ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ
Παζάρια και όροι για την αντιπυραυλική ασπίδα

Διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο για την εγκατάσταση συστημάτων στη Μαύρη Θάλασσα και στις ανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές της Τουρκίας

Με την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στη γειτονιά μας περιπλέκεται ακόμα περισσότερο το κουβάρι των επικίνδυνων ανταγωνισμών

Eurokinissi

Με την εγκατάσταση της αντιπυραυλικής ασπίδας στη γειτονιά μας περιπλέκεται ακόμα περισσότερο το κουβάρι των επικίνδυνων ανταγωνισμών
Την αναβάθμιση του ρόλου της Τουρκίας σαν περιφερειακή ιμπεριαλιστική δύναμη φαίνεται πως επιδιώκει το ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει ισχυρά γεωπολιτικά εφαλτήρια στο ξεδίπλωμα της νέας στρατηγικής του, η οποία βρίσκεται στη φάση της διαβούλευσης και αναμένεται να καταληχθεί στη σύνοδο κορυφής των κρατών μελών το Νοέμβρη στη Λισαβόνα.

Στην παραπάνω κατεύθυνση, τα επιτελεία της λυκοσυμμαχίας αναζητούν τρόπους ώστε να παραμεριστούν οι δυσλειτουργίες που παρουσιάζει το ΝΑΤΟ στη ΝΑ του πτέρυγα λόγω του Κυπριακού και των προβλημάτων στη σχέση Τουρκίας - ΕΕ. Στο ίδιο τραπέζι, ισχυροποιείται η πρόταση να αποτελέσει η Τουρκία έναν από τους βασικούς πυλώνες της αντιπυραυλικής ασπίδας που προωθεί το ΝΑΤΟ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πλευρά των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Τύπο, στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας του ΝΑΤΟ, που έγινε προχτές στις Βρυξέλλες, συζητήθηκε πακέτο τριών προτάσεων για την απεμπλοκή των σχέσεων ΝΑΤΟ - ΕΕ, με την Τουρκία και την Κύπρο να βρίσκονται στο επίκεντρο.

Το πακέτο περιλαμβάνει την υπογραφή συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία για θέματα ασφάλειας, την παροχή ειδικού status για την Τουρκία στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Αμυνας (ΕDΑ), όπου ως σήμερα η Κύπρος προβάλλει βέτο στην τουρκική συμμετοχή καθώς και τη συμμετοχή της Τουρκίας στην κοινοτική διαδικασία λήψης αποφάσεων για θέματα ασφάλειας και άμυνας, με πρόβλεψη για συμμετοχή της Κύπρου στην αντίστοιχη διαδικασία του ΝΑΤΟ.

Σε ό,τι αφορά την εγκατάσταση τμήματος της αντιπυραυλικής ασπίδας στην Τουρκία, δημοσίευμα της «Χουριέτ» αφήνει χτες ανοιχτό το θέμα και παραθέτει τους όρους που βάζει η κυβέρνηση Ερντογάν:

-- Να τοποθετηθούν πύραυλοι και σε άλλες χώρες του ΝΑΤΟ και όχι μόνο στο έδαφός της και η νομική βάση της τοποθέτησης να αντλείται από το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ περί συλλογικής ασφάλειας των συμμάχων του ΝΑΤΟ και την αρχή της πρόληψης, και

-- Να απαλειφθούν οι αναφορές περί «απειλής» στα επίσημα έγγραφα του ΝΑΤΟ για τη Συρία και το Ιράν, δύο χώρες με τις οποίες η Τουρκία το τελευταίο διάστημα διατηρεί φιλικές σχέσεις.

Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις

Εκφράζοντας τις επιφυλάξεις της τούρκικης κυβέρνησης, ο υπουργός Αμυνας Βετζντί Γκιονούλ δήλωσε μεταξύ άλλων: «Διαθέτουμε μικρού, μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς αντιπυραυλικά συστήματα. Ενα μέρος από αυτά θα χρησιμοποιηθούν για εθνικούς λόγους και ένα άλλο για την κοινή άμυνα. Σε αυτό που δίνουμε μεγάλη σημασία είναι κατά πόσο το αντιπυραυλικό σύστημα του ΝΑΤΟ θα επηρεάσει το δικό μας και αν θα εξασφαλιστεί κάποιο όφελος για μας. Διότι πρόκειται για ένα έργο δισεκατομμυρίων. Επομένως, σε περίπτωση που το σύστημα αυτό καλύψει όλη την επικράτεια της Τουρκίας, μπορούμε να κάνουμε σημαντική οικονομία στο συνολικό κόστος της ασπίδας».

Ο ίδιος αποκάλυψε ότι η Τουρκία είναι σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το συγκεκριμένο θέμα, ενώ προχτές πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες τετραμερής συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας της Τουρκίας Νταβούτογλου και Γκιονούλ με τους Αμερικανούς ομολόγους τους Κλίντον και Γκέιτς.

Μετά την εγκατάλειψη των σχεδίων για εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος στην Πολωνία και στη Δημοκρατία της Τσεχίας, οι πύραυλοι σχεδιάζεται τώρα να εγκατασταθούν στη Μαύρη Θάλασσα και στις ανατολικές και βορειοανατολικές περιοχές της Τουρκίας.

Αναφορικά με τη Συρία και το Ιράν, που - σύμφωνα με το ΝΑΤΟ - αποτελούν «απειλές», ο Γκιονούλ υποστήριξε ότι το σύστημα δεν στρέφεται εναντίον καμίας χώρας, άρα ούτε και η Τουρκία έχει τέτοιους σκοπούς. Αποκαλύπτοντας τις προθέσεις του ΝΑΤΟ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ έδωσε έμφαση στη γεωγραφική θέση της Τουρκίας, για την ανάπτυξη του αμερικανικού αντιπυραυλικού συστήματος στην Ευρώπη.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Εκβιασμοί χωρίς τέλος από τις πολυεθνικές

Ο ένας μετά τον άλλο οι εκβιασμοί των πολυεθνικών ομίλων που λυμαίνονται τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά ικανοποιούνται από την κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας έτσι ότι η μόνη της έγνοια είναι η εξυπηρέτηση των μονοπωλιακών συμφερόντων.

Για να ολοκληρωθεί η αγοραπωλησία μεταξύ γερμανικής και αραβικής πολυεθνικής, οι εμπλεκόμενοι ζητούν πρόσθετες εγγυήσεις από το ελληνικό δημόσιο για διαγραφή του προστίμου, ύψους 250 εκατ. ευρώ, από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ειδικά από τους αγοραστές μπαίνει η απαίτηση για φορολογική και ποινική ασυλία, προφανώς ζητάνε να καλυφθούν από το καθεστώς «fast track» (ταχείες επενδύσεις). Επίσης, ανακινήθηκε και ζήτημα οριστικής παραχώρησης στους αγοραστές των εκτάσεων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά συμπεριλαμβανομένου και του αιγιαλού.

Γι' αυτά τα θέματα, ο υπουργός Ε. Βενιζέλος, είχε χτες το μεσημέρι συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της αγοράστριας εταιρείας, αραβικής «Abu Dhabi Mar», Λιβανέζο επιχειρηματία Iskandar Safa και τον εκτελεστικό πρόεδρο της πωλήτριας εταιρείας, γερμανικής «Thyssen Krupp Marine Systems» Hans Cristoph Atzpodien. «Κατά τη συνάντηση - σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Αμυνας - εξετάστηκαν και διευκρινίστηκαν όλα τα εκκρεμή ζητήματα και είναι κοινή η πεποίθηση ότι μέχρι τις 22 Οκτωβρίου θα έχουν συντελεστεί όλες οι προβλεπόμενες για την έναρξη ισχύος της συμφωνίας ενέργειες».

Και μόνο το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά κάνει λόγο για «εκκρεμή ζητήματα» σημαίνει ότι αναγνωρίζει σαν βάσιμους τους εκβιασμούς των πολυεθνικών, αφού υποτίθεται πως όλα είχαν λυθεί πριν υπογραφούν οι εκατοντάδες σελίδες της σύμβασης και βέβαια πριν επικυρωθεί αυτή από τη Βουλή. Αυτό που βγαίνει σαν συμπέρασμα είναι πως ο Ε. Βενιζέλος όχι μόνο άκουσε αλλά έκανε αποδεκτές τις κατά τ' άλλα «παράλογες» απαιτήσεις των συνομιλητών του, σε βάρος των πραγματικών λαϊκών συμφερόντων.

Υποκρισία και για τους μετανάστες

Πριν από μερικές μέρες, ο πρόεδρος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας βρέθηκε στην Πάτρα. Μετά τις συναντήσεις που είχε με τους υποψηφίους που στηρίζει το κόμμα του, έκανε δηλώσεις στο πλαίσιο των οποίων ρωτήθηκε και για το μεταναστευτικό. Μίλησε για «εικόνες απανθρωπιάς», κατακεραύνωσε «μια αποτυχημένη μεταναστευτική πολιτική που στηρίχθηκε στην καταστολή», επέκρινε την ΕΕ που «προσπαθεί να ρίξει όλο το πρόβλημα στις χώρες υποδοχής και δεν δίνει τη δυνατότητα σ' αυτούς τους ανθρώπους να φύγουν από την Ελλάδα και να πάνε στις χώρες προορισμού τους αλλά και δεν δίνει τη δυνατότητα να έχουν άσυλο» και δεν παρέλειψε να εκφράσει τον αποτροπιασμό του για «όσα είδαμε πριν από ένα χρόνο, αυτή η εικόνα της φρίκης, η πυρκαγιά σ' έναν καταυλισμό και η καταστολή ταυτόχρονα. Σ' έναν καταυλισμό που ήταν ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό το 2010». Κλείνοντας, δήλωσε «αυτές τις εικόνες δεν πρέπει να τις αντικρίσουμε ξανά, αλλά εάν οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές κάνουν τα στραβά μάτια σ' ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα και δεν απαιτούν από την κεντρική πολιτεία δαπάνες (...) μια άλλη πολιτική απέναντι στο μεταναστευτικό, τότε φοβόμαστε ότι θα ξαναδούμε δυστυχώς τέτοιες σκηνές».

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει πως ο λαός έχει ανύπαρκτη μνήμη και μηδενικό κριτήριο. Και εξηγούμαστε: Το Γενάρη του 2008 εξαπολύεται ένα ανελέητο ανθρωποκυνηγητό στην Πάτρα εναντίον μεταναστών με στόχο την εκδίωξή τους απ' την πόλη. Συλλήψεις και μπουλντόζες για την ισοπέδωση του καταυλισμού τους. Την υπογραφή στην απόφαση ισοπέδωσης του καταυλισμού έβαλε ως διευθυντής της Πολεοδομίας ο Β. Τσονάκας στέλεχος του ΣΥΝ και στο παρελθόν υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Είχε προηγηθεί συμμετοχή τοπικού βουλευτή του ΣΥΝ σε σύσκεψη στην Περιφέρεια με αντικείμενο τη λήψη αστυνομικών μέτρων. Δεν την κατήγγειλε ούτε διαχώρισε τη θέση του απ' τις αποφάσεις που ελήφθησαν. Με τη στήριξη της παράταξης του ΣΥΝ στο δημοτικό συμβούλιο, όπως και της ΝΔ, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ (δήμαρχος, νομάρχης, βουλευτές) οργάνωσαν εκδήλωση με σύνθημα «το όνειρο του μετανάστη, εφιάλτης για την Πάτρα».

Ολα τα παραπάνω στο πλαίσιο της στήριξης από πλευράς ΣΥΝ της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ. Θυμίζουμε ότι μέσα στον Ιούλη του 2008, όλα τα κόμματα - εκτός από το ΚΚΕ - διαμόρφωσαν μια Εκθεση της διακομματικής επιτροπής για την πολιτική της μετανάστευσης. Πρόκειται για ένα κείμενο, που σε κάποια σημεία είναι ένα «χλιαρό» ευχολόγιο και σε άλλα «περιβόλι» της εν λευκώ στήριξης της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ. Κατόπιν όλων αυτών είναι προφανές ότι τα λόγια του Αλ. Τσίπρα τη μόνη αξία που έχουν είναι αυτή της δημαγωγίας πάνω σε ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Είναι αφερέγγυοι για να μπορούν από τη μια να κοροϊδεύουν το λαό με τις θέσεις τους και από την άλλη να υπηρετούν αθόρυβα την κυρίαρχη πολιτική. Οι εκλογές του Νοέμβρη είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να τους καθίσει ο λαός στον πάγκο τους.


Β. Ν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ