Τετάρτη 27 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Μόνο για το κέρδος

Παπαγεωργίου Βασίλης

H μια μετά την άλλη οι πολυεθνικές στέλνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο το μήνυμα στην κυβέρνηση να... κόψει τα αστεία περί μείωσης των τιμών των προϊόντων τους. Με τον υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης να πρωτοστατεί στην κυβερνητική κοροϊδία απευθύνοντας εκκλήσεις στις πολυεθνικές να μειώσουν τις τιμές και ρίχνοντας τουφεκιές στον αέρα περί αόριστων παρεμβάσεων, η συμπαιγνία κυβέρνησης - μονοπωλίων καλά κρατεί. Προχτές, μετά τις αντίστοιχες δηλώσεις στελέχους της πολυεθνικής «Nestle», και στέλεχος της «Unilever» ισχυριζόταν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι το θέμα της διαμόρφωσης των τιμών είναι αποκλειστικά στο χέρι της επιχείρησης. Εμείς, είπε ο άνθρωπος σε απλή μετάφραση, από το 2008 μειώσαμε τις τιμές 8% μεσοσταθμικά. Κι αυτό, όχι γιατί μας το επέβαλε κανένας υπουργός, αλλά για να διατηρήσουμε και να αυξήσουμε τα μερίδιά μας στην αγορά. Μάλιστα. Καθαρές κουβέντες. Εκτός του ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται με τον πιο απλοϊκό τρόπο τα τεράστια περιθώρια κέρδους που έχουν τα μονοπώλια, επιβεβαιώνεται ότι δεν ανέχονται μύγα στο σπαθί τους για την τιμολογιακή τους πολιτική. Αλλωστε και αν προσωρινά μειώσουν τις τιμές για να πάρουν μερίδια στην αγορά, αφού τα πάρουν τις ξαναυξάνουν. Υπεράνω όλων τα κέρδη και η «ελεύθερη αγορά». Αυτήν, άλλωστε, εξυπηρετεί και η κυβέρνηση με κάθε τρόπο. Οδηγώντας πλατιά στρώματα του λαού στη φτώχεια και κομπάζοντας για τη «στήριξη της επιχειρηματικότητας». Αυτή την πολιτική και την απροκάλυπτη κοροϊδία πρέπει να καταγγείλουν οι εργαζόμενοι με την ψήφο τους στις κάλπες στις 7 του Νοέμβρη.

Καλλιέργησαν σχεδιασμένα τον εφησυχασμό...

Οι αρνητικότατες συνέπειες που έχει για το εργατικό κίνημα η δράση του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού είναι ιδιαίτερα εμφανείς στους χώρους των πρώην ΔΕΚΟ, αυτή την περίοδο.

Η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων και απελευθέρωσης των στρατηγικών τομέων της οικονομίας είναι χαραγμένη στη Συνθήκη του Μάαστριχτ και επομένως γνωστή σε όλους. Ομως, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες όλα αυτά τα χρόνια συνειδητά καλλιεργούσαν τον εφησυχασμό στους εργαζόμενους. Σήμερα, κάτω από την πίεση των γεγονότων και των ίδιων των εργαζομένων, φρόντισαν να διοχετεύσουν τις αντιδράσεις σε επιλογές πλήρως ακίνδυνες για το κεφάλαιο και τις κυβερνήσεις του. Χαρακτηριστικό είναι ότι σήμερα για τον ΟΣΕ η ΓΣΕΕ δεν κούνησε ούτε το μικρό της δαχτυλάκι, ενώ η συνδικαλιστική πλειοψηφία στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - προβάλλει το αίτημα για έναν ΟΣΕ υπό δημόσιο έλεγχο, αλλά ανταγωνιστικό σε μια απελευθερωμένη ανταγωνιστική σιδηροδρομική αγορά. Ζητάνε, δηλαδή, έναν ΟΣΕ που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και επομένως με στόχο το κέρδος σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των λαϊκών αναγκών.

... και τώρα «ξορκίζουν» κάθε συντονισμό

Χαρακτηριστική όμως του πώς οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού υπονομεύουν τις αγωνιστικές διαθέσεις και τη δύναμη των εργαζομένων είναι και η εικόνα που αντίκρισαν όσοι βρίσκονταν στο κέντρο της Αθήνας την Τρίτη το μεσημέρι.

Στην οδό Σταδίου μερικές δεκάδες μέτρα μπροστά από την πορεία των απεργών του ΟΣΕ βρισκόταν η πορεία των απεργών στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία. Βασική αιτία και των δύο κινητοποιήσεων είναι η ιδιωτικοποίηση των κλάδων τους, μέρος της συνολικότερης διαδικασίας ξεπουλήματος στρατηγικών τομέων της οικονομίας στα μονοπώλια. Θα περίμενε κανείς έστω, ως προς τη μορφή, να υπάρχει ένας στοιχειώδης συντονισμός, αφού η πηγή των προβλημάτων είναι κοινή. Ομως και σε αυτήν την περίπτωση οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - στον ΟΣΕ και στην ΕΑΒ φρόντισαν να κρατήσουν τους εργαζόμενους χωρισμένους ακριβώς γιατί στόχος τους είναι η υπονόμευση και η αποδυνάμωση των αγωνιστικών αντιδράσεων στην αντεργατική πολιτική, την οποία στηρίζουν.

Πιστοί στη λογική ότι «καθένας κοιτά το χώρο του» και τις επικίνδυνες αυταπάτες που εδώ και χρόνια καλλιεργούν στους εργαζόμενους, οι εργατοπατέρες συστηματικά κάνουν ό,τι μπορούν ώστε κάθε τμήμα της εργατικής τάξης να ασχολείται με «τα του οίκου του». Μόνο που σήμερα γίνεται φανερό πιο καθαρά από ποτέ πως τα προβλήματα σε κάθε χώρο αποτελούν έκφραση της συνολικής επίθεσης του κεφαλαίου και, για να μπει φραγμός, απαιτείται η ταξική οργάνωση και πάλη όλων των εργαζομένων. Οποιος, λοιπόν, ...προσπερνά ή κάνει πως δε βλέπει την ανάγκη ταξικού συντονισμού των εργαζομένων, σίγουρα, δε δουλεύει για τα δικά τους συμφέροντα.

Τα μισόλογα είναι συνενοχή

Το περιεχόμενο των ανακοινώσεων της υπουργού Παιδείας, το περασμένο Σάββατο στη Σύνοδο Πρυτάνεων, δεν αφήνει κανένα περιθώριο «αόριστων» τοποθετήσεων. Ακόμα κι αυτοί που ζητούσαν «συγκεκριμένες» προτάσεις (λες και δεν κατάλαβαν τι είπε ο πρωθυπουργός και η υπουργός Παιδείας στις πρώτες ανακοινώσεις, στους Δελφούς...) τώρα καλούνται να πάρουν θέση. Τα σχέδια της κυβέρνησης είναι συγκεκριμένα: Η διοίκηση των ιδρυμάτων περνάει στις επιχειρήσεις. Τα πανεπιστήμια και ΤΕΙ πρέπει να αναζητούν χορηγούς, προσαρμόζοντας τα προγράμματα σπουδών τους στις απαιτήσεις της «αγοράς», ενώ και η κρατική χρηματοδότηση θα γίνεται με προγραμματικές συμφωνίες και κριτήρια «ανταγωνιστικότητας». Η σίτιση και στέγαση χαρίζονται στους ιδιώτες, οι οποίοι - ως έμποροι - θα αγοράζουν και θα πουλούν ένα ακόμα δικαίωμα των φοιτητών και των σπουδαστών. Τα «διαφωνώ μεν, αλλά...» δεν περνάνε πια. Αυτοί, άλλωστε, που κρατούσαν τέτοια στάση ήταν οι ίδιοι που έβαλαν τις βάσεις για την ιδιωτικοοικονομική λειτουργία των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ (διοικήσεις ιδρυμάτων, ΠΟΣΔΕΠ, ΟΣΕΠ - ΤΕΙ, καθηγητές - επιχειρηματίες). Και οι αντιδράσεις τους είναι γιατί θέλουν να κάνουν οι ίδιοι τους μάνατζερς.

Η νέα διοίκηση που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι το όργανο που θα υλοποιήσει τη μετατροπή της επιστημονικής γνώσης σε κατάρτιση για τους πολλούς. Θα καθορίζει τις συνεργασίες και με λίγα λόγια θα είναι οι μάνατζερ μεγάλων «εκπαιδευτικών» επιχειρήσεων που, όχι μόνο θα τροφοδοτούν την αγορά, με «έτοιμους» φτηνούς, ευέλικτους και - επί της ουσίας - αμόρφωτους εργαζόμενους. Οταν, λοιπόν, έχει ξεκινήσει το γκρέμισμα σε ό,τι έχει μείνει απ' το δημόσιο χαρακτήρα της Ανώτατης Εκπαίδευσης τα μισόλογα είναι συνενοχή.

Ας πάμε, όμως, στην ουσία, στο περιεχόμενο των σπουδών και στους λόγους που οδηγούν στα πανεπιστήμια - σχολές κατάρτισης, τα οποία τελικά θα ολοκληρώνουν όλο και λιγότεροι, αφού μπαίνει ένας νέος ταξικός φραγμός με την εισαγωγή πρώτα σε σχολή και μετά σε τμήμα. Τα πτυχία - «μενού» δεν είναι ελληνική πρωτοτυπία. Η υποτιθέμενη ελευθερία στη διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών δεν είναι τίποτα άλλο από επιβολή ενός «συνόλου γνώσεων», που καμία σχέση δεν έχουν με την επιστήμη. Η επιβολή αυτή θα γίνεται από το ίδιο το πανεπιστήμιο - επιχείρηση και τους χρηματοδότες του (τις επιχειρήσεις) με προτάσεις - σεμινάρια επαγγελματικού προσανατολισμού που θα «ανοίγουν τα μάτια» των φοιτητών για το τι ζητάει η «αγορά». Η «αγορά», όμως, θέλει ένα μεγάλο αριθμό μισοκαταρτισμένων, που θα αλλάζουν δουλειά ακόμα και 7 φορές στη ζωή τους. Η «αγορά» θέλει εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα (με ατομικές συμβάσεις δουλείας) και το «νέο» πανεπιστήμιο καλείται να τους «εκπαιδεύσει».

Η ενημέρωση για όλες τις πλευρές των αλλαγών στην Ανώτατη Εκπαίδευση και η οργάνωση της πάλης μπορεί και πρέπει να συμβαδίσουν. Δεν υπάρχει χρόνος. Η ρήξη με την πολιτική που γεννά την εκμετάλλευση και θέλει να κατασκευάσει νέους δούλους στον 21ο αιώνα είναι μονόδρομος. Τα δικαιώματα στη μόρφωση και στην εργασία είναι αδιαπραγμάτευτα και όσοι τα «παζαρεύουν» βρίσκονται στην ίδια πλευρά με τους πολιτικούς εκπροσώπους της άρχουσας τάξης. Γι' αυτό και η πάλη πρέπει να ξεκινά από τα αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα για να κατευθύνεται στην κατάκτησή τους, πάλη που είναι πρώτ' απ' όλα υπόθεση της εργατικής τάξης, από κοινού με τ' άλλα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία.


Γεράσιμος ΧΟΛΕΒΑΣ

«Σταθερότητα» στην αντιλαϊκή πολιτική...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΧΑΟΣ, ΕΡΕΒΟΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ. Αποσταθεροποιείται η χώρα, καιγόμαστε, χανόμαστε...

Αν κάνουμε κανένα αστείο και δεν ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ, θα βουλιάξει η Πελοπόννησος, θα εκραγεί το ηφαίστειο της Σαντορίνης, ακρίδες θα πέσουν στις σοδειές και μέσα στον όλο χαμό θα εισβάλουν και οι Ούννοι από την Ασία.

Για τις διεθνείς αγορές δε συζητάμε, ούτε να μας ξέρουν δε θα θέλουν, εάν δε στηρίξουμε τώρα τον Γιώργο Παπανδρέου, τον άνθρωπο που εμπιστεύονται με κλειστά μάτια, τον μόνο άξιο να μας εκπροσωπεί.

Αφήστε που η κρίση στην Ελλάδα θα πάρει διαστάσεις ανεξέλεγκτες, θα επηρεαστούν όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου, θα καταρρεύσουν οικονομίες ολόκληρες και ίσως φτάσουμε και στο κατώφλι του 3ου Παγκοσμίου Πολέμου.

Εδώ που τα λέμε, τέτοια «σταθερότητα» που έχουμε είναι να την βάζει κανείς σε κίνδυνο και να ανακατεύει τα πράγματα; Να έχουμε φασαρίες, που θα μας βγάλουν από τη βόλεψή μας;

Οι μισθοί ωραία - ωραία πέφτουν κάθε μέρα. Σταθερότατα οι συλλογικές συμβάσεις καταργούνται. Εχει σταθεροποιηθεί, επίσης, ο αριθμός των ανέργων που προστίθενται κάθε μέρα στους ήδη υπάρχοντες. Οι τιμές των προϊόντων εξίσου σταθερά ανεβαίνουν.

Είναι τώρα να τα αλλάζουμε αυτά; Γιατί; Αφού περνάμε τόσο ωραία και αισιόδοξα και κάθε μέρα χαμογελάμε.

Α, ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να πούμε, το δημοσιογραφικό επιτελείο που ανέλαβε τη διακαναλική συνέντευξη του πρωθυπουργού πραγματικά εξέφρασε τον μέσο Ελληνα. Οπως, άλλωστε, κάνουν κάθε μέρα και τα δελτία ειδήσεων...

Γι' αυτό ακούσαμε τόσες ερωτήσεις σχετικά με το ...πόσο υψηλή είναι η φορολογία των επιχειρήσεων και για το πότε θα μειωθούν αυτοί οι φόροι ώστε να υπάρξει ανάπτυξη.

Αυτός δεν είναι ο μέγας καημός του Ελληνα εργαζόμενου; Το πόσο μεγάλους φόρους πληρώνουν (που δεν πληρώνουν) οι τραπεζίτες και οι βιομήχανοι;


Παπαγεωργίου Βασίλης

Αν άκουγες τη συζήτηση, θα νόμιζες ότι τελικά αυτοί είναι οι μεγάλοι θιγμένοι από την αντιλαϊκή πολιτική.

Λέτε όλα αυτά να έχουν να κάνουν με το ότι στη συνέντευξη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των τηλεοπτικών καναλιών, που, ως γνωστόν, ανήκουν αποκλειστικά σε επιχειρηματίες;

Η «διέξοδος» της φρίκης

Γρηγοριάδης Κώστας

Επιτέλους βρήκε τη «διέξοδο» από την κρίση ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας: Να κοπούν για μια πενταετία οι δωρεάν διακοπές στα ΚΑΠΗ, να επανεξεταστούν, προφανώς για να κοπούν, οι δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών από απομακρυσμένα χωριά, να παγώσουν οι προσλήψεις στην εκπαίδευση, να μπει ψαλίδι στις λειτουργικές δαπάνες των ΤΕΙ, να αυξηθούν τα εισιτήρια στις δημόσιες συγκοινωνίες... Κι όμως, όσο και αν προκαλούν ανατριχίλα, οι παραπάνω προτάσεις περιλαμβάνονται στην έκθεση που παρουσίασε χτες στη Βουλή ο Γ. Προβόπουλος, ο οποίος αυτή τη φορά θέλησε να ξεφύγει από τις γενικόλογες κατευθύνσεις και να περάσει σε συγκεκριμένες ιδέες προφανώς για να γίνει περισσότερο χρήσιμος στο σύστημα. Δεν περίμενε βέβαια να ακούσει κανείς κάτι διαφορετικό από έναν κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος την ίδια στιγμή εκφράζει την ικανοποίησή του επειδή τα χειρότερα για τις τράπεζες έχουν περάσει. Ομως γιατί τότε δε ζητάει να κοπεί το πακέτο των 25 δισ. ευρώ που πρόκειται να δοθεί στις τράπεζες μέχρι το τέλος του χρόνου και να επιστρέψουν τα «υπόλοιπα» πακέτα που έχουν πάρει από την αρχή της κρίσης, δηλαδή περί τα 43 δισ. ευρώ; Προφανώς, επειδή οι τράπεζες είναι πυλώνες της οικονομίας και του συστήματος, ενώ οι συνταξιούχοι, οι μαθητές των απομακρυσμένων σχολείων, οι χαμηλόμισθοι είναι απλώς «ευμετάβλητα μεγέθη» και «ελαστικές δαπάνες»... Μπορεί όμως και πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δύναμή τους και να διεκδικήσουν ό,τι τους ανήκει.

Μπούμερανγκ οι εκβιασμοί και η τρομοκρατία

Αλίμονο για το λαό, αν η κυβέρνηση πετύχει «καθαρή νίκη στο α' γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών», όπως θέλει ο πρωθυπουργός. «Μαύρο φίδι» που έφαγε τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα αν η κυβέρνηση, όπως και η ΝΔ, δε βγουν από τις κάλπες του Νοέμβρη άγρια στραπατσαρισμένοι, αν δεν έχουν υποστεί βαριά ήττα... Μακάρι να επρόκειτο για κινδυνολογία ορισμένων κακοπροαίρετων αντιπάλων της κυβέρνησης. Πρόκειται όμως για τη σκληρή πραγματικότητα, που διαμορφώνεται από τη βάρβαρη πολιτική που εφαρμόζουν κυβέρνηση - τρόικα με τη στήριξη της ΝΔ και του ΛΑ.Ο.Σ., και αυτή πρέπει να καθορίσει την ψήφο του λαού, μετατρέποντας σε μπούμερανγκ τα εκβιαστικά διλήμματα και την τρομοκρατία του πρωθυπουργού. Ο Γ. Παπανδρέου θέλει να επιβεβαιώσει μέσα από τις κάλπες την πολιτική κυριαρχία και σταθερότητα της κυβέρνησης, για να προχωρήσει με συνέπεια και μέχρι τέλους την κατεδάφιση των εργασιακών δικαιωμάτων και της ζωής των λαϊκών στρωμάτων. Με άλλα λόγια, θέλει να αποφύγει πάση θυσία να βγει μέσα από τις κάλπες ένα μήνυμα αποφασιστικής καταδίκης της βάρβαρης πολιτικής του μνημονίου, που θα προκαλέσει ρήγμα στην κυριαρχία της πολιτικής της πλουτοκρατίας και θα δημιουργήσει ένα κλίμα που θα επιτρέψει στο λαό να αποκτήσει περισσότερη εμπιστοσύνη στη δύναμή του... Αυτή ακριβώς είναι η «πολιτική αστάθεια» που φοβάται η κυβέρνηση ότι μπορεί να δημιουργηθεί από τις εκλογές στις 7 Νοέμβρη και γι' αυτό κάνει τα πάντα για να την αποτρέψει. Πρέπει να σπάσει τα μούτρα της και ο καλύτερος τρόπος είναι η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» που στηρίζει το ΚΚΕ.

Γιατί λείπει η «κουλτούρα» της πρόληψης

«Η απλούστευση και η εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου», «η ενίσχυση εφαρμογής της νομοθεσίας με τη συνδρομή του ΣΕΠΕ», «η διαμόρφωση και προώθηση της κουλτούρας πρόληψης». Αυτά και άλλα παρόμοια είναι τα «μυστικά» για ασφαλείς και υγιείς χώρους εργασίας, όπως ανέλυσε στην ομιλία του ο υφυπουργός Εργασίας Βασ. Κεγκέρογλου χτες, σε «ημερίδα ενημέρωσης στο πλαίσιο του 1ουέτους της Ευρωπαϊκής Εκστρατείας 2010 - 2011 για ασφαλείς και υγιείς χώρους εργασίας». Κατά τη γνώμη της κυβέρνησης, δηλαδή, η έλλειψη «κουλτούρας» είναι που φταίει για την επιβάρυνση της σωματικής και ψυχικής υγείας των εργαζομένων, την αύξηση των επαγγελματικών ασθενειών. Δε μας λέει όμως: η κατάργηση του 8ωρου, γενικά του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, που κατοχυρώθηκε και εμπλουτίζεται διαρκώς με το νομικό οπλοστάσιο ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ, λειτουργεί ή δε λειτουργεί σε βάρος της υγείας των εργαζομένων;

Η κατάργηση της Εθνικής και των κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων που στρώνει το έδαφος για το ακόμα πιο άγριο κυνήγι της «ανταγωνιστικότητας» από τους επιχειρηματίες, που μειώνει μισθούς που θα σημάνει εντατικοποίηση θα λειτουργεί ή όχι σε βάρος της υγείας των εργαζομένων; Αφήνει ή δεν αφήνει στην εργοδοσία ακόμα μεγαλύτερο περιθώριο να καταργήσει ακόμα και τα ελάχιστα σήμερα (όπου υπάρχουν) μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας; Κατά συνέπεια, «κουλτούρα πρόληψης» και προάσπιση της «ανταγωνιστικότητας» δεν μπορούν να συμβαδίσουν. Κι ούτε είναι ζήτημα «απλούστευσης» και «εφαρμογής» του νομοθετικού πλαισίου, αφού κι αυτό προσαρμόζεται όλο και πιο στενά στις ανάγκες της μεγαλοεργοδοσίας. Αλλωστε, το μόνο που νοιάζονται να διαπιστώνουν οι κυβερνήσεις είναι κατά πόσον προχωρούν όσα απαιτεί η προστασία της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εκβιάζουν τους εργάτες για να δεχτούν ψίχουλα

Οτι οι ανάγκες του εργάτη και της οικογένειάς του θα «στριμώχνονται» σε ό, τι (και, άρα, αν...) περισσεύει από τους μεγαλοεργοδότες, διακηρύσσει το μεγάλο κεφάλαιο μαζί με την κυβέρνηση αλλά και τη στήριξη των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Αυτό είναι το νόημα των μεθοδεύσεων με τις οποίες, ήδη, σε μια σειρά χώρους εργασίας, υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις που προβλέπουν αμοιβές κατώτερες κι από αυτές ακόμα (τις ούτως ή άλλως πενιχρές) που προβλέπει η κατάπτυστη Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Πίσω από αυτή τη γραμμή «διεκδίκησης» καλούν την εργατική τάξη να συνταχθεί, και όλοι όσοι εκθειάζουν τη σημασία που έχει η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας».

Ετσι, η υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων με αμοιβές κατώτερες από αυτές που προβλέπει η ΕΓΣΣΕ ξεκίνησε με την επίκληση της «εντεινόμενης οικονομικής κρίσης» και των «προβλημάτων ανταγωνιστικότητας και επιβίωσης των επιχειρήσεων...». Με τα ίδια επιχειρήματα, εδώ και καιρό η κυβέρνηση ξεκίνησε την επιτάχυνση της κατεδάφισης όσων εργατικών κατακτήσεων έχουν απομείνει όρθιες. Ομως είναι φανερό πως επιδιώξεις όπως η κυριαρχία των ελαστικών μορφών απασχόλησης και των ατομικών διαπραγματεύσεων των εργαζομένων με την εργοδοσία, κάθε άλλο παρά προσωρινές θα είναι. Αλλωστε η κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου και οι εργοδοτικές ενώσεις έχουν ξεκαθαρίσει πως οι σημερινές συνθήκες δίνουν την ευκαιρία να γίνουν όσες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια.

Ετσι, την ώρα που οι λαϊκές οικογένειες δυσκολεύονται να ικανοποιήσουν ακόμα και βασικές τους ανάγκες (όπως το ρεύμα, το τηλέφωνο, τη θέρμανση, ακόμα και τη διατροφή των μελών τους), οι κοινωνικοί «εταίροι» δεν απαντούν απλά με ... αδιαφορία. Αλλά, λένε στους εργάτες πως πρέπει να έχουν αγωνία (και να κάνουν οποιεσδήποτε θυσίες χρειαστεί) για τις δυσκολίες που έχει κάθε πολυεθνική να κερδίσει το μεγαλύτερο κομμάτι της εκάστοτε πίτας. Προσπαθούν και με αυτόν τον τρόπο να κρατήσουν τους εργάτες εγκλωβισμένους στην αντίληψη ότι θα σωθούν αν σωθεί η εργοδοσία τους. Οταν όμως η καθημερινή πείρα, μαρτυρά το ακριβώς αντίθετο: όσο δυναμώνουν οι εργοδότες ως τάξη, όσο δυναμώνουν τα μονοπώλια και συγκεντρώνεται ο πλούτος σε όλο και λιγότερα χέρια, τόσο δυσχερέστερη γίνεται και η θέση του εργαζόμενου λαού.

Η «έκπληξη» και οι «καταγγελίες» της ηγεσίας της ΓΣΕΕ μόνο οργή προκαλούν. Οσο κι αν προσπαθήσουν, οι συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν μπορούν να κρύψουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχουν (και συνεχίζουν να έχουν) διαδραματίσει για την υπονόμευση των εργατικών αναγκών. Η μεθοδευόμενη κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων φέρει ατόφια τη σφραγίδα αυτών των δυνάμεων. Είναι αυτές οι δυνάμεις που εδώ και χρόνια δουλεύουν ώστε οι εργάτες να διεκδικούν όχι με βάση τον πλούτο που παράγουν, αλλά με βάση το «ρεαλιστικό» και «εφικτό» που καθορίζουν τα περιθώρια της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου. Δηλαδή, με βάση τα ψίχουλα που θα πέσουν απ' το τραπέζι όπου τα μονοπώλια στήνουν φαγοπότι για την καταλήστευση του εργατικού μόχθου.

Αναδεικνύεται ακόμα μια φορά για τους εργάτες, πως κάθε φορά που κερδίζει η μεγαλοεργοδοσία, εκείνοι θα χάνουν. Αρα και πως, για να κερδίσουν αυτοί, πρέπει να μετρήσει ήττες ο ταξικός τους αντίπαλος, τα μονοπώλια και οι πολιτικοί - συνδικαλιστικοί τους υπηρέτες ως την οριστική ανατροπή τους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ