ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Οξυμένα πνεύματα με αφορμή την έρευνα για τη δολοφονία Χαρίρι

Επίσκεψη Μίτσελ ο οποίος εξέφρασε στήριξη στο λιβανικό στρατό και ανησυχίες για τους ρωσικούς πυραύλους που προορίζονται για τη Δαμασκό

BHΡΥΤΟΣ.--

«Φωτιά» πήρε πάλι η πολιτική σκηνή του Λιβάνου, καθώς πλησιάζει η ώρα για την ανακοίνωση από την αρμόδια διερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ των ονομάτων των τελικών υπόπτων για εμπλοκή στη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι, στις 14 Φεβρουαρίου του 2005. Αυτή τη φορά, στο επίκεντρο βρέθηκε ένας από τους πάλαι ποτέ ισχυρούς άνδρες της χώρας, ο, γνωστός για τη φιλοσυριακή του στάση, πρώην στρατηγός και επικεφαλής της Γενικής Ασφάλειας, Τζαμέλ αλ Σαγιάντ, ο οποίος συνελήφθη το 2005 ως εμπλεκόμενος στη δολοφονία και αφέθηκε μετά από τέσσερα χρόνια, καθώς οι λιβανικές αρχές δεν κατάφεραν να στοιχειοθετήσουν εναντίον του κάποια συγκεκριμένη καταγγελία.

Ο αλ Σαγιάντ, σε συνέντευξή του, εξέφρασε οργή για όσους «έδωσαν ψευδή στοιχεία εναντίον» προκειμένου να τον εμπλέξουν στην υπόθεση, και δε δίστασε να χαρακτηρίσει τον γιο του νεκρού, και νυν πρωθυπουργό, Σάαντ Χαρίρι, «ψεύτη», αποδίδοντάς του την ευθύνη της χειραγώγησης μαρτύρων. Κάλεσε, δε, τον λιβανικό λαό «να εξεγερθεί για να ανατρέψει την κυβέρνηση».

Μετά τις παρατηρήσεις αυτές, κλήθηκε από τη γενική εισαγγελία της χώρας σε ανάκριση. Στο ζήτημα παρενέβη η «Χεζμπολάχ», με την οποία ο Σαγιάντ είχε και έχει καλές σχέσεις, ζητώντας να αφεθεί ήσυχος «γιατί δεν είναι δυνατόν να διώκονται όσοι λένε την αλήθεια». Η σιιτική οργάνωση έχει τη δυνατότητα να ασκήσει πιέσεις καθώς συμμετέχει στην κυβέρνηση «εθνικής ενότητας» υπό τον Σάαντ Χαρίρι. Παράλληλα, η επιτροπή του ΟΗΕ που ερευνά τη δολοφονία Χαρίρι ανακοίνωσε ότι επιτρέπει στον Σαγιάντ, μετά από αίτημά του, να έχει πρόσβαση στους φακέλους των αρχικών ανακρίσεων, προκειμένου να δει ποιος διατύπωσε τις κατηγορίες εναντίον του.

Επίσκεψη Μίτσελ και αιχμές για Μόσχα

Τη σταθερή «υποστήριξη» της Ουάσιγκτον προς τον λιβανικό στρατό εξέφρασε, για άλλη μια φορά, ο ειδικός απεσταλμένος του Προέδρου Ομπάμα στην περιοχή. Ο Τζορτζ Μίτσελ συναντήθηκε με τον Λιβανέζο Πρόεδρο Μισέλ Σουλεϊμάν, για να τον διαβεβαιώσει ότι η Ουάσιγκτον θα χορηγήσει βοήθεια στο Λίβανο. Υπενθυμίζεται ότι τον Αύγουστο Αμερικανοί βουλευτές μπλόκαραν, την τελευταία στιγμή, στρατιωτική βοήθεια ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων προς το λιβανικό στρατό, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος «να φτάσει στα χέρια τρομοκρατών», δηλαδή της «Χεζμπολάχ».

Το πλέον πιθανό είναι ότι ο Μίτσελ επανέλαβε στον Σουλεϊμάν τις ανησυχίες που εξέφρασε και στον Σύρο Πρόεδρο, ένα 24ωρο νωρίτερα, κατά την επίσκεψή του στη Δαμασκό. Οι ανησυχίες αφορούν στην επιβεβαίωση της προμήθειας της Δαμασκού με ρωσικούς πυραύλους τύπου P - 800 Yakhont, που προορίζονται για πλοία. Η προμήθεια επιβεβαιώθηκε, χθες, από το Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σερντιούκοφ, ο οποίος απέρριψε τους αμερικανικούς και ισραηλινούς ισχυρισμούς περί πιθανότητας οι πύραυλοι «να καταλήξουν στη Χεζμπολάχ». Οι πύραυλοι είναι υπερηχητικοί, έχουν εμβέλεια 300 χιλιόμετρα και μπορούν να φέρουν κεφαλή με 200 κιλά εκρηκτικά.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Δολοφονία «ακριβείας» στρατιωτικού διοικητή της «Χαμάς»

ΡΑΜΑΛΑ.--

Νεκρός έπεσε κατά τη διάρκεια επιδρομής του ισραηλινού στρατού στο σπίτι του στην Τουλκαρέμ, στη βόρεια Δυτική Οχθη, ένας από τους σημαντικότερους διοικητές του στρατιωτικού σκέλους της «Χαμάς». Ο 37χρονος Ιγιάντ Αμπού Σιλμπάγια καταζητούνταν επειδή, όπως ισχυρίζεται ο ισραηλινός στρατός, είχε εμπλακεί σε αρκετές επιθέσεις κατά ισραηλινών στόχων.

Η «Χαμάς» ορκίστηκε εκδίκηση και κλιμάκωση των επιθέσεων, αποδίδοντας ευθύνη και στην Παλαιστινιακή Αρχή. Χιλιάδες υποστηρικτές της «Χαμάς» μετέτρεψαν σε διαδήλωση την κηδεία του Σιλμπάγια, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη συγκέντρωση της οργάνωσης στη Δυτική Οχθη τα τελευταία τρία χρόνια.

Τη δολοφονία Σιλμπάγια καταδίκασε και ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής, Σαλάμ Φαγιάντ, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιου είδους ενέργειες πυροδοτούν την ένταση. Το κλίμα είναι, ήδη, τεταμένο λόγω του αδιεξόδου στους πρώτους γύρους των άμεσων ισραηλινο-παλαιστινιακών επαφών με αιχμή την άρνηση της ισραηλινής πλευράς να παρατείνει το «πάγωμα» της εποικιστικής δραστηριότητας.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Εκρηξη σε έργα οδοποιίας

Συντρίμμια από το χώρο της έκρηξης
Συντρίμμια από το χώρο της έκρηξης
ΚΟΛΟΜΠΟ._

Σε τραγωδία κατέληξαν έργα οδοποιίας στη Σρι Λάνκα, όπου ανατινάχθηκαν τρία φορτηγά με εκρηκτικά, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον 27 νεκρούς, εκ των οποίων 16 αστυνομικοί και εννιά πολίτες, ενώ 52 ακόμα είναι οι τραυματίες. Οι αρχές τις Σρι Λάνκα αναφέρονται σε «ατύχημα» που πραγματοποιήθηκε όταν οι αστυνομικοί τα παρέδιδαν σε δύο κινέζους εργολάβους, οι οποίοι είναι μεταξύ των θυμάτων. Λόγω της ποσότητας των εκρηκτικών η καταστροφή είναι εκτεταμένη, με τις εικόνες να παρουσιάζουν βομβαρδισμένο τοπίο, με τα κτίσματα που βρίσκονταν κοντά στο συμβάν να είναι κατεστραμμένα, γεγονός που στην αρχή οδήγησε το στρατό σε υπερβολική εκτίμηση των νεκρών, κάνοντας λόγο για 60 θύματα.

Τα επιμέρους στοιχεία της έκρηξης μέχρι στιγμής δεν έχουν εξακριβωθεί, ενώ τα μόνα στοιχεία που δίνονταν ήταν ότι τα εκρηκτικά φυλάσσονταν «για λόγους ασφαλείας» σε αστυνομικό τμήμα στην περιοχή Μπατικαλόα και ήταν πιθανότατα δυναμίτης. Η περιοχή όπου θα λάμβαναν χώρα τα έργα βρισκόταν εντός της εμπόλεμης ζώνης, την περίοδο του εμφυλίου του κυβερνητικού στρατού με τους «Τίγρεις των Ταμίλ», στην οποία η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει έργα βελτίωσης.

ΕΕ - ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
«Εύσημα» επιτρόπου για τη σερβική υποχώρηση...

BEΛΙΓΡΑΔΙ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Μία «νέα εποχή» στις σχέσεις της Σερβίας με την ΕΕ διέβλεψε χτες ο Ευρωενωσιακός επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Στέφαν Φούλε μετά το τέλος των συναντήσεών του με τη σερβική ηγεσία στη διάρκεια επίσκεψής του στο Βελιγράδι.

Υποστήριξε ότι καταλυτικό ρόλο σ' αυτή τη «νέα φάση» των σχέσεων Σερβίας-ΕΕ έπαιξε η ψήφιση του σχεδίου που υπέβαλε πριν μία βδομάδα η Σερβία μαζί με την ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και με το οποίο ουσιαστικά οι Βρυξέλλες ανέλαβαν πρωταγωνιστικό (αν όχι αποκλειστικό...) ρόλο στην υποτιθέμενη «επίλυση» της διένευξης ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα. Ο Φούλε έτσι εκτίμησε ότι πλέον η ΕΕ «θα πρέπει να υπολογίσει στα σοβαρά τη σερβική υποψηφιότητα».

Ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς από την πλευρά του εξέφρασε την ελπίδα για έναρξη ενταξιακών συνομιλιών το αργότερο ως τις αρχές του 2012, ισχυριζόμενος ότι μία τέτοια εξέλιξη «θα φέρει περισσότερη σταθερότητα όχι μόνον για τη Σερβία αλλά και για την ευρύτερη περιοχή». Ο ίδιος επανέλαβε τέλος τη βούληση της Σερβίας για άμεσο διάλογο με το Κοσσυφοπέδιο...

Το ίδιο 24ωρο, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν κάλεσε τις χώρες-μέλη του οργανισμού να μην αποφασίσουν μονομερώς την αποχώρησή τους από τη δύναμη κατοχής στο Κοσσυφοπέδιο (KFOR) αλλά να αναμένουν τις σχετικές αποφάσεις από τα αρμόδια όργανα του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Ο Ράσμουσεν προσπάθησε έτσι, εμμέσως πλην σαφώς, να συγκρατήσει τις συμμετοχές της Γαλλίας και της Τσεχίας στην KFOR καθώς αμφότερες χώρες επιδιώκουν την μετάβαση στρατιωτών τους από το Κοσσυφοπέδιο στο Αφγανιστάν. Εϊναι πάντως ενδεικτικό καταστάσεων πως φέτος η KFOR μειώθηκε σε περίπου 10.000 στρατιώτες από 15.000, ενώ αναφέρονται κατά καιρούς σχέδια για τη δραστική μείωσή της σε περίπου 5.700 στρατιώτες.

ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αλληλοδιαψεύσεις για τη «σύμπνοια» περί Ρομά

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αλληλοδιαψεύδονται Παρίσι και Βερολίνο για το ποιος υποστηρίζει ποιον και με ποιο τρόπο, στο ζήτημα των Ρομά το οποίο τείνει να κυριαρχήσει στην ειδησεογραφία, αφήνοντας εντέχνως στο περιθώριο τις σημαντικότατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για την οικονομική διακυβέρνηση, αλλά και τις ευθύνες της ίδιας της ΕΕ, ως ιμπεριαλιστικού οργανισμού, στη διαμόρφωση συνθηκών διακρίσεων και σύνθλιψης των πιο αδύναμων, οικονομικά, στρωμάτων. Συγκεκριμένα, όλα άρχισαν όταν ο Νικολά Σαρκοζί, εξερχόμενος από τη Σύνοδο των Βρυξελλών όπου συζητήθηκαν σε έντονους τόνους οι απελάσεις των Ρομά από τη Γαλλία (χαρακτηριστική είναι η, σκληρού ύφους, ανταλλαγή απόψεων Σαρκοζί - Μπαρόζο όπως και οι δύο παραδέχτηκαν), υποστήριξε ότι η Αγκελα Μέρκελ τον συνεχάρη για τη στάση του και του εκμυστηρεύτηκε ότι προτίθεται ν' ακολουθήσει ίδια τακτική και στη Γερμανία.

Το Βερολίνο έσπευσε να διαψεύσει ότι η Μέρκελ εμφανίστηκε έτοιμη να προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχουν στη Γερμανία καταυλισμοί και κατηγόρησε το Παρίσι ότι ψεύδεται. Ενδιαφέρον, πάντως, έχει το γεγονός ότι σε όλες τις γερμανικές ανακοινώσεις, μεθοδικά αποφεύγεται να αναφερθεί σαφώς η άποψη της Μέρκελ για τις απελάσεις Ρομά από τη Γαλλία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ