ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 23 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
«Ελκυστικό πακέτο» στους ιδιώτες!

Τοποθέτηση του  υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας για την παράδοση του λιμανιού στους ιδιώτες με ...συμφέροντες όρους

Στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής για επίσπευση της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης των μεγάλων λιμανιών της χώρας, ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Χρήστος Παπουτσής, επισκέφθηκε χτες τη Θεσσαλονίκη και είχε σύσκεψη με φορείς της πόλης και εκπροσώπους των κομμάτων για την «πορεία και το μέλλον», όπως είπε, του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Η εισήγηση του υπουργού στη σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΟΛΘ στο λιμάνι, δεν άφησε καμία αμφιβολία για το τι εννοεί η κυβέρνηση με τον όρο «μέλλον» του λιμανιού της Θεσσαλονίκης αλλά και του Πειραιά. «Θέλουμε ένα σύγχρονο μεγάλο λιμάνι για να μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη που θέλουμε για τη Θεσσαλονίκη», είπε ο Χρ. Παπουτσής. Και επειδή, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός, ο ελληνικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των επενδύσεων που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισμό και την επέκταση των δραστηριοτήτων του λιμανιού, πρέπει να στηριχτούμε στα κεφάλαια των ιδιωτών!!!

Ο υπουργός τόνισε ακόμα ότι «η μετοχοποίηση πρέπει να προχωρήσει και να πετύχει. Για να γίνει όμως αυτό, το πακέτο που θα προσφερθεί στους ιδιώτες πρέπει να είναι... ελκυστικό». Για τον τρόπο που θα προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί μία θυγατρική της ΟΛΘ ΑΕ, που θα αναλάβει τη διαχείριση και τη χρήση και αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού, τα δε περιουσιακά στοιχεία θα παραμείνουν στην παλιά εταιρία - ΟΛΘ ΑΕ - που ας σημειωθεί και αυτή είναι πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου.

Η θυγατρική εταιρία, που στην ουσία θα ελέγχει και θα εκμεταλλεύεται το λιμάνι, θα μετοχοποιηθεί. Για να είναι όμως «ελκυστικοί» οι όροι για τους ιδιώτες επενδυτές, πρέπει το στρατηγικό σχέδιο στο οποίο θα εντάσσονται όλες οι αποφάσεις για το λιμάνι να προβλέπει και το θέμα της διευθέτησης των εργασιακών σχέσεων στο χώρο του λιμανιού!

Ο Χρ. Παπουτσής, καθώς και άλλοι ομιλητές επισήμαναν την ανάγκη να προσεχτεί το θέμα των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στο χώρο του λιμανιού, πρώτιστα όμως η ανάπτυξη του λιμανιού πρέπει να γίνει με οικονομικά κριτήρια και μάλιστα αυτά της «ελεύθερης αγοράς» και του «υγιούς συναγωνισμού».

Οσο για το θέμα της περίφημης «ανάπτυξης» που προωθεί η κυβέρνηση για τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι αυτή πρέπει να ισχυροποιεί το ρόλο της πόλης ως οικονομικού κέντρου των Βαλκανίων και σαν πρώτη προτεραιότητα πρέπει να έχει την ανάπτυξη του λιμανιού σαν αφετηρία θαλάσσιου τουρισμού κρουαζιερόπλοιων...

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης επισήμανε ότι «με τη μετοχοποίηση παραδίνουμε έναν τομέα στρατηγικής σημασίας, όπως παραδέχτηκε και ο κ. υπουργός, στο ιδιωτικό κεφάλαιο, που εκτός από τα άλλα θέτει και θέμα ασφάλειας της χώρας, γιατί σε περίπτωση εθνικής ανάγκης η κυβέρνηση δε θα έχει τη δυνατότητα να απαιτήσει τον έλεγχο του λιμανιού. Μετοχοποίηση, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι ο τρόπος για την παράδοση του λιμανιού στο μεγάλο, ιδιαίτερα ξένο, κεφάλαιο».

Για ποια πολιτιστική δραστηριότητα στο λιμάνι γίνεται λόγος, υπογράμμισε ο Α.Τζέκης, όταν το λιμάνι της πόλης μας έχει μετατραπεί σε ορμητήριο ΝΑΤΟικών επιδρομών σε βάρος γειτονικών λαών, έχει στρατικοποιηθεί η χρήση του; Αναφέρθηκε δε στα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ελληνικό ΓΕΕΘΑ, σύμφωνα με τα οποία από την έναρξη της ΝΑΤΟικής επιχείρησης εισβολής στη Γιουγκοσλαβία, από τη Θεσσαλονίκη πέρασαν: 1.000 αεροσκάφη, 420 πλοία, 510 σιδηροδρομικοί συρμοί, 1.400 φάλαγγες οχημάτων διαφόρων τύπων, 40.000 οχήματα και 60.000 στρατιώτες! «Στρατιωτική, επιθετική δραστηριότητα και πολιτισμός είναι πράγματα που δε συμβαδίζουν ούτε ταυτίζονται», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Πρόσθεσε ότι η «ανάπτυξη που στηρίζεται στον τουρισμό των κρουαζιερόπλοιων δεν έχει να προσφέρει τίποτα στο λαό της περιοχής και γιατί ο τουρισμός του είδους αυτού είναι για μεγάλα πορτοφόλια, αλλά και για το λόγο ότι η πραγματική ανάπτυξη μιας περιοχής πρέπει να στηρίζεται σε υγιή πρωτογενή και δευτερογενή τομέα της οικονομίας».

«ΒΙΟΜΑΓΝ»
Απαιτείται η επαναλειτουργία της

Σε συγκέντρωση κατοίκων και εργαζομένων, την Κυριακή στο Μαντούδι, καλούν  οι πρώην εργαζόμενοι

Επαναδραστηριοποιούνται οι πρώην εργαζόμενοι της υπό πτώχευση μεταλλευτικής επιχείρησης ΒΙΟΜΑΓΝ, διεκδικώντας δεδουλευμένα και αποζημιώσεις που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια, καθώς επίσης και την επαναλειτουργία της επιχείρησης. Στους 350 πρώην εργαζόμενους της επιχείρησης οφείλονται 600 εκατ. δραχμές από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις.

Οι πρώην εργαζόμενοι έκαναν την προηγούμενη Κυριακή μια πρώτη συνέλευση στο Μαντούδι, όπου συζήτησαν την κατάσταση - έξω από το κλειστό Γυμναστήριο Μαντουδίου, καθώς δεν τους παραχώρησαν το χώρο - και αποφάσισαν νέα συγκέντρωση αύριο, Κυριακή 24 Σεπτέμβρη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Μαντουδίου, καλώντας όμως νέους άνεργους της περιοχής, εργαζόμενους, αγρότες, μικρομεσαίους και τους φορείς τους να συμμετέχουν και να συναποφασίσουν την παραπέρα πορεία.

Στο ζήτημα της επαναλειτουργίας έχει εκφραστεί με έντονο τρόπο η αντίθεση φιλοκυβερνητικών παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (δήμαρχοι Κηρέως, Νηλέως), οι οποίοι διακηρύσσουν ότι «ο κύκλος του λευκολίθου έχει κλείσει για την περιοχή». Στη βάση αυτής της λογικής κάνουν ό,τι μπορούν για να αποτρέψουν την ενότητα των εργαζομένων και των κατοίκων, οι οποίοι διαπιστώνουν τις κυβερνητικές ευθύνες και εξακολουθούν να θεωρούν τον «πρώην Σκαλιστήρη» έργο ζωής για την περιοχή.

Οι απολυμένοι της ΒΙΟΜΑΓΝ και οι συνάδελφοί τους ζητούν να σταματήσει και το «πλιάτσικο» που γίνεται αυτή τη στιγμή σε εγκαταστάσεις και πρώτες ύλες, με το πρόσχημα της πτωχευτικής διαδικασίας. Ωστόσο, η κυβέρνηση θεωρεί ότι το ζήτημα των μεταλλείων λευκολίθου της Βορειοκεντρικής Εύβοιας είναι τελειωμένο και ετοιμάζεται να παραδώσει τα τεράστια αποθέματα λευκολίθου και τη γη σε πολυεθνικές, όπως η αυστριακή «RADEX» και άλλες, ενώ προσανατολίζεται σε εισαγωγές από την Τουρκία και άλλες χώρες για την κάλυψη των αναγκών της χώρας.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση όχι μόνο άφησε στο απυρόβλητο τον ιδιοκτήτη της ΒΙΟΜΑΓΝ Κ. Βαρβούτη, ο οποίος παραβίασε πολλά σημεία της συμφωνίας πώλησης, αλλά εξυπηρετεί και τον εφοπλιστή Καρρά, στον οποίο πριν την πτώχευση είχαν νοικιαστεί οι δεξαμενές καυσίμων της ΒΙΟΜΑΓΝ. Ο εφοπλιστής θέλει να κάνει κέντρο διανομής στις δεξαμενές που βρίσκονται στο λιμάνι Κυμασίου. Ωστόσο, η περιβαλλοντική μελέτη που κατέθεσε στο τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας Εύβοιας για να πάρει τη σχετική άδεια, απορρίφθηκε. Στη συνέχεια και παρά τις αντιδράσεις των φορέων της περιοχής, η μελέτη εγκρίθηκε από το ΥΠΕΧΩΔΕ!

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΕΡΑΦΙΝΑ»
Διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους

Σε κινητοποιήσεις για δεδουλευμένα και τήρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις βρίσκονται οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο «ΚΕΡΑΦΙΝΑ» (παραγωγής κεραμικών και ειδών υγιεινής) στο Καλαμάκι Κορινθίας, οι οποία την Πέμπτη πραγματοποίησαν 24ωρη απεργία, ενώ έχουν εξαγγείλει νέα 24ωρη την ερχόμενη Πέμπτη 28 του Σεπτέμβρη. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν από τον εργοδότη να τους καταβάλει μέρος των δεδουλευμένων τους που αφορά όλο το 1998 και το πρώτο τετράμηνο του 2000. Ακόμα, ζητούν από τον εργοδότη να εφαρμόσει να χορηγήσει ρούχα και παπούτσια στους εργαζόμενους όπως ορίζει η κλαδική σύμβαση. Επίσης, οι εργαζόμενοι απαιτούν την κάλυψη νυχτερινής βάρδιας από μηχανικό καθώς προκύπτουν προβλήματα ασφάλειας.

Την Πέμπτη - ημέρα της απεργίας - οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην οποία μίλησε ο Τ. Αλωνιστιώτης, μέλος του ΔΣ του ΕΚ Κορίνθου και της Συντονιστικής Επιτροπής Σωματείων και Συνδικαλιστών νομού Κορινθίας.

Την απόφαση των εργαζομένων της «ΚΕΡΑΦΙΝΑΣ» να αντιπαλέψουν την εργοδοτική αυθαιρεσία και να διεκδικήσουν αγωνιστικά αυτά που τους ανήκουν, χαιρετίζει σε ανακοίνωση η ΕΣΑΚ Κορινθίας και καλεί τους εργαζόμενους του νομού και τα πρωτοβάθμια σωματεία να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων.

«Οι εργαζόμενοι της "ΚΕΡΑΦΙΝΑ" δείχνουν με τη στάση τους το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει η εργατική τάξη για την απόκρουση της επίθεσης του κεφαλαίου: Την αγωνιστική ταξική διεκδίκηση και πάλη» σημειώνει η ΕΣΑΚ και συμπληρώνει, «οι αποδοχές πείνας, η εντατικοποίηση της εργασίας και η τρομοκρατία στους χώρους δουλιάς, φαίνεται πως δεν είναι αρκετά για την εργοδοσία, που αρνείται να τηρήσει ακόμα και τα νόμιμα. Η αγωνιστική ενότητα της εργατικής τάξης πανελλαδικά μπορεί να εμποδίσει την εφαρμογή των εργοδοτικών - κυβερνητικών μέτρων για τις εργασιακές σχέσεις και το ασφαλιστικό, με σημείο εκκίνησης τη μαζική συμμετοχή - με ταξικό πλαίσιο αιτημάτων - στην 24ωρη απεργία στις 10 του Οκτώβρη.

Συμμετέχουν στις πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ

Τη συμμετοχή του στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι στα δικαιώματά τους, αποφάσισε ο Σύλλογος Νοσηλευτικού Προσωπικού Κρατικών Ιδρυμάτων Αθήνας - Πειραιά.

Ο σύλλογος, με ανακοίνωσή του καταδικάζει «τη λογική του κοινωνικού διαλόγου και τη στάση της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΠΟΕΔΗΝ και αντίστοιχα της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που αντί να οργανώσουν την αντίσταση των εργαζομένων συμπράττουν με την κυβέρνηση και την εργοδοσία για να προχωρήσει η αντεργατική αυτή πολιτική με όσο το δυνατόν λιγότερες αντιδράσεις».

Τέλος, ο σύλλογος καλεί το νοσηλευτικό προσωπικό να συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις αυτές καθώς και στην πανεργατική απεργία στις 10 του Οκτώβρη ενάντια στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα των εργαζομένων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ