ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 20 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πυρ ομαδόν για νέα μέτρα
  • Ο Επίτροπος Ρεν αποκαλύπτει τις συμφωνίες που έχει κάνει με το ΠΑΣΟΚ
  • Για μετά τις εκλογές αφήνει τις ανακοινώσεις των μέτρων η κυβέρνηση
  • Παραδίνουν και τους ΟΤΑ στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ΕΕ

Στα διασταυρούμενα πυρά νέων αντιλαϊκών μέτρων θα βρεθούν αμέσως μετά τις εκλογές της 7ης του Νοέμβρη οι εργαζόμενοι της χώρας. Η πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη λήψη νέων μέτρων καταλήστευσης των εργαζομένων, επιβεβαιώθηκε με τον πιο επίσημο τρόπο από τον κοινοτικό επίτροπο Ολι Ρεν με τις δηλώσεις που έκανε αργά το βράδυ της Δευτέρας στο Λουξεμβούργο, μετά το πέρας των εργασιών του Γιούρογκρουπ.

Η κυβέρνηση, με το βλέμμα στις εκλογές της 7ης Νοέμβρη και υπό το φόβο της καταδίκης των κυβερνητικών υποψηφίων, ακολουθεί τη γνωστή τακτική του αποπροσανατολισμού και των ψεύτικων λόγων. Ετσι, σε πείσμα των επιλογών στις οποίες έχουν ήδη καταλήξει, αλλά και των συμφωνιών που έχουν κάνει με τα επιτελεία της ΕΕ, συνέχισαν και χτες να υποστηρίζουν ότι δε θα επιβληθούν νέα μέτρα...Δίνοντας ωστόσο μία μικρή γεύση από τα επερχόμενα μέτρα, ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι μετά την ...τάξη που μπήκε στα οικονομικά του Δημοσίου και τα μέτρα που παίρνονται για τις ΔΕΚΟ, σειρά έχουν οι ...φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!

Ο Ολι Ρεν

Με απόλυτη σαφήνεια, ο κοινοτικός επίτροπος για θέματα οικονομικών και νομισματικών θεμάτων, απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση, δήλωσε ότι η αναθεώρηση των στοιχείων του δημοσιονομικού ελλείμματος της περιόδου 2006 - 2009 θα επιφέρει νέα μέτρα, τα οποία θα ενσωματωθούν στον προϋπολογισμό του 2011. Για το θέμα αυτό, η Γιούροστατ επισκέφτηκε πρόσφατα την Ελλάδα και, σύμφωνα με πληροφορίες, ενσωμάτωσε στο έλλειμμα τα χρέη πρώην ΔΕΚΟ της περιόδου 2006 - 2009. Αποτέλεσμα των αλλαγών αυτών, είναι να διαμορφωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009, σε επίπεδα υψηλότερα του 15% - 15,5% του ΑΕΠ, από 13,6% που εκτιμάτο έως σήμερα. Πέραν τούτου, ο κοινοτικός επίτροπος, «έβαλε πλάτη», προκειμένου η κυβέρνηση ενόψει των ερχόμενων εκλογών να περάσει τον σκόπελο των νέων μέτρων, χωρίς μεγάλες απώλειες. Ειδικότερα ανέφερε, ότι «στόχος είναι η επίτευξη συμφωνίας ανάμεσα στις κοινοτικές και ελληνικές υπηρεσίες, ως τις 22 Οκτωβρίου», οπότε και θα δημοσιοποιηθούν τα οριστικά στατιστικά στοιχεία των κρατών - μελών για τη δημοσιονομική κατάσταση του 2009. Επισήμανε, ωστόσο, το ενδεχόμενο να παραταθεί η εξέταση των ελληνικών στοιχείων από τη Γιούροστατ έως τις 15 Νοέμβρη, ώστε, όπως είπε «κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η οποία θα ληφθεί υπόψη κατά τις διαδικασίες κατάρτισης του κρατικού προϋπολογισμού του 2011». Με άλλα λόγια, πρώτα οι εκλογές και μετά η λυπητερή των μέτρων...

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Να αποκρύψει το αυτονόητο, ότι δηλαδή μετά τις εκλογές έρχονται νέα σαρωτικά μέτρα, επιχείρησε ο υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις που έκανε χθες το απόγευμα στο Λουξεμβούργο. Πάντως, ενώ μέχρι και πριν από λίγες μέρες υποστήριζε ότι η επίπτωση της αναθεώρησης του ελλείμματος για το 2009 θα είναι περιορισμένη για τον προϋπολογισμό του 2010, χτες δήλωσε πως «είναι σαφές ότι η επίπτωση αυτή στο έλλειμμα και στο χρέος των περασμένων ετών επηρεάζει και το 2010», για να συμπληρώσει ότι «η επίπτωση στο έλλειμμα είναι μικρή, είναι πολύ μικρότερη από την επίπτωση στο έλλειμμα του 2009...». Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης είναι ότι εκεί που εμφανιζόταν με σιγουριά ότι ...δεν τρέχει και τίποτα σημαντικό, τώρα περιορίζεται να λέει ότι «είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να εκτροχιαστεί το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής για το 2010 και τα επόμενα χρόνια...».

Δικαιολογώντας τη θέση αυτή υποστήριξε ότι... ως ένα βαθμό η εξέλιξη αυτή είχε συνυπολογιστεί κατά την περίοδο κατάρτισης του μνημονίου και ότι γι' αυτό το λόγο η ελληνική κυβέρνηση πέτυχε σημαντική μείωση των ελλειμμάτων των ζημιογόνων κρατικών επιχειρήσεων. Ο υπουργός, πάντως, δεν παρέλειψε να πει ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί της ΕΕ θα βάλουν πόδι και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των οποίων τα οικονομικά δεν έχουν ελεγχθεί ακόμα και δεν υπάρχει εικόνα της οικονομικής τους κατάστασης. «Είναι προφανές, υποστήριξε, ότι τα οικονομικά στοιχεία για την Τοπική Αυτοδιοίκηση χρίζουν περαιτέρω βελτίωσης, είναι ένα από τα θέματα που έχουν μπει πάνω στο τραπέζι». Σε αυτό το πλαίσιο και προκειμένου να αρθούν οι αμφιβολίες για τα στατιστικά στοιχεία της χώρας, η Γιούροστατ θα πρέπει να γνωρίζει «τα βασικά στοιχεία που αφορούν και στους προϋπολογισμούς και τα οικονομικά στοιχεία των Δήμων». Πρόκειται για δηλώσεις που προϊδεάζουν για ό,τι έρχεται μετά τις εκλογές, όπου οι «καλλικρατικοί» δήμοι και οι περιφέρειες θα πρέπει να ξεκινήσουν ένα ανελέητο κυνήγι για τοπικούς φόρους και τέλη, προκειμένου να υπάρξει βελτίωση των οικονομικών, ώστε να δοθούν οι «στατιστικές πιστοποιήσεις» της ΕΕ, που επιζητά η κυβέρνηση.

Οσο για τις δηλώσεις Ολι Ρεν, αυτές, κατά τον υπουργό Οικονομικών, ήταν «υποθετικού χαρακτήρα», ενώ έδωσε και πάλι... διαβεβαιώσεις ότι «στο Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής, εμπεριέχονται μια σειρά από γνωστά μέτρα με τα οποία πιστεύουμε ότι καλύπτουμε πλήρως τις ανάγκες του 2011». Πιστός βέβαια στην τακτική της συσκότισης της πραγματικότητας και ενώ είναι ήδη αποφασισμένο μαζί με τους νέους φόρους να επιβληθούν νέες σημαντικές περικοπές στους μισθούς και τις συντάξεις των εργαζομένων, ο υπουργός υποστήριξε ότι «δεν πρόκειται να υπάρξουν περαιτέρω βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους». Κάτι που για τον υπουργό Οικονομικών «είναι απολύτως ξεκάθαρο».

ΚΑΤΑΡΓΗΣΕΙΣ - ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Θέλουν κράτος - στήριγμα του κεφαλαίου

Στη Βουλή το νομοθέτημα για το εργασιακό «τσαλάκωμα» δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχθηκε για την τελική του θέση

Στην κατεύθυνση του να γίνει το κράτος πιο αποτελεσματικό προκειμένου να στηρίξει την περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου και ταυτόχρονα να στρέφεται κατά του «εχθρού - λαού», κινείται το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη συγχώνευση και κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών που από χτες συζητείται στην «πρώτη ανάγνωση» στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Το νομοσχέδιο έχει τη στήριξη και της ΝΔ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το καταψήφισε επιφυλασσόμενος για την τελική του στάση.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο η εισηγήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου είπε ότι η κυβέρνηση με σύμμαχο τη ΝΔ στρέφεται κατά των εργαζομένων, αφού οι καταργήσεις δημόσιων υπηρεσιών θα φέρουν απολύσεις και ιδιωτικοποιήσεις.

Εφερε το παράδειγμα της «ΑΓΡΟΓΗ» όπου είχαμε το πρωτοφανές γεγονός να απολυθούν εργαζόμενοι αορίστου χρόνου, αλλά και να μεταφερθεί το πολύτιμο ψηφιακό αρχείο δεδομένων στον ΟΠΕΚΕ στον οποίο πιθανότατα θα πληρώνει πλέον το υπουργείο Γεωργίας για κάνει χρήση των δεδομένων.

Σχετικά με τον Οργανισμό Προβολής Ελληνικού Πολιτισμού τόνισε ότι απολύθηκαν οι εργαζόμενοι, το δημόσιο χάνει έσοδα και το εστιατόριο του Μουσείου της Ακρόπολης δόθηκε ήδη σε ιδιώτη. Η βουλευτής του Κόμματος υπενθύμισε ότι όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κρατούν ομήρους τους εργαζόμενους και τώρα τους συκοφαντούν ως άχρηστους και ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ είναι υπέρ της μόνιμης και σταθερής εργασίας, αφού στο δημόσιο υπάρχουν αρκετές κενές θέσεις εργασίας.

Στο όνομα της «εξυγίανσης της διοίκησης», συνέχισε, η κυβέρνηση επιδιώκει να εξυπηρετούνται καλύτερα από το κράτος οι επιχειρηματίες και ταυτόχρονα να υποβαθμίζονται οι υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για τα λαϊκά στρώματα. Εθεσε το ερώτημα τι θα γίνει με την περιουσία των οργανισμών που καταργούνται και είπε ότι οι εργαζόμενοι που θα μεταταγούν θα πάνε στις νέες υπηρεσίες με λιγότερα δικαιώματα.

Και αυτό το νομοσχέδιο, κατέληξε, προωθεί τις αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση προς όφελος του κεφαλαίου, χτυπάει τα εργασιακά δικαιώματα και οδηγεί σε απολύσεις, με πρόσχημα την οικονομική κρίση που είναι κρίση του ίδιου του συστήματος.

Ο εισηγητής της πλειοψηφίας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γ. Αρβανιτίδης ισχυρίστηκε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται ένα βήμα για την εξυγίανση και την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και η κυβέρνηση είναι συνεπής με όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά. Δίνοντας το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής, είπε ότι το νομοσχέδιο για τις συγχωνεύσεις και τις καταργήσεις δημόσιων οργανισμών ακολουθεί άλλες «μεταρρυθμίσεις» που προηγήθηκαν όπως αυτή του «Καλλικράτη».

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε ο εκπρόσωπος της ΝΔ Π. Παυλόπουλος, τονίζοντας ότι αυτό κινείται σε μια θετική κατεύθυνση, την οποία είχε χαράξει η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, προτείνοντας τη συγχώνευση ή κατάργηση 255 υπηρεσιών του δημοσίου. Είμαστε, είπε, υπέρ των συγχωνεύσεων, αλλά το νομοσχέδιο κινείται κάτω από τις ανάγκες της εποχής.

Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε ο βουλευτής του ΛΑ.Ο.Σ. Α. Κολοκοτρώνης, αν και αναγνώρισε στις διατάξεις του καλές προθέσεις και είπε ότι το κόμμα του είναι υπέρ του μικρότερου κράτους.

Επιφυλάχθηκε για την τελική του θέση ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Β. Μουλόπουλος, λέγοντας ότι περιμένει να ακούσει την τοποθέτηση του υπουργού, ενώ ανέφερε ότι το νομοσχέδιο κινείται στην κατεύθυνση της μείωσης των δαπανών.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΔΑΝΕΙΣΜΟΣ
Στα ύψη η τοκογλυφία

Δέκα φορές πάνω τα επιτόκια που χτυπούν οι τραπεζίτες. Μας επιβραβεύουν οι «αγορές», λέει η κυβέρνηση

Με όρους απόλυτης τοκογλυφίας συνεχίζεται ο κρατικός δανεισμός με τους τραπεζίτες να «χτυπούν» και να πετυχαίνουν επιτόκια 10πλάσια από τα περυσινά, μέχρι και υπερδιπλάσια από αυτά που διαμορφώνονταν πριν από την ενεργοποίηση των «μηχανισμών στήριξης» της πλουτοκρατίας που από κοινού έστησαν κυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί.

Για την ώρα η κυβέρνηση βγαίνει στη τραπεζική πιάτσα μόνο για βραχυπρόθεσμο δανεισμό. Σε αυτό το πλαίσιο προχώρησαν χτες σε έκδοση εντόκων γραμματίων 3μηνης διάρκειας για να δανειστούν ακόμη 1,17 δισ. ευρώ με τα επιτόκια να διαμορφώνονται στο 3,75% με οριακή «υποχώρηση» από το 3,98% που είχαν διαμορφωθεί προς το τέλος Σεπτέμβρη του 2010 και έναντι επιτοκίων 1,67% για το Γενάρη του 2010 και 0,35% τον Οκτώβρη του 2009. Η εξέλιξη ακόμη και με όρους τραπεζικής πιάτσας καταδείχνει το μέγεθος της ληστείας, που όμως κάθε άλλο παρά εμποδίζει τις κυβερνητικές θριαμβολογίες. Μετά τις συνεδριάσεις των συβουλίων Εκοφίν-Γιούρογκρουπ ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι οι κυβερνητικές προσπάθειες «αναγνωρίζονται και από τις αγορές» με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για χαμηλό επιτόκιο! Να σημειωθεί ότι ο βραχυπρόθεσμος κρατικός δανεισμός προβλέπεται στο μνημόνιό τους, με τους κυβερνητικούς παράγοντες να δηλώνουν ότι θα βγουν στις «αγορές» για νέα μακροπρόθεσμα δάνεια από το 2011.

Οι τραπεζίτες βλέποντας το κελεπούρι προσφέρθηκαν να δανείσουν το αστρονομικό ύψος των 5,2 δισ. ευρώ, με τις συνολικές προσφορές να διαμορφώνονται 5,2 φορές πάνω από τα ποσά που αναζητούσε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες το 51% της έκδοσης απορροφήθηκε από ξένες τράπεζες και άλλους θεσμικούς ρεντιέρηδες, έναντι 49% που πήγε στην εγχώρια πιάτσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ