ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ
Αντιλαϊκό πακέτο και στην Υγεία

Περικοπές στις παροχές Υγείας στο φόντο της πλήρους παράδοσης της Υγείας στα μονοπώλια

Οι παροχές υγείας δε μπορεί να εξαρτώνται από το αν κάποιος δουλεύει ή αν είναι ασφαλισμένος
Οι παροχές υγείας δε μπορεί να εξαρτώνται από το αν κάποιος δουλεύει ή αν είναι ασφαλισμένος
Το «κούρεμα» των παροχών Υγείας σε όλους τους ασφαλισμένους προωθεί η κυβέρνηση μέσα από την αναδιαμόρφωση των κανονισμών παροχών των Ταμείων. Μετά τη λεηλασία των συντάξεων και την προκλητική περικοπή τους, ακόμα και για τους χαμηλοσυνταξιούχους η κυβέρνηση έρχεται να αποψιλώσει και τις παροχές Υγείας που μέχρι τώρα καλύπτονται από τα Ταμεία. Το έναυσμα δόθηκε χτες με την πρώτη συνεδρίαση του Συντονιστικού Συμβουλίου Παροχών Υγείας (ΣΥΣΠΥ), στην οποία συμμετείχαν οι διοικητές και οι πρόεδροι των ασφαλιστικών οργανισμών.

Οπως έκανε καθαρό ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Γ. Κουτρουμάνης, θα υπάρξει επανεξέταση των κανονισμών παροχών Υγείας σε είδος, ώστε όλα τα ταμεία να δίνουν ενιαίο πακέτο παροχών.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της δαπάνης στον κλάδο Υγείας των Ταμείων κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2011.

Θέλοντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες των ασφαλισμένων ο υπουργός έσπευσε να δηλώσει ότι δε θα υπάρξει περιορισμός των παροχών. Μόνο που παρά τις διακηρύξεις οι πράξεις δείχνουν ακριβώς το αντίθετο. Η λεγόμενη «ενιαιοποίηση» και στην περίπτωση των συντάξεων και στην περίπτωση της Υγείας, οδηγεί σε αφαίρεση και περικοπή δικαιωμάτων. Πολύ περισσότερο που τα Ταμεία ήδη έχουν προχωρήσει σε περικοπές, υπακούοντας στην κυβερνητική εντολή για περιορισμό των δαπανών Υγείας. Η πρόσφατη επαίσχυντη απάντηση του ΙΚΑ προς τους διαβητικούς, δείχνει ότι η λεγόμενη αντιμετώπιση της σπατάλης οδηγεί στις περικοπές δικαιωμάτων ή στην άρνηση ικανοποίησης δίκαιων αιτημάτων και πάντα σε βάρος των ασφαλισμένων. Την ίδια στιγμή το Φάρμακο και η Υγεία συγκεντρώνεται στα χέρια όλο και λιγότερων μεγαλοεπιχειρηματιών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το κόστος και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέσω του ΣΥΣΠΥ και της θεσμοθετημένης συνεργασίας των Ταμείων, «θα ενισχυθεί ο ρόλος του αγοραστή» και αυτά «θα διαπραγματεύονται ενιαία με καθαρούς όρους τις συμβάσεις με όλους τους παρόχους υγείας (νοσοκομεία, εργαστήρια, κλινικές)». Βέβαια, το πρόβλημα δε βρίσκεται στο ότι ενιαία όλα τα ταμεία θα αγοράζουν τις υπηρεσίες, το περίεργο μάλιστα είναι γιατί τόσα χρόνια αυτό δε γίνεται.

Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι τα ασφαλιστικά ταμεία γίνονται πελάτες μιας ενιαίας αγοράς Υγείας που κουμαντάρουν τα μονοπώλια.

Οι περικοπές στις παροχές Υγείας των ασφαλιστικών Ταμείων εντάσσονται στα σχέδια της κυβέρνησης για ένα ενιαίο δίκτυο Υγείας όπου συνυπάρχουν δημόσια νοσοκομεία και κλινικές, με ιδιωτικές δομές και ΜΚΟ. Ακριβώς αυτή την κατεύθυνση έρχεται να υπηρετήσουν τα σχέδια για ένταξη των κλάδων Υγείας και των υποδομών που διαθέτουν τα Ταμεία στο ΕΣΥ.

Η κυβέρνηση θεωρεί την Υγεία όχι δημόσιο αγαθό που κατοχυρώνεται μέσα από τους δημόσιους φορείς, αλλά άλλο ένα εμπόρευμα στο οποίο ο ιδιωτικός τομέας και τα αντίστοιχα μονοπώλια αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Σ' αυτό το πλαίσιο άλλωστε, η ίδια η υπουργός Εργασίας κάλεσε με πρόσφατη τοποθέτησή της τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες να αξιοποιήσουν το έδαφος που αφήνει πίσω της η σχεδιασμένη υποβάθμιση των υπηρεσιών των ταμείων.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ
Θανατηφόρος συνδυασμός ανεργία και οικονομικά προβλήματα

Δυο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου και αυξημένης νοσηρότητας, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων, διατρέχουν τα μέλη των οικογενειών απ' τα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, όπως προκύπτει από διεθνείς μελέτες για τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην υγεία. Η αύξηση της ανεργίας, η απώλεια εισοδήματος και άλλες παράμετροι της ύφεσης επιδρούν σημαντικά στην υγεία. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι η ανεργία συνδέεται με αύξηση της θνησιμότητας κατά 20% έως 25%, ενώ συνοδεύεται από ψυχικές διαταραχές, προβλήματα εθισμού αλλά και υιοθέτηση μη υγιεινών συνηθειών (διατροφή χαμηλής ποιότητας, κατανάλωση καπνού και αλκοόλ) που έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία και αποτελούν κατεξοχήν παράγοντες κινδύνου για μια σειρά από νοσήματα, όπως τα καρδιαγγειακά.

Τα παραπάνω ανέφερε ο κοσμήτωρ της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, καθηγητής Οικονομικών Υγείας Γιάννης Κυριόπουλος σε διάλεξή του, χτες κατά την έναρξη του 16ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Εσωτερικής Παθολογίας.

Πρόσφατη έρευνα σε 26 χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έδειξε ότι η αύξηση της ανεργίας κατά 1% συνδέεται με παράλληλη αύξηση των αυτοκτονιών κατά 0,79%. Για αύξηση της ανεργίας μεγαλύτερης του 3% και για μεγάλο χρονικό διάστημα, η επίπτωση στη θνησιμότητα από αυτοκτονίες φτάνει έως 4,5%.

Αυξάνεται η ζήτηση υπηρεσιών απ' το δημόσιο τομέα

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον καθηγητή, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης θα αυξηθεί η ζήτηση και χρήση των υπηρεσιών του δημόσιου συστήματος Υγείας και του ασφαλιστικού τομέα. Οπως προκύπτει από εκτιμήσεις του υπουργείου Υγείας, ήδη σημειώνεται αύξηση 20% στη χρήση των υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ παρατηρείται μείωση κατά 15% περίπου στη χρήση των ιδιωτικών υπηρεσιών υγείας και κυρίως στα ιδιωτικά μαιευτήρια, την οδοντιατρική περίθαλψη και τις χειρουργικές επεμβάσεις στα ιδιωτικά νοσοκομεία. Και ενώ αυξάνουν οι οικογένειες απ' τα λαϊκά στρώματα, που εν μέσω κρίσης, έχουν ως μοναδική διέξοδο για να βρουν τη γιατρειά τους το δημόσιο σύστημα Υγείας, η κυβέρνηση προωθεί την εμβάθυνση της εμπορευματοποίησής του, την παραπέρα λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων.

Ο Γ. Κυριόπουλος εκτίμησε ότι τα ελλείμματα των δημόσιων νοσοκομείων (6,5 δισ.) και των ασφαλιστικών οργανισμών (4,5 δισ.) θα αυξηθούν ενώ ταυτόχρονα θα ενταθούν οι δυσκολίες στην εξυπηρέτηση των ασθενών και ασφαλισμένων. Επίσης, ανέφερε ότι η επιδίωξη της κεντρικής διοίκησης για περιστολή της δαπάνης κατά 2,7 δισ. (φαρμακευτική περίθαλψη και προμήθειες), δηλαδή 15% περίπου της δημόσιας δαπάνης, εκτός του ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί θα οδηγήσει και σε δραματικές περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Δηλαδή, οι ασθενείς δε θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν για τα φάρμακα που θα έχουν ανάγκη και τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα τα καλύπτουν στα πλαίσια των περικοπών.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Να μην πληρώνει κανείς στα νοσοκομεία

Κάλεσμα στους ασθενείς, επισκέπτες και υγειονομικούς να παλέψουν από κοινού ενάντια στη βαρβαρότητα των περικοπών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που προωθεί η κυβέρνηση, στη λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεις, αλλά και στα χαράτσια που πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα για την υγεία τους, απευθύνει, με ανακοίνωσή του, το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ).

«Τα Νοσοκομεία με την εφαρμογή του Νόμου για την "ολοήμερη λειτουργία" και τη νέα μορφή διοίκησης μέσω "Καλλικράτη" θα μετατραπούν πλήρως σε επιχειρήσεις Υγείας, βαθαίνοντας ακόμα περισσότερο την εμπορευματοποίηση του αγαθού της υγείας. Θα κληθούμε να πληρώνουμε τοπικούς φόρους, 3 ευρώ, που εύκολα θα αυξηθούν για εξέταση στα εξωτερικά ιατρεία, πάνω από 70 ευρώ για τα απογευματινά, δεκάδες κι εκατοντάδες ευρώ για εξετάσεις, ακόμα και στα Επείγοντα (χώρια το "φακελάκι" σε ιδιωτικά και δημόσια νοσοκομεία). Ακόμη και υπάλληλοι του νοσοκομείου ήδη πληρώνουν για ορισμένες (ακριβές) εξετάσεις», επισημαίνει το ΣΕΝΕ.

«Μέχρι πού θα φτάσει ο εμπαιγμός και η αφαίμαξη του λαϊκού εισοδήματος; Η βαρβαρότητα της ΕΕ, του ΔΝΤ, του κεφαλαίου, χτυπάει αλύπητα μέχρι θανάτου. Να μη μείνουμε αδρανείς! Απαιτήστε μαζί μας να καταργηθούν όλες οι πληρωμές στα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου τα 3 ευρώ στα πρωινά, κάθε πληρωμή στα Επείγοντα, πληρωμές για εξετάσεις κάθε είδους, πληρωμές στα απογευματινά ιατρεία! Εχουμε ήδη πληρώσει υπέρογκους άμεσους και έμμεσους φόρους», τονίζει.

«Η ΕΕ, οι κυβερνήσεις και οι ...στυλοβάτες τους, τσάκισαν το λαϊκό εισόδημα, αύξησαν τους ανασφάλιστους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους που τους χαρατσώνει το κράτος του κεφαλαίου την ώρα της ανάγκης! Η αναλγησία τους έφτασε στο κατακόρυφο με την πρόσφατη "παρότρυνση" για ακρωτηριασμό στους διαβητικούς αντί για πρόληψη και θεραπεία, την εγκληματική αναγγελία για διακοπή αιμοκάθαρσης στο μαγαζί που λέγεται "Ερρίκος Ντυνάν", με το να εκθέτουν σε κίνδυνο τους ασθενείς οι κυβερνήσεις και οι μεγαλοπρομηθευτές από την έλλειψη υλικών», υπογραμμίζει το ΣΕΝΕ.

Και καταλήγει: «Να μην πληρώνει κανείς στα νοσοκομεία. Να πληρώσει το κράτος, να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση στην Υγεία. Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας υψηλού επιπέδου. Το χρωστάμε στους κόπους της ζωής μας και στα παιδιά μας!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ