Τα σχέδια του κεφαλαίου καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ο λαός να καθορίσει με την πάλη του τις εξελίξεις
Associated Press |
Οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί προσπαθούν να πείσουν ότι η κρίση τελειώνει, αλλά ταυτόχρονα δηλώνουν ανήσυχοι για την πρόσκαιρη και αναιμική ανάκαμψη |
Σ' αυτό το πνεύμα, ο πρόεδρος της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο, είπε στην τηλεόραση του Bloomberg στη Νέα Υόρκη ότι «η Ελλάδα έχει επιτύχει στην προσπάθεια που κάνει να σταθεροποιήσει την οικονομία της», προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «θα είναι μια προσπάθεια αρκετών ετών». Οι δηλώσεις Μπαρόζο επιβεβαιώνουν το αυτονόητο για το λαό συμπέρασμα ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, της ΕΕ και των άλλων κομμάτων του κεφαλαίου όχι μόνο δεν έχει ημερομηνία λήξης, αλλά θα γίνεται ολοένα και πιο αντιδραστική όσο δεν ανατρέπεται με τη μαζική λαϊκή πολιτική πάλη.
Τη σκοπιμότητα να στηριχτεί η προπαγάνδα ότι οι θυσίες του λαού πιάνουν δήθεν τόπο, υπηρετούν και οι εκτιμήσεις του Ο. Ρεν, επίτροπου της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές υποθέσεις, ότι η Ελλάδα, όπως και η Ιρλανδία, δε θα αναδιαρθρώσουν το χρέος τους. Μιλώντας στην τηλεόραση του Reuters, ισχυρίστηκε ότι «καμία από τις δυο δε θα χρεοκοπήσει», αφού «έχουν κάνει αποτελεσματικές και αποφασιστικές ενέργειες μέσω χρηματοοικονομικών βελτιώσεων, δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων».
Με άλλα λόγια, ο τεχνοκράτης της ευρωενωσιακής οικονομικής ολιγαρχίας, δηλώνει ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει πάρει όλα τα μέτρα, ώστε να χρεοκοπήσει ο λαός και όχι το κεφάλαιο στη χώρα μας.
Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, το Εθνικό Γραφείο Οικονομικής Ερευνας (NBER) αναφέρει ότι «το χαμηλότερο επίπεδο στην οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ σημειώθηκε τον Ιούνιο του 2009». Αυτό το χαμηλότερο σημείο «καθορίζει το τέλος της ύφεσης που είχε ξεκινήσει το 2007 και διήρκεσε 18 μήνες, ήταν δηλαδή η μεγαλύτερη μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», σύμφωνα με τον Οργανισμό, ο οποίος λέει ακόμα ότι η ύφεση του 1973 - 1975 και του 1981 - 1982 ήταν δεκαέξι μήνες κάθε φορά.
Οπως διαπιστώνει το NBER, τυχόν νέα περίπτωση αρνητικής ανάπτυξης στο μέλλον θα σημάνει την αρχή ενός νέου κύκλου ύφεσης (double-dip recession) και όχι απλώς τη συνέχεια του κύκλου του 2007-2009. Επιβεβαιώνει με άλλα λόγια τους φόβους του κεφαλαίου για πρόσκαιρη και αναιμική ανάκαμψη από την κρίση. Τους ίδιους φόβους επιβεβαιώνει και ο ΟΟΣΑ, αναθεωρώντας σημαντικά προς τα κάτω τις προβλέψεις του για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ, στο 1,5% για το 2010 και στο 2,3% για το 2011. Η πρόβλεψη για το 2010 είναι κατά περισσότερο από το διπλάσιο πιο κάτω από αυτήν που είχε κάνει ο ΟΟΣΑ το Μάη.
Εκτός κόμματος από χτες ο ευρωβουλευτής Θ. Σκυλακάκης λόγω διαφωνιών με την τακτική απέναντι στο μνημόνιο
Μήνυμα πυγμής, εντός και εκτός του κόμματός του, θέλησε να στείλει ο Αντ. Σαμαράς με την άμεση αποπομπή του Θ. Σκυλακάκη από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ λόγω των «διαφωνιών» που εξέφρασε για τη στάση της ΝΔ απέναντι στο μνημόνιο.
Η διαγραφή του Θ. Σκυλακάκη, που είναι στενός συνεργάτης της Ντ. Μπακογιάννη, έφερε εκ νέου στην επιφάνεια τις εσωτερικές αντιφάσεις στη ΝΔ, η οποία προσπαθεί από μια να υπηρετήσει στο ακέραιο τα άμεσα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και την ίδια ώρα να απορροφήσει δημαγωγικά τους επικίνδυνους κραδασμούς, με στόχο τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος.
Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο αρκετοί βουλευτές ευθύς εξαρχής είχαν αποδεχθεί ως αναγκαίο το μνημόνιο και είχαν ζητήσει να υποστηριχθεί ανοιχτά, ενώ ορισμένοι τάσσονταν υπέρ της υπερψήφισής του. Η ομάδα αυτών των βουλευτών, μεταξύ των οποίων και ο Θ. Σκυλακάκης, επέκρινε την ηγεσία γιατί ποτέ δεν έφερε προς συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα την απόφασή της για καταψήφιση του μνημονίου. Μάλιστα, το ζήτημα αυτό επρόκειτο να το θέσουν ορισμένοι εξ αυτών στην αυριανή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Θέλοντας να προλάβει μια εσωτερική αμφισβήτηση της τακτικής του για το μνημόνιο, ο Αντ. Σαμαράς διέγραψε τον Θ. Σκυλακάκη.
Η βασική διαφωνία που εξέφρασε ο Θ. Σκυλακάκης αφορούσε την υπόσχεση που δίνει ο πρόεδρος της ΝΔ ότι μπορεί να μηδενιστεί το έλλειμμα το 2011 και άρα να απαλλαγεί η χώρα από το μνημόνιο τρία χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο. «Δεν είναι εφικτό να μηδενιστεί το έλλειμμα μέχρι το τέλος του 2011 με λιγότερες θυσίες, όπως ελέχθη στην ΔΕΘ», είπε χαρακτηριστικά (στο «Βήμα fm»).
Η απάντηση της Ρηγίλλης ήρθε μέσω δηλώσεων βουλευτών (Ευρ. Στυλιανίδης, Μ. Τζίμας, κ.ά.) που κατηγόρησαν τον πρώην γαλάζιο ευρωβουλευτή για εξαπτέρυγο του ΠΑΣΟΚ που αποσκοπεί να θολώσει την «εναλλακτική πρόταση» που παρουσίασε ο Αντ. Σαμαράς στη ΔΕΘ.