ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΠΡΩΗΝ ΔΕΚΟ
Ολοι την Τρίτη στη σύσκεψη του ΠΑΜΕ

Στις 6 μ.μ. στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων

Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι ξεπουλά τη δημόσια περιουσία, όπως οι σιδηρόδρομοι (φωτ. από την προχτεσινή απεργία στον ΟΣΕ)
Η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι ξεπουλά τη δημόσια περιουσία, όπως οι σιδηρόδρομοι (φωτ. από την προχτεσινή απεργία στον ΟΣΕ)
Στη διάσπαση των εργαζομένων ποντάρει ακόμα μία φορά η κυβέρνηση καθώς αυξάνει το βηματισμό της για να ξεπουλήσει πλήρως στα μονοπώλια στρατηγικούς τομείς της οικονομίας και του δημόσιου πλούτου. Αυτό μαρτυρά η επίθεση που εξαπολύει τις τελευταίες μέρες ενάντια στους εργαζόμενους στις πρώην ΔΕΚΟ, ρίχνοντας σ' αυτούς το φταίξιμο για τα ελλείμματα και συνολικά τα προβλήματα των αντίστοιχων επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της επιδιώκουν να υπονομεύσουν με κάθε τρόπο την ταξική ενότητα, οργάνωση και πάλη με την οποία οι εργαζόμενοι μπορούν να αποκρούσουν την ολομέτωπη επίθεση που δέχονται.

Μέσα σ' αυτές τις συνθήκες αποκτά ειδική σημασία το κάλεσμα αγώνα που απευθύνουν οι ταξικές δυνάμεις, με σύσκεψη που οργανώνουν την επόμενη Τρίτη, 19 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ. στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης, 5β, 1ος όροφος, πίσω από την Μητρόπολη).

Στην ανακοίνωσή του για τη σύσκεψη το ΠΑΜΕ σημειώνει:

«Το ΠΑΜΕ καταγγέλλει τις συκοφαντίες της κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ και τους καλεί να πάρουν μέρος σε πλατιά σύσκεψη την Τρίτη, 19 Οκτώβρη και ώρα 6 μμ, στην αίθουσα του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης, 5β, 1ος όροφος, πίσω από την Μητρόπολη) με θέμα την οργάνωση της πάλης για το ξεσκέπασμα αυτής της άθλιας ψευτιάς, για την απόκρουση των ιδιωτικοποιήσεων και συνολικά της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει εξαπολύσει από χθες μία βρώμικη επίθεση εναντίον των εργαζομένων στις πρώην ΔΕΚΟ, παρουσιάζοντάς τους στον ελληνικό λαό σαν τεμπέληδες, διεφθαρμένους, με μισθούς που ξεπερνάνε τα 40.000 ευρώ το μήνα και σαν υπεύθυνους για τα ελλείμματα που παρουσιάζουν αυτές οι επιχειρήσεις.

Η χυδαία αυτή επίθεση και τα ψέματα της κυβέρνησης ιδιαίτερα εναντίον των εργαζομένων στις 11 πρώην ΔΕΚΟ που τις παρουσιάζει ελλειμματικές (ΟΣΕ, αστικές συγκοινωνίες, ΕΑΒ κλπ.) πρέπει να αποκαλυφθούν και να πάρουν την πρέπουσα απάντηση.

Ετοιμάζουν νέα σαρωτική επίθεση

Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση θέλει να διαβάλει και να κατηγορήσει τους εργαζόμενους ώστε πιο εύκολα να καταργήσει δικαιώματα, να περικόψει μισθούς, να κάνει απολύσεις και να παραδώσει όλες αυτές τις επιχειρήσεις βορά στα αρπακτικά νύχια του μεγάλου κεφαλαίου, όπως κάνει ήδη με τον ΟΣΕ που συζητιέται αυτές τις ημέρες στη Βουλή το Ν/Σ για την ιδιωτικοποίησή του, με το οποίο έχει συμφωνήσει και η ΝΔ.

Οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες σε αυτές τις επιχειρήσεις και στη ΓΣΕΕ έχουν αφήσει ανυπεράσπιστους τους εργαζόμενους στη φαιά προπαγάνδα της κυβέρνησης, στηρίζοντας επί της ουσίας την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και των αντεργατικών ανατροπών που υλοποιεί υπηρετώντας με συνέπεια θαυμαστή τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου σε βάρος του λαού.

Το δίκιο θα κριθεί στους δρόμους του αγώνα. Να καταψηφιστούν στις τοπικές εκλογές ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και να ενισχυθεί αντίστοιχα η "Λαϊκή Συσπείρωση" για να βάλουμε φρένο στην πολιτική τους και να οργανώσουμε από καλύτερες θέσεις την αντεπίθεσή μας για μια ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ και μια εξουσία σε όφελος του λαού.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

ΚΑΜΙΑ ΘΥΣΙΑ ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Η ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ».


«ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΔΕΡΜΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ»
Επιβάλλει εκ περιτροπής εργασία

Με απεργία απαντούν οι εργαζόμενοι

Σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στους εργοδοτικούς σχεδιασμούς συρρίκνωσης των δικαιωμάτων τους βρίσκονται οι, περίπου, 60 εργαζόμενοι της «Βιομηχανίας Δερμάτων Ελλάδας ΑE» (βυρσοδεψείο) που βρίσκεται στην Αχαΐα.

Η εργοδοσία την προηγούμενη βδομάδα, επικαλούμενη οικονομικά προβλήματα, ανακοίνωσε ότι από τη Δευτέρα 18 του Οκτώβρη θα εφαρμόσει την εκ περιτροπής εργασία και οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν τέσσερις αντί για πέντε μέρες τη βδομάδα. Η μείωση των ημερών εργασίας θα συνοδεύεται βέβαια και από ανάλογη μείωση του μισθού και του αριθμού των ενσήμων. Ακόμα ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει την παροχή ρούχων και παπουτσιών εργασίας και γάλακτος. Παροχές που προβλέπονται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και οι οποίες συνδέονται άμεσα με την υγιεινή και ασφάλεια της εργασίας. Για την κατάργηση αυτών των παροχών το Σωματείο έχει ήδη καταφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Συνολικότερα, οι εργαζόμενοι από την περασμένη Τρίτη έως και χτες έχουν πραγματοποιήσει τετράωρες στάσεις εργασίας, ενώ στη χτεσινή Γενική τους Συνέλευση αποφάσισαν να προχωρήσουν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από την ερχόμενη Δευτέρα κλιμακώνοντας την αγωνιστική τους αντίδραση.


Κυβερνητικές συμβουλές στους ανέργους

Ερώτηση δημοσιογράφων προς την υπουργό Εργασίας Λ. Κατσέλη, χτες, σε ραδιοφωνική εκπομπή: «Θα ήθελα να δώσετε την απάντηση σε έναν άνθρωπο, ο οποίος βγαίνει στην ανεργία στα 45 του και αναρωτιέται τι κάνει; Δηλαδή, βλέπει τη γη να χάνεται κάτω από τα πόδια του... Εχει υποχρεώσεις, έχει παιδιά, έχει σχολεία... Εχει δάνεια, έχει κάρτες».

Απάντηση της υπουργού: Πρώτα - πρώτα, και ο ίδιος ή η ίδια να κινητοποιηθεί όσο μπορεί περισσότερο και να δει τι εναλλακτικές υπάρχουν και πού υπάρχουν, ώστε να υπάρχει και μια κινητικότητα και μέσα στην Ελλάδα. Αλλά, κυρίως, να ενημερωθεί για όλα αυτά τα προγράμματα στήριξης και επανένταξης στην αγορά εργασίας. Θα προσπαθήσουμε κι εμείς από τη δική μας μεριά... Να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο και να τον ενημερώσουμε για το πού μπορεί να αποταθεί».

Δηλαδή, η κυβέρνηση προτείνει στους ανέργους να ξαμοληθούν να ψάχνουν «ευκαιρίες εργασίας» σε όλη την επικράτεια, να αξιοποιήσουν την «κινητικότητα» στην αγορά εργασίας. Να πάρουν μια βαλίτσα στο χέρι και να τρέχουν για μεροκάματο από περιοχή σε περιοχή. Τους προτείνει, ακόμα, να «ενημερωθούν» από τα αντίστοιχα προγράμματα για τις δυνατότητες που τους δίνονται να δουλέψουν για μερικούς μήνες με μισθούς πείνας, την ώρα που οι εργοδότες θα εξασφαλίζουν σχεδόν τσάμπα εργατικά χέρια.

«Και να υπάρξει μια συμβουλή, γιατί ο άνθρωπος που βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση θέλει να μιλήσει και με κάποιον, να του πει τι είναι...» συνέχισε η Λ. Κατσέλη. «Ενα είδος συμβουλευτικής, ένα είδος στήριξης, για το τι εναλλακτικές έχει. Γιατί, ξέρετε, όλοι ψάχνονται. Επομένως, χρειάζονται δομές συμβουλευτικής, οι οποίες ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα υπάρξουν σε συνεργασία και με τους κοινωνικούς εταίρους και με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά κυρίως αυτή τη στιγμή, αυτό το μήνα, τους επόμενους μήνες να ενημερωθεί για όλα τα προγράμματα. Γιατί πιστεύω ότι κάποιο από αυτά θα του ταιριάζει απόλυτα και θα μπορεί ή μέσω κατάρτισης ή μέσω εργασίας να βρει μια στήριξη».

Μάλιστα. Αυτή η συμβουλή μάς θυμίζει τους εργατοπατέρες στη Δανία που παρουσίασαν ως κατάκτησή τους για τη στήριξη των ανέργων τη «δωρεάν επίσκεψη στον ψυχολόγο», εξηγώντας ότι: «Είναι ένας καινούργιος τομέας που δίνουμε πολύ βάρος γιατί μπορεί να βοηθήσει τους απολυμένους να δουν μπροστά νέες δυνατότητες που πάντα υπάρχουν». Οπως και να το κάνεις, χρειάζεται ειδική δουλειά, για να δεχτεί ο εργάτης να γίνει πιο φτηνός, να πειστεί πως είναι φυσιολογικό να μη διευρύνονται τα δικαιώματά του αλλά να πετσοκόβονται, εν έτει 2010...

Την ίδια στιγμή, βέβαια, οι λογαριασμοί του ανέργου για το ρεύμα, το νερό, τα έξοδα για το πετρέλαιο που ακριβαίνει, το παιδί που σπουδάζει «τρέχουν» καθημερινά. Γι' αυτά η κυβέρνηση τι λέει στον άνεργο; Να πάει σε ψυχολόγο να πει τον πόνο του; Και μετά; Γιατί δε δίνει εντολή - έστω - να μη γίνει καμιά διακοπή ρεύματος σε σπίτι ανέργου; Βέβαια, αν υπήρχαν μέτρα πραγματικής ανακούφισης των ανέργων, οι μεγαλοεργοδότες δε θα έβρισκαν τόσο εύκολα εργάτες «πρόθυμους» να δουλεύουν χωρίς δικαιώματα...


Α. Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ