ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Οχτώβρη 2010
Σελ. /40
Αξίζει να 'ρθουν όλα τούμπα!

Τα κύρια άρθρα στον αστικό Τύπο, όπως αυτό στην «Καθημερινή», δείχνουν πως οι καπιταλιστές αντιμετωπίζουν με καθαρό ταξικό κριτήριο όλες τις εξελίξεις. Ετσι και στις επενδύσεις από την Κίνα βλέπουν τη δική τους παράλληλη προοπτική για περισσότερα κέρδη που θα βασίζονται σε ακόμα πιο σκληρή εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης. Κι απ' αυτή τη σκοπιά καλούν την κυβέρνηση να επιβάλει άκρα του τάφου σιωπή, να διευκολύνει με κάθε τρόπο το κεφάλαιο να δρα ανεμπόδιστα.

Για την εργατική τάξη ο δρόμος τραβά ακριβώς αντίθετα. Εκεί όπου οι εκμεταλλευτικές σχέσεις παραγωγής θα είναι παρελθόν. Κι από αυτή τη σκοπιά οι κομμουνιστές κρίνοντας κάθε επένδυση καλούν την εργατική τάξη να οργανώσει την πάλη της για την απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων από το βραχνά του κέρδους (το σχετικό άρθρο στον «Ριζοσπάστη»).

***

Η έκκληση των αστικών συγκροτημάτων του Τύπου στην κυβέρνηση να πάρει μέτρα για τους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους, τους άνεργους και τους νέους, πέρα από την υποκρισία, περιέχει και μια ομολογία. Οτι μεγάλες μάζες του πληθυσμού έχουν φτάσει στο «μη παρέκει». Οτι δεν μπορούν να σφίξουν άλλο το ζωνάρι. Η κυβέρνηση από την πλευρά της ποντάρει στην εξαθλίωση για να μπορεί να εκβιάζει τους πεινασμένους. Το ίδιο κάνουν και συγκροτήματα του Τύπου, όταν παρουσιάζουν τη φτώχεια σαν αναγκαίο κακό και σαν παροχή τα επιδόματα του φτωχοκομείου.

Αυτός ο εμπαιγμός δεν πρέπει να περάσει, πόσο μάλλον που γύρω μας έχουν στρώσει χορό τα δισ. των παροχών προς το κεφάλαιο. Στις εκλογές για τα τοπικά κρατικά όργανα σε δήμους και περιφέρειες η κυβέρνηση πρέπει να κριθεί γι' αυτό καθαυτό τον ταξικό πυρήνα της πολιτικής της, μια πολιτική που καλούνται να εφαρμόσουν στο ακέραιο τα τοπικά κρατικά όργανα κι αυτό θα συμβεί αν στη διοίκησή τους βρεθούν αυτοί που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο συμφωνούν με τον πυρήνα της πολιτικής που θεοποιεί το κεφάλαιο.

Για να πάθουν νίλα, για να μην μπορούν να επικαλεστούν λαϊκή στήριξη στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, πρέπει εμφανώς να γείρει η πλάστιγγα υπέρ των λαϊκών συμφερόντων κι αυτό θα σηματοδοτήσει η όσο το δυνατόν πιο πλατιά υπερψήφιση των συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης», που στηρίζει το ΚΚΕ.

***

Στις δεκάδες καθημερινά περιοδείες των υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποτυπώνεται η εικόνα μιας Ελλάδας που δεν υπάρχει για τον αστικό Τύπο. Οπως χτες που οι επιστήμονες έδειξαν τους εκτυπωτές του Αστεροσκοπείου της Αθήνας χωρίς μελάνι! Και τους λογαριασμούς της ΔΕΗ απλήρωτους. Λίγο πιο πάνω, στη Στερεά, οι άνθρωποι παραμιλάνε με τα διόδια και φτάνουν σε απόγνωση από τη συνείδηση ότι με κάθε γουλιά νερό (πηγή ζωής αλλιώς...) αγκαλιάζουν το θάνατο, καθώς η κυβέρνηση αφήνει ανεξέλεγκτους τους βιομήχανους να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Ακόμα πιο ψηλά, στην Ηπειρο, η κτηνοτροφία γίνεται ξανά συνώνυμο της δυστυχίας, την ώρα που στις οικονομικές σελίδες των εφημερίδων τα μονοπώλια του γάλατος πανηγυρίζουν την ένωσή τους σε ένα πανίσχυρο τραστ.

***

Αυτό το σύστημα είναι σάπιο. Κι απ' το σάπιο δε γεννιέται ζωή. Μύριες οι αφορμές για να 'ρθουνε τα πάντα τούμπα. Οι εκλογές, εκτός από το φόβο που μπορεί να προκαλέσει στην αστική τάξη ένα αποτέλεσμα καταψήφισης της πολιτικής της, είναι και μια ευκαιρία να σηματοδοτηθεί η απόφαση για μια άλλη πορεία στον τόπο.


ΔΥΟ ΚΟΣΜΟΙ

ΤΟ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ: «Η Κίνα θέλει, η Ελλάδα μπορεί; Αυτό είναι το ερώτημα που καλείται να απαντήσει η ίδια η κυβέρνηση, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού της μεγάλης ανερχόμενης δύναμης. Οι Κινέζοι έχουν αποδείξει ότι το ενδιαφέρον τους για την Ελλάδα είναι μόνιμο και στρατηγικό. Γι' αυτό και αντιμετώπισαν με υπομονή τους άκριτους και ερασιτεχνικούς χειρισμούς του ΠΑΣΟΚ πριν και αμέσως μετά τις τελευταίες εκλογές, αλλά και τις διάφορες συνδικαλιστικές αντιδράσεις στην επένδυση του λιμανιού στον Πειραιά. Δυστυχώς κομμάτι του κρατικού τομέα, ο ΟΛΠ και ένα "βαθύ κράτος", που είχε μάθει να παραδιοικεί το λιμάνι, επιμένουν να δημιουργούν προβλήματα. Η λύση προφανώς είναι μόνο μία: να τους εξηγήσει ο κ. Παπανδρέου ή κάποιος εξ ονόματός του ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλα "παιχνίδια" με τα επενδυτικά σχέδια της Κίνας στην Ελλάδα» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΤΩΝ: «Επενδύσεις που λανσάρονται σαν σανίδα σωτηρίας, αντλούν προοπτικές μεγάλων κερδών από μειώσεις μισθών, ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση των συντάξεων, ενώ συρρικνώνονται άλλοι κλάδοι της οικονομίας. Το παράδειγμα των ναυπηγείων είναι χαρακτηριστικό, της κλωστοϋφαντουργίας, του έτοιμου ενδύματος, του επίπλου, το ίδιο. Με δυο λόγια: Η παραχώρηση υποδομών, λιμανιών, σιδηροδρόμων, ναυπηγοεπισκευαστικών ζωνών και η αξιοποίησή τους από τις κινεζικές πολυεθνικές θα δημιουργήσουν ελάχιστες θέσεις εργασίας, μπροστά στην ανεργία που θα προκαλέσει π.χ. η συρρίκνωση των ναυπηγείων, ο μαζικός εκτοπισμός μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Οσο για την εξαγωγή λαδιού στην Κίνα, δε θα ωφελήσει τους μικροπαραγωγούς αγρότες, αλλά τους μεγαλεμπόρους, που το αγοράζουν πάμφθηνα και το πουλούν κερδοφορώντας.

Οι κομμουνιστές είναι, θεωρητικά και πρακτικά, υπέρ των επενδύσεων για τις λαϊκές ανάγκες, που με καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής δεν μπορούν να ικανοποιηθούν. Αυτό που υποστηρίζουμε με πάθος είναι ότι οι εκμεταλλευτικές σχέσεις, ο ίδιος ο καπιταλισμός, επειδή έχει ως κινητήρια δύναμή του το κέρδος, εμποδίζει και φρενάρει την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων, προκαλώντας αλλεπάλληλες οικονομικές κρίσεις και φτώχεια. Το ΚΚΕ παλεύει για απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων από το βραχνά του κέρδους, με κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και σχεδιοποιημένη ανάπτυξη, ώστε η κοινωνία να μπορεί να ικανοποιεί τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και του λαού συνολικά» (από το κύριο άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΙΤΕ στη «διά πυρός και σιδήρου» καταστολή του κινήματος

ΤΑ ΝΕΑ: Οδύσσεια 2011 νέες περικοπές και έκρηξη φόρων

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Επιπλέον φόροι 6,7 δισ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Φόρος αίματος 145.000 νέοι άνεργοι

ΤΟ ΒΗΜΑ: Αλμα φόρων 5,3 δισ. ευρώ έκρηξη ανεργίας στο 14,5%

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ 5,3 δισ. ΑΝΕΡΓΙΑ 14,5%

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ με «ρήτρες» μνημονίου

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ο Αντ. Σαμαράς

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέοι φόροι 5,31 δισ. το 2011

ΑΥΓΗ: Καταλάβαμε... όχι δεν θα πάρουμε

Ο ΛΟΓΟΣ: ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ φόρων φέρνει ο προϋπολογισμός

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΤΗΝ ΠΡΕΣΑ μισθοί και συντάξεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΝΕΕΣ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΕ ΜΙΣΘΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΝΕΟΙ ΦΟΡΟΙ 7,1 δισ. γιατί... «λεφτά υπάρχουν»

ΕΘΝΟΣ: ΣΩΣΙΒΙΟ σε ακίνητα - έμμεσους φόρους

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία

«Διανύουμε περίοδο στην οποία ο ελληνικός λαός από τη μια δέχεται τις ανάσες των μελλοντικών επενδυτικών σχεδιασμών και από την άλλη υποχρεώνεται σε θυσίες για την τρέχουσα διαχείριση (...) Αυτή η διαπίστωση επιβάλλει στην κυβέρνηση να στρέψει την προσοχή της σε μια πολύ συγκεκριμένη περιοχή της κοινωνίας. Σε αυτούς που έχουν συνεισφέρει αγόγγυστα μέχρι τώρα στην προσπάθεια για σωτηρία της οικονομίας, αλλά αδυνατούν να συνεχίσουν. Δηλαδή στους χαμηλόμισθους, τους συνταξιούχους, τους ανέργους που θα γίνουν περισσότεροι, τους νέους (...) Στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού να εγγράψει κονδύλια για την προστασία τους. `Η τουλάχιστον να αποκλείσει την επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου, που θα επέλθει με την περικοπή κοινωνικών παροχών, την αύξηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ και την ανεξέλεγκτη πορεία του πληθωρισμού» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

Πρέπει να πάθουν νίλα

«Οπου σταθεί κι όπου βρεθεί, ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει πως είναι "καβάλα στ' άλογο" και πως ο λαός τον συνδράμει στα μέτρα που παίρνει (...) Δεσμεύεται στην ντόπια και ευρωενωσιακή πλουτοκρατία να συνεχίσει ακάθεκτος το βάρβαρο έργο της κυβέρνησης, που μέσα σε ένα χρόνο αφαίρεσε από την εργατική τάξη όσα είχαν αφήσει όρθια οι κυβερνήσεις του δικομματισμού από τη δεκαετία του '90 και έπειτα (...) Οσο η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα, μαζί με τις παραφυάδες τους, δε βλέπουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια να μετουσιώνεται σε πολιτική κατακραυγή, τόσο θα προκαλεί και θα κοροϊδεύει το λαό κατάμουτρα (...) Ο ίδιος ο πρωθυπουργός προανήγγειλε από τώρα ότι κάθε περιφερειάρχης, δήμαρχος και νομαρχιακός ή δημοτικός σύμβουλος που θα εκλεγεί με το ΠΑΣΟΚ, θα αποτελέσει όπλο στην προπαγανδιστική φαρέτρα της κυβέρνησης να νομιμοποιήσει την αντιλαϊκή πολιτική και να καυχηθεί πως απολαμβάνει τη στήριξη του λαού (...) Αν την επομένη των εκλογών, στον πρώτο και τον δεύτερο γύρο, οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ανεξάρτητα από την προβιά που φοράνε, δεν βγουν χαντακωμένοι από την κάλπη, δηλαδή να βγουν χαντακωμένα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, και από την άλλη, αν τα ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που στηρίζει το ΚΚΕ δεν βγουν όσο το δυνατόν πιο ενισχυμένα, ο λαός θα πρέπει να περιμένει ακόμα χειρότερες μέρες (...) Η ατομική ευθύνη είναι μεγάλη και γίνεται ακόμα μεγαλύτερη μπροστά στην κάλπη» (από άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ