ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
Μήνυμα αισιοδοξίας η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση»

«Η αποχή δεν είναι "αντίδραση", δεν είναι "τιμωρία". Ειδικά σε τούτες τις εκλογές κι ανεξάρτητα από προθέσεις, είναι παράδοση κι υποταγή στο μοιραίο. Μην δώσετε τέτοια χαρά στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ». Αυτά τόνισε ο Β. Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μιλώντας, χτες βράδυ, με κατοίκους του χωριού Ριζαριό Τρικάλων.

«Απευθύνομαι - είπε - ιδιαίτερα στους νέους και τους καλώ να μην "τα παραδώσουν". Δεν αρμόζει στη νεολαία να κάθεται στην άκρη. Δεν της ταιριάζει να φωνάζει από μακριά. Ο νέος άνθρωπος συντρίβεται, κυριολεκτικά, από την πολιτική που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και δεν μπορεί να περιορίζει και να εξαντλεί την αντίδρασή του σε δηλώσεις του τύπου "τους σιχάθηκα όλους και δεν ψηφίζω κανέναν".

Κατ' αρχάς, είναι άδικο να "στουπώνει στο ίδιο τσουβάλι" ενόχους και αθώους. Γιατί, δηλαδή, μας σιχάθηκε κι εμάς; Κυβερνήσαμε και κόψαμε μισθούς και συντάξεις; Βάλαμε κουμπάρους μας και παρακούμπαρους να κλέψουν το δημόσιο χρήμα; Στερήσαμε από τους νέους το δικαίωμα και τη δυνατότητα να σπουδάζουν δωρεάν και να βρίσκουν δουλειά; Είπαμε ψέματα, εξαπατήσαμε κανέναν σχετικά με τις πολιτικές μας θέσεις και προτάσεις; Λείψαμε από οποιαδήποτε λαϊκή κινητοποίηση, από οποιονδήποτε αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των εργαζομένων, όλων των λαϊκών στρωμάτων; Εκμεταλλευτήκαμε "πόστο", ή αξίωμα για ίδιον όφελος; Ολα αυτά, και πολλά άλλα, τα 'κάναν οι άλλοι, αλλά όχι εμείς, ούτε και τα στηρίξαμε».

Και συνέχισε: «Από τη άλλη, πιστεύω πως το "όλοι το ίδιο είστε" που λένε κάποιοι και, κυρίως, νέοι άνθρωποι, δεν είναι μόνο ψέμα κι άδικο, αλλά και πολύ βολετό για το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που θέλουν να μοιραστεί και στους άλλους - κι επομένως να μετριαστεί για τα δυο κόμματα - η λαϊκή δυσαρέσκεια που φουντώνει εναντίον τους. Αν δε με πιστεύετε, προσέξτε πώς γελούν κάτω από τα μουστάκια τους οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, όταν ακούν τις "γενικές" κατηγόριες εναντίον των πολιτικών και των κομμάτων. Και να με θυμηθείτε: Αν οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ "δε φάνε γερή παταριά" στην κάλπη, την επομένη των εκλογών ο Παπανδρέου θα δηλώσει "ο λαός εγκρίνει την πολιτική μας" και, "κλείνοντας το μάτι" στην τρόικα, θ' ανακοινώσει κι άλλα, πιο σκληρά αντιλαϊκά μέτρα. Κι αν οι υποψήφιοι της ΝΔ πάρουν "καλό ποσοστό", ο Σαμαράς, αγκαλιά με τον Καραμανλή, θα πει "ο λαός επανεκτίμησε το κυβερνητικό παρελθόν μας και θέλει να μας δώσει μια νέα ευκαιρία"».

Καταλήγοντας ο Β. Μπούτας, επεσήμανε: «Βεβαίως, η συμμετοχή των νέων στις εκλογές πρέπει να συνδυαστεί με τη μαζική υπερψήφιση της "Λαϊκής Συσπείρωσης", ώστε να σταλεί ένα μήνυμα αισιοδοξίας που, ιδιαίτερα σήμερα, έχει ανάγκη η νεολαία μας και ο λαός μας».

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Αλισβερίσι ψήφων μεταξύ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Το αλισβερίσι ψήφων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στη Ζάκυνθο γίνεται χρόνια.

Στο πρόσφατο παρελθόν, τμήμα των ψηφοφόρων του νομάρχη Διονύση Γάσπαρου (ΝΔ), με κατεύθυνση ψήφιζε τον Δημήτρη Βαρβαρίγο (ΠΑΣΟΚ) για βουλευτή και φυσικά οι του δεύτερου ανταπέδιδαν με ψήφο στον πρώτο για τη Νομαρχία.

Τώρα αλλάζουν ελαφρώς τα πρόσωπα και τα ...αξιώματα. Σύμφωνα με επιστολή στελεχών της ΝΟΔΕ Ζακύνθου της ΝΔ, που αποκάλυψε - και δε διαψεύστηκε ποτέ - η εφημερίδα «Ημέρα» της Ζακύνθου, το αλισβερίσι γίνεται ως εξής: «Σας δίνουμε ψήφους για το Δήμο Ζακύνθου, μας δίνετε ψήφους για την Περιφέρεια». Και αυτό γιατί στη Ζάκυνθο η ΝΔ, λόγω «εσωτερικών προβλημάτων», αδυνατεί να κατεβάσει δικό της υποψήφιο δήμαρχο, με αποτέλεσμα πολλά στελέχη της να επανδρώνουν το συνδυασμό του Αντίοχου Αντώνη (Μπαλιακρά), ο οποίος αφού δεν κατάφερε να πάρει το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ (το πήρε ο Στέλιος Μποζίκης), δήλωσε στην πορεία «ανεξάρτητος».

Την επιστολή αυτή συνέταξαν και έστειλαν στη Ρηγίλλης ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας της Οργάνωσης της ΝΔ στο νησί. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρουν «Με δεδομένο, δε, ότι δίνεται βαρύτητα λόγω των πολιτικών εντυπώσεων στους μεγάλους δήμους, και οι μικρές κοινωνίες έχουν άλλες προτεραιότητες, αλλά και επειδή έχει δημιουργηθεί ρήγμα στους κόλπους της ΝΔ Ζακύνθου, θα ήθελα να διερευνήσετε την πιθανότητα υποστήριξης ανεξάρτητου ψηφοδελτίου στη Ζάκυνθο. (...) Ο εμπλουτισμός άλλου ψηφοδελτίου με στελέχη μας σε θέσεις ευθύνης, θα δημιουργήσει μια δυναμική, που εκτιμώ ότι θα είναι νικηφόρα στις εκλογές (...) Η δε κομματική βαρύτητα θα πέσει στο περιφερειακό ψηφοδέλτιο της Ζακύνθου, το οποίο, με αυτόν τον τρόπο, ενισχύεται, λόγω μεγαλύτερης εκλογικής βάσης, από υποστηρικτές άλλων κομμάτων, του δημοτικού ψηφοδελτίου. Η επιλογή αυτή είναι ρεαλιστική και άκρως πολιτική και έχει γίνει πολλές φορές σε δήμους της Ελλάδας και της Ζακύνθου».

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Ζακύνθου του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, τονίζει: «Ο κόσμος του μόχθου του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ πρέπει να σκεφτεί πριν πάει να ψηφίσει το εξής: Τι δουλειά έχει με όλο αυτό το αλισβερίσι, με όλη αυτή την μπόχα και δυσωδία που αφορά καρέκλες, μωροφιλοδοξίες αλλά, κύρια, πολιτική συνδιαλλαγή ανάμεσα σε δύο κόμματα που μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό και μας έφεραν σε αυτή την άθλια σημερινή κατάσταση; Επίσης να σκεφτεί ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ ότι τους πάνε να ψηφίσουν ΝΔ με κεντρική συνδιαλλαγή όπως κάνουν στην Περιφέρεια Πελοποννήσου με τον Τατούλη που είναι εκλεκτός του ΛΑ.Ο.Σ. και της κ. Μπακογιάννη. Τέλος, να σκεφτεί ο κόσμος της ΝΔ τι δουλειά έχει να ψηφίζει τους εκλεκτούς του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο Ζακυνθίων μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν τα κουκιά της Ρηγίλλης και των τοπικών παραγοντίσκων. Να τους γυρίσουν την πλάτη, να κλείσουν τα μάτια τους μπροστά σε όλη αυτή την μπόχα που αναδίνεται».

Εμπαιγμός των μεταναστών

Πάνω από 7.000 μετανάστες και ομογενείς δε θα ψηφίσουν, ενώ πληρούν τις προϋποθέσεις

«Αγαπητοί μετανάστες και ομογενείς, αναλάβαμε ως κυβέρνηση να σας εκδώσουμε το ποινικό μητρώο - που σας υποχρεώσαμε να έχετε "λευκό" - για να ψηφίσετε στις προσεχείς δημοτικές εκλογές αλλά δυστυχώς δεν προλάβαμε!! Αρα, δε θα ψηφίσετε, τι να γίνει, δε χάθηκε ο κόσμος, περάστε στις επόμενες!»

Αυτή ήταν ουσιαστικά η απάντηση της υφυπουργού Εσωτερικών Θεοδώρας Τζάκρη στην Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Θανάση Παφίλη, σχετικά με τον αποκλεισμό από τις προσεχείς εκλογές χιλιάδων μεταναστών και ομογενών που είχαν τις προϋποθέσεις για την εγγραφή τους στους εκλογικούς καταλόγους και κατέθεσαν εμπρόθεσμα την αίτησή τους, πλην του ποινικού μητρώου, το οποίο ωστόσο δεν είχαν καν το δικαίωμα να καταθέσουν οι ίδιοι, αλλά έπρεπε να αναζητηθεί αυτεπάγγελτα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Η υπόθεση αναδεικνύει σε όλο του το μεγαλείο τον χαρακτήρα του αστικού κράτους και των κυβερνήσεών του, όταν πρόκειται να υλοποιήσει νόμους και αποφάσεις που δίνουν έστω και κάποια κουτσουρεμένα δικαιώματα στους εργαζόμενους και ιδιαίτερα στους μετανάστες, όπως είναι το περιορισμένο δικαίωμα συμμετοχής τους στις δημοτικές εκλογές. Το ζήτημα είναι αρκετά σοβαρό. Πρόκειται για 7.200 μετανάστες και ομογενείς - σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η ίδια η υφυπουργός - δηλαδή πάνω από το 1/3 των 19.962 αιτήσεων που κατατέθηκαν, στους οποίους η κυβέρνηση στερεί αυθαίρετα το εκλογικό δικαίωμα, δημιουργώντας επικίνδυνο προηγούμενο για νέες αυθαιρεσίες και αποκλεισμούς.

Η υφυπουργός ακολουθώντας πιστά την ΠΑΣΟΚική πρακτική της προβοκάτσιας και διαστρέβλωσης των θέσεων του ΚΚΕ, προχώρησε σε ανεπίτρεπτη συκοφάντηση της θέσης του Κόμματος, την οποία υποτίθεται ότι αναζήτησε μέχρι και στην ιστοσελίδα του ΚΚΕ, αλλά δε βρήκε καμιά ξεκάθαρη θέση.

Τζάμπα κόπος να της πούμε ότι π.χ. στην Ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (24/1/2010) με τίτλο «Θέσεις του ΚΚΕ για την κτήση ιθαγένειας από μετανάστες και τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές», μεταξύ άλλων αιτημάτων, αναφέρει: «Συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές με δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι για όσους έχουν 5ετή πραγματική παραμονή στη χώρα».


Λ.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ