Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 26 Σεπτέμβρη 2010 - αριθ. φύλλου: 10780

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ «ΕΠΙΣΗΜΗ» ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Στυγνή εκμετάλλευση από μια χούφτα μονοπώλια

Πενήντα χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας και της Ελλάδας που άνοιξε το δρόμο για την εξαγωγή εκεί εκατοντάδων Ελλήνων φτηνών εργατών. Η επέτειος έδωσε αφορμή για φιέστες όπου εκτός από εκπροσώπους των κυβερνήσεων συμμετέχουν π.χ. και ο Γερμανοελληνικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος ή η Ενωση Γερμανοελληνικών Εταιρειών. Δικαιολογημένα εφόσον με το μόχθο των μεταναστών, τη στυγνή εκμετάλλευση που βίωσαν στις φάμπρικες της Γερμανίας, το δυτικογερμανικό μεγάλο κεφάλαιο διόγκωσε τα κέρδη του, ενώ παράλληλα υποστήριξε το αστικό πολιτικό καθεστώς στην Ελλάδα, να λύσει μια σειρά προβλήματα της σχέσης του με την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα.

Οι ντόπιοι κυβερνώντες χαρακτήριζαν τη μετανάστευση «ευλογία Θεού». Παρότρυναν τους νέους να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους. Σε όλες τις μεγάλες πόλεις είχαν ανθίσει δουλεμπορικά γραφεία που τις συγκέντρωναν και τις προωθούσαν.

Από την πλευρά του το γερμανικό κεφάλαιο ήθελε συνολικά τους μετανάστες φτηνό εργατικό δυναμικό, ασυνείδητο, καθυστερημένο απεργοσπαστικό μηχανισμό, ενάντια στη γερμανική εργατική τάξη και στους αγώνες της.


ΣΕΛ.  11  -  14


ΜΟΣΧΑ
Τα... κιόσκια της πολιτιστικής εποποιίας

Στιγμές από την ιστορία και την προσφορά του δικτύου πωλητηρίων εισιτηρίων θεάτρου και άλλων θεαμάτων της ρωσικής πρωτεύουσας, με αφορμή το ξεπούλημά τους.


ΣΕΛ.  3
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ
«Ούτε ένα ευρώ από το πετσοκομμένο εισόδημα»

ΣΕΛ.  24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Ο Μπρεχτ εναντίον των «δημίων» του Χόλιγουντ

ΣΕΛ.  4   -   5
ΠΛΑΝΗΤΑΡΙΟ
«Αγγίζοντας» τα άστρα

ΣΕΛ.  6
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Οταν το ανθρώπινο είδος κινδύνεψε να χαθεί

ΣΕΛ.  7

Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ