ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ
Εξαγορά της σιωπής των έγκλειστων στο κολαστήριο

Στο σύγχρονο «Νταχάου» του ιμπεριαλισμού στο Γκουαντάναμο

Associated Press

Στο σύγχρονο «Νταχάου» του ιμπεριαλισμού στο Γκουαντάναμο
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Η συμφωνία για την καταβολή των αποζημιώσεων επετεύχθη ύστερα από βδομάδες διαπραγματεύσεων μεταξύ των συνηγόρων των θυμάτων και της βρετανικής κυβέρνησης, και έχει ουσιαστικά κύριο στόχο να εξαγοράσει τη σιωπή των κρατούμενων στο κολαστήριο, ώστε να μην αποκαλυφθούν τόσο τα βασανιστήρια όσο και το γεγονός ότι η βρετανική κυβέρνηση συμμετείχε ενεργά στις αερο-μεταφορές της CIA.

Εκπρόσωπος του υπουργού Δικαιοσύνης Κεν Κλαρκ ανακοίνωσε την καταβολή σημαντικών αποζημιώσεων στους πρώην κρατούμενους εκ των οποίων τουλάχιστον ένας αναμένεται να λάβει πάνω από 1 εκατομμύριο λίρες (1,2 εκατομμύρια ευρώ). Μεταξύ των πρώην κρατουμένων που θα αποζημιωθούν, συγκαταλέγεται και ο Αιθίοπας Μπίνιαμ Μοχάμεντ, σήμερα 32 χρόνων, που είχε πιαστεί στο Πακιστάν το 2002 - όταν προσπάθησε με πλαστό διαβατήριο να μεταβεί στην Αγγλία - και μέχρι το 2009 έζησε τη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστών σε διάφορα κολαστήρια καταλήγοντας σε αυτό του Γκουαντάναμο. Αυτός ήταν ο πρώτος κρατούμενος που απελευθερώθηκε το Φλεβάρη του 2009, μετά την υπόσχεση του Ομπάμα να κλείσει το Γκουαντάναμο μέχρι τον Γενάρη του 2010. Υπόσχεση που έχει μείνει στα χαρτιά.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Καταγγέλλει την αντικομμουνιστική εκστρατεία στη Γεωργία

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Μπάμπη Αγγουράκη

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλύπτει πλήρως το αντικομμουνιστικό κυνήγι μαγισσών στη Γεωργία όπως αυτό προκύπτει από την απαράδεκτη απάντηση Υπηρεσιών της ΕΕ σε Ερώτηση που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Μπάμπης Αγγουράκης, με την οποία καταδίκαζε την ένταση της αντικομμουνιστικής εκστρατείας στη Γεωργία. Η Ερώτηση έγινε με αφορμή την έγκριση από το κοινοβούλιο της χώρας της λεγόμενης «Χάρτας της Ελευθερίας», η οποία περιέχει διατάξεις για την «κάθαρση» του Δημοσίου από πρώην στελέχη του ΚΚ, της Κομσομόλ και των σοβιετικών αρχών, καθώς και απαγορεύσεις σχετικά με τη δημόσια χρήση σοβιετικών συμβόλων. Οι Υπηρεσίες της ΕΕ δεν μπήκαν καν στον κόπο να απαντήσουν στην παρακάτω Ερώτηση ως όφειλαν επικαλούμενες «διαδικαστικούς κανόνες, χαρακτηρισμούς», την «έκφραση προσωπικών απόψεων και γνωμών» αλλά και το ανήκουστο επιχείρημα ότι η «Ερώτηση δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Συμβουλίου» άσχετα από το γεγονός ότι είναι πολλαπλές οι σχέσεις της ΕΕ με τη Γεωργία.

Στην εν λόγω Ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ επεσήμανε τα εξής:

«Εγκρίθηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο της Γεωργίας η λεγόμενη "Χάρτα της Ελευθερίας", η οποία περιέχει διατάξεις για την "κάθαρση" του Δημοσίου από πρώην στελέχη του ΚΚ, της Κομσομόλ και των σοβιετικών αρχών, καθώς και απαγορεύσεις σχετικά με την χρήση σοβιετικών και ναζιστικών συμβόλων. Ο νόμος αυτός εντάσσεται στην αντικομμουνιστική εκστρατεία στην οποία πρωτοστατεί η ΕΕ και παραβιάζει θεμελιώδη δημοκρατικά δικαιώματα. Επιδιώκει την ανιστόρητη ταύτιση του φασισμού με τον κομμουνισμό, την παραχάραξη τόσο της παγκόσμιας Ιστορίας, όσο και της ίδιας της Ιστορίας της Γεωργίας.

Καταδικάζει το Συμβούλιο το αντικομμουνιστικό αυτό νομοθέτημα, που στρέφεται ενάντια στα δικαιώματα της ελευθερίας σκέψης και έκφρασης και της ελεύθερης πολιτικής δράσης των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων;».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Δεκάδες νεκροί από αμερικανικές επιθέσεις

ΜΙΡ ΑΛΙ, ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Κλιμακώνονται οι επιθέσεις αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν στο Πακιστάν, με στόχο τον δήθεν περιορισμό δυνάμεων των «Ταλιμπάν» από τα κρησφύγετά τους. Την Τρίτη σε επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην περιοχή του βορειοδυτικού Αφγανιστάν, τουλάχιστον 20 άνθρωποι, φερόμενοι ως «ταλιμπάν» έχασαν τη ζωή τους. Οκτώ αμερικανικά αεροσκάφη έπληξαν την περιοχή του Βόρειου Ουαζιριστάν στην περιοχή των φυλών, μετά από πληροφορίες σχετικά με «μαχητές» των Ταλιμπάν που βρίσκονταν στην περιοχή, ωστόσο η ταυτότητα των θυμάτων δεν επιβεβαιώνεται από ανεξάρτητες πηγές.

Την ίδια στιγμή, στο Αφγανιστάν με αφορμή τη γιορτή Εϊντ αλ Αντα για τους μουσουλμάνους, ο εγκάθετος Αφγανός Πρόεδρος, Χαμίντ Καρζάι, έκανε νέες υποκριτικές δηλώσεις δήθεν κατά του ιμπεριαλιστικού πολέμου που τον επέβαλε στην εξουσία. Μετά τις δηλώσεις του ηγέτη των Ταλιμπάν Μουλά Ομάρ για κλιμάκωση των επιθέσεων, ο Χ. Καρζάι κάλεσε τους Ταλιμπάν να παραδώσουν τα όπλα και να προχωρήσουν σε «συμφιλίωση» με την εγκάθετη κυβέρνηση.

Παράλληλα, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς ξεκαθάρισε ότι ο Χ. Καρζάι παραμένει εταίρος και σύμμαχος των ΗΠΑ, παραβλέποντας τις δηλώσεις του Αφγανού Προέδρου που καλούσε δήθεν σε περιορισμό των βραδινών επιχειρήσεων των κατοχικών δυνάμεων, με στόχο τον περιορισμό των θανάτων αμάχων... Σε δηλώσεις τους, αξιωματούχοι των κατοχικών δυνάμεων, ωστόσο, φροντίζουν να επαναλαμβάνουν με σαφήνεια ότι δε θα υπάρξει τερματισμός του πολέμου και αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων πριν το 2015. Οι κατοχικές δυνάμεις επιμένουν και στην «αποτελεσματικότητα» των νυχτερινών επιδρομών που φτάνουν τις 17 κάθε βράδυ τους τελευταίους τρεις μήνες, με αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς, μεταξύ των οποίων και άμαχοι, των οποίων δε γνωστοποιείται η ταυτότητα, αυξάνοντας τις αντικατοχικές αντιδράσεις.

ΡΩΣΙΑ – ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Δωρεάν» στρατιωτική βοήθεια στο Λίβανο

Σύμφωνα με τη δήλωση που έκανε στις 16 Νοέμβρη ο πρωθυπουργός του Λιβάνου, Σααντ Χαρίρι, από τη Μόσχα, η Ρωσία συμφώνησε να προμηθεύσει δωρεάν στο Λίβανο 6 ελικόπτερα, 31 τανκ, εκατοντάδες χιλιάδες βλήματα και σφαίρες για το πυροβολικό και τα πιο ελαφρά πυροβόλα όπλα.

Κατά τη γνώμη του Ισραηλινού πολιτικού αναλυτή Ζέγιεφ Χάνιν, οι προμήθειες όπλων της Ρωσίας στο Λίβανο μπορεί να είναι μια απάντηση στην ανανέωση της συμφωνίας για την προμήθεια ισραηλινών τανκ «Μερκάβα-4» στη Γεωργία. «Η Μόσχα έδωσε στο Ισραήλ να καταλάβει πως εάν συνεχίσει να προμηθεύει με όπλα τη Γεωργία, η Ρωσία είναι έτοιμη να κάνει ανάλογα βήματα, όχι λιγότερο επικίνδυνα για την ασφάλεια του Ισραήλ, όπως η παράδοση όπλων στη Χεζμπολάχ».

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, η απόφαση αυτή της Μόσχας σχετίζεται με τις αποφάσεις του Κογκρέσου των ΗΠΑ που την περασμένη βδομάδα ανανέωσε τη μηνιαία στρατιωτική «βοήθεια» ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων προς το Λίβανο, ύστερα από ένα εξάμηνο παύσης της. Η κυβέρνηση Ομπάμα διαβεβαίωσε πως τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την εξασφάλιση της ασφάλειας του Λιβάνου και των ΗΠΑ, και δεν θα τα σφετεριστεί η Χεζμπολάχ. Με την απόφασή της η Ρωσία βιάστηκε να δείξει πως και αυτή «ενδιαφέρεται» για τις εξελίξεις στο Λίβανο και γενικότερα στη Μέση Ανατολή.


Ι.Π.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ