ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Η κυβέρνηση ενισχύει την εργοδοτική ασυδοσία

Συζητήθηκε στη Βουλή η Ερώτηση του Κόμματος για τις απολύσεις στην COCA-COLA

Τις απολύσεις 50 εργαζομένων της COCA-COLA 3 EΨΙΛΟΝ, που στηρίχθηκαν στην αντεργατική νομοθεσία που κατά καιρούς έχουν θεσπίσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος. Οπως υπογράμμισε, κατά τη συζήτηση σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε το Κόμμα, οι απολύσεις έγιναν από έναν πολυεθνικό κολοσσό, ο οποίος ακόμα και φέτος, που είναι χρονιά οικονομικής κρίσης, κατέγραψε στο εννιάμηνο κέρδη 417 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά προκειμένου να αυξήσει και άλλο τα κέρδη του θυσιάζει τους εργαζόμενους, κατεδαφίζει τα εργασιακά δικαιώματα και προχωρά στην πρόσληψη νέων εργαζομένων, χωρίς εργατικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Απαντώντας ο υφυπουργός Εργασίας Β. Κεγκέρογλου επιχείρησε να τσουβαλιάσει τις μεγάλες πολυεθνικές με τις μικρές επιχειρήσεις, που συνθλίβονται από την κυριαρχία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, λέγοντας ότι όλες οι επιχειρήσεις βιώνουν πολύ έντονα την οικονομική κρίση και «οδηγούνται ακόμα και σε περιπτώσεις που δεν θα το ήθελαν, στο να μεταφέρουν το βάρος στους εργαζόμενους».

Ο υφυπουργός ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση στηρίζει τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης με προγράμματα που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση από πλευράς του ΟΑΕΔ, προγράμματα όμως που στην ουσία αποτελούν χρηματοδότηση και δώρο στους εργοδότες, με τις διάφορες επιδοτήσεις. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό ότι, σε μια περίοδο που γίνονται μαζικές απολύσεις, μεγαλοεπιχειρηματίες ζητούν επιδοτήσεις για περίπου 100.000 θέσεις εργασίας.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την COCA-COLA, περιορίστηκε να πει ότι την ερχόμενη βδομάδα θα γίνει τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των απολύσεων.

Στην παρέμβασή του ο Ν. Καραθανασόπουλος είπε ότι ο υφυπουργός βάζει στο ίδιο τσουβάλι τις πολυεθνικές και τους μονοπωλιακούς ομίλους με τις εκατοντάδες χιλιάδες πολύ μικρές επιχειρήσεις που έχουν βιοπαλαιστές, οι οποίοι είναι στην απέναντι όχθη, αφού παλεύουν καθημερινά για να τα φέρουν βόλτα.

Οι πολυεθνικές, τόνισε, δε σταματάνε πουθενά και κατεδαφίζουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και σε αυτήν την προσπάθεια έχουν αρωγό τις κυβερνήσεις και την ΕΕ, που κινούνται στη λογική της απελευθέρωσης της αγοράς εργασίας και του ξεθεμελιώματος των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Ως εκ τούτου, συνέχισε, αποτελεί πρόσχημα η όποια προσπάθεια για τη διατήρηση θέσεων εργασίας από τη στιγμή που οι κεφαλαιοκράτες αυτό που επιδιώκουν, και μέσω της αύξησης της ανεργίας, είναι να δημιουργήσουν έναν εφεδρικό στρατό εργαζομένων για να τους έχουν ως φθηνό και ευέλικτο εργατικό δυναμικό.

Η κυβέρνηση, τόνισε, δεν έχει διάθεση να σταματήσει την ασύδοτη δράση του κεφαλαίου και είναι χαρακτηριστικό ότι και στην περίπτωση της COCA COLA δεν έκανε το παραμικρό παρότι οι απολύσεις έχουν γίνει εδώ και δέκα μέρες και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας δηλώνει κυνικά ότι αυτό που ενδιαφέρει είναι να συμπιέσει το κόστος χωρίς να τον ενδιαφέρουν οι εργαζόμενοι.

Απαιτούμε, κατέληξε, από την κυβέρνηση να πάρει συγκεκριμένα μέτρα ώστε να ανακληθούν αυτές οι απολύσεις και να σταματήσει αυτή η ασύδοτη δράση της πολυεθνικής.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΤΕΜΠΩΝ
Τραυματίστηκαν δύο εργάτες

Το νέο εργατικό ατύχημα αναδεικνύει την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στη διάνοιξη της σήραγγας

Eurokinissi

Το νέο εργατικό ατύχημα αναδεικνύει την έλλειψη μέτρων ασφαλείας στη διάνοιξη της σήραγγας
Το πρόβλημα της έλλειψης μέτρων προστασίας της ζωής των εργαζομένων που δίνουν τη μάχη για το μεροκάματο, στα εργοτάξια διάνοιξης της σήραγγας στα Τέμπη, ήρθε ν' αναδείξει, για μια ακόμα φορά, το χτεσινό εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε, σε ένα απ' αυτά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δυο εργάτες, ευτυχώς, ελαφρά. Το εργατικό ατύχημα έγινε στις 8.45 το πρωί, στο εργοτάξιο της εταιρείας «J&P ABAΞ ΑΕ», στο ύψος του Πλαταμώνα, την ώρα που οι δύο εργάτες τοποθετούσαν μεταλλικά πλέγματα, όταν αποκολλήθηκαν τα πλαϊνά τοιχώματα της υπό κατασκευής σήραγγας και καταπλακώθηκαν από πέτρες και χώματα, ενώ οι εργασίες διακόπηκαν για μια περίπου ώρα.

Οπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), το νέο εργατικό ατύχημα προκλήθηκε εξαιτίας της έλλειψη μέτρων ασφαλείας και της εντατικοποίησης της εργασίας που έχει επιβάλλει η εργοδοσία στους εργαζόμενους. «Καλούμε τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες και υπηρεσίες για άλλη μια φορά - τονίζει - να πάρουν όλα τα μέτρα για να μην έχουμε ατυχήματα και θρηνούμε σε τακτά χρονικά διαστήματα θύματα. Οχι άλλο αίμα στο βωμό του κέρδους».

Το ΕΚΛ έχει αναδείξει επανειλημμένα το πρόβλημα της έλλειψης μέτρων προστασίας, επισημαίνοντας, μεταξύ των άλλων, την αναγκαιότητα αυξημένων μέτρων αντιστήριξης λόγω της σαθρότητας του εδάφους.

Επίσης, πρόσφατα, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας με αφορμή τον έλεγχο που πραγματοποιήθηκε από Μεικτή Επιτροπή, στο εργοτάξιο της ΑΕΓΕΚ, στη σήραγγα των Τεμπών, σε ανακοίνωσή της υπογράμμιζε τους σοβαρούς κινδύνους για τους χιλιάδες εργαζόμενους στα μεγάλα έργα και τη συμβατική οικοδομή, εξαιτίας της ασυδοσίας των εργοδοτών, αλλά και των ανύπαρκτων ελέγχων (ή επιφανειακών ή ακόμα που γίνονται για να «κάνουν τα στραβά μάτια»).

Ζήτησε, ανάμεσα στ' άλλα, να παρθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της ζωής και της ακεραιότητας των οικοδόμων και των άλλων εργαζόμενων στα έργα και τις κατασκευές και κάλεσε τους εργάτες να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους για να βάλουν φρένο στους εργοδότες που τους θεωρούν καύσιμη ύλη ώστε να αυγατίζουν τα κέρδη τους και να καταδικάσουν κόμματα και πολιτικές που παίζουν με τη ζωή τους.

Θυμίζουμε επίσης ότι στο ίδιο έργο, πριν περίπου 11 μήνες, είχε συμβεί η θανατηφόρα πτώση βράχων στην κοιλάδα των Τεμπών.

Αργά το βράδυ ο παραχωρησιούχος όμιλος «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου», με ανακοίνωσή του προσπαθεί να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων για το ατύχημα, παρουσιάζοντας πόρισμα του Μηχανικού Ασφαλείας του έργου, σύμφωνα με το οποίο τηρούνται οι «διεθνείς κανόνες ασφαλείας υπόγειων έργων».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
Η οργάνωση και η ταξική ενότητα είναι η δύναμή μας

Με Πακιστανούς που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα μίλησε χτες ο εκπρόσωπος της Γενικής Ενωσης Εργαζομένων Πακιστάν

«Μόνος σου δεν μπορείς να καταφέρεις τίποτα. Η μόνη ελπίδα είναι να ενωθούμε με το ΠΑΜΕ, με τους Ελληνες εργαζόμενους, να γραφτούμε στα συνδικάτα μας και να παλέψουμε. Αλλιώς θα τα λέτε μεταξύ σας, θα διαμαρτύρεστε, θα γκρινιάζετε και δε θα κάνετε τίποτα για να λυθούν τα προβλήματά σας».

Με αυτά τα λόγια, ο Αzam Syed Zia Ullah, υπεύθυνος Διεθνώς Σχέσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Πακιστάν κάλεσε, χτες το απόγευμα, τους συμπατριώτες του, που ζουν κι εργάζονται στην Ελλάδα, - σε συζήτηση που έγινε στα γραφεία του ΠΑΜΕ για τη σημασία της αλληλεγγύης ανάμεσα στους λαούς - να συσπειρωθούν με τις ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος και να «μη χάνετε άλλο καιρό, γραφτείτε στα συνδικάτα το γρηγορότερο». Η χτεσινή συζήτηση έγινε με αφορμή την υλική και οικονομική βοήθεια που συγκεντρώθηκε με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ για τον πληγέντα πακιστανικό λαό και θα παραδοθεί σήμερα στις 2 μ.μ.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν πλούσια και ανέδειξε πολλές πτυχές της εκμετάλλευσης που βιώνουν οι μετανάστες. Για παράδειγμα, είπε ο Ναντίμ, που ζει στην Ελλάδα εδώ και 8 χρόνια και εργάζεται ως ξυλουργός: «Πρέπει να οργανωθούμε. Αυτά που συζητάμε εδώ, πρέπει να τα πούμε σε όλους και όχι να μας εκμεταλλεύονται και να μας κοροϊδεύουν διάφοροι από τις κοινότητες, την πρεσβεία, τα αφεντικά. Δε θέλουν το καλό μας. Μας λένε να μην αγωνιζόμαστε, γιατί θα μείνουμε απλήρωτοι, μας παίρνουν λεφτά για δικηγόρους, διαβατήρια κ.ά.».

«Κανείς δεν θα σου δώσει τίποτα αν δεν παλέψεις γι' αυτό. Τίποτα δεν είναι αυτονόητο. Είναι σημαντικό ότι είστε σε μια ξένη χώρα και σας δίνεται η ευκαιρία να δράσετε με τα ταξικά συνδικάτα, να μαζεύεστε όπως σήμερα και να συζητάτε, να αποφασίζετε με τους Ελληνες συναδέλφους σας. Πρέπει να το αξιοποιήσετε. Οχι να κάθεστε στο σπίτι φοβισμένοι κι ανυπεράσπιστοι...», είπε παίρνοντας το λόγο ο εκπρόσωπος της ΓΣΕ Πακιστάν.

Η Χρυσούλα Λαμπούδη, εκ μέρους της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ, τόνισε την ανάγκη να δημιουργηθεί ένας σύλλογος, μια επιτροπή Πακιστανών εργατών, που θα αγωνίζεται πραγματικά για τα συμφέροντά τους, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, Ελληνες και ξένους. Νωρίτερα είχε σημειώσει πως το ΠΑΜΕ επανειλημμένα και με διάφορους τρόπους έχει εκφράσει την αλληλεγγύη του στους λαούς που υποφέρουν από τον ιμπεριαλισμό. «Ξέρουμε - είπε χαρακτηριστικά - ότι αν μαζέψουμε βοήθεια δε λύνεται το πρόβλημα. Ο πεινασμένος, ο άρρωστος πάλι θα έχει ανάγκη. Γι' αυτό χρειάζεται τα συνδικάτα να είναι δυνατά και να παλεύουμε για δουλειά, γιατρούς, φάρμακα, για να έχουμε χαρτιά και δικαιώματα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ