ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ
Διαρκής και σκανδαλώδης η οικονομική του αιμορραγία

Ενα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα στην ιστορία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί η κατασκευή της «βιτρίνας» των Ολυμπιακών Αγώνων, το Ολυμπιακό Χωριό. Τα στοιχεία που αποκαλύπτουν την τεράστια οικονομική αφαίμαξη των εισφορών των εργαζομένων για την κατασκευή του, επιβεβαιώνουν και φωτίζουν τη σκανδαλώδη και διαχρονική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ ενίσχυσης των Τραπεζών, των μεγαλοκατασκευαστών και διαφόρων αετονύχηδων σε βάρος του δικαιώματος του εργαζόμενου στην εξασφάλιση φτηνής ποιοτικής λαϊκής κατοικίας. Το οικονομικό αδιέξοδο που επικαλέστηκε θρασύτατα σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να παγώσει κάθε είδους παροχή προς τους δικαιούχους (επιδότηση ενοικίου, δανείων) είναι αποκλειστικό δημιούργημα των γαλαζοπράσινων κυβερνήσεων.

Υπενθυμίζεται, ότι παρότι ο ΟΕΚ δεν είχε καμία υποχρέωση να αναλάβει την κατασκευή του Ολυμπιακού Χωριού, επιστρατεύτηκαν τα χρήματα των εργαζομένων για να θησαυρίσουν οι πολυεθνικές. Το κόστος κατασκευής του αγγίζει τα 430 περίπου εκατομμύρια ευρώ! Αποτέλεσμα αυτού, είναι σήμερα, όπως υπολογίζεται, το συνολικό κόστος ανά τετραγωνικό κατοικίας που θα κληθούν να πληρώσουν όσοι έχουν πάρει σπίτια στο Ολυμπιακό Χωριό να ξεπερνά τα 2000 ευρώ! Επιπλέον, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος των υπαλλήλων στον Οργανισμό, οι σημερινές απαιτήσεις των εργολάβων - που αφορούν κυρίως εργασίες μη προβλεπόμενες από την αρχική σύμβαση - υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια ευρώ! Και τα σκάνδαλα δεν έχουν τελειωμό καθώς οι εισφορές των εργαζομένων αξιοποιήθηκαν για να πληρωθούν ταξίδια στο εξωτερικό μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Ολυμπιακό Χωριό 2004 ΑΕ, γεύματα και δεξιώσεις, κλπ, καταγγέλλει ο σύλλογος.

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση προκύπτει κατασχετήριο της ΕΥΔΑΠ ΑΕ κατά του ΟΕΚ για οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς νερού ύψους 1,7 εκατομμυρίων ευρώ στο Ολυμπιακό Χωριό. Παράλληλα, ο ΟΕΚ συνεχίζει να επωμίζεται οικονομικά τα λειτουργικά έξοδα του οικισμού αφού αυτός δεν έχει ενσωματωθεί σε κανένα δήμο, ενώ η τελική παραλαβή του έργου δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί.

Στον «πάγο» όλα τα προγράμματα

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ όλα τα προηγούμενα χρόνια - μέχρι και πρόσφατα - δούλευαν για την εξασφάλιση πελατών για λογαριασμό του τραπεζικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου. Αυτό επιχειρούν και σήμερα με την αναστολή των παροχών του ΟΕΚ προς τους δικαιούχους. Για να αναγκάζονται να καταφεύγουν όλο και περισσότεροι εργάτες στα νύχια του τραπεζικού και κατασκευαστικού κεφαλαίου, όταν ο ΟΕΚ θα μπορούσε να κατασκευάζει ποιοτικές και φθηνές κατοικίες. Αυτή τη στιγμή, το ΙΚΑ από τη συνείσπραξη (εισπράττει για λογαριασμό του ΟΕΚ τις εισφορές των εργαζομένων) χρωστάει στον Οργανισμό περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Χρήματα τα όποια πότε και αν θα δοθούν είναι άγνωστο, όπως προέκυψε και από την προχτεσινή συνάντηση της διοίκησης του ΟΕΚ με τον Διοικητή του ΙΚΑ Ρ. Σπυρόπουλο.

Παράλληλα, υπενθυμίζεται ότι με βάση τον τελευταίο αντιασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης προβλέπεται ότι από το 2011 θα αρχίζει παρακράτηση από τον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ, των εισφορών που μέχρι τώρα δίνονται από τους εργαζόμενους για λογαριασμό του ΟΕΚ (όπως και του ΟΑΕΔ και της Εργατικής Εστίας). Το 2011 η παρακράτηση θα ανέρχεται στο 10% των εσόδων του, το 2012 στο 20% και για το 2013 και για κάθε επόμενο έτος η αφαίμαξη θα ανέρχεται στο 30%! Ο κίνδυνος για δραστική μείωση και πετσόκομμα των παροχών του ΟΕΚ είναι κάτι από περισσότερο ορατός την περίοδο που η ανάγκη για την απόκτηση φτηνής και ποιοτικής κατοικίας για την εργατική τάξη γίνεται ακόμα πιο επιτακτική.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Υποδέχτηκαν αγωνιστικά την υπουργό Εργασίας

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παράσταση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή παράσταση
Το κυβερνητικό τρίπτυχο «Βιώσιμη Ανάπτυξη - Απασχόληση - Κοινωνική Συνοχή» παρουσίασε η υπουργός Εργασίας Λούκα Κατσέλη, χτες, αυτή τη φορά στην Κρήτη, όπου συνεδρίασε το Περιφερειακό Συμβούλιο με θέμα «επιχειρηματικότητα - απασχόληση».

Πέρα από στελέχη του υπουργείου και της περιφέρειας στη συνάντηση συμμετείχαν και οι εκπρόσωποι των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης. Ολοι συμφώνησαν στην ανάγκη να ενισχυθεί το κεφάλαιο (η «επιχειρηματικότητα») γιατί έτσι - ισχυρίζονται - θα αυξηθεί και η απασχόληση. Οι συνδικαλιστές δεν είπαν κουβέντα για μέτρα ανακούφισης των ανέργων, για φορολογία στο μεγάλο κεφάλαιο και ελαφρύνσεις στα λαϊκά στρώματα κλπ. Εξέφρασαν αγωνία για την υλοποίηση έργων όπως το αεροδρόμιο Ηρακλείου, το λιμάνι του Νότου, κ.ά. χωρίς όμως να κάνουν αναφορά στους όρους και τα δικαιώματα με τα οποία πρέπει να δουλεύουν οι εργαζόμενοι.

Απάντηση σε όσους αντάλλαξαν απόψεις για την ένταση της αντεργατικής επίθεσης έδωσαν οι ταξικές δυνάμεις, με παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσε η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ έξω από το Τεχνικό Επιμελητήριο, με αφορμή σύσκεψη που πραγματοποιούνταν με θέμα την κοινωνική ασφάλιση, με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων των υφυπουργών Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Την ίδια στιγμή, με δήλωση του ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Κρήτης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Στέλιος Ορφανός, τόνισε ότι το Περιφερειακό Συμβούλιο ήταν ένα στημένο θέατρο με σκοπό να εκτονωθεί η αγανάκτηση των εργαζομένων της Κρήτης, για να καλλιεργηθεί κλίμα αναμονής και ματαίωσης αγώνων, προσθέτοντας ότι το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να γίνουν έργα και ας χρηματοδοτηθούν οι Πολυεθνικές για να τα κάνουν. Τόνισε ότι το μεγάλο κεφάλαιο δε θα μπορούσε να στηρίξει την εξουσία του χωρίς τη βοήθεια του κράτους και των κομμάτων του αλλά και των εκφραστών του σε εργατικούς και άλλους φορείς που ελέγχει. Κάλεσε τους εργαζόμενους να συμπορευτούν στο δρόμο του αγώνα και της ανυπακοής στην πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και των εκπροσώπων του. Να γυρίσουν την πλάτη τους σε όλους αυτούς διεκδικώντας τον πλούτο που παράγουν να μπορούν να τον καρπώνονται οι ίδιοι. Να διορθώσουν την ψήφο τους στηρίζοντας και ψηφίζοντας τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΟΓΕ - ΜΑΣ
«Σβήστηκαν» απ' το χάρτη των αστικών ΜΜΕ

Την ώρα που γεμίζουν σελίδες και «ρεπορτάζ» για την ακρίβεια, δεν «είδαν» δεν «άκουσαν» χιλιάδες εργάτες, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, γυναίκες και φοιτητές που διαδήλωσαν κατά της ακρίβειας και της πολιτικής που τη γεννά. Ο λόγος για τον έντυπο αστικό Τύπο που «εξαφάνισε», για μια ακόμη φορά, τη μεγάλη κινητοποίηση που το ΠΑΜΕ συνδιοργάνωσε με την ΠΑΣΕΒΕ την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ και την ΟΓΕ όχι σε μία αλλά σε 60 πόλεις της χώρας.

Το «Εθνος», ενώ για πρώτο θέμα έχει τίτλο «Πήρε φωτιά το πετρέλαιο θέρμανσης», έσβησε (παραδόξως;) τους χιλιάδες διαδηλωτές οι οποίοι διαδήλωναν ακριβώς και γι' αυτό. Ενάντια στις αυξήσεις στο πετρέλαιο. Τα «Νέα», ενώ καλύπτουν τη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στη Γαλλία, δεν είχαν ούτε ένα μονόστηλο για την κινητοποίηση στην κοντινή τους Αθήνα. Η «Καθημερινή» αφιέρωσε μόνο 70 λέξεις και αυτό για να μας πληροφορήσει στην πρώτη κιόλας γραμμή ότι ήταν «κλειστό το κέντρο και χθες το απόγευμα λόγω του συλλαλητηρίου του ΠΑΜΕ...». Η «Βραδυνή» περιορίστηκε σε μια αναφορά 16 ολόκληρων λέξεων. Η «Ελευθεροτυπία» είχε σχετικό ρεπορτάζ από τη συγκέντρωση της Αθήνας.

Ως «συλλαλητήριο από οργανώσεις του ΚΚΕ» τιτλοφορούνταν τα ρεπορτάζ της Βολιώτικης εφημερίδας «Θεσσαλία» για το προχτεσινό συλλαλητήριο. «Συλλαλητήριο από οργανώσεις του ΚΚΕ» ήταν ο τίτλος σε ρεπορτάζ στο φύλλο της περασμένης Τετάρτης, μία μέρα πριν από το συλλαλητήριο και «Συλλαλητήριο χτες στο Βόλο από οργανώσεις του ΚΚΕ» στο χτεσινό φύλλο, δηλαδή, μία μέρα μετά. «Καρμπόν» ο τίτλος, άσχετος βέβαια ακόμα και με το περιεχόμενο των ίδιων των ρεπορτάζ της εφημερίδας, στα οποία αναφέρονταν ότι οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου είναι το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΕΒΕ, το ΜΑΣ και η ΟΓΕ. Οχι, όμως, τυχαίος. Εντάσσεται στην γενικότερη επιχείρηση των αστικών ΜΜΕ, είτε αποσιώπησης είτε διαστρέβλωσης των λαϊκών αγώνων που οργανώνονται από το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα και τις αγωνιστικές συσπειρώσεις της φτωχής αγροτιάς, των μικρών ΕΒΕ, της νεολαίας. H ιδιοκτησία και η διεύθυνση της «Θεσσαλία», φροντίζει συνεχώς να επιβεβαιώνει τον ενεργό ρόλο της σ' αυτήν την επιχείρηση, υπηρετώντας τα συμφέροντα όσων εχθρεύονται το λαϊκό κίνημα.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Αντιπαλεύει την εκ περιτροπής εργασία στο «Μετρό»

Παρέμβαση κόντρα στα αντεργατικά σχέδια της κατασκευάστριας Κοινοπραξίας του Μετρό Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε προχτές στη βραδινή βάρδια το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Τα μέλη του συνδικάτου διαμαρτυρήθηκαν για την επιβολή της εκ περιτροπής εργασίας και τα εκβιαστικά διλήμματα που βάζουν στους εργαζόμενους στο ΜΕΤΡΟ, προκειμένου να συναινέσουν εγγράφως σ' αυτό. Μάλιστα, εντείνονται οι πιέσεις σε όσους αρνούνται να υπογράψουν την εκ περιτροπής εργασία. Τα μέλη του συνδικάτου διαπίστωσαν ότι η αγανάκτηση των εργαζομένων είναι έντονη και πως θα εκφραστεί αυτή με σειρά αγωνιστικών κινητοποιήσεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ