ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΩΝ ΠΟΤΩΝ
ΟΧΙ στην αδράνεια

Η απόφαση των εργαζομένων μελών της για αγώνα και ισχυροποίηση του ταξικού πόλου στο συνδικαλιστικό κίνημα, διατρανώθηκε στο 7ο Συνέδριό της

Από κινητοποίηση της Ομοσπονδίας στην επιχείρηση «ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ»
Από κινητοποίηση της Ομοσπονδίας στην επιχείρηση «ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΣ»
Καταδικάστηκε έντονα η πολιτική της συναίνεσης, της ταξικής συνεργασίας και του «κοινωνικού διαλόγου» καθώς και η στάση αδράνειας και υποταγής των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, στο 7ο Τακτικό Συνέδριο της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών, που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

Στην ομιλία του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΕΠ Κώστας Αρτεμίου, αναφέρθηκε στις σημερινές εξελίξεις και την ανάγκη ισχυροποίησης του ταξικού πόλου του συνδικαλιστικού κινήματος και την ανάπτυξη εργατικών αγώνων, που να ανταποκρίνονται στις σημερινές απαιτήσεις. Τόνισε ιδιαίτερα: «Σήμερα η εργοδοσία, σε παγκόσμιο επίπεδο, θέτει επί τάπητος το ζήτημα της κατάργησης των κεκτημένων των εργαζομένων τον τελευταίο αιώνα».

Ο εισηγητής αναφερόμενος στο εργασιακό μοντέλο που προσπαθούν να εφαρμόσουν οι κυβερνώντες, «με τη βοήθεια συμμάχων στις τάξεις των εργαζομένων», επισήμανε: «Βαφτίζουν ως σύγχρονη αναγκαιότητα κάθε αντεργατική επιλογή. Οι γραφειοκράτες των ελληνικών υπουργείων, με τους παχυλούς μισθούς και τις αστρονομικές αμοιβές, εξακολουθούν να πιθηκίζουν και να διατυμπανίζουν ότι πρωτοπορούν, τη στιγμή που οι αντεργατικοί πειραματισμοί τους ανατρέπονται από την ίδια την πράξη».

Σχετικά με τη σημασία του αγώνα της εργατικής τάξης ενάντια στο καταπιεστικό καπιταλιστικό σύστημα, η εισήγηση υπογράμμισε: «Ο καθημερινός αγώνας για τα προβλήματα του κλάδου, αποτελεί ταυτόχρονα αγώνα για μια πιο ανθρώπινη κοινωνία στην κατεύθυνση της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο».

Στην ομιλία του ο γενικός γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, Σπύρος Ράλλης, αναφέρθηκε στην πολύπλευρη δραστηριότητα της Ομοσπονδίας τα τρία τελευταία χρόνια από το 6ο συνέδριο και στις πολυάριθμες απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις για την υπεράσπιση κεκτημένων δικαιωμάτων και τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των εργαζομένων.

Πολλοί από τους ομιλητές αναφέρθηκαν στις μεγάλες ευθύνες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ για τη σημερινή δύσκολη κατάσταση. «Με τη συνένοχη σύμπραξη αυτών των ηγεσιών πέρασε η κυβέρνηση τον αντεργατικό νόμο 2639, που ήταν ο προπομπός των σημερινών αντιλαϊκών μέτρων», τόνισε στην ομιλία του ο εκπρόσωπος από την Πάτρα, Φώτης Χατζημανώλης.

Από τα βασικά θέματα που απασχόλησαν το συνέδριο ήταν ο αγώνας που πρέπει να ξετυλιχτεί για εργατικό έλεγχο του επικουρικού ταμείου του κλάδου, ΤΕΑΠΟΖΟ, και ο συντονισμός της δράσης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος μέσα από τις γραμμές του ΠΑΜΕ, που πολλοί ομιλητές χαρακτήρισαν σαν «τη μοναδική ελπίδα του εργατικού κινήματος για αποτελεσματική αντίσταση στη νέα βαρβαρότητα».

Στο χαιρετισμό του στο συνέδριο ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης τόνισε: «Οι εργαζόμενοι είναι οι παραγωγοί όλου του πλούτου της κοινωνίας μας και πρέπει να απολαμβάνουν αυτό τον πλούτο που παράγουν. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο το ΚΚΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό να συμβάλει στην ανάπτυξη του λαϊκού Αντιμονοπωλιακού Αντιιμπεριαλιστικοί Δημοκρατικού Μετώπου, που σ' αυτό χωρούν όλοι όσοι είναι ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια». Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη μιας λαϊκής εξουσίας και την εφαρμογή Λαϊκής Οικονομίας για τη διέξοδο από τη σημερινή δραματική για το λαό κατάσταση.

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, ο πρόεδρος και γραμματέας του ΕΚΘ, Παναγιώτης Αβραμόπουλος και Θεόδωρος Κυριακίδης αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ, Αγκαβανάκης Δημήτρης, ο αντιπρόσωπος του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Βερβερίδης, ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ Στέλιος Κολέτσης, ο γραμματέας της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις μεταφορές, Β. Παπαευσταθίου. Παραβρέθηκαν, επίσης και χαιρέτισαν το συνέδριο ο Πρόεδρος της αντίστοιχης ομοσπονδίας NGG Γερμανίας, Γκέχαρτ Χέρπετ, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕ Γιουγκοσλαβίας Μαλένοβιτς Ζόραν, ο Γ. Γραμματέας της Ομοσπονδίας Τροφίμων - Ποτών και Τυποποιημένων Προϊόντων Γιουγκοσλαβίας Μάρκοβιτς Ντανίλο, το μέλος της Γραμματείας της ΣΕΚ Κύπρου, Γεωργίου Σάββας και το μέλος της Γραμματείας της ΠΕΟ Κύπρου, Γιαννάκης Ιωάννου.

Το συνέδριο ενέκρινε ομόφωνα το γενικό ψήφισμα που καταγράφει τις διεκδικήσεις του κλάδου και τονίζει ότι «σαν ζωντανό τμήμα της εργατικής τάξης της χώρας μας, είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια για την αναζωογόνηση του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος σε ταξική κατεύθυνση...». Εγκρίθηκε ακόμα ειδικό ψήφισμα «για την ειρήνη, την ύφεση και τη συνεργασία των λαών». Ψηφίστηκε, επίσης, η αύξηση κατά δύο των μελών της διοίκησης της Ομοσπονδίας, που τώρα γίνεται 15μελής.

Στις εκλογές για ανάδειξη της νέας διοίκησης της ΠΟΕΕΟ που πραγματοποιήθηκαν την την Κυριακή επανεκλεγήκανε τα μέλη της απερχόμενης διοίκησης, που συμπληρώθηκαν με την εκλογή δύο νέων μελών.

ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Με συνέπεια στον αγώνα

Κινητοποιήσεις στο σούπερ μάρκετ «Μασούτης»  και όπου παραβιάζονται ωράριο και εργασιακές σχέσεις

Με αποφασιστικότητα συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εμποροϋπάλληλοι της Θεσσαλονίκης ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία στα εμπορικά καταστήματα. Το προηγούμενο Σάββατο, από τις 4 έως τις 6 το απόγευμα απέκλεισαν με ανθρώπινη αλυσίδα την είσοδο του σούπερ μάρκετ «Μασούτης» επί της οδού Αγίας Σοφίας, στο κέντρο της πόλης, διαμαρτυρόμενοι για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και την ωμή παραβίαση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τη μεριά της εργοδοσίας. Μετά το πέρας της κινητοποίησης οι εμποροϋπάλληλοι ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού τους για το επόμενο Σάββατο, 7 Οκτώβρη, στον ίδιο χώρο.

Η κινητοποίηση αυτή εντάσσεται στις κινητοποιήσεις που έχει ξεκινήσει από την αρχή του Σεπτέμβρη η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων του νομού και που έχουν αποδώσει καρπούς, αφού ήδη η διεύθυνση του σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας» δεσμεύτηκε να τηρεί τη Συλλογική Σύμβαση. Σύμφωνα με καταγγελίες της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, στη συγκεκριμένη αλυσίδα σούπερ μάρκετ «Μασούτης», καταπατιέται βάναυσα το 8ωρο, ενώ μέσα σε καθεστώς τρομοκρατίας οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να σφουγγαρίζουν και να καθαρίζουν, παράλληλα με τα καθήκοντά τους, αφού τα καταστήματα δε διαθέτουν προσωπικό καθαριότητας.

Οι εμποροϋπάλληλοι συγκεντρώθηκαν από νωρίς στο χώρο έξω, καταγγέλλοντας την εργοδοσία, αλλά και την κυβερνητική πολιτική που θυσιάζει τα εργασιακά δικαιώματα των εμποροϋπαλλήλων στο βωμό του κέρδους του κεφαλαίου. Στις 4 ακριβώς το απόγευμα οι εμποροϋπάλληλοι απέκλεισαν την είσοδο του καταστήματος, ενώ με τη μαζικότητα και το δυναμισμό τους απέτρεψαν να επαναληφθούν έκτροπα (τραμπουκισμοί, αστυνομική βία), όπως έγινε στις κινητοποιήσεις των προηγούμενων βδομάδων.

ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ
Μετά την τρομοκρατία η απόλυση

Απολύθηκε εργαζόμενη για τη συνδικαλιστική δράση της, μετά από μεγάλο διάστημα αφόρητων πιέσεων από την εργοδοσία

Στην τρομοκρατική απόλυση της εργαζόμενης Σοφίας Πετράκη προχώρησε χθες η εργοδοσία των καταστημάτων ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ, μετά από δύο χρόνια συστηματικών πιέσεων και δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας μέσα στο κατάστημα όπου δούλευε, επειδή είχε καταθέσει υπέρ απολυμένου συναδέλφου της που διεκδικούσε την επαναπρόσληψή του.

Εδώ και δύο χρόνια, η εργοδοσία του ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ είχε εξαπολύσει ένα ανελέητο, στην κυριολεξία, κυνηγητό, ενάντια στην εργαζόμενη, την οποία και προσπαθούσε επανειλημμένα να ωθήσει σε παραίτηση. Είχαν φτάσει σε τέτοιο σημείο, ώστε να αφαιρέσουν από την εργαζόμενη κάθε αντικείμενο εργασίας, ενώ την είχαν απομονώσει από όλους τους εργαζόμενους. Επειδή, όμως, δεν κατάφερε να κάμψει την αντίστασή της, χθες τελικά την απέλυσε. Την περασμένη βδομάδα, είχε γίνει τριμερής συνάντηση στο υπουργείο, όπου είχε συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, αλλά ο εκπρόσωπος της επιχείρησης είχε αρνηθεί να δώσει εξηγήσεις για όσα καταγγέλθηκαν από την εργαζόμενη.

Να σημειωθεί ότι σε Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, σχετικά με την εργοδοτική ασυδοσία στα ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΣ - έχει κατατεθεί και μια δεύτερη πρόσφατα, ειδικά για την εργαζόμενη - ο πρώην υπουργός είχε, μεταξύ άλλων, απαντήσει ότι ο εκπρόσωπος της επιχείρησης είχε δεσμευτεί να εφαρμόσει τη νομοθεσία για το ωράριο λειτουργίας του καταστήματος, πράγμα που δεν έκανε. Επίσης, η Επιθεώρηση Εργασίας είχε δεσμευτεί να συνεχίσει να ελέγχει την επιχείρηση, πράγμα που και πάλι δεν έγινε, αφού η τρομοκρατία ενάντια στην εργαζόμενη Σοφία Πετράκη, αλλά και στους άλλους εργαζόμενους των δισκοπωλείων συνεχίστηκε, με αποκορύφωμα τη χθεσινή απόλυσή της.

ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΩΝ
Διευκολύνουν το «τζογάρισμα»

Ενα βασικό βήμα για την υλοποίηση της απόφασης της κυβέρνησης να παραδώσει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στο τζόγο του χρηματιστηρίου σε διαρκή και θεσμοθετημένη βάση, έγινε χτες με την ολοκλήρωση της σύστασης και συγκρότησης Διοικητικού Συμβουλίου στην Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων (ΑΕΔΑΚ) Ασφαλιστικών Οργανισμών. Η σύσταση της ΑΕΔΑΚ έγινε μετά από τη σχετική έγκριση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, καθώς και την έγκριση τού Καταστατικού από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης.

Η σύσταση ΔΣ στην ΑΕΔΑΚ έρχεται να διευκολύνει ακόμη περισσότερο τη «διαχείριση» των χρημάτων εργαζομένων και συνταξιούχων στο τζόγο του χρηματιστηρίου και τη διοχέτευσή τους στα ταμεία του μεγάλου κεφαλαίου.

Το ΔΣ στην πρώτη του συνεδρίαση εξέλεξε πρόεδρο τον Μ. Νεκτάριο (διοικητή του ΙΚΑ) και δύο αντιπροέδρους, τον Κ. Κόντο (διοικητή του ΟΑΕΕ) και τον Γ. Μουτσόπουλο (διοικητή του ΟΓΑ). Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής ορίστηκε ο Π. Κατσούλας.

Οπως ενημερώνει σε σχετική ανακοίνωση η διοίκηση του ΙΚΑ, σύντομα θα διενεργηθεί και ο διαγωνισμός για την πρόσληψη Διαχειριστών Κεφαλαίων (Fund Managers), για τη διαχείριση των Αμοιβαίων Κεφαλαίων που θα συγκροτηθούν σε πρώτη φάση με τα αποθεματικά των ταμείων ΙΚΑ - ΟΑΕΕ - ΟΓΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ