ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Ενταση της πολιτικής διαχείρισης του προβλήματος

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη λειτουργία 17 νέων μονάδων υποκατάστασης χωρίς καμιά αύξηση των «στεγνών» προγραμμάτων

Τη δημιουργία 17 νέων μονάδων χορήγησης υποκαταστάτων και μάλιστα μέσα σε νοσοκομεία, ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, σε συνέντευξη του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου και της προέδρου του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ), Μένης Μαλιώρη. Πρόκειται για ένταση της πολιτικής συντήρησης και όξυνσης του προβλήματος της τοξικοεξάρτησης, κόντρα στην πραγματική ανάγκη ενίσχυσης των προγραμμάτων απεξάρτισης, των προγραμμάτων που οδηγούν στη ζωή.

Ηδη στα πλαίσια του Οργανισμού κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) λειτουργούν 25 μονάδες υποκατάστατων και μόλις εφτά «στεγνά» προγράμματα, ενώ τα προγράμματα του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) και «18 Ανω» αντιμετωπίζουν προβλήματα επέκτασης λόγω ελλείψεων χρηματοδότησης και προσωπικού.

Οι κυβερνητικές εξαγγελίες έγιναν στο όνομα της μείωσης της λίστα αναμονής (που υπάρχει στα προγράμματα υποκατάστατων) και της «κοινωνικής όχλησης» στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Παραβλέπουν όμως το γεγονός ότι και η λίστα αναμονής και η «κοινωνική όχληση» προκύπτουν ακριβώς λόγω του χαρακτήρα αυτών των προγραμμάτων, που... ουσιαστικά είναι προγράμματα «ελεγχόμενης» χορήγησης ναρκωτικών. Γι' αυτό και δημιουργούνται πιάτσες γύρω από τις μονάδες του ΟΚΑΝΑ στην Αθήνα, που τώρα θέλουν να τις μεταφέρουν... στα προαύλια τεσσάρων ακόμα νοσοκομείων («Ελπίς», ΚΑΤ, Κέντρο Υγείας του «Αττικόν» και πιθανώς του Κρατικού της Νίκαιας). Μάλιστα, όπως αναφέρθηκε, στην παρουσίαση θα εφαρμοστεί η ελεγχόμενη συνταγογράφηση των υποκατάστατων, πρώτα από γιατρούς τους ΟΚΑΝΑ και στη «συνέχεια, αν χρειαστεί, από γιατρούς του ΕΣΥ». Δηλαδή, η χορήγηση των υποκατάστατων δε θα έχει ούτε τον ελάχιστο περιορισμό να προσέρχεται κάποιος στην αντίστοιχη μονάδα που θα του τη χορηγεί. Κι όπως φαίνεται, αυτό θα είναι το πρώτο βήμα πριν από τη συνταγογράφηση από ιδιώτες γιατρούς... όπου τελικά ο καθένας θα βρίσκει ένα γιατρό για να του χορηγεί τη δόση του!

Κυνικά ομολογήθηκε μάλιστα στη συνέντευξη ότι «παγκοσμίως μπαίνει θέμα βιωσιμότητας των προγραμμάτων απεξάρτησης και γι' αυτό πρέπει να γίνει κοστολόγηση στις δράσεις». Δηλαδή, προτιμούνται τα προγράμματα συντήρησης της χρήσης, από αυτά της απεξάρτησης που στοιχίζουν ακριβότερα. Προτιμούν να συντηρούν τους εξαρτημένους για να μην πεθάνουν παρά να τους θεραπεύσουν.

Ακόμα και αυτά τα προγράμματα υποκατάστατων είναι ενταγμένα στη λογική του «εξορθολογισμού των δαπανών της υγείας» καθώς τα 17 εκατ. ευρώ που χρειάζονται θα εξοικονομηθούν από περικοπές στο υπουργείο Υγείας και τους εποπτευόμενους από αυτό φορείς, όπως είπε ο υπουργός Ανδρέας Λοβέρδος. Δηλαδή, ακόμα και η διαχείριση και συντήρηση του προβλήματος των ναρκωτικών θα γίνει με περικοπές στις ήδη υποβαθμισμένες παροχές των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας.

Οσο για την πρόληψη, αυτή θα υποβαθμιστεί κι άλλο. Σε ερώτηση του «Ρ» για το ποια μέτρα χρειάζονται ώστε οι νέοι να μην έχουν ανάγκη τα ναρκωτικά, η απάντηση που δόθηκε ήταν πως σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας θα εφαρμοστούν προγράμματα αγωγής υγείας, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη ...δεξιοτήτων ώστε οι νέοι να αποφεύγουν τη χρήση ουσιών. Δηλαδή, υποβαθμίζεται η πρόληψη στο επίπεδο της ενημέρωσης και την ίδια στιγμή εντείνεται η πολιτική που δημιουργεί όλα τα άγρια αδιέξοδα στους νέους που οδηγούν στην τοξικοεξάρτηση.

Παράλληλα, η πρόληψη εκτός του ότι υποβαθμίζεται θα υποστεί και τα συντριπτικά κατάγματα του σχεδίου «Καλλικράτης», καθώς όπως αναφέρεται στο σχέδιο του υπουργείου Υγείας, «διαμορφώνονται και οι επιμέρους θεσμικές προβλέψεις που θα κατοχυρώσουν και θα διευκολύνουν τη λειτουργία των Κέντρων (σ.σ. πρόληψης) ενόψει της εφαρμογής του Καλλικράτη». Δηλαδή, τα Κέντρα πρόληψης μεταφέρονται και αυτά στις Καλλικρατικές δομές διασπώντας τον ενιαίο χαρακτήρα της πρόληψης.

Η υποβάθμιση της αντιμετώπισης της χρήσης ουσιών αποκαλύπτεται και απ' τα στοιχεία έρευνας του ΟΚΑΝΑ σύμφωνα με τα οποία το 85% των χρηστών που συχνάζουν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας δεν είναι ενταγμένοι σε κανένα πρόγραμμα απεξάρτησης.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΓΙΑ ΥΜΗΤΤΟ
«Γκρίζες ζώνες» που διευκολύνουν την εμπορευματοποίηση

ICON

Κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας το Προεδρικό Διάταγμα για την προστασία του Υμηττού, με το οποίο, ουσιαστικά, παγιώνονται και νομιμοποιούνται οι ήδη διαμορφωμένες καταστάσεις και γενικότερα γίνεται μια τακτοποίηση του χώρου, και διαμορφώνονται «γκρίζες ζώνες» ώστε να διευκολυνθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στο βουνό. Επίσης δημιουργείται φορέας διαχείρισης του ορεινού όγκου που δεν αποκλείεται να απαρτίζεται από ιδιώτες και «Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις» και με την απουσία της Δασικής Υπηρεσίας.

Με το ΠΔ καθορίζονται πέντε ζώνες προστασίας:

  • Στη Ζώνη Α' απόλυτης προστασίας απαγορεύεται η δόμηση, ωστόσο παραμένουν οι ραδιοτηλεοπτικές κεραίες και δεν αποκλείεται η διέλευση των επεκτάσεων της Αττικής Οδού.
  • Στη Ζώνη Β' επιτρέπονται ήπιες χρήσεις, η υπαίθρια αναψυχή και η γεωργία και οι γεωργικές αποθήκες, αλλά και εκπαιδευτήρια, κατασκευή εγκαταστάσεων περίθαλψης, πρόνοιας, αθλητισμού και πολιτισμού. Επιτρέπεται, επίσης, η ανέγερση από ένα κέντρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σε καθέναν από τους Δήμους Γλυκών Νερών, Παιανίας, Κρωπίας και Βάρης. Ως ελάχιστο εμβαδόν αρτιότητας ορίζονται τα 40 στρέμματα και ποσοστό κάλυψης 15%, ενώ δεν πειράζονται προϋφιστάμενα κτίρια και εγκαταστάσεις.
  • Η Ζώνη Γ' καλύπτει αρχαιολογικές ζώνες και επιτρέπεται εκεί μόνο η γεωργική χρήση.
  • Η Ζώνη Δ' αποτελείται από τα Μητροπολιτικά Πάρκα Γουδή και Ιλισίων. Προβλέπεται ενοποίηση σ' αυτά του πάρκου Χωροφυλακής και η κατασκευή του νέου κτιρίου δίπλα στη Σχολή Χωροφυλακής σε συνδυασμό με τις υπό εκπόνηση μελέτες. Προβλέπεται η κατεδάφιση του κτιρίου Μπάντμιγκτον, αλλά όταν τελειώσει η μίσθωση στον ιδιώτη, δηλαδή σε ...20 χρόνια!
  • Η Ζώνη Ε' περιλαμβάνει τα νεκροταφεία, στα οποία δε θα επιτρέπεται η επέκτασή τους σε δασικές περιοχές.

Ολες οι οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν εκτελούνται κανονικά. Ολα τα λατομεία που υπάρχουν στον Υμηττό χαρακτηρίζονται «ανενεργά» και οφείλουν να προχωρήσουν στην αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος μέσα σε μία τριετία. Ομως, παραμένουν τα στρατόπεδα Ζορμπά και Φακίνου. Μέσα σε πέντε χρόνια πρέπει να μετεγκατασταθούν οι υπάρχουσες βιομηχανίες, βιοτεχνίες και οι εγκαταστάσεις παραγωγής, αποθήκευσης και εμπορίας υλικών.

Οσον αφορά τα λατομεία, θα πρέπει να διακόψουν τη λειτουργία τους εντός 6 μηνών, ενώ οι υφιστάμενες βιομηχανικές και βιοτεχνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στην Α' Ζώνη θα πρέπει να μετεγκατασταθούν μέσα σε 2 χρόνια, ενώ όσες βρίσκονται σε άλλες ζώνες μέσα σε 6 χρόνια.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ: Μεγάλες ποσότητες ναρκωτικών αλλά κυρίως αρχαίων αντικειμένων είχε στην κατοχή του ένας 34χρονος δημοτικός υπάλληλος, ο οποίος συνελήφθη στη Ν. Πέραμο Αττικής. Οι αστυνομικοί του Τμήματος Αρχαιοκαπηλίας εντόπισαν στο σπίτι του κατηγορούμενου μεταξύ άλλων λίθους από κογχυλιάτη, τμήματα αγγείων και αμφορέων, αρχαία κουμπιά αμφορέων, φιάλες βυζαντινής εποχής, βάση κίονα και μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη. Επίσης, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 650 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης, τέσσερα γραμμάρια κατεργασμένης κάνναβης, μία ζυγαριά ακριβείας, ένα υποπολυβόλο, το ποσό των 1.500 ευρώ, πέντε ξιφολόγχες, 58 φυσίγγια, 37 κροτίδες αλλά και ανιχνευτές μετάλλων με δίσκο.

ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΕΣ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ: Σε διαθεσιμότητα τέθηκαν χτες δύο αστυφύλακες που αποτελούσαν το πλήρωμα του περιπολικού μέσα από το οποίο απέδρασε προχτές ένας 17χρονος. Ο ανήλικος, τη στιγμή που το όχημα σταματούσε σε φανάρι κοντά στο Αστυνομικό Τμήμα Νίκαιας, άνοιξε την πόρτα, βγήκε από το περιπολικό και εξαφανίστηκε στα γύρω στενά. Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστό αν ο 17χρονος - που κατηγορείται για κλοπές - φορούσε χειροπέδες.

Τροχαία ατυχήματα

Μικρή αύξηση των τροχαίων ατυχημάτων και μείωση των νεκρών δείχνουν τα στοιχεία της Τροχαίας για το εννιάμηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη 2010, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν στο 3ο Εθνικό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας, ο αριθμός των νεκρών στο συγκεκριμένο διάστημα έφτασε τους 959, έναντι 1.119 το 2009, παρουσιάζοντας μείωση 14,3%.

Ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων αυξήθηκε κατά 3,2%, ενώ αύξηση κατά 1,8% παρουσιάζουν οι βαριά τραυματισθέντες και κατά 4,1% οι ελαφρά τραυματισθέντες. Τα περισσότερα θανατηφόρα ατυχήματα σημειώθηκαν στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο (41,8%), ακολουθούν οι κατοικημένες περιοχές (28,2%) και το λοιπό εθνικό δίκτυο (21,9%). Η πλέον επικίνδυνη οδηγική συμπεριφορά θεωρείται η υπερβολική ταχύτητα και η επιθετική οδήγηση, ενώ υψηλό είναι το ποσοστό εμπλοκής των δικύκλων (36%) σε θανατηφόρα τροχαία ατυχήματα. Από το σύνολο των ατυχημάτων, την πρώτη θέση κατέχει η απόσπαση της προσοχής του οδηγού (1.502) και ακολουθούν η οδήγηση σε κατάσταση μέθης (1.148) και η παραβίαση της προτεραιότητας (1.319).

Προσφέρουν στο ΚΚΕ

Ο Ηλίας Κωτάκης προσφέρει για την Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ, μέσω Νομαρχιακής Επιτροπής Αργολίδας: 50 ευρώ στη «Δημοκρατική Μέριμνα», 50 ευρώ στο «Σπίτι του Αγωνιστή» και 100 ευρώ στη ΝΕ Αργολίδας του Κόμματος.

-- Στη μνήμη του ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΚΚΙΝΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής του, σύντροφοί του από την ΚΟΒ Σεπολίων προσφέρουν 60 ευρώ στο ΚΚΕ, για την Οικονομική Εξόρμηση.

-- Στη μνήμη του αγωνιστική ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΑΜΗ που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, προσφέρω 20 ευρώ για την Οικονομική Εξόρμηση, μέσω ΚΟ Ευρυτανίας του ΚΚΕ.

Τάκης Σερέτης

Εκλογοαπολογιστική της ΠΕΚΑΜ

-- Το ΔΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) διοργανώνει την τακτική εκλογοαπολογιστική γενική συνέλευση των μελών της, οριστικά, την Κυριακή 17 Οκτωβρίου 2010 και ώρα 11 το πρωί στην αίθουσα «Ναπολέων Σουκατζίδης» της Ενωσης Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος).

Εκδήλωση αντιστασιακών

Την Κυριακή 17 Οκτώβρη 2010 και ώρα 11 π.μ., στον Αϊ - Γιώργη στο Προκόπι Εύβοιας, η ΝΕ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και η ΝΕ Εύβοιας του ΚΚΕ διοργανώνουν εκδήλωση τιμής για τους ΘΥΜΙΟ ΚΑΨΗ (καπετάν Ανάποδο) και ΓΙΩΡΓΗ ΒΛΑΧΟΥΤΣΙΚΟ (καπετάν Ευβοιώτη), καθώς επίσης και όλους τους ήρωες του Ανεξάρτητου Τάγματος Εύβοιας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.

Από τη Χαλκίδα θα αναχωρήσει λεωφορείο στις 9.30 π.μ., από την πλατεία Αγοράς.

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Εκδηλώσεις για τη μάχη της Ηλεκτρικής

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει εκδηλώσεις τιμής για τους πεσόντες αγωνιστές στη μάχη της Ηλεκτρικής, στο Κερατσίνι, πριν από 66 χρόνια. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν την ερχόμενη Παρασκευή 15 Οκτώβρη και θα ολοκληρωθούν τη Κυριακή 17 Οκτώβρη με την κεντρική εκδήλωση στις 11π.μ. στη μνημείο έξω από το εργοστάσιο της Ηλεκτρικής.

Την Παρασκευή οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 5μ.μ. από την Κωνσταντινουπόλεως και Αγίας Σοφίας με στεφάνωμα στις πλάκες νεκρών.

Το Σάββατο στις 10.30μ.μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης, στο νεκροταφείο της Ανάστασης. Στις 11π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης, στην πλατεία Νίκης.

Την Κυριακή, στις 11π.μ. στο μνημείο της Ηλεκτρικής (έξω σπό το εργοστάσιο της ΔΕΗ) θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και θα ακολουθήσει χαιρετισμός εκπροσώπων των αντιστασιακών οργανώσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ