια χωρίς να δίνεται στους φοιτητές η δυνατότητα να εξετάσουν αυτές τις θεωρίες από τη σκοπιά των σχέσεων παραγωγής. Τέλος, τόνισε ότι στην εκπαίδευση, η έννοια της δημοκρατίας περιορίζεται στο δικαίωμα της ψήφου και δε γίνεται λόγος για την οικονομική ανισότητα και εκμετάλλευση, προκειμένου, όπως είπε, οι μαθητές να «πιστέψουν ότι η αλλαγή της κοινωνίας είναι αδύνατη».

Στην παρέμβασή της εκ μέρους της ΚΝΕ η Ιωάννα Λαγονίκα είπε μεταξύ άλλων:

«Εκμεταλλεύονται το γεγονός, ότι οι νέοι δε γνώρισαν τα πλεονεκτήματα και τις κατακτήσεις του σοσιαλισμού, τη συνεισφορά του στην ανθρωπότητα», υπογράμμισε και συνέχισε λέγοντας πως το ΚΚΕ και η ΚΝΕ υπερασπίζονται και αναδεικνύουν με όλες τους τις δυνάμεις την ιστορική και επιστημονική αλήθεια στα σχολεία, σε ιδρύματα και πανεπιστήμια. Παρεμβαίνει και αντιπαρατίθεται με τον αντικομμουνισμό. Επιπλέον, σημείωσε το σημαντικό μορφωτικό και διαφωτιστικό ρόλο που πρέπει να έχει ένα ΚΚ και μια κομμουνιστική νεολαία, με ιδεολογική δουλειά για τη θεωρία του επιστημονικού σοσιαλισμού, τη μελέτη του μαρξισμού - λενινισμού, αλλά και σε ζητήματα ιστορίας.

Αναφέρθηκε στα αντιιμπεριαλιστικά διήμερα της ΚΝΕ, αλλά και σε άλλες πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, όπως οι επισκέψεις των μαθητών σε χώρους ιστορικής σημασίας για την ταξική πάλη στην Ελλάδα, στα φεστιβάλ και στις εκδηλώσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, που γίνονται στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ