ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 19 Δεκέμβρη 2010
Σελ. /40
Ρούβλι και γουάν «πριονίζουν» το δολάριο

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΧΩΡΗΣΕ από τις πρώτες θέσεις της επικαιρότητας, όμως ο «πόλεμος των νομισμάτων» συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, αντανακλώντας τις μεγάλες αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς στους κόλπους του καπιταλιστικού συστήματος.

Δύο εξελίξεις αυτή την εβδομάδα υπογραμμίζουν τη σημασία αυτής της αντιπαράθεσης. Η πρώτη αφορά στη συμφωνία Ρωσίας - Κίνας για την κατάργηση, στις μεταξύ τους εμπορικές συναλλαγές, του δολαρίου και την αντικατάστασή του με τα εθνικά τους νομίσματα, το ρούβλι και το γουάν.

Η δεύτερη εξέλιξη αφορά στην απόφαση της Κίνας να αυξήσει τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε γιαπωνέζικο γιεν. Και οι δύο κινήσεις ερμηνεύονται ως έμπρακτη αμφισβήτηση της παγκόσμιας κυριαρχίας του δολαρίου.

Μιλώντας σε χρηματοοικονομικό συνέδριο στο Πεκίνο, ο Λι Νταοκούι - ακαδημαϊκός και μέλος της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της Kεντρικής τράπεζας της Κίνας - υπογράμμισε ότι «η δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ είναι πολύ χειρότερη από αυτήν της Ευρώπης. Σε ένα με δύο χρόνια, όταν η ευρωπαϊκή κρίση χρέους σταθεροποιηθεί, οι αγορές θα στραφούν σίγουρα προς τις ΗΠΑ. Και τότε τα αμερικανικά ομόλογα και το δολάριο θα βιώσουν σημαντικές απώλειες».

Η Κίνα έχει επενδύσει τα 2/3 των ύψους 2,64 τρισ. δολαρίων συναλλαγματικών αποθεμάτων της σε αμερικανικό νόμισμα, κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ και άλλες αξίες αποτιμημένες σε δολάρια.

Οι παραπάνω επισημάνσεις του Κινέζου αξιωματούχου εξηγούν και τις κινήσεις για τη διαφοροποίηση των κινεζικών συναλλαγματικών αποθεμάτων του και μείωση της εξάρτησης από το δολάριο.

Ετσι την περασμένη Τετάρτη η Κεντρική τράπεζα της Κίνας αγόρασε ιαπωνικά κρατικά ομόλογα αξίας 3,1 δισ. δολαρίων, ενώ τον προηγούμενο μήνα τριπλασίασε τις θέσεις της σε νοτιοκορεάτικο γουόν σε σχέση με την αρχή της χρονιάς. Από την άλλη πλευρά, οι θέσεις της σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα μειώθηκαν τους πρώτους 9 μήνες του 2010 κατά 1,3%.

Στις 15 Δεκέμβρη ξεκινά ήδη στο χρηματιστήριο της Μόσχας η διαπραγμάτευση γουάν και ρουβλίων, στο πλαίσιο της πρόσφατης συμφωνίας μεταξύ Ρωσίας και Κίνας για την υιοθέτηση αντί του δολαρίου των εθνικών τους νομισμάτων στις μεταξύ τους διμερείς συναλλαγές.

Η Ρωσία επιδιώκει να διεθνοποιήσει τη χρήση του ρουβλιού και να μειώσει την εξάρτησή της από το δολάριο, νόμισμα από το οποίο προέρχεται το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της λόγω των εξαγωγών πετρελαίου και αερίου.

Η Ρωσία είναι η τρίτη μεγαλύτερη σε συναλλαγματικά αποθέματα χώρα στον κόσμο, με 495,6 δισ. δολάρια. Το 47% των συναλλαγματικών της αποθεμάτων είναι σε δολάρια και το 41% σε ευρώ, από 50% και 40% αντίστοιχα που ήταν το μερίδιο των δύο αυτών νομισμάτων το 2006. Το υπόλοιπο 10% είναι σε αγγλική λίρα και το 2% σε γεν.

Παρ' όλα αυτά η συμφωνία ενισχύει την επιδίωξη Ρωσίας και Κίνας, την οποία τελευταία φαίνεται να συμμερίζεται και η Βραζιλία, για αντικατάσταση του δολαρίου ως διεθνούς αποθεματικού νομίσματος.


ΚΕΙΜΕΝΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

Το πετρέλαιο της Αρκτικής

Σε θέσεις «μάχης» βρίσκονται η Ρωσία, οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Δανία και η Νορβηγία για το θέμα της εκμετάλλευσης των τεράστιων πετρελαϊκών κοιτασμάτων της Αρκτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη νέα εθνική στρατηγική ασφάλειας της Ρωσίας επισημαίνεται το ενδεχόμενο ενός πολέμου στην Αρκτική στην περίπτωση που τα συμφέροντα της Μόσχας απειληθούν από τα γειτονικά κράτη.

Η κάθε χώρα τοποθετεί τα πιόνια της στη σκακιέρα και όπως δήλωσε ο διευθυντής Στρατιωτικών και Στρατηγικών Μελετών του Κάλγκαρι του Καναδά, Ρομπ Χούεμπερτ, διακυβεύονται τεράστια συμφέροντα στην περιοχή, σημειώνοντας πάντως ότι «προς το παρόν όλοι σέβονται τους κανόνες του παιχνιδιού και κάνουν λόγο για συνεργασία, αν και τα φαινόμενα μερικές φορές απατούν».

Εστία τριβής ανάμεσα στη Ρωσία, στον Καναδά και στη Δανία έχει αποτελέσει η δικαιοδοσία στη θαλάσσια οροσειρά Λομονόσοφ όπου υπάρχουν ενδείξεις ότι «κρύβονται» 75 δισ. βαρέλια πετρελαίου.

Οι τρεις χώρες έχουν υποβάλει αίτημα στον ΟΗΕ για την αναγνώριση κυριαρχικού δικαιώματος.

Για να διεκδικήσει η Ρωσία την περιοχή πέρα από το όριο που θέτει το Δίκαιο της Θάλασσας, πρέπει να αποδείξει πως η κορυφογραμμή Λομονόσοφ της θαλάσσιας οροσειράς είναι συνέχεια της ρωσικής χερσονήσου, ενώ οι ρωσικές διεκδικήσεις φτάνουν σε ένα εκατομμύριο τετραγωνικά χιλιόμετρα προς την καρδιά του πόλου.

Η πέμπτη σε μέγεθος εταιρεία πετρελαίου της Ρωσίας, «Gazprom Neft», όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωσή της, ετοιμάζει προσφορές για έρευνες σε τέσσερα μεγάλα πεδία στην Αρκτική στα σημεία που εκβάλλει ο ποταμός Πετσόρα.

ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ - ΑΕΡΙΟ Σημαντικό κοίτασμα φυσικού αερίου ανακάλυψε η Αργεντινή στην περιοχή της Παταγονίας. Η YPF - η μεγαλύτερη εταιρεία Ενέργειας της Αργεντινής - ανακοίνωσε ότι βρήκε κοίτασμα συνολικού μεγέθους 4,5 τρισ. κυβικών ποδών (1,274 τρισ. κυβικά μέτρα) στην επαρχία Neuquen. Το κοίτασμα θα βοηθήσει τη χώρα της Λατινικής Αμερικής να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες της σε φυσικό αέριο. Η Αργεντινή εισάγει σήμερα φυσικό αέριο από τη γειτονική Βολιβία.

ΗΠΑ - ΚΑΤΟΙΚΙΑ Ο κτηματομεσιτικός οίκος «Zillow» στην ιστοσελίδα του κάνει την εκτίμηση ότι, από την πολύμηνη κρίση στην αμερικανική αγορά ακινήτων, εννέα χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια «εξαφανίστηκαν» - σε χρόνο μετά από τον Ιούνιο του 2006, οπότε αυτή η κρίση αποκορυφώθηκε. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, κατά το τρέχον έτος η αμερικανική αγορά ακινήτων μειώθηκε, σε αξία, κατά 1,7 τρισ. δολάρια, δηλαδή κατά ένα ποσοστό ίσο με το 12% του αμερικανικού ΑΕΠ.

ΙΑΠΩΝΙΑ - ΑΝΑΠΤΥΞΗ Με ταχύτερο ρυθμό από τις αρχικές εκτιμήσεις αναπτύχθηκε η οικονομία της Ιαπωνίας το τρίτο τρίμηνο του 2010, χάρη στις υψηλότερες επιχειρηματικές δαπάνες, όπως δείχνουν επίσημα στοιχεία. Η ιαπωνική οικονομία παρουσίασε ρυθμό επέκτασης 4,5%, έναντι 3,9% που ήταν η αρχική εκτίμηση τον περασμένο μήνα. Ωστόσο, οι οικονομολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας, η οποία πλήττεται αυτήν την περίοδο από την έντονη άνοδο της ισοτιμίας του γιεν έναντι του δολαρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ