Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 10 Οχτώβρη 2010 - αριθ. φύλλου: 10792

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΓΟΥΝΤΙ ΓΚΑΘΡΙ
Διάλεξε πλευρά να σταθεί*

«Σιχαίνομαι ένα τραγούδι που σε κάνει να πιστεύεις πως είσαι άχρηστος. Σιχαίνομαι ένα τραγούδι που σε κάνει να πιστεύεις πως είσαι απλά γεννημένος για να χάνεις. Καταδικασμένος να χάνεις. Οτι είσαι άχρηστος για όλους, για οτιδήποτε. (...) Τραγούδια που σε ταπεινώνουν ή σε κοροϊδεύουν για την τύχη σου (...) Είμαι στο δρόμο για να τραγουδήσω τραγούδια που θα σου αποδείξουν πως αυτός είναι ο δικός σου κόσμος και πως ακόμα κι αν σου έχει φερθεί σκληρά και σε έχει κλοτσήσει κάτω μια ντουζίνα φορές, ό,τι χρώμα και αν είσαι, ό,τι είδους άνθρωπος και αν είσαι, εγώ είμαι στο δρόμο για να πω τραγούδια που θα σε κάνουν να νιώσεις περηφάνια γι' αυτό που είσαι και γι' αυτό που κάνεις.

(...) Θα μπορούσα να περάσω από την άλλη πλευρά, την πλευρά με τα πολλά λεφτά (...) και να λέω το άλλο είδος τραγουδιών που θα σε συντρίβουν ακόμα περισσότερο και θα σε ταπεινώνουν ακόμα περισσότερο (...) Εχω αποφασίσει εδώ και πολύ καιρό ότι θα πρέπει να φτάσω στο σημείο να πεθαίνω της πείνας για να τραγουδήσω τέτοια τραγούδια. Ετσι κι αλλιώς, τα ραδιόφωνα και οι ταινίες σας και τα τζουκ μποξ σας και τα βιβλία σας με τραγούδια, ήδη ξεχειλίζουν από αυτά τα άσχημα τραγούδια...».

Οπως εξήγησε κάποτε ο ίδιος για τη γνωριμία του με τους κομμουνιστές, «μου έδωσαν να καταλάβω γιατί έπρεπε να συνεχίσω να γυρνάω με την κιθάρα μου (...) Μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν ήξερα ότι η ανθρωπότητα είναι τόσο μεγάλη, ότι ο αγώνας είναι τόσο μεγάλος και άνισος...».

* Ο τίτλος παραφράζει ένα τραγούδι που καλούσε τους εργάτες να διαλέξουν από ποια πλευρά της απεργιακής γραμμής θα σταθούν.


ΣΕΛ.  3


Οι αμερικανικές στρατιωτικές βάσεις στην Ελλάδα

Mόνιμο ορμητήριο του ιμπεριαλισμού στην ευρύτερη περιοχή μας


ΣΕΛ.  11  -   14
ΠΕΡΟΥ - ΠΑΝ/ΜΙΟ ΓΕΗΛ
Οταν οι... «Ιντιάνα Τζόουνς» ασκούν «έρευνα»

Με χαρακτηρισμούς όπως «πλιατσικολόγοι θησαυρών» και «ένοχοι ληστείας», «διανθίστηκε» ο λόγος του προέδρου του Περού, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την... «ανακάλυψη» της ακρόπολης των Ινκας, από αρχαιολογικές(;) αποστολές των ΗΠΑ.


ΣΕΛ.  3
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
Βαλκάνια και νεολιθική εποχή

Τη ζωή στα Βαλκάνια, κατά τη νεολιθική εποχή, επιχειρεί να φωτίσει η έκθεση «Το ξεχασμένο παρελθόν της Ευρώπης - Η κοιλάδα του Δούναβη 5000-3500 π.Χ.», που φιλοξενείται (έως 10/1/2011) στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.


ΣΕΛ.  4
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ανιχνεύσεις στον πόλεμο με τα ανθεκτικά μικρόβια

Η αυξημένη συχνότητα εμφάνισης υπερμικροβίων ανθεκτικών σε πολλά αντιβιοτικά έχει μετατρέψει τις συνηθισμένες μολύνσεις σε επίμονα προβλήματα. Ανεξάρτητα από τις κοινωνικές αιτίες οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν τρόπους αντιμετώπισης.


ΣΕΛ.  7
ΕΘΝΙΚΟΙ ΔΡΟΜΟΙ
Στήνεται απέραντο δίχτυ πληρωμής πανάκριβων χαρατσιών

ΣΕΛ.  24

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ