Τους 648.032 έφθασαν τον Αύγουστο του 2010 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες ο Οργανισμός. Από το σύνολο των ανέργων, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, οι μακροχρόνια άνεργοι (πάνω από 12 μήνες) φτάνουν τους 190.375 (ποσοστό 33,4%). Από το σύνολο των ανέργων επιδοτείται μόλις ένας στους τρεις (191.653) με το πενιχρό επίδομα ανεργίας των 454 ευρώ. Δηλαδή, ενώ η ανεργία αυξάνεται δραματικά, ενώ η ακρίβεια θερίζει, ενώ ακόμα και στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας - Παιδείας - Πρόνοιας μετατρέπονται σε δυσπρόσιτα εμπορεύματα, χιλιάδες οικογένειες εγκαταλείπονται από το κράτος χωρίς κανένα σταθερό έσοδο. Η οργάνωση της πάλης για μέτρα ουσιαστικής προστασίας των ανέργων (επίδομα ανεργίας σε όλους 1.120 ευρώ, για όλο το διάστημα της ανεργίας, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για τις οικογένειές τους, πάγωμα των δανείων τους κλπ.) γίνεται επιτακτική.
Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία, στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 35,13% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 20,63%. Οι απολύσεις που καταγράφηκαν τον Αύγουστο έφτασαν τις 18.225, ενώ οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου για τον ίδιο μήνα ανέρχονται σε 21.185. Τέλος, οι «οικειοθελείς» αποχωρήσεις στο σύνολο της χώρας για τον Αύγουστο έφτασαν τις 25.380.
Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ για τις προχτεσινές συναντήσεις του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους της τρόικας και της ΓΣΕΕ
Την προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ να καλλιεργήσουν στάση αναμονής και ψεύτικες ελπίδες καταγγέλλει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, με αφορμή την προχτεσινή συνάντηση των δύο πλευρών. Σχολιάζοντας το περιεχόμενο της συνάντησης, το ΠΑΜΕ σημειώνει:
«Μετά τη χτεσινή συνάντηση της υπουργού Λ. Κατσέλη και του αναπληρωτή υπουργού Γ. Κουτρουμάνη με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, αφού προηγήθηκε η συνάντηση των υπουργών με την τρόικα, οι εργαζόμενοι όλης της χώρας, μαζί και οι άνεργοι, οι νέοι και οι γυναίκες πρέπει να νιώθουν τεράστια ανακούφιση.
Από τη μία οι υπουργοί ξεκαθάρισαν ότι "στόχος μας είναι να στηρίξουμε τον εργαζόμενο, τον άπορο και τον άνεργο". Από την άλλη η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ διά του προέδρου της ζήτησε "να εγκαινιαστεί με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας μια ειλικρινής σχέση συνεννόησης και διαλόγου". Μάλιστα, όπως προκύπτει από τη δήλωση του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλου, είναι βάσιμες οι ελπίδες ότι οι προσδοκίες της ΓΣΕΕ για ειλικρινή διάλογο θα γίνουν πραγματικότητα μιας και η υπουργός "κράτησε καλή σημείωση των παρατηρήσεων" της ΓΣΕΕ.
Τώρα αν οι εργαζόμενοι σκεφτούν ότι όλο αυτό το θέατρο στήνεται για να εκτονωθεί η αγανάκτησή τους, για να καλλιεργηθούν ψεύτικες ελπίδες και τάσεις αναμονής και να μην οργανώσουν τον αγώνα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής, θα έχουν άδικο;
Είναι πρόκληση να μιλούν οι υπουργοί της κυβέρνησης για πολιτική στήριξης των εργαζομένων, όταν σε λίγο τελειώνει η επεξεργασία προεδρικού διατάγματος για τη διαιτησία και το νέο ρόλο του ΟΜΕΔ, που απαγορεύει αυξήσεις σε κλαδικές συμβάσεις μέσω της διαιτησίας πάνω από τη ΕΓΣΣΕ. Οταν σε συνεργασία με την τρόικα προχωρούν στο παραπέρα χτύπημα, ουσιαστικά κατάργηση του θεσμού των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.
Οταν ακόμη χτες η κυβέρνηση αρνήθηκε στη Βουλή να ικανοποιήσει το αίτημα για τη χορήγηση πλήρους και δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε όλους τους ανασφάλιστους και τους ανέργους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Οταν βήμα το βήμα με τα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση ικανοποιεί ένα - ένα τα πάγια αιτήματα του κεφαλαίου, ρίχνοντας στη φτώχεια και την εξαθλίωση μεγάλες μάζες εργαζομένων.
Οσο για τη ΓΣΕΕ, τι να πει κανείς;
Δεν πάει καιρός που υπέγραψε μια ελεεινή ΕΓΣΣΕ που παγώνει τους μισθούς και τα μεροκάματα για 3 χρόνια και επί της ουσίας μειώνει και άλλο το ήδη πενιχρό εργατικό εισόδημα (6%).
Ικετεύει το προεδρείο της ΓΣΕΕ και ελπίζει σε "ειλικρινή διάλογο". Μα, 20 χρόνια τώρα με το "διάλογο" και την ταξική ειρήνη ξεπούλησαν ένα - ένα δικαιώματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης. Η ΓΣΕΕ είναι συνυπεύθυνη για τη σημερινή κατάσταση.
Οι εργαζόμενοι να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να καταδικάσουν τις κυβερνητικές πολιτικές. Να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες πλειοψηφίες ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Να συσπειρωθούν στα ταξικά συνδικάτα, να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ, να ενωθούν σε κοινό μέτωπο αγώνα με τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους για να ανατραπεί η πολιτική που γεννάει φτώχεια και ανεργία».
Να δυναμώσουν τον αγώνα τους αντιπαλεύοντας, μαζί με όλους τους εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, την πολιτική που χτυπά το δικαίωμα σε μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους, καλούν οι ταξικές δυνάμεις τους συμβασιούχους. Σ' αυτή την κατεύθυνση τους καλούν να συμμετάσχουν και στη σημερινή κινητοποίηση, στις 9 π.μ., έξω από τον Αρειο Πάγο. Στην κινητοποίηση καλεί και το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής και η Παναττική Συντονιστική Επιτροπή Συμβασιούχων ΟΤΑ, η οποία και οργανώνει προσυγκέντρωση στις 8.30 το πρωί στο μετρό στους Αμπελόκηπους.
Για την κινητοποίηση η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας (8 π.μ.-11 π.μ.), η ΠΟΕ - ΟΤΑ 24ωρη απεργία για τους συμβασιούχους και στάση εργασίας (7.30 π.μ.-11.30 π.μ.) για το υπόλοιπο προσωπικό και η ΠΟΠ ΟΤΑ 24ωρη απεργία.
Με αφορμή τη σημερινή κινητοποίηση το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ότι το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία «κατακρεουργείται από την πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με τη στήριξη της ΝΔ, των δημάρχων και νομαρχών, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου» και ότι οι πλειοψηφίες στις Ομοσπονδίες των εργαζομένων στους ΟΤΑ στέκονται ενάντια στο δικαίωμα αυτό.
Χτες, το Συνδικάτο Εργαζομένων στους ΟΤΑ Αττικής, ο Σύλλογος Δημοκρατικών Γυναικών, το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και η Επιτροπή Ειρήνης έκαναν παρέμβαση στο Δήμο Νέας Σμύρνης (η δημοτική αρχή στηρίζεται από το ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και συναποτελείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ), όπου ετοιμάζονται δεκάδες απολύσεις συμβασιούχων. Στην κινητοποίηση συμμετείχε και η «Λαϊκή Συσπείρωση».
Οπως καταγγέλλει σε σχετική ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Δήμο Νέας Σμύρνης από τώρα μέχρι και το Δεκέμβρη θα απολύσει συνολικά 74 εργαζόμενους, ενώ «ήδη έχουν προηγηθεί απολύσεις στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, στην καθαριότητα και άλλους εργασιακούς χώρους». Μεταξύ αυτών που θα απολυθούν είναι άτομο με ειδικές ανάγκες και εργαζόμενος που χρειάζεται δέκα μήνες για να βγει στη σύνταξη.
Στη συνάντηση, που έγινε στο πλαίσιο της παράστασης διαμαρτυρίας, με τον δήμαρχο Σταύρο Τζουλάκη (στέλεχος του ΠΑΣΟΚ), ο τελευταίος ανέφερε ότι αποτελεί πάγια πολιτική του δήμου να απασχολεί περίπου 100 συμβασιούχους με 8μηνες συμβάσεις και με τη λήξη τους να προσλαμβάνει άλλους συμβασιούχους. Μάλιστα, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι έτσι εξασφαλίζει δουλειά σε μόνιμους κάτοικους της Νέας Σμύρνης! Στην απαίτηση της αντιπροσωπείας να μη γίνουν απολύσεις, επικαλέστηκε τις απαγορεύσεις των αντεργατικών νόμων, τους οποίους ο ίδιος και οι πολιτικές δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αποδέχονται και συμβάλουν στην εφαρμογή τους.
Οπλο για τους εργαζόμενους το πλαίσιο του ΠΑΜΕ
Σε 24ωρη απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο στις 7 του Οκτώβρη. Οι ταξικές δυνάμεις στο Δημόσιο καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία με όπλο τους το διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ που απαντά στις σύγχρονες εργατικές ανάγκες και την προστασία της λαϊκής οικογένειας και έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική της κυβέρνησης και τις απαιτήσεις της πλουτοκρατίας. Σ' αυτή την κατεύθυνση οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καταψήφισαν στο σύνολό του το πλαίσιο «αιτημάτων» που πρόβαλε η πλειοψηφία της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ (ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ) και στην προχτεσινή συνεδρίαση. Ενα πλαίσιο που έχει συνδιαμορφωθεί με τη ΓΣΕΕ και είναι προσαρμοσμένο στην κυβερνητική πολιτική. Ενα πλαίσιο που επιδιώκει την ενσωμάτωση του εργατικού - λαϊκού κινήματος σε αδιέξοδες λογικές, για μια καλύτερη διαχείριση της κρίσης στο πλαίσιο του συστήματος και με γνώμονα την ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας». Την πρόταση για απεργία καταψήφισε η «Αυτόνομη Παρέμβαση», προβάλλοντας γενικόλογα επιχειρήματα περί της ανάγκης γενικότερων συσπειρώσεων, χωρίς όμως να αμφισβητεί το πλαίσιο αιτημάτων που προβάλλουν η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ με το οποίο και συμπαρατάχθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα.
Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ξεκαθάρισαν ότι σήμερα πρέπει μαζικά οι εργαζόμενοι να απεγκλωβιστούν, να απομακρυνθούν από τις σημερινές πλειοψηφίες στο συνδικαλιστικό κίνημα (ΑΔΕΔΥ - ΓΣΕΕ), σε Ομοσπονδίες και συνδικάτα που όλο το προηγούμενο διάστημα, αλλά και σήμερα, έμμεσα και άμεσα στήριξαν με χέρια και πόδια τις αντεργατικές, αντιασφαλιστικές επιλογές της κυβέρνησης.
Καταγγελία του επιχειρησιακού σωματείου
Την προσπάθεια επιβολής ατομικών συμβάσεων εργασίας σε νεοπροσληφθέντες που αφαιρεί δικαιώματα, εκ μέρους της «ΑΓΕΤ Ηρακλής» (πρώην Τσιμέντα Χαλκίδας) καταγγέλλει το Σωματείο των εργαζομένων στην επιχείρηση.
Σύμφωνα με την καταγγελία του σωματείου «η διοίκηση της εταιρείας κάλεσε νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους και με πρόσχημα την παράδοση ενός φακέλου που περιείχε διάφορα ενημερωτικά έγγραφα τους έβαλε και υπέγραψαν μια "σύμβαση εργασίας" που τους αφαιρεί ουσιαστικά την ειδικότητα, τις αυξήσεις μισθών πάνω από τα προβλεπόμενα και γενικά κάθε πρόσθετη αμοιβή ή εργασιακή ρύθμιση που προβλέπεται από διμερείς συμφωνίες (το ωράριο, το πρόγραμμα εργασίας, τις κανονικές άδειες, τον τόπο εργασίας κλπ.)». Η ατομική σύμβαση εργασίας «περιέχει και ένα σωρό άλλα "προοδευτικά" άρθρα που κατά τους εμπνευστές της κατοχυρώνουν το απόλυτο "διευθυντικό δικαίωμα"». Το σωματείο θεωρεί ότι αυτή η εξέλιξη «είναι κομμένη και ραμμένη στις επιταγές της "νέας τάξης πραγμάτων" στην εποχή του μνημονίου και του ΔΝΤ» και προειδοποιεί ότι η πρόκληση αυτή δε θα μείνει χωρίς απάντηση.