Τη μήνυση κατέθεσαν νομάρχες και δήμαρχοι της περιοχής, ενώ ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Καράμπελας έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελία Χαλκίδας για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας
Προσπάθειες περιορισμού της ρύπανσης |
Συνεχίζονται για πέμπτη μέρα, σήμερα, οι προσπάθειες για τον περιορισμό της ρύπανσης και τον καθαρισμό της θαλάσσιας περιοχής και των ακτών του Νότιου Ευβοϊκού σε Βοιωτία, Αττική και Εύβοια, που έχουν πληγεί από τη ρύπανση εξαιτίας της διαρροής πετρελαίου από το βυθισμένο φορτηγό πλοίο «EUROBALKER 10» στον όρμο Λευκαντί της Εύβοιας.
Σύμφωνα με υπολογισμούς πάνω από 300 τόνοι πετρελαίου - σε σύνολο 700 τόνων που υπήρχαν στις δεξαμενές του πλοίου - είχαν διαρρεύσει στη θάλασσα μέχρι προχτές που οι δύτες κατάφεραν να στεγανοποιήσουν κατά 95% τον πετρελαιαγωγό του πλοίου, ενώ την ίδια μέρα άρχισαν και οι εντατικές προσπάθειες των δυνάμεων που συμμετέχουν, με δυο ειδικά πλοία καθαρισμού και άλλα πλωτά μέσα.
Χτες το πρωί, οι νομάρχες Εύβοιας και Βοιωτίας μαζί με τους δημάρχους Σχηματαρίου, Οινοφύτων, Αυλίδας και Ληλαντίων παρουσιάστηκαν στον εισαγγελέα Χαλκίδας και κατέθεσαν μήνυση - επιφυλάσσονται για κατάθεση αγωγής και αποζημίωσης ύψους ενός δισ. δραχμών για τον κάθε ένα εκ των μηνυτών που θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος της περιοχής - κατά των υπευθύνων της εταιρίας «Τσιμέντα Χαλκίδας» και της πλοιοκτήτριας του «EUROBALKER 10».
Παράλληλα, ο ποϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών κ. Καράμπελας έδωσε παραγγελία στην Εισαγγελία Χαλκίδας για τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας από εσαγγελικό λειτουργό για τη ρύπανση.
«Η οικολογική καταστροφή η οποία επήλθε στην όλη περιοχή του Νότιου Ευβοϊκού, τονίζεται στη μήνυση που κατέθεσαν οι νομάρχες και οι δήμαρχοι, είναι ανυπολόγιστη, χωρίς ακόμη να έχει εκτιμηθεί οριστικά το μέγεθός της, αφού η παρουσία και άλλων ποσοτήτων πετρελαίου και του τσιμέντου στο βυθισθέν πλοίο αποτελούν ανεξέλεγκτη πηγή κινδύνου και για το μέλλον...».
«Οι υπεύθυνοι της φόρτωσης του πλοίου, επισημαίνεται σε άλλο σημείο της μήνυσης, παρέβησαν τις διατάξεις του ΠΔ 55 της 11/20-3-98 "Προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος" και του Ν. 1650/16-10-1986 "Για την προστασία του περιβάλλοντος", αφού με παράνομες πράξεις και παραλείψεις τους προκάλεσαν ρύπανση τεράστιας, μορφής με απρόβλεπτες συνέπειες για το περιβάλλον».
Παράλληλα οι «έξι» απαιτούν άμεσα και σε μόνιμη βάση το σταμάτημα της φόρτωσης τσιμέντου στη μέση του Ευβοϊκού και τη μετακίνηση της πλωτής αποθήκης των «Τσιμέντων Χαλκίδας». Ζητούν από το ΥΕΝ να προχωρήσει σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε η πλοιοκτήτρια εταιρία να προβεί στην ανέλκυση του ναυαγίου και το ΥΕΝ να λάβει όλα τα μέτρα για ταχεία απορρύπανση της θάλασσας και των ακτών.
Βέβαια, κανένας κάτοικος της περιοχής, δεν μπορεί να διανοηθεί την πλήρη αποκατάσταση της, ήδη, βεβαρημένης με βιομηχανικά και τοξικά απόβλητα θαλάσσιας περιοχής, γιατί γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» ότι δεν υπάρχει η πολιτική βούληση της κυβέρνησης να έρθει σε ρήξη με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των βιομηχάνων που έχουν καταντήσει τον κλειστό κόλπο, χαβούζα. Γι' αυτό και μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει κανένα έργο περιβαλλοντικής αναβάθμισης και κανένας έλεγχος δεν ασκείται. Ακόμα ούτε το αντιπεριβαλλοντικό σλόγκαν της η κυβέρνηση «ο ρυπαίνων πληρώνει», δεν εφαρμόζει. Ο,τι θέλει ο «Σύνδεσμος Βιομηχάνων Οινοφύτων» είναι εντολή για την κυβέρνηση των «εκσυγχρονιστών».
Τέλος, από τη μέχρι τώρα πορεία των ερευνών και των ανακρίσεων για τα αίτια που προκάλεσαν το ναυάγιο, προσανατολίζονται σε τρεις εκδοχές, σύμφωνα με πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει ο «Ρ». Η πρώτη αφορά τη διερεύνηση του παρελθόντος του 26χρονου πλοίου. Λέγεται ότι είχε προσαράξει παλιότερα. Η δεύτερη εκδοχή αφορά την παλαιότητα και αντοχή του πλοίου σε σχέση και με τα σοβαρά προβλήματα σταθερότητας και αντοχής των τοιχωμάτων και την απαγόρευση απόπλου που είχε επιβληθεί στις 19 Απρίλη. Και τέλος το είδος της επισκευής που έγινε στα Ναυπηγεία Χαλκίδας.
Την ώρα που οι μονάδες υγείας της επαρχίας βρίσκονται σε απορύθμιση, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προσπαθεί να δείξει ότι υπάρχει προώθηση της διαβόητης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ με βάση τους άξονες για την «Υγεία του πολίτη».
Ετσι αύριο το μεσημέρι ο υπουργός Υγείας Αλ. Παπαδόπουλος και η ηγεσία του υπουργείου οργανώνουν σύσκεψη στο Ζάππειο, στις 2 μμ, με τους γενικούς γραμματείς των Περιφερειών όλης της χώρας. Στη σύσκεψη έχουν κληθεί οι γενικοί γραμματείς των υπουργείων Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης, Οικονομικών και Εργασίας.
Σκοπός της σύσκεψης δεν είναι τα εκρηκτικά προβλήματα της επαρχίας, αλλά η «διαδικασία της εφαρμογής της μεταρρύθμισης, η μεταφορά αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες, η ενίσχυση των Διευθύνσεων Υγείας και Πρόνοιας των Περιφερειών, η δημιουργία Οργάνωσης Διοίκησης Εργου σε κάθε Περιφέρεια, η σύνταξη υγειονομικού χάρτη και η διαμόρφωση προτάσεων έργων και δράσεων στους τομείς της υγείας και της πρόνοιας, που χρηματοδοτούνται από το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.
Η αντιμετώπιση των υγειονομικών προβλημάτων της επαρχίας βρίσκεται στην αγωνιστική διεκδίκηση λύσεων απ' τους κατά τόπους φορείς.
Ετσι σήμερα η Ικαρία έρχεται ξανά στο προσκήνιο με το συλλαλητήριο που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα για τα θέματα υγείας, στις 8.30 το βράδυ, στην πλατεία του Εύδηλου. Ολοι - κάτοικοι, επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό του νοσοκομείου, έπαρχος, δήμαρχοι και δεκάδες συνδικαλιστικοί φορείς - δηλώνουν σήμερα πως οι αγώνες τους δεν πρόκειται να σταματήσουν εάν δεν ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους. Και όλοι μαζί σήμερα διεκδικούν - όπως αναφέρουν άλλωστε - «τη συνέχεια της ζωής στο νησί μας»...
Επ' αόριστον επίσχεση εργασίας ξεκίνησαν από προχτές οι γιατροί του Νοσοκομείου Αρτας, διεκδικώντας τις δεδουλευμένες εφημερίες του Νοέμβρη και Δεκέμβρη του 1999, αλλά και αντιδρώντας στις περικοπές των προγραμμάτων εφημερίας τούς μήνες Ιούλη και Αύγουστο, στις οποίες προχώρησε η διοίκηση του Νοσοκομείου χωρίς την έγκριση των διευθυντών των τμημάτων και της Επιστημονικής Επιτροπής, προγράμματα τα οποία μετατρέπουν την ενεργό εφημερία σε εφημερία ετοιμότητας ή μεικτή, με αποτέλεσμα να μένει το Νοσοκομείο ακάλυπτο από ειδικευμένο γιατρό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τον ασθενή.
Μάλιστα, οι γιατροί έκαναν διάβημα προς τον εισαγγελέα Αρτας, στον οποίο και κατήγγειλαν την απόφαση του ΔΣ να εφαρμόσει αυθαίρετα προγράμματα, ενώ του έθεσαν και το ερώτημα ποιος ευθύνεται για ό,τι συμβεί στο Νοσοκομείο λόγω των προγραμμάτων αυτών.
Η διοίκηση ωστόσο, προχώρησε και σε μια ακόμα προκλητική ενέργεια. Μετά την ανακοίνωση της επίσχεσης εργασίας, ο πρόεδρος του ΔΣ του Νοσοκομείου, μοίρασε επιστολή στην οποία υπογράμμιζε ότι η κινητοποίηση είναι παράνομη.
Μάλιστα, από το υπουργείο Υγείας έφτασε έγγραφο στον εισαγγελέα Αρτας, στο οποίο γινόταν η καταγγελία ότι οι γιατροί του Νοσοκομείου προχωρούν σε παράνομες απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο εισαγγελέας εξεπλάγη όταν διαπίστωσε ότι δεν πρόκειται για κινητοποίηση αλλά για επίσχεση με αίτημα την καταβολή δεδουλευμένων του περασμένου χρόνου. Ετσι ο εισαγγελέας αντί να συστήσει προσοχή στους γιατρούς, υποσχέθηκε να συστήσει προσοχή στη διοίκηση του Νοσοκομείου για την καταβολή των δεδουλευμένων.
- Πούλμαν αναχωρούν: Από την πλατεία Κάνιγγος στις 9 πμ (δηλώσεις συμμετοχής στα τηλ. 8234.296 και 8831.369). Από το Παλατάκι Χαϊδαρίου στις 9.45 και στάσεις στο μετρό και Μουσείο ΕΑ.
-Πούλμαν αναχωρεί για την Λαμπούσα από την Πλατεία Αγοράς Χαλκίδας, στις 9.30 πμ.
Ευχαριστώ όλους όσοι μου συμπαραστάθηκαν στην εγχείρησή μου. Γιατρούς, νοσηλευτές και νοσοκόμους στο Γενικό Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κέρκυρας.
Τον χειρουργό Χαράλαμπο Χαραλάμπους, τον αναισθησιολόγο Ανδρέα Καβαδία, τις νοσηλεύτριες Λόλα Αρμένη και Αναστασία Αργυροκαστρίτη, τον νοσηλευτή Νίκο Ζώχιο και τον νοσοκόμο Γιάννη Βενέτη, οι οποίοι με το ενδιαφέρον που μου έδειξαν και το θάρρος που μου έδωσαν έφυγα από το χειρουργείο με ακμαίο το ηθικό μου.
Τους ευχαριστώ από την καρδιά μου.
Γεώργιος Σουρβίνος
Κοινοπιάστες Κέρκυρα
Είκοσι Ιρακινούς λαθρομετανάστες επιχείρησαν να μεταφέρουν από περιοχή των ελληνοτουρκικών συνόρων στη Θεσσαλονίκη δύο άτομα ελληνικής καταγωγής, που συνελήφθησαν τα ξημερώματα στο Πέπλο Εβρου από άνδρες των τμημάτων συνοριακής φύλαξης Φερρών και Τυχερού.
Πρόκειται για τους Χ. Ζαφείρη 59 ετών και Ν. Βρίζα 43 ετών, κατοίκους Θεσσαλονίκης. Οπως έγινε γνωστό από την Αστυνομική Διεύθυνση, οι αλλοδαποί μπήκαν στην Ελλάδα χτες τα ξημερώματα από περιοχή του ποταμού Εβρου με τη βοήθεια Τούρκου δουλέμπορου, ο οποίος εισέπραξε συνολικά, αμοιβή 8.000 δολάρια ΗΠΑ.
Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, αδελφό και θείο
Επίτιμο Δικηγόρο
κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 6-9-00 και ώρα 5.30 μ.μ. από τον Ιερό Ναό του Κοιμητηρίου Αμαρουσίου.
Η σύζυγος: Ιωάννα.
Τα παιδιά: Ελένη, Σοφία και Πέτρος Κίττος.
Τα αδέλφια: Κωνσταντίνος και Μαίρη Κυριακού, Τριάδης και Τιτίκα Σωτηράκου, Γιάννης και Τίνα Σωτηράκου, Χριστόφορος Σωτηράκος.
Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.