ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 21 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Να «συναντηθούμε» στην κάλπη ακόμα κι αν δε συμφωνούμε σε όλα

Στο ΙΚΑ Αθήνας και στις κατασκηνώσεις στον Αγ. Ανδρέα περιόδευσε ο υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας

Με μεγάλο ενδιαφέρον άκουσαν τον Νίκο Σοφιανό οι κατασκηνωτές
Με μεγάλο ενδιαφέρον άκουσαν τον Νίκο Σοφιανό οι κατασκηνωτές
Στο ΙΚΑ Αθηνών, στο κτίριο της πλατείας Θεάτρου, στο κέντρο της Αθήνας, περιόδευσε χτες ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος Δήμαρχος Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση». Και σε αυτό το υποκατάστημα αναδείχτηκαν τα αποτελέσματα της εφαρμοζόμενης πολιτικής, η υποχρηματοδότηση, οι ελλείψεις σε προσωπικό, η εντατικοποίηση της εργασίας και η ταλαιπωρία στις ουρές για τους ασφαλισμένους.

Μερικά ενδεικτικά στοιχεία για το τι έχουν κάνει οι κυβερνήσεις, όπως ξεχώρισαν στην περιοδεία: Το ΙΚΑ Αθηνών, «ναυαρχίδα» όπως χαρακτηρίζεται του Ιδρύματος καθόσον εξυπηρετεί το κέντρο αλλά και την επαρχία, λειτουργεί κατατμημένο σε τρία κτίρια (πλ. Θεάτρου - ενοικιασμένο, Δεληγιώργη, Λένορμαν), μετά τις ζημιές που έπαθε το κεντρικό κτίριο, από το σεισμό του '99. Λόγω των αντεργατικών ανατροπών στο Ασφαλιστικό, οι αιτήσεις για συνταξιοδότηση αυξήθηκαν, ενώ λήγουν και συμβάσεις εργαζομένων και δεν ανανεώνονται. Ετσι, το μειούμενο προσωπικό διαχειρίζεται τεράστιο όγκο εργασίας. Τουλάχιστον 300 αιμοληψίες καθημερινά, τουλάχιστον 5.500 επισκέψεις. Τα ραντεβού σε τμήματα όπως γυναικολογικό, νευρολογικό, κ.ά. γίνονται ανά 25 για κάθε γιατρό, ανά δεκάλεπτο, δηλαδή με μεγάλη πίεση χρόνου. Οσο για τους στοχοποιημένους μισθούς του Δημοσίου; Ο ανώτερος υπολογίζεται σε 1.250 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων επιδομάτων), συν κάποιες υπερωρίες, αν εγκριθούν. Παντού αυτοκόλλητα ενημέρωναν τους σφαλισμένους ότι «σε αυτό το ιατρείο ο συμβασιούχος γιατρός εργάζεται ακόμα χωρίς ασφάλιση - σύνταξη». Χαρακτηριστική η περίπτωση εργαζόμενης στο αιματολογικό που δήλωσε ότι εργάζεται εκεί 25 χρόνια με συμβάσεις.

Μιλώντας με ασφαλισμένους, γιατρούς, εργαζόμενους, ο Νίκος Σοφιανός σημείωσε ότι οι εκλογές που έρχονται είναι πολιτικές και πολιτικό πρέπει να είναι το κριτήριο ψήφου. Οτι υπάρχει σωρευμένη πείρα στα λαϊκά στρώματα και επιπλέον αποτελούν οι εκλογές αυτές μια εξαιρετική ευκαιρία να ταρακουνηθεί ένας κόσμος που οι κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις τον φόβισαν, τον γέμισαν απαισιοδοξία. Να κάνει ένα πρώτο βήμα ενισχύοντας με την ψήφο τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε Δήμο και Περιφέρεια. Να καταψηφίσει τους κυβερνητικούς υποψηφίους, επισήμους και «ανεξάρτητους», να συναντηθεί με το ΚΚΕ στην κάλπη έστω κι αν δε συμφωνεί σε όλα με το Κόμμα, να στείλει έτσι μήνυμα αντίστασης στην εφαρμοζόμενη πολιτική και λαϊκής αντεπίθεσης. Τέλος, κάλεσε σε παλλαϊκή συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης για να μην περάσουν οι νέες αυξήσεις σε πετρέλαιο, ΔΕΗ, ψωμί, ΦΠΑ και όπου αλλού.

Στις κατασκηνώσεις του Δήμου

Την Κυριακή το μεσημέρι, ο Νίκος Σοφιανός επισκέφτηκε τις κατασκηνώσεις του Δήμου Αθηναίων στον Αγιο Ανδρέα, όπου αυτό το διάστημα φιλοξενούνται περίπου 800 ηλικιωμένοι, οι οποίοι τον υποδέχτηκαν θερμά.

Ο Ν. Σοφιανός τους μίλησε στο εστιατόριο, αλλά η συζήτηση συνεχίστηκε για αρκετή ώρα μετά σε «πηγαδάκια» καθώς το ενδιαφέρον των κατασκηνωτών για τις θέσεις και τις προτάσεις της παράταξης, αλλά και του ΚΚΕ, ήταν μεγάλο. Ολοι έλεγαν πόσο σημαντικό είναι γι' αυτούς το συγκεκριμένο πρόγραμμα των 27 ημερών που ξεκινάει αρχές Σεπτέμβρη, μετά το τέλος των παιδικών κατασκηνώσεων, επισημαίνοντας όμως ότι δεν αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες. Ο Ν. Σοφιανός υπογράμμισε την ανάγκη να φτιαχτούν και άλλοι τέτοιοι χώροι από το Δήμο, ώστε συνταξιούχοι αλλά και εργαζόμενοι να μπορούν να ξεκουραστούν χωρίς να επιβαρύνονται οικονομικά.

Εκδηλη ήταν η αγωνία τους, όχι μόνο για το πώς θα τα βγάλουν πέρα με τις περικοπές των συντάξεών τους και με τις συνεχείς αυξήσεις αλλά κυρίως για το μέλλον των παιδιών και των εγγονιών τους που βιώνουν την ανεργία και την ανασφάλεια.

Ο Ν. Σοφιανός επισήμανε ότι «ο χειμώνας που θα έρθει θα είναι ακόμα πιο δύσκολος, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης, γιατί έχει έτοιμα σειρά νέων μέτρων που θα μειώσουν τα εισοδήματα ακόμα περισσότερο. Δεν πρέπει λοιπόν στις εκλογές που έρχονται να κριθούν τα χαμόγελα των υποψηφίων. Πρέπει να κριθεί και να τιμωρηθεί αυτή η πολιτική που φέρνει αγανάκτηση, απογοήτευση, ανασφάλεια,φτώχεια, θυμό κ.ά. Γι' αυτό το ΚΚΕ μιλάει ξεκάθαρα και χωρίς να κρύβεται λέει ότι η ψήφος στη «Λαϊκή Συσπείρωση» θα ερμηνευτεί σαν καταδίκη του λαού σε αυτήν την πολιτική και ταυτόχρονα θα δείξει ο λαός τη διάθεσή του να αντισταθεί και να την αντιπαλέψει».

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Πολιτική αγυρτεία του «ανεξάρτητου» υποψήφιου του ΣΥΝ

Η αφερεγγυότητα, ο καιροσκοπισμός και ο πολιτικός αμοραλισμός που διακρίνει τον ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το στέλεχός του Σταμάτη Μπεχράκη, μέλος της ΝΕ Μεσσηνίας του ΣΥΝ, αναδείχτηκε για μια ακόμη φορά, αυτή τη φορά κατά τη διάρκεια της ανακήρυξης του τελευταίου ως υποψήφιου δημάρχου Καλαμάτας.

Ο Στ. Μπεχράκης, σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας, προσπάθησε να εμφανίσει τον εαυτό του «ανεξάρτητο», όπως και το συνδυασμό που ηγείται, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Σκοπός της προσπάθειας είναι να κρατήσει ζωντανό το όραμα μιας ανεξάρτητης κίνησης, η οποία δε θα στοιχίζεται πίσω από κομματικές ιδεολογίες». Την ίδια στιγμή ο ίδιος είναι μέλος της ΝΕ Μεσσηνίας του ΣΥΝ και στελέχη που απαρτίζουν το συνδυασμό επίσης στελέχη του ΣΥΝ.

Δεν περιορίστηκε όμως μόνο εκεί η πολιτική αγυρτεία του. Τόλμησε να επικαλεστεί τον Ντίνο Μακρόπουλο, εμβληματική μορφή της Μεσσηνίας, μέλος και στέλεχος του ΚΚΕ για δεκαετίες, μέχρι το θάνατό του, λέγοντας, χωρίς τσίπα, ότι εμπνέεται από τους αγώνες του...

Σε ανακοίνωσή της η ΝΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ, μεταξύ άλλων, σημειώνει σχετικά: «Είναι, βέβαια, λογικό οι "ανεξάρτητοι" του ΣΥΝ να παρουσιάζονται έτσι, γιατί ξέρουν πολύ καλά ότι δεν μπορούν να πείσουν πλέον ως κόμμα, αφού ο λαός έχει πάρει χαμπάρι ότι δεν μπορεί να τους έχει καμιά εμπιστοσύνη. Κατανοούμε το πρόβλημά τους και την αδυναμία τους να εμφανίζονται δημόσια δηλώνοντας την πραγματική πολιτική τους ταυτότητα.

Αλλά αγγίζει τα όρια της πολιτικής αλητείας αυτοί που ντρέπονται να πουν τι κόμμα είναι να καπηλεύονται για κάποιες ψήφους παραπάνω τον κομμουνιστή αγωνιστή Ντίνο Μακρόπουλο που έφυγε απ' τη ζωή φέροντας τον τιμημένο τίτλο του μέλους και του στελέχους του ΚΚΕ. Ο Ντίνος Μακρόπουλος, από παιδί στην Εθνική Αντίσταση, μέχρι και την τελευταία μέρα της ζωής του δε λύγισε ποτέ, είχε σταθερό μέτωπο με τις επικίνδυνες αυταπάτες που προωθεί ο ΣΥΝ και το μπόι του βρίσκεται πολύ ψηλά για να το αγγίξουν οι ριψάσπιδες που γίνονται ρεζίλι πανελλαδικά για το πώς θα μοιράσουν τις καρέκλες στο πολιτικό αυτό μόρφωμα που έχουν δημιουργήσει.

Ας βγάλει συμπεράσματα ο καλαματιανός λαός από τις πρακτικές του "ανεξάρτητου" ΣΥΝ και ας του γυρίσει την πλάτη. Να υπερψηφίσει τα ψηφοδέλτια της "ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ" που στηρίζει το ΚΚΕ με υποψήφιο περιφερειάρχη Πελοποννήσου τον Νίκο Γόντικα, υποψήφιο αντιπεριφεριάρχη Μεσσηνίας τον Αριστείδη Δαμαλά και υποψήφιο δήμαρχο Καλαμάτας τον Νίκο Διασάκο».

Περιοδεία στον ΟΛΠ

Τις εγκαταστάσεις του ΟΛΠ, την Πέμπτη 23 Σεπτέμβρη, στις 7 π.μ., θα επισκεφτούν ο Θανάσης Παφίλης, υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Πειραιά και η Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια δήμαρχος Πειραιά.

Στην ΠΥΡΚΑΛ σήμερα ο Θ. Παφίλης

Ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης, θα μιλήσει σήμερα Τρίτη 21 Σεπτέμβρη, στις 10 το πρωί σε συγκέντρωση εργαζομένων στην ΠΥΡΚΑΛ (λεωφόρος Ηλιουπόλεως 1, Υμηττός).

Σήμερα Τρίτη, ο Νίκος Σοφιανός στις 18.30 θα πραγματοποιήσει περιοδεία στα εμπορικά καταστήματα της Γούβας (σημείο εκκίνησης Φιλολάου και Δικαιάρχου) και θα καταλήξει σε σύσκεψη στην ταβέρνα «Το Λαϊκό Στέκι».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ