ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
BOYΛΗ
«Γερμανικό» εκλογικό σύστημα «βλέπει» ο Ε. Βενιζέλος

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος, είπε ότι υπάρχει «θεωρητική δυνατότητα» καθιέρωσης ακόμα πιο καλπονοθευτικού συστήματος

Ανοιχτό άφησε χτες ο Ε. Βενιζέλος το ενδεχόμενο καθιέρωσης στη χώρα μας ενός εκλογικού συστήματος παρόμοιου με της Γερμανίας, σύμφωνα με το οποίο 100 ή 150, για παράδειγμα, βουλευτές θα εκλέγονται με πλειοψηφικό σε μονοεδρικές περιφέρειες και οι υπόλοιποι με αναλογικό σύστημα.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και στη διάταξη που προτείνει το διαχωρισμό των εκλογικών περιφερειών σε ελάσσονες και μείζονες, είπε ότι έτσι δίνεται η ευχέρεια στο νομοθέτη μελλοντικά να θεσπίσει ένα εκλογικό σύστημα τύπου Γερμανίας. Παρά το ότι είπε πως σήμερα «δεν είναι ώριμες οι συνθήκες» για κάτι τέτοιο, εντούτοις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο καθιέρωσής του, λέγοντας ότι η συνταγματική πρόβλεψη για μείζονες και ελάσσονες περιφέρειες δίνει στον νομοθέτη τη «θεωρητική δυνατότητα» να προχωρήσει στο γερμανικό σύστημα, το οποίο ενισχύει περαιτέρω το δικομματισμό, πιέζοντας τα λεγόμενα μικρά κόμματα.

Είχε προηγηθεί προειδοποίηση του Αντ. Σκυλλάκου, ο οποίος, στην τοποθέτησή του, είχε αναρωτηθεί για τις βαθύτερες επιδιώξεις της κυβερνητικής ρύθμισης για τις εκλογικές περιφέρειες, λέγοντας ότι αυτή κάτι κρύβει. Την αντίθεσή τους με τη ρύθμιση αυτή, εξέφρασαν και οι εισηγητές της ΝΔ και του ΣΥΝ, ενώ δήλωσε ότι θα την καταψηφίσει και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Χ. Καστανίδης.

Αντίθετα, τα δύο μεγάλα κόμματα συμφώνησαν να έχουν αυτά τη δυνατότητα να αλλάζουν τον εκλογικό νόμο όποτε θέλουν με πλειοψηφία 2/3 της Βουλής. Με τη διάταξη αυτή, διαφώνησαν οι εισηγητές του ΚΚΕ και του ΣΥΝ, αλλά και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Κρητικός, ο οποίος είπε ότι το καλύτερο εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκος υπογράμμισε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θέλουν να έχουν κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους τον εκλογικό νόμο, τονίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται είναι να κατοχυρωθεί συνταγματικά ως πάγιο σύστημα η απλή αναλογική.

Ο Αντ. Σκυλλάκος τοποθετήθηκε και στις υπόλοιπες διατάξεις, που αφορούν τα κωλύματα εκλογής, τα ασυμβίβαστα των βουλευτών και την επιστολική ψήφο.

Για την τελευταία, είπε ότι το ΚΚΕ εκφράζει τις ανησυχίες του για την καθιέρωσή της για τους εκτός της Ελλάδας ψηφοφόρους, τονίζοντας ότι η πείρα του συνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος είναι πικρή, γι' αυτό και τα συνδικάτα απαίτησαν την κατάργησή της, αφού δημιουργήθηκαν πολλά παρατράγουδα, όσον αφορά τη γνησιότητα της ψήφου.

Αναφερόμενος στα ασυμβίβαστα των βουλευτών, τόνισε ότι είναι υποκρισία τα όσα αναφέρονται περί μη συμμετοχής βουλευτών σε εταιρίες που εκδίδουν ΜΜΕ, αφού με τη μη ονομαστικοποίηση των μετοχών τους μέχρι φυσικού προσώπου δεν είναι δυνατόν να γίνει ουσιαστικός έλεγχος.

Στο σημείο αυτό έθεσε και το θέμα των κομματικών ΜΜΕ, υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει ειδική ρύθμιση, αφού σε αυτά εμφανίζονται τυπικά ως ιδιοκτήτες ή μέτοχοι φυσικά πρόσωπα στελέχη των κομμάτων και πρέπει να ρυθμιστεί το θέμα του ασυμβίβαστου, αφού είναι διαφορετικό από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες των άλλων ΜΜΕ. Ο Ε. Βενιζέλος υποσχέθηκε ότι θα ρυθμιστεί το θέμα, αλλά σε άλλη ενότητα άρθρων, αυτή που αφορά τα κόμματα.

Επίσης δέχτηκε στο θέμα του ασυμβίβαστου να μην υπάγονται οι βουλευτές που δουλεύουν ως δημοσιογράφοι σε ΜΜΕ με σύμβαση έργου. Αντίθετα, θα απαγορεύεται στον βουλευτή να δουλεύει ως δημοσιογράφος με υπαλληλική σχέση.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επιχείρηση χειραγώγησης των αντιδράσεων

Με στόχο να περιορίσει τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η πολιτική της Αθήνας στο Κυπριακό, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου, αρχίζει από σήμερα χωριστές συναντήσεις με τους αρχηγούς των κυπριακών πολιτικών κομμάτων.

Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος θα του υποβάλει γραπτώς τις θέσεις του κόμματός του. Την ίδια μέρα, θα συναντηθεί και με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του ΚΙΣΟΣ, Βάσο Λυσσαρίδη, ο οποίος θα μεταβεί στην Αθήνα από το Στρασβούργο όπου βρίσκεται. Δεν έχει ακόμη ξεκαθαρίσει η συνάντηση με το ΔΗΚΟ και η ημερομηνία παραμένει ανοιχτή. Ο πρέσβης της Ελλάδος Χρ. Παναγόπουλος θα συζητήσει το θέμα αυτό με τον κ. Κυπριανού. Ο τελευταίος παραδίδει τη σκυτάλη της ηγεσίας του κόμματος το Σάββατο στον κ. Παπαδόπουλο.

Η συνάντηση με τον πρόεδρο των ΕΔΗ Γ. Βασιλείου θα γίνει μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες (11 Οκτωβρίου).

Υποστηρίζει η Ρωσία

Ο πρόεδρος της Ρωσικής Δούμας, Γκενάντι Σελεσνιόβ, που βρίσκεται στην Κύπρο για διεθνές συνέδριο του ΟΑΣΕ, διαβεβαίωσε ότι η Ρωσία θα υποστηρίξει το δίκαιο αγώνα της Κύπρου στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τάχθηκε υπέρ της επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Σελεσνιόβ εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι υπάρχουν κράτη που θα ήθελαν να διατηρηθεί το παρόν στάτους κβο στην Κύπρο, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο δε θα ήταν δίκαιο. Εξέφρασε την άποψη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δε θα συμφωνήσει με αυτή τη στάση.

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ
Πεδίο πολιτικών σκοπιμοτήτων

Ερώτηση της βουλευτού του ΚΚΕ, Λιάνας Κανέλλη

Για αντιμετώπιση με πολιτικές σκοπιμότητες του σοβαρότατου θέματος των επισκευών των σχολείων των περιοχών, που επλήγησαν από τον περσινό σεισμό κατηγόρησε χτες την κυβέρνηση η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη.

Στα πλαίσια της συζήτησης σχετικής αναφοράς, που κατέθεσε, σημείωσε πως επιχειρείται να φανεί ότι υπάρχει έργο αποκατάστασης την ίδια ώρα που για τις σοβαρότερες των ζημιών υπάρχει κωλυσιεργία. Από τον πλευρά του, ο υφυπουργός Παιδείας Φίλιππος Πετσάλνικος, απαντώντας στην Ερώτηση, περιορίστηκε να αναγνώσει το πρόγραμμα επισκευών που ακολουθεί ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων, ενώ ειδικά για το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Ιωνίας, στο οποίο αναφέρθηκε η βουλευτής του ΚΚΕ, στην αναφορά της, σημείωσε ότι υπήρξε διαφωνία με τη δημοτική αρχή, αφού ο ΟΣΚ εκτίμησε ότι είναι μεγαλύτερο το κόστος της επισκευής του από το κόστος της δημιουργίας ενός νέου κτιρίου. Παίρνοντας το λόγο η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, επισήμανε αναφορικά με το 1ο Δημοτικό Σχολείο της Νέας Ιωνίας, ότι υπήρχαν «σοβαροί πολιτισμικοί και εκπαιδευτικοί λόγοι να διατηρηθεί». Αναφερόμενη, όμως, συνολικά στην κυβερνητική τακτική στα σχολεία των σεισμοπλήκτων περιοχών από το σεισμό της 7ηςΣεπτέμβρη της περσινής χρονιάς, επισήμανε ότι «ο τρόπος που αντιμετωπίστηκαν οι σεισμόπληκτες περιοχές ήταν καθαρά πολιτική» σημειώνοντας ότι ο Οργανισμός Σχολικών σε περιπτώσεις επισκευών, όπου ακόμα και οι δήμοι θα μπορούσαν να παρέμβουν, παρενέβη, όμως «στα βαριά χτυπημένα σχολεία οι μελέτες κωλυσιεργούν σε βαθμό απελπιστικό», προσθέτοντας, απευθυνόμενη προς τον υφυπουργό Παιδείας ότι ήδη «είχατε δεσμευτεί από τον Μάρτη ότι θα τελειώναμε με τις μελέτες», τονίζοντας ότι «όπου μπορεί ο ΟΣΚ να καταβάλει χρήματα σε ήδη υπάρχουσες μελέτες το κάνει». Παράλληλα, η Λιάνα Κανέλλη τόνισε ότι με βάση την κατάσταση που επικρατεί γίνονται «επισκευές με διαδικασίες άκρως επικίνδυνες», ενώ στις περιπτώσεις συγχωνεύσεων τμημάτων οι συνθήκες καθίστανται από μόνες τους επικίνδυνες.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Εκδήλωση για την Παιδεία

Εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στην Παιδεία και οι θέσεις του Κόμματος» διοργανώνει σήμερα η ΝΕ Καρδίτσας του ΚΚΕ. Η εκδήλωση θα γίνει στις 7 μ.μ. στο «Μικρό Παλάτι». Τις θέσεις του ΚΚΕ θα αναπτύξει η Ελένη Κουτούπα, μέλος της ΚΕ του Κόμματος, εκπαιδευτικός.

ΑΡΧΕΙΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ
Πρωθυπουργική παντοδυναμία...

Συζητήθηκε το σχετικό νομοσχέδιο χτες στη Βουλή

Τον «ψευδεπίγραφο» ισχυρισμό του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τη δημιουργία «δημόσιου» αρχείου του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, κατήγγειλε χτες στη Βουλή το ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοθετήματος. Το νομοσχέδιο ψηφίστηκε τελικά μόνο από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του Βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Χουρμουζιάδη, ο οποίος επισήμανε ότι «υπάρχει μια αντίφαση μέσα στο νομοσχέδιο» όσον άφορα το χαρακτηρισμό «δημόσιο», αφού «οι δυνατότητες παρέμβασης του πρωθυπουργού στο υλικό αυτό ανατρέπουν το χαρακτηρισμό δημόσιο. Εχει απόλυτα έντονα τη σφραγίδα των παρεμβάσεων του πρωθυπουργού». Οπως τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, «όταν ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα να αποχαρακτηρίζει ένα τεκμήριο σημαίνει ότι αυτό το έγγραφο είναι στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού, δηλαδή ενός φυσικού υποκειμένου και όχι ενός δημόσιου μηχανισμού». Από την πλευρά της κυβέρνησης ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Τ. Μαντέλης υποστήριξε ότι με τη θέσπιση του Γενικού Αρχείου του πρωθυπουργού και του Ιδιαίτερου Αρχείου του πρωθυπουργού, όπου θα καταχωρίζονται τα επίσημα έγγραφα, καθώς και με τη δημιουργία ειδικής υπηρεσίας για τη διαφύλαξη του αρχειακού υλικού, «το Αρχείο του πρωθυπουργού παύει να είναι ιδιωτικό και γίνεται Αρχείο του κράτους».

Εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας, ο εισηγητής του κόμματος, Ν. Κατσαρός, τόνισε ότι «ο νόμος αφήνει στη διακριτική ευχέρεια του κάθε πρωθυπουργού να μεταφέρει το ιδιωτικό του αρχείο στο γενικό αρχείο και μάλιστα να ορίσει τις προϋποθέσεις για τη μεταφορά αυτή», οπότε έχουμε -όπως είπε- «τυπικά δημόσιο, ουσιαστικά μη δημόσιο αρχείο», καταλήγοντας ότι η ΝΔ καταψηφίζει το νομοσχέδιο.

Σήμερα στον «902» TV

Παρακολουθήστε από την τηλεόραση του «902», σήμερα Τετάρτη:

  • Στις 14.00 το δεύτερο μέρος από την αποστολή του «902» στο Ανεσί της Γαλλίας. Θα μεταδοθούν οι παρεμβάσεις των ξένων αντιπροσώπων στην πανευρωπαϊκή συνδιάσκεψη συνδικάτων και συνδικαλιστών για την ταξική ανασυγκρότηση του συνδικαλιστικού κινήματος, που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ανεσί της Γαλλίας.
  • Στις 17.30 θα μεταδοθεί ένα μέρος από τη συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου στο 26ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».
  • Στις 18.10 «Ματιές στον κόσμο» με θέμα: «Παγκοσμιοποίηση - Πράγα». Επιμέλεια - παρουσίαση: Αννα Μπαλλή.
  • Στις 22.00 «Προεκτάσεις» με θέμα: «Το αγωνιστικό πρόγραμμα των ταξικών δυνάμεων». Καλεσμένοι του Κ. Καραχάλιου τα στελέχη του ΠΑΜΕ Δ. Κουμπούρης, Ανδ. Αβραμίδης και Π. Τσίρκας.
  • Στις 23.15 τον αγγλικό ποδοσφαιρικό αγώνα Leeds - Tottenham.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ