ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΒΟΥΛΗ - ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΚΕ ΓΙΑ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ
Με αοριστίες και συκοφαντίες απάντησε ο υφυπουργός Αθλητισμού

«Οι απεργίες δημιουργούν ένα νέο πρότυπο αθλητή που έχει κοινωνική συνείδηση», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας

Για κινητοποιήσεις που δημιουργούν νέο πρότυπο αθλητή, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας

Icon

Για κινητοποιήσεις που δημιουργούν νέο πρότυπο αθλητή, έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Γκιόκας
Στο πλάι των καλαθοσφαιριστών των δύο εθνικών κατηγοριών (Α1, Α2) οι οποίοι στην πλειοψηφία τους δε διαθέτουν στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη βρέθηκε το ΚΚΕ, χτες στη Βουλή, με τη συζήτηση σχετικής Ερώτησης του βουλευτή του Γιάννη Γκιόκα.

Το δρόμο της αοριστίας, αλλά και της συκοφάντησης των καλαθοσφαιριστών επέλεξε προκειμένου να απαντήσει ο υφυπουργός Πολιτισμού, Γ. Νικητιάδης. Υποστήριξε ότι δεν τοποθετείται για τη θέση της κυβέρνησης όσο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με τον ΠΣΑΚ, ενώ ανέφερε ότι η απεργία τους δεν είναι διεκδίκηση, αλλά προσωπική κόντρα (υπονοώντας αντιπαράθεση μεταξύ του προέδρου του ΠΣΑΚ Λ. Παπαδόπουλου και του προέδρου της ΕΟΚ Γιώργου Βασιλακόπουλου). Επίσης ανέφερε ότι οι καλαθοσφαιριστές κάνουν «μαύρα συμβόλαια» για να αποφύγουν τη φορολογία.

Ο Γ. Γκιόκας τόνισε ότι οι καλαθοσφαιριστές της Α2 κατηγορίας πρέπει να εργάζονται με «συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας όπως στην Α1», τονίζοντας πως «έναν εργοδότη έχουν, παίρνουν 500 και 600 ευρώ και δεν μπορούν να ασφαλίζονται στο ταμείο ελεύθερων επαγγελματιών». Παράλληλα, επισήμανε ότι «έχει συμφωνηθεί να επιτρέπεται ελεύθερη μετακίνηση από την Α1 στην Α2 για να μη βρίσκονται οι καλαθοσφαιριστές σε διαρκή ομηρία. Αποσαφηνίζοντας τη θέση του ΚΚΕ, ο Γ. Γκιόκας σημείωσε πως «δεν αποδεχόμαστε ιδεολογικά και πολιτικά τον όρο επαγγελματίας αθλητής. Είναι καθολικό δικαίωμα του λαού και της νεολαίας, όμως δεν μπορεί να αγνοήσουμε μια πραγματικότητα. Οτι ζουν αυτοί και οικογένειές τους από αυτήν τη δραστηριότητα, συνεπώς πρέπει να έχουν πλήρη συνταξιοδοτικά και ασφαλιστικά δικαιώματα». Για τις απεργιακές κινητοποιήσεις σχολίασε πως «θεωρούμε ότι δημιουργούν πρότυπο, πως αθλητής δεν είναι μόνο αυτός που έχει αγωνιστική, αλλά και κοινωνική συνείδηση». Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε και στα επεισόδια που παρατηρήθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο κατά τη διάρκεια της απεργίας του ΠΣΑΚ, σημειώνοντας πως είναι «σοβαρή η ευθύνη της κυβέρνησης», αφού «οι δυνάμεις καταστολής έδρασαν κατόπιν πιέσεων των μεγαλοεπιχειρηματιών και επιστράτευσαν και εκβιασμούς και προπηλακισμούς σε βάρος αθλητών - εργαζομένων που διεκδικούσαν το δικαίωμά τους στη δουλειά και την αξιοπρέπεια».

KΩΣΤΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ
Υπεύθυνοι πολιτεία και επιχειρηματίες

Δήλωση του πρώην ομοσπονδιακού τεχνικού για τα όσα συμβαίνουν στο χώρο του αθλήματος

Sportidea

Tο μπάσκετ γυρίζει πολλά χρόνια πίσω με την επέμβαση των ΜΑΤ μέσα σε αγωνιστικό χώρο ενάντια στους αγωνιζόμενους αθλητές. Είναι προκλητικό, απαράδεκτο και προσβλητικό για τον αθλητισμό αυτό που συνέβη. Υπεύθυνοι είναι η πολιτεία και οι μεγαλοϊδιοκτήτες των ΚΑΕ που έφεραν το μπάσκετ σε αυτή την κατάσταση. Εφτασαν στο σημείο να σπρώχνουν παίκτες στο κέντρο του γηπέδου με τα ΜΑΤ για να γίνουν οι αγώνες. Σε ένα πρωτάθλημα με απλήρωτους - ανασφάλιστους παίκτες και προπονητές, χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τη βία πάνω από τα κεφάλια μας, μη γνωρίζοντας λίγες μέρες πριν την έναρξη ποιες ομάδες θα πάρουν πιστοποιητικό, ποιες θα παίξουν στο πρωτάθλημα κ.ά. τα ΜΑΤ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Αντίθετα, η στάση των μπασκετμπολιστών είναι ελπιδοφόρα για κάτι καλύτερο στο μέλλον.

ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ
Στο πλευρό των παικτών

Ανακοίνωση στήριξης στους Ελληνες παίκτες, εξέδωσε την Τρίτη ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης. Σε αυτήν, καταδικάζει τα όσα διαδραματίστηκαν στα γήπεδα της Α1 το περασμένο Σαββατοκύριακο, τονίζοντας ότι τέτοιες σκηνές: «Δεν βοηθούν στην έξοδο του μπάσκετ από το τέλμα που έχει περιέλθει». Με ευχαριστήρια επιστολή «απάντησε» ο ΠΣΑΚ. Aναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Σαββατοκύριακο γίναμε μάρτυρες μιας άθλιας κατάστασης. Μιας ζοφερής για το μπάσκετ εικόνας, μιας πρώτης αγωνιστικής γεμάτης υποκρισία και παραλογισμό. Είδαμε ΜΑΤ να απωθούν με τη βία Ελληνες παίκτες, που διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους. Είναι αυτά τα ίδια ΜΑΤ που δηλώνουν ανίκανα να πατάξουν τη βία από τα ελληνικά γήπεδα και δεν μπορούν να εντοπίσουν τις φωτοβολίδες και τα διαφόρων ειδών φονικά όπλα που περνούν στην εξέδρα. Η παρέμβαση των ΜΑΤ στα άδεια γήπεδα του κάποτε καλύτερου πρωταθλήματος της Ευρώπης, ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι κι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αναλογισθούν όλοι όσοι λένε ότι υπηρετούν κι αγαπούν το μπάσκετ. Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Προπονητών Καλαθοσφαίρισης παραμένει στο πλευρό των Ελλήνων παικτών και, φυσικά, καταδικάζει τα όσα συνέβησαν στα γήπεδα της Α1 το Σαββατοκύριακο, τα οποία σε καμία περίπτωση δε βοηθούν στην έξοδο του μπάσκετ από το τέλμα που έχει περιέλθει».

Από την πλευρά του, ο ΠΣΑΚ απάντησε στους Ελληνες προπονητές με ευχαριστήρια επιστολή, στην οποία αναφέρονται τα εξής:

«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το ΔΣ του ΣΕΠΚ για την προσπάθεια που έκανε να ενισχύσει τον αγώνα μας και τις απεργιακές μας κινητοποιήσεις του Σαββατοκύριακου 23-24/10/2010. Ειδικότερα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον προπονητή του Ηρακλή, Κώστα Πιλαφίδη, για τη μεγάλη του συμπαράσταση στην απεργία μας. Παρακαλούμε να του μεταφέρετε την ευγνωμοσύνη μας για τη συμπεριφορά του, που βοηθά την πρόοδο του αθλήματος που από κοινού υπηρετούμε».

«Δε μας στήριξαν τα μεγάλα ονόματα»

Στα περιστατικά απεργοσπασίας αναφέρθηκε, μιλώντας στο ραδιόφωνο του SENTRA 103,3, o παίκτης του Ηλυσιακού Νώντας Παπαντωνίου

Τον πρόεδρο του ΠΣΑΚ Λάζαρο Παπαδόπουλο που τις τελευταίες μέρες έγινε στόχος προσωπικών επιθέσεων από παράγοντες της Ομοσπονδίας και αντίστοιχους του ΕΣΑΚΕ υπερασπίστηκε ο άσος του Ηλυσιακού Νώντας Παπαντωνίου, που, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό SENTRA 103,3, δε ...μάσησε τα λόγια του όταν αναφέρθηκε και στα περιστατικά απεργοσπασίας που υπήρξαν.

«Δυστυχώς οι συναθλητές μας που έχουν τη δυνατότητα να μας στηρίξουν, λόγω ονομάτων και στην προσπάθεια που κάνει ο Λάζαρος που δεν έχει ανάγκη να το κάνει, να τον στηρίξουν, είδαμε όλοι τι έκαναν. Αυτοί που έπρεπε να τον στηρίξουν, οι πιο παλιοί, οι φίλοι του από τις Εθνικές, τον κρέμασαν. Αφού πήραμε σαν ΠΣΑΚ την απόφαση να πάμε σε απεργία κι έγινε ό,τι έγινε, δεν υπάρχει σεβασμός κι αξιοπρέπεια», τόνισε ο 2Οχρονος παίκτης του Ηλυσιακού που αναφέρθηκε και στην αρνητική συμπεριφορά που έτυχαν οι παίκτες που απεργούσαν από τους ανθρώπους της Καβάλας στον αγώνα των δυο ομάδων...

  • Η διαφορετική φιλοσοφία του από τον ΠΣΑΚ ήταν ο λόγος που οδήγησε στην απόφασή του να παραιτηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου, όπως υποστηρίζει ο Γιάννης Μπουρούσης με γραπτή του δήλωση. «Θεωρώ πως η παρουσία μου στο ΔΣ του ΠΣΑΚ είναι περιττή και γι' αυτό το λόγο θέλω να υποβάλω την παραίτησή μου», αναφέρει μεταξύ άλλων.
Σήμερα η συνάντηση

Σήμερα στις 11 π.μ. στο γραφείο του υφυπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Γιώργου Νικητιάδη αναμένεται να διεξαχθεί η κρίσιμη συνάντηση μεταξύ του ΠΣΑΚ, του ΕΣΑΚΕ, της ΕΟΚ και της Πολιτείας προκειμένου να συζητηθούν τα κρίσιμα ζητήματα που αφορούν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των παικτών. Η συνάντηση γίνεται με πρωτοβουλία του υφυπουργού και είχε αποφασιστεί μετά την αντίστοιχη, άκαρπη όπως αποδείχθηκε, συνάντηση με τον ΠΣΑΚ την προηγούμενη βδομάδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ