Ξεχωρίζει βεβαίως η επιχείρηση της οποίας ηγούνται οι ΗΠΑ για την άσκηση πίεσης στην Κίνα προκειμένου να ανατιμήσει το γουάν. Στο παιχνίδι μπήκε δυναμικά αυτήν τη βδομάδα και η Ευρωπαϊκή Ενωση, που είδε το ευρώ να ανατιμάται φτάνοντας στα 1,388 δολ., ενώ το γουάν έχει υποτιμηθεί (από τον περασμένο Ιούνιο) έναντι του ευρώ κατά 9,4%, όταν το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα έφτασε πέρσι τα 133 δισ. ευρώ.
Ετσι εξηγούνται και οι πιέσεις των αξιωματούχων της ΕΕ προς τον Κινέζο πρωθυπουργό Ουέν Τζιαμπάο κατά την πρόσφατη σύνοδο ΕΕ - Ασίας.
Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της Κίνας κατηγορείται πως κρατάει υποτιμημένο το γουάν για να ενισχύει τις εξαγωγές.
Το ενδιαφέρον είναι ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που πρωτοστατεί για την ανατίμηση του γουάν, μεθοδεύει την υποτίμηση του δολαρίου μέσω της πολιτικής της «ποσοτικής χαλάρωσης» που ακολουθεί η ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας. Ως απόρροια αυτής της πολιτικής το αμερικανικό νόμισμα χτύπησε την περασμένη Τετάρτη χαμηλό οκταμήνου έναντι των υπόλοιπων βασικών νομισμάτων, νέο χαμηλό δεκαπενταετίας έναντι του γιεν (82,75 γιεν) και χαμηλό οκταμήνου (1,388 δολάρια) έναντι του ευρώ.
Φυσικά, σ' ένα τέτοιο περιβάλλον δε θα μπορούσαν να μείνουν αδιάφορες χώρες όπως η Ιαπωνία και η Βραζιλία, που βλέπουν να συρρικνώνονται τα μερίδιά τους στις διεθνείς αγορές και τις εξαγωγές τους.
Η Βραζιλία, της οποίας ο υπουργός Οικονομικών Γκουίντο Μαντέγκα είχε μιλήσει πρόσφατα ανοιχτά για διεθνή «νομισματικό πόλεμο», προχώρησε την περασμένη Τρίτη στο διπλασιασμό σε 4% του φόρου στους ξένους κεφαλαιούχους που αγοράζουν βραζιλιάνικα ομόλογα. Με το μέτρο αυτό η κυβέρνηση της Βραζιλίας επιχειρεί να ανακόψει την ισχυροποίηση του νομίσματός της, του ρεάλ.
Επίσης η τράπεζα της Ιαπωνίας μείωσε τα επιτόκιά της στο εύρος του 0-0,1% από 0,1% που ήταν πριν και ανακοίνωσε ότι θα ρίξει 5 τρισ. γεν για την αγορά ομολόγων με στόχο να ανακόψει την ισχυροποίηση του νομίσματός της. Μέτρα για περιορισμό των συναλλαγματικών διακυμάνσεων ανακοίνωσε και η Κορέα, καθώς το νόμισμά της ισχυροποιήθηκε 8% τους 3 τελευταίους μήνες.
Ο «πόλεμος» συνεχίζεται...
Αφού καταβρόχθισαν 1,2 τρισεκατομμύρια στερλίνες μέσα σ΄ ένα χρόνο, οι βρετανικές τράπεζες ζητούν άλλα 750 δισεκατομμύρια για να αντιμετωπίσουν τα άμεσα προβλήματα ρευστότητας!
Χρήματα που προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα σκληρά προγράμματα λιτότητας των κυβερνήσεων του Εργατικού και του Συντηρητικού κόμματος.
Σύμφωνα με μελέτη του οικονομικού ινστιτούτου New Economics Foundation, στα τέλη του 2012, όταν πρέπει να επιστρέψουν τα δάνεια που πήραν φέτος, θα χρειαστεί να βρουν πιστώσεις συνολικού ύψους 750 δισ. στερλινών. Προβλέπεται επίσης ότι οι δανειακές τους ανάγκες θα υπερβούν τα 25 δισ. στερλίνες το μήνα, γεγονός που καθιστά αναπόφευκτη μια νέα κρατική παρέμβαση για νέα «διάσωση» του τραπεζικού συστήματος.
Ανάλογο πρόβλημα εμφανίζεται και στην Ιρλανδία όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε, εν μέσω σκληρής λιτότητας για τους εργαζόμενους, τη χορήγηση επιπλέον 50 δισ. ευρώ για τη σωτηρία των ιρλανδικών τραπεζών!
Στα τέλη της περασμένης βδομάδας ανακοινώθηκε η χρηματοδότηση της Anglo Irish Bank με 29,3 δισ. ευρώ, τα οποία μπορεί να γίνουν και 34 δισ. αν επιβεβαιωθεί το δυσμενές σενάριο. Η ίδια τράπεζα είχε λάβει το 2009 ως βοήθεια, 23 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, σε ετοιμότητα βρίσκονται οι κυβερνήσεις και των υπόλοιπων κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως και η διοίκηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να συνδράμουν αναλόγως σε όποια τράπεζα χρειαστεί μια νέα «ένεση» ρευστότητας. Το ίδιο δεν κάνει και η ελληνική κυβέρνηση, η οποία μετά τα 28 δισ. της κυβέρνησης της ΝΔ, έρχεται να προσθέσει άλλα 10 δισ. για τη «σωτηρία» των ελληνικών τραπεζών...
«OPEL» - ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ Κλείνει τελικά μέχρι τα τέλη του έτους το εργοστάσιο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας «Opel» στην Αμβέρσα, λόγω έλλειψης αγοραστή. Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία είχε ανακοινώσει ότι το εργοστάσιο θα κλείσει αν δε βρεθεί επενδυτής μέχρι τις 30 Σεπτέμβρη. Το εργοστάσιο της «Opel» στην Αμβέρσα ιδρύθηκε το 1924 και έφτασε κάποια στιγμή να έχει 7.000 εργαζόμενους. Σήμερα έχει περί τους 1.300 εργαζόμενους, που πετιούνται στο δρόμο.
ΗΠΑ - ΑΝΕΡΓΙΑ Αναπάντεχη μείωση σημείωσαν το Σεπτέμβρη οι θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τον προηγούμενο μήνα χάθηκαν 39.000 θέσεις εργασίας, σε σχέση με την αύξηση κατά 10.000 θέσεων του Αυγούστου, αλλά και τις εκτιμήσεις των αναλυτών για ενίσχυση της ιδιωτικής απασχόλησης κατά 20.000 θέσεις. Το υψηλό ποσοστό ανεργίας αναμένεται να ανέλθει τον Οκτώβριο στο 9,7% και είναι ο δείκτης που αποδεικνύει το πόσο εύθραυστη είναι η «ανάκαμψη» της αμερικάνικης οικονομίας.
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΕΞΑΓΩΓΕΣ Η Ουκρανία, ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως εξαγωγείς δημητριακών, αποφάσισε να επιβάλει ποσοστώσεις στις εξαγωγές της των προϊόντων αυτών ως το τέλος του έτους. Η ουκρανική κυβέρνηση αποφάσισε να επιτρέψει την πώληση 2 εκατομμυρίων τόνων καλαμποκιού, 500.000 τόνων σταριού και 500.000 τόνων κριθαριού. Η Ουκρανία, πρώτος προμηθευτής παγκοσμίως κριθαριού και έκτος σταριού, επλήγη το καλοκαίρι από τον καύσωνα. Η φετινή σοδειά δημητριακών θα ανέλθει σε 39 εκατομμύρια τόνους έναντι 46 εκατομμυρίων τόνων το 2009.