ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΙΩΣΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ
Θέλουν τους ασθενείς πελάτες των πολυεθνικών

Συνέντευξη Τύπου για τις φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων έδωσε χτες η υπουργός Εργασίας

Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να είναι δωρεάν για όλο το λαό (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και πρέπει να είναι δωρεάν για όλο το λαό (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση)
Διαστάσεις χιονοστιβάδας παίρνει η επίθεση της κυβέρνησης ενάντια στην προστασία της υγείας του λαού.

Οπως αναδείχθηκε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χτες το υπουργείο Εργασίας για τις φαρμακευτικές δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε μοντέλα λειτουργίας των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Οπως είπε η υπουργός Εργασίας, ήδη έχουν ζητήσει από επιτροπή που έχει συσταθεί, ενδεικτικά, πλαφόν συνταγογράφησης, ανά γιατρό, ειδικότητα, περιφέρεια και ασφαλιστικό πληθυσμό καθώς και τη δημιουργία διαγνωστικών θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Πλαφόν και πρωτόκολλα τα οποία θα έρθουν να εξυπηρετήσουν τους οικονομικούς στόχους που θέτει κάθε φορά η κυβέρνηση και όχι τις ανάγκες των ασφαλισμένων και των ασθενών.

Η υπουργός Λ. Κατσέλη υπενθύμισε πως η κυβέρνηση προωθεί ήδη την ενοποίηση των κλάδων Υγείας των 4 μεγάλων Ταμείων, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΟΓΑ, ΟΠΑΔ, τα οποία μετά από ένα διάστημα πιλοτικής εφαρμογής θα υπαχθούν στην πρωτοβάθμια φροντίδα του ΕΣΥ και στο υπουργείο Υγείας. Ενοποίηση βέβαια μέσα από την οποία θα επιβληθεί η ισοπέδωση προς τα κάτω όλων των παροχών Υγείας για όλους τους ασφαλισμένους.

Η υπουργός εξήγησε ότι η μείωση της κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία από τα 12,5 δισ. ευρώ το 2009 στα 10 δισ. ευρώ το 2011 θα επιτευχθεί από τις περικοπές στις παροχές Υγείας, ενώ η επίτευξη «πλεονασματικότητας» του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που σχεδιάζει η κυβέρνηση για το 2011, θα προέλθει από την ωμή κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης αλλά και την επιβολή του ΛΑΦΚΑ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, από τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα εξοικονομήσει περίπου 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ, που θα προέλθουν από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, για την οποία σχετικό νομοσχέδιο εγκρίθηκε προχτές από το υπουργικό συμβούλιο, από την ανατιμολόγηση φαρμάκων και την επαναφορά της λίστας.

Βέβαια, όλα αυτά τα σχέδια - και παρά το επικοινωνιακό μπαράζ - αφήνουν στο απυρόβλητο τη βασική αιτία για την αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης, που ονομάζεται υψηλή κερδοφορία της φαρμακοβιομηχανίας. Σε αυτή τη βάση γεννιούνται και αναπαράγονται και τα φαινόμενα διαφθοράς στο κύκλωμα του φαρμάκου, τα οποία η κυβέρνηση έχει κάνει προπαγανδιστική σημαία. Αποκρύπτει επίσης το γεγονός ότι οι περικοπές ήδη επιβαρύνουν σοβαρά την τσέπη των ασφαλισμένων, που πληρώνουν ακριβά τη δήθεν «εξυγίανση» του συστήματος. Σε αυτή την κατεύθυνση εφαρμόστηκε η λίστα φαρμάκων, με την οποία όσα φάρμακα εξαιρέθηκαν τα πληρώνουν από την τσέπη τους οι ασφαλισμένοι, όπως γίνεται και με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα (ΜΗΣΥΦΑ), ενώ χαρακτηριστική είναι και πρόσφατη εγκύκλιος προς τους γιατρούς των νοσοκομείων, με την οποία απαιτείται η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης μέσω της συνταγογράφησης αντιγράφων.

Αδιέξοδα γεννά η παράδοση του Φαρμάκου στα μονοπώλια

Στο μεταξύ, μεγάλες ελλείψεις τεσσάρων σημαντικών και μοναδικών φαρμάκων για σοβαρές νόσους εντοπίστηκαν στα φαρμακεία, όπως προκύπτει από ανακοίνωση του Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ). Οι ελλείψεις αυτές έχουν αποτέλεσμα οι πάσχοντες να αντιμετωπίζουν σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Συγκεκριμένα, απαγορεύτηκε η εξαγωγή των φαρμάκων MADOPAR και TEGRETOL (για τη νόσο Πάρκινσον), του CELLECEPT (για νεφροπαθείς και μεταμοσχευμένους) και του SEROQUEL (για νευρολογικά περιστατικά), τα οποία διαπιστώθηκε ότι εξάγονται σε σημαντικό ποσοστό σε άλλες χώρες.

Ο ΕΟΦ έβγαλε ανακοίνωση για την άμεση απαγόρευση των εξαγωγών προσθέτοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οφείλεται στις «παράλληλες εξαγωγές» φαρμάκων, αλλά και ότι το μέτρο (της απαγόρευσης) είναι προσωρινό, μέχρι την αποκατάσταση της ομαλοποίησης της επάρκειας. Αναφέρει ακόμα ότι προχωρεί στον έλεγχο της τήρησης της επάρκειας από τις εταιρείες - κατόχους των αδειών κυκλοφορίας και από τις φαρμακαποθήκες και στην επιβολή ποινών σε περίπτωση που δεν καλύπτεται η επάρκεια.

Οι «παράλληλες εξαγωγές» γίνονται με εισαγόμενα, απ' το εξωτερικό, φάρμακα που επανεξάγονται σε χώρες όπου η λιανική τιμή των φαρμάκων είναι πολύ μεγαλύτερη απ' την Ελλάδα. Οι φαρμακαποθήκες προτιμούν τις εξαγωγές φαρμάκων με μεγαλύτερο κέρδος σε άλλες χώρες από το να εφοδιάζουν τα ελληνικά φαρμακεία με μικρότερο κέρδος.

Οσο η έρευνα, παραγωγή και διακίνηση του φαρμάκου εξαρτώνται από τις πολυεθνικές, η επάρκεια και η ασφάλειά τους δε θα πάψουν να εξαρτώνται από τα συμφέροντα των μονοπωλίων, δε θα καθορίζονται από το πώς καλύτερα θα ικανοποιούνται οι λαϊκές ανάγκες.

Ζήτησαν από άστεγη να πληρώσει τον τοκετό!

Αμεση ήταν η αντίδραση της ΚΟΒ του ΚΚΕ που δρα στο νοσοκομείο

Γυναίκα απ' το Αφγανιστάν, που είναι άστεγη και ζει με τον άντρα και τα δυο παιδιά της στο δρόμο, γέννησε τις προηγούμενες μέρες στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα». Η γυναίκα είναι άνεργη, άπορη και ανασφάλιστη, όμως απ' το νοσοκομείο της ζητήθηκε να πληρώσει για τον τοκετό και για τις μέρες νοσηλείας της!

Αμεση ήταν η αντίδραση της Κομματικής Οργάνωσης του ΚΚΕ στο νοσοκομείο, που έκανε παρέμβαση στο διοικητή, ξεκαθαρίζοντας ότι πρόκειται για βαρβαρότητα, ότι οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αποδεχτούν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Υπογράμμισαν ότι το επόμενο διάστημα θα πληθαίνουν τέτοια φαινόμενα καθώς αυξάνονται οι άνεργοι, οι απολυμένοι, οι ανασφάλιστοι, είτε Ελληνες, είτε αλλοδαποί. Υπογράμμισαν ότι οι εργαζόμενοι πληρώνουν εισφορές, φόρους, συμμετοχές, για να πλουτίζουν οι επιχειρηματίες που τροφοδοτούν τα νοσοκομεία, ενώ οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα που είναι οι παραγωγοί του πλούτου, καλούνται να ακριβοπληρώνουν υπηρεσίες Υγείας, αντί να είναι δωρεάν. Τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι δε δέχονται την αντίληψη ότι τα λαϊκά στρώματα πρέπει να πληρώνουν για να έχουν περίθαλψη. Οτι θα παλέψουν για την υπεράσπιση και διεκδίκηση του λαϊκού δικαιώματος για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, για να καταργηθούν οι πληρωμές των ασθενών, ώστε κανένας άνεργος, ανασφάλιστος ή μετανάστης να μη στερηθεί τη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, ο ίδιος και η οικογένειά του, επειδή δεν έχει βιβλιάριο ασθενείας. Μετά την παρέμβαση δόθηκε εντολή απ' το διοικητή και η μητέρα πήρε - χωρίς πρόβλημα - εξιτήριο απ' το νοσοκομείο.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΜΠΟΡΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Να σταματήσουν οι διώξεις των εργαζόμενων μητέρων

Τον εργοδότη των εμπορικών καταστημάτων «ΡΕΖΕΡΒΑ» Στ. Φασουλή που προσπαθεί με τρομοκρατία, απειλές και συνεχείς δυσμενείς μεταθέσεις να υποχρεώσει εργαζόμενη, μητέρα δύο παιδιών να παραιτηθεί από τη δουλειά της, γιατί προφανώς του στοιχίζει, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.

Καταγγέλλει επίσης την τραμπούκικη συμπεριφορά (αρνιόταν να συζητήσει, φώναζε, ενώ κάλεσε και την αστυνομία) του εργοδότη απέναντι στην αντιπροσωπεία του Συλλόγου, της Γραμματείας Γυναικών του ΠΑΜΕ, της ΟΓΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που επιχείρησαν να συναντηθούν μαζί του. «Οι εργοδότες - υπογραμμίζει - έχοντας την πλήρη στήριξη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με το οπλοστάσιο των αντεργατικών νόμων, αλλά και την υποστήριξη του κυβερνητικού εργοδοτικού συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, απαιτούν από κάθε εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι και να δηλώσει υποταγή σε οποιαδήποτε διαταγή και ασυδοσία του εργοδότη. Ουσιαστικά απαιτούν από τους εργαζόμενους να θυσιάσουν όσα δικαιώματα έχουν απομείνει για να σωθούν οι εργοδότες και το κεφάλαιο από την κρίση τους».

Ο Σύλλογος μεταξύ άλλων καταλήγει «απαιτούμε να σταματήσει η καθημερινή δίωξη και η τιμωρία της εργαζόμενης από τον εργοδότη επειδή τόλμησε να γίνει μητέρα. Καλούμε τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στα ταξικά τους σωματεία, το ΠΑΜΕ, για να σπάσουμε με τη δράση μας το κλίμα της βίας και της τρομοκρατίας μέσα στους χώρους δουλειάς».

ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
Μόνη επιλογή ο δρόμος του αγώνα

Με τον υπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας συναντήθηκε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ και του έθεσαν τα οξυμένα προβλήματα των ναυτεργατών τα οποία ζητούν άμεση λύση. Ομως ο υπουργός, όπως καταγγέλλουν σε ανακοίνωσή τους τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, εμφανίστηκε αποφασισμένος να εφαρμόσει την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Τα ταξικά σωματεία καλούν τους ναυτεργάτες σε συσπείρωση γύρω από τα ταξικά σωματεία και κοινό αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ