ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 14 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /40
Πιο συστηματικά να οργανώσουμε τη λαϊκή πάλη

Αποσπάσματα από την ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην Καλαμάτα

Το κάλεσμα του ΚΚΕ για κοινή δράση στα μέτωπα συσπείρωσης, για ψήφο στη «Λαϊκή Συσπείρωση», για «απεξάρτηση» από όσους τους έκαναν μαύρη τη ζωή απηύθυνε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ από το βήμα του 36ου Φεστιβάλ στην Καλαμάτα.

Μιλώντας στο Φεστιβάλ, ανάμεσα σε άλλα σημείωσε τα εξής: «Μην πιστεύεις όσα λένε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Αν πάρουν την ψήφο σου είναι σα να εγκρίνεις όσα άγρια και βάρβαρα μέτρα έχουν πάρει σε βάρος σου. Είναι σα να εγκρίνεις τα χειρότερα που σου ετοιμάζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη συμφωνία της ΝΔ.

Αλλαγή δε γίνεται με τις τηλεοπτικές γελοιότητες των ανασχηματισμών, με τηλεοπτικές διαβουλεύσεις και τραπεζώματα υπουργών και βουλευτών, ούτε από την εκδρομή της κυβερνητικής κουστωδίας και των παρατρεχάμενων τους για να κάνουν τις αντιλαϊκές τους διακηρύξεις στη ΔΕΘ.

Ψεύδεται η ΝΔ, όταν λέει ότι είναι κατά του μνημονίου επειδή δεν το ψήφισε, ενώ δηλώνει ότι θα το σεβαστεί. Δεν αλλάζει προβιά ο λύκος, είναι με την ΕΕ, το ΔΝΤ, τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Οι υποψήφιοί της αντιλαϊκά μέτρα και μνημόνιο θα εφαρμόσουν εάν εκλεγούν.

Ο λαός πρέπει ταυτόχρονα να τιμωρήσει και το αντιδραστικό κόμμα του Καρατζαφέρη για το βρώμικο, ύπουλο και ύποπτο ρόλο του στο πολιτικό σκηνικό.

Ο λαός και η νεολαία δεν πρέπει να δώσει καμιά εμπιστοσύνη στους υποψήφιους από το χώρο του ΣΥΝ - ΣΥΡΙΖΑ, είναι πλήρως αναξιόπιστοι και αφερέγγυοι, όπως φαίνεται και από τις πρόσφατες εξελίξεις, τα μασκαριλίκια για τις καρέκλες και τις υποψηφιότητές τους. Και να σκεφτείτε ότι είναι όλοι αυτοί που θέλουν δήθεν να "ενώσουν την αριστερά".! Ολοι αυτοί που δεν μπορούν να ενώσουν ούτε τις συνιστώσες τους, ούτε καν τα στελέχη τους. Ας βγάλουν συμπεράσματα οι αριστεροί άνθρωποι της πατρίδας μας, ας θυμηθούν γιατί έχει "μαλλιάσει" η γλώσσα μας να τα λέμε αυτά 20 χρόνια τώρα και συνεχώς να επιβεβαιωνόμαστε.

Δεν υπάρχουν ανεξάρτητοι και ακομμάτιστοι υποψήφιοι

Τα αστικά κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ επιθυμούν βεβαίως μαζική συμμετοχή και νίκη των δικών τους ψηφοδελτίων. Αν όμως φοβηθούν τη λαϊκή ψήφο τότε παράπλευρα, και με τη βοήθεια των καναλιών, θα προσπαθήσουν να στρέψουν εργαζόμενους και νέους είτε στην αποχή, είτε στην ψήφιση κατά περίπτωση διαφόρων δικών τους υποψηφίων που θα εμφανιστούν ως συνήθως με την προβιά ή τη μάσκα, όπως προτιμάτε, του δήθεν ανεξάρτητου, του δήθεν που "αφήνει την κομματική ταυτότητα έξω από το δημαρχείο και την περιφέρεια" και πάει λέγοντας.

Προειδοποιούμε: Δεν υπάρχουν δήθεν ανεξάρτητοι και ακομμάτιστοι υποψήφιοι. Μήπως είναι ανεξάρτητος και ακομμάτιστος στη δική σας περιφέρεια, την Πελοπόννησο, ο Τατούλης επί χρόνια βουλευτής και υπουργός της ΝΔ, αλλά και εκλεκτός του ΛΑ.Ο.Σ. και τώρα εκλεκτός υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ; Την πολιτική αυτών των κομμάτων πιστά θα υλοποιήσει.

Μόνο να σκεφτείτε τι αλισβερίσι έγινε αυτές τις μέρες ανάμεσα και μέσα σε αυτά τα κόμματα, μέσα στο ΠΑΣΟΚ ή τη ΝΔ, αλλά και ανάμεσα στους άλλους μικρούς της παρέας τους, μπορεί να καταλάβει και ο πλέον δύσπιστος ότι όλοι τους έχουν στοχεύσεις, συγκεκριμένες θέσεις, στη βασική γραμμή της εξυπηρέτησης του μνημονίου, των μονοπωλιακών ομίλων, των βάρβαρων μέτρων, θέλουν από διαφορετικούς δρόμους ο καθένας να ξεγελάσουν και τελικά να προδώσουν το λαό και τη νεολαία.

Εάν η ψήφος κατευθυνθεί σε κάποιον από τους επίσημους ή τους ανεπίσημους υποψήφιους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ψήφος "μια από τα ίδια", ψήφος ενίσχυσης των αντιλαϊκών μέτρων και του Καλλικρατικού διοικητικού οδοστρωτήρα.

Η αποχή στρώνει το έδαφος για νέα αντιλαϊκά μέτρα

Ταυτόχρονα προειδοποιούμε: Η αποχή σήμερα δεν περιέχει πραγματικό πολιτικό μήνυμα, στην πραγματικότητα είναι στάση που, άσχετα από τις προθέσεις εκείνου που το σκέφτεται, ενισχύει τις δυνάμεις εκείνες που έχουν φέρει σε αυτήν την κατάσταση τη νεολαία, που τη θέλουν αποστρατευμένη στη γωνία, παθητικό παρατηρητή.

Αποχή από την ψήφο, στις σημερινές συνθήκες, που είναι αρνητικός ο συσχετισμός δυνάμεων για το επαναστατικό κίνημα, για το ταξικό κίνημα, σημαίνει αποχή, παραίτηση από την πάλη για να αλλάξει ο συσχετισμός, για να φτάσουμε στο σημείο να τους ανατρέψουμε οριστικά και αμετάκλητα έως το επίπεδο της εξουσίας. Η αποχή όχι μόνο δεν τιμωρεί, το αντίθετο πριμοδοτεί την επικίνδυνη ουδετερότητα, στρώνει ακόμα πιο καλά το έδαφος για νέα αντεργατικά και αντιλαϊκά μέτρα.

Σήμερα πιο συστηματικά πρέπει να οργανώσουμε τη λαϊκή πάλη με πολλές επιτροπές αγώνα, λαϊκές επιτροπές, συνελεύσεις σε σωματεία, κλάδους, γειτονιές, με συντονιστικά φορέων και όποια άλλη πρόσφορη μορφή που θα βγάζει η ίδια η ζωή, συσπειρωμένοι γύρω από το κάλεσμα και το κοινό πλαίσιο πάλης, που ανακοίνωσαν χτες το ΠΑΜΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, η ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, η ΟΓΕ.

Το ΚΚΕ σάς καλεί: Ελάτε μαζί μας να δράσουμε από κοινού στα μέτωπα συσπείρωσης, στα οποία ήδη συμμετέχουν λαϊκές δυνάμεις πέρα από το ΚΚΕ. Ελάτε μαζί μας στις εκλογές του Νοέμβρη με ψήφο στη "Λαϊκή Συσπείρωση", στους συνδυασμούς που υποστηρίζει το ΚΚΕ. Ξεπεράστε επιφυλάξεις, επιμέρους αντιρρήσεις ή διαφωνίες, ξεπεράστε φοβίες και δισταγμούς, απεξαρτηθείτε από όσους σας έκαναν μαύρη τη ζωή τόσα χρόνια τώρα».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Η κακοκαιρία έβαλε εμπόδια στις εκδηλώσεις...

...αλλά έδωσε και την ευκαιρία στα Τρίκαλα, όπου πραγματοποιήθηκε τελικά το Φεστιβάλ, να αναδειχθούν οι ευθύνες των κυβερνήσεων για την έλλειψη μέτρων υποδομής

Πολλοί νέοι και νέες και εργαζόμενοι πέρασαν τις πύλες του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στα Τρίκαλα, την περασμένη Κυριακή. Στις εκδηλώσεις, που λόγω καταρρακτώδους βροχής, τελικά πραγματοποιήθηκαν μέσα στο Μύλο Ματσόπουλου και όχι στον ανοιχτό χώρο που είχε προγραμματιστεί, ο κόσμος είχε την ευκαιρία να ακούσει ροκ τραγούδι, να παρακολουθήσει τα αφιερώματα στο πολιτικό τραγούδι και στον Νίκο Καββαδία όπως και το θεατρικό «Νέοι εργαζόμενοι και απεργία».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γιώργος Χαρίτος, μέλος της ΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, ο οποίος ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας αναφορά στις καταστροφές από την ισχυρή βροχόπτωση που σημειώθηκε στο νομό, εξαιτίας της έλλειψης αντιπλημμυρικών και άλλων έργων υποδομής και στις ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και των τοπικών αρχών που αφήνουν ανοχύρωτη την περιοχή στα καιρικά φαινόμενα. Και υπογράμμισε ότι οι πληγέντες, ο λαός του νομού πρέπει να βγάλουν τ' αναγκαία συμπεράσματα για την πολιτική που εφαρμόζουν, να καταδικάσουν στις ερχόμενες εκλογές τους υποψήφιους που τη στηρίζουν, να υπερψηφίσουν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που μάχεται για τα συμφέροντά τους.

Μίλησε ιδιαίτερα για τη σημασία των εκλογών και κατέληξε: «Μπορούμε να βάλουμε φρένο σε νέα μέτρα που είναι ήδη αποφασισμένα, όπως και τα μνημόνια που δεν ήταν καινούρια και δεν έχουν ημερομηνία λήξης. Θα λήξουν μόνο εάν τα βάλει στο ντουλάπι ο λαός. Αρα λοιπόν μπορούμε σήμερα και το ΚΚΕ καταθέτει συνολική εναλλακτική πρόταση και εξουσίας. Πρέπει να την εμπιστευθούν αυτήν την πρόταση, να έρθουν κοντά στο κίνημα και να αφήσουν πίσω προκαταλήψεις».

Στη Λάρισα οι εκδηλώσεις την πρώτη μέρα δεν έγιναν λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης. Η βροχή δεν επέτρεψε την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων και τη δεύτερη μέρα, την Κυριακή. Από την κακοκαιρία «γλίτωσε» ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ των ομάδων της ΚΝΕ και της θεραπευτικής κοινότητας «Εξοδος», με σύνθημα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά», που παρουσίασε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Λόγω της καταρρακτώδους βροχής δεν έγιναν και οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στην Καρδίτσα.

Διήμερες εκδηλώσεις στη Μυτιλήνη

Αποψη από περίπτερα του Φεστιβάλ στη Μυτιλήνη
Αποψη από περίπτερα του Φεστιβάλ στη Μυτιλήνη
Διήμερες ήταν οι εκδηλώσεις (Παρασκευή και Σάββατο 10 και 11 του Σεπτέμβρη) του 36ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην πόλη της Μυτιλήνης, στο «Αρχοντικό Γεωργιάδη».

Ανάμεσα στα περίπτερα που τράβηξαν τα βλέμματα των παρευρισκόμενων ήταν αυτά του «Ριζοσπάστη», του «Οδηγητή», του «Νέου Εμπρός», του ΜΑΣ, των Νέων του ΠΑΜΕ, των Μαθητών. Στο χώρο επίσης υπήρχε και βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής».

Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων πραγματοποιήθηκαν προβολή βίντεο για τα ναρκωτικά, η ομιλία από τον Γραμματέα της ΝΟ Λέσβου της ΚΝΕ, Γιώργο Ντουνούση, και η βραδιά έκλεισε με rock συγκροτήματα.

Τη δεύτερη μέρα, την αυλαία άνοιξαν οι μαθητές με θεατρικό σκετς για τα ναρκωτικά και ακολούθησε η κεντρική ομιλία από τον Στέφανο Λουκά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στη συνέχεια οι παρευρισκόμενοι παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την παράσταση από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, αφιερωμένη στον μεγάλο κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο και η βραδιά έκλεισε με λαϊκό γλέντι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ