ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Σεπτέμβρη 2010
Σελ. /32
Η «πιπίλα» του δημόσιου χαρακτήρα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Πιπίλα» έχουν κάνει οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες τη θέση για δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των συγκοινωνιών. Τη θέση αυτή λένε στη ΓΣΕΕ, στο ΕΚΑ, στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών, σε κάθε συνδικάτο.

Με αυτήν προσπαθούν και πάλι να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους. Γιατί όταν μιλάνε για δημόσιο χαρακτήρα δε μιλάνε για το ιδιοκτησιακό καθεστώς, αλλά για το ρόλο που δήθεν μπορεί να παίξουν στρατηγικοί τομείς της οικονομίας, μεταξύ αυτών και οι μεταφορές - συγκοινωνίες.

Είναι τάχα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση, αλλά δε λένε κουβέντα για την απελευθέρωση των συγκοινωνιών, που οδηγεί και στην ιδιωτικοποίηση των όποιων κρατικών επιχειρήσεων. Ούτε λένε ότι μέσα στον καπιταλισμό κάθε επιχείρηση είτε στα χέρια του αστικού κράτους είτε στα χέρια των μονοπωλίων έχει ως στόχο το κέρδος και όχι την εξυπηρέτηση των αναγκών των εργαζομένων και του λαού. Επομένως, τα περί δημόσιου χαρακτήρα πάνε περίπατο...

Από την άλλη, όπου σταθούν και όπου βρεθούν, τονίζουν ξανά και ξανά ότι «τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα» και ότι χρειάζεται «διάλογος με την κυβέρνηση». Είναι φανερό ότι είναι έτοιμοι να παζαρέψουν, όπως και άλλες φορές, τα δικαιώματα των εργαζομένων και συνολικά του λαού. Είναι έτοιμοι να συναινέσουν στην ιδιωτικοποίηση, αρκεί να πάρουν κάποια ψίχουλα που θα τα παρουσιάσουν ως τεράστιο κατόρθωμα, για να συντηρήσουν το φιλεργατικό τους προσωπείο.

Οι εργαζόμενοι από αυτές τις πλειοψηφίες πρέπει να περιμένουν ένα μόνο πράγμα. Το ξεπούλημα των συμφερόντων τους. Γι' αυτό είναι ανάγκη να τους βάλουν στην άκρη και να απαντήσουν στις αντεργατικές πολιτικές με πάλη για την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

Θράσος...

Μιλάνε χωρίς μέτρο και χωρίς αιδώ οι «νεκροθάφτες» των λαϊκών δικαιωμάτων και κατακτήσεων. Αυτοί που επεξεργάζονται και εφαρμόζουν άγρια αντιλαϊκά μέτρα με το μνημόνιο και τις συμφωνίες με την τρόικα, στο όνομα της δήθεν ανόρθωσης του τόπου, αλλά με μοναδικό σκοπό τους την ενίσχυση της ευημερίας και της κυριαρχίας του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτοί που παρέα με τις άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ λεηλατούν το λαϊκό εισόδημα καταργώντας ακόμα και το δικαίωμα των εργαζομένων στις διακοπές.

Το μέτρο χάθηκε και αντικαταστάθηκε από το θράσος και την πρόκληση από τα κυβερνητικά στελέχη, όπως ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης, ο νέος «εκλεκτός» του τουριστικού κεφαλαίου.

Στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια, για να τον ενημερώσει για τα τουριστικά θέματα, είπε μόλις τον είδε: «Αντεξε ο τουρισμός μας φέτος. Θα μπορούσαμε και καλύτερα, αν δεν είχαμε τις αντιξοότητες, τους θανάτους, τις διαδηλώσεις, τους καταπέλτες με τους συνδικαλιστές επάνω. Αλλά άντεξε. Και του χρόνου θα είναι πολύ καλύτερα, αν δεν έχουμε τέτοια τραγικά γεγονότα».

Η μικροκομματική, αντιδραστική και προκλητική προπαγάνδα κυβέρνησης και επιχειρηματιών, που ταύτισε την τουριστική μείωση με τους αγώνες του λαού, μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο, οδηγεί και σε τέτοια ατοπήματα.

Να ανακατεύεις στο «μίξερ» της αντίδρασης θανάτους, διαδηλώσεις, εργατικούς αγώνες, να τα κάνεις έναν αχταρμά και να τα χαρακτηρίζεις «τραγικά γεγονότα», όταν η τουριστική κίνηση μειώνεται εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας σ' ολόκληρη την ΕΕ, όταν οι τουριστικές εισπράξεις μειώνονται λόγω των «τουρ οπερέιτορ» που ελέγχουν ολόκληρη την τουριστική αγορά, όταν χρήματα δεν έρχονται επειδή διευρύνεται ο «all inclusive» τουρισμός, όταν πολλές από τις εισπράξεις των ντόπιων αφεντικών του κλάδου, μένουν στο εξωτερικό για ...ώρα ανάγκης.

Αλλά αυτό είναι το ΠΑΣΟΚ, αυτό και τα στελέχη του. Βαθιά αντιδραστικοί και διαρκώς φοβισμένοι από το ενδεχόμενο να ξεσηκωθεί ο λαός, οι κατάλληλοι άνθρωποι για την προώθηση των επιταγών του μεγάλου κεφαλαίου, οι ιδανικοί συνεργάτες ΕΕ, ΔΝΤ και ΕΚΤ.

«Καλλιεργούν» τη σφαγή των επιδοτήσεων

Τη σφαγή των αγροτικών επιδοτήσεων προανήγγειλε ο Επίτροπος της ΕΕ που είναι αρμόδιος για τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Σε σχετική δήλωσή του, σημείωσε πως οι δαπάνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής θα πρέπει να περιοριστούν στο ένα τρίτο του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου οι πόροι να διοχετευτούν στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας. Στην ΕΕ έχει στηθεί ένα σκηνικό με δηλώσεις, ανακοινώσεις και εκθέσεις, για ακόμα πιο μεγάλη μείωση των αγροτικών επιδοτήσεων στην κατάρτιση του κοινοτικού προϋπολογισμού για το διάστημα 2013 - 2020 και στην επικείμενη αναθεώρηση της ΚΑΠ. Από την άλλη, οι εγχώριοι θιασώτες του ευρωμονόδρομου επιχειρούν να δημιουργήσουν προσδοκίες ότι με σκληρές διαπραγματεύσεις και ρεαλιστικές θέσεις οι διαφαινόμενες απώλειες δε θα είναι τελικά μεγάλες. Το θέμα όμως είναι ότι η αγροτιά, αναθεώρηση με αναθεώρηση της ΚΑΠ, βγαίνει όλο και πιο ζημιωμένη και οδηγείται με πιο γοργούς ρυθμούς στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Το σίγουρο, επίσης, είναι ότι η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ θα επιδεινωθεί. Και γίνεται φανερό ότι η πολιτική αυτή δε φτιασιδώνεται, μόνο ανατρέπεται. Μπροστά σ' αυτές τις συνθήκες, η αγροτιά καλείται να εντείνει τον αγώνα της ενάντια στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική και να παλέψει μαζί με την εργατιά, τους αυτοαπασχολούμενους και τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και την εφαρμογή μιας άλλης φιλολαϊκής - φιλοαγροτικής πολιτικής. Γιατί, αλλιώς το μέλλον της είναι η φτώχεια και το ξεκλήρισμα.


Βιάζονται…

Γρηγοριάδης Κώστας

Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης τα αστικά ΜΜΕ προσπαθούν να μας πείσουν πως ο ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, ανέφερε σε συνέντευξή του σε ρεπόρτερ του αμερικανικού περιοδικού «The Atlantic», ότι «το κομμουνιστικό οικονομικό μοντέλο της Κούβας δε λειτουργεί πια».

Στην πραγματικότητα ο Φ. Κάστρο, απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τη δυνατότητα «εξαγωγής του οικονομικού μοντέλου της Κούβας», απάντησε πως «το κουβανικό μοντέλο δεν είναι πλέον λειτουργικό ούτε για εμάς».

Από τα παραπάνω γίνεται φανερή η λαθροχειρία που επιχειρείται. Οπως έχει τονίσει το ΚΚΕ, δεν υπάρχει ζήτημα απόρριψης ή «μίμησης» κάποιου μοντέλου. Εκείνο που υπάρχει είναι η επιλογή δρόμου ανάπτυξης, καπιταλιστικού ή σοσιαλιστικού, καθώς και ακλόνητες αρχές, πάνω στις οποίες πρέπει να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός.

Σήμερα, ενώ η ηγεσία της Κούβας επιδιώκει αλλαγές, που όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει, θα είναι στα πλαίσια του σοσιαλισμού, τα αστικά ΜΜΕ (κρατικά κι ιδιωτικά) βιάζονται να ανακηρύξουν το τέλος της κουβανέζικης Επανάστασης! Οπως είχαν κάνει και το 1991, όταν μετά την ανατροπή του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση βιάστηκαν να κηρύξουν το «τέλος της Ιστορίας» κι ακόμη και το γρήγορο τέλος της Σοσιαλιστικής Κούβας.

Είκοσι χρόνια μετά, η πραγματικότητα τους διαψεύδει! Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση δείχνει στους λαούς πιο επιτακτικά τη μοναδική εναλλακτική λύση: τη σοσιαλιστική - κομμουνιστική κοινωνία! Η Κούβα, εδώ και είκοσι χρόνια, παρά τις δυσκολίες και τις στερήσεις που έφερε η ανατροπή του σοσιαλισμού στη Σοβιετική Ενωση, στην οποία σε σημαντικό βαθμό στηριζόταν η κουβανική οικονομία, καθώς κι ο πολύχρονος αποκλεισμός της και ο οικονομικός και πολιτικός πόλεμος των ΗΠΑ και της ΕΕ, άντεξε! Κι ενώ σήμερα κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα σε βάρος της, προχωρά σε μέτρα, που εμείς οι κομμουνιστές σ' όλον τον κόσμο ευχόμαστε να δυναμώσουν την εργατική - λαϊκή εξουσία, να λύσουν προβλήματα, να εδραιώσουν ακόμη περισσότερο το σοσιαλισμό και βέβαια, λαμβάνοντας υπόψη και την αρνητική εμπειρία της ΕΣΣΔ και της σημερινής Κίνας, να μην επιτρέψουν την παλινόρθωση των καπιταλιστικών σχέσεων!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ας μην βιάζονται, λοιπόν, να θάψουν το «φάντασμα του κομμουνισμού», που τους «ταλαιπωρεί» ακόμη από την εποχή του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου». Σε κάθε περίπτωση ο κόπος τους θα είναι μάταιος!

Κεντρικό πολιτικό ζήτημα οι εκλογές

Οι εκλογές του Νοέμβρη είναι οι πρώτες εκλογές μετά το μνημόνιο. Μετά την αντιλαϊκή επίθεση που αφαίρεσε κατακτήσεις πολλών δεκαετιών από τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Γι' αυτό το λόγο, η συγκεκριμένη πολιτική μάχη θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το εάν θα βάλει ο λαός εμπόδια στα μέτρα του μνημονίου ή θα τα δεχτεί χωρίς αντίδραση. Γι' αυτό το λόγο, η συμμετοχή και η ψήφος σε αυτές τις εκλογές έχει μεγάλη σημασία για το μέλλον του λαού. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, τα κόμματα του κεφαλαίου, οι υποστηρικτές του μνημονίου. Στήνουν, λοιπόν, διάφορες παγίδες. Παίζουν διάφορα χαρτιά. Είτε προωθώντας τη στάση της αποχής, είτε προβάλλοντας μια «αντι-μνημόνια» λογική, για να εγκλωβίσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, την αγανάκτηση και την οργή του κόσμου που έχει χτυπηθεί αλύπητα από αυτήν την πολιτική. Επιστρατεύουν λογικές «τοπικών προβλημάτων» και «αυτοδιοικητικών κριτηρίων», για να κρύψουν ότι η τοπική Διοίκηση είναι μέρος του αστικού κράτους και μηχανισμός του. Για να συσκοτίσουν ότι ο «Καλλικράτης» είναι εργαλείο υλοποίησης της πολιτικής του μνημονίου, χτυπώντας εργασιακά δικαιώματα (απολύσεις, μερική απασχόληση), προωθώντας ιδιωτικοποιήσεις, εμπορευματοποιώντας τομείς (Υγεία, Πρόνοια, Παιδεία), επιβάλλοντας φόρους για κάθε υπηρεσία.

Η ψήφος συνδέεται με τους καθημερινούς αγώνες σε άλλα μέτωπα. Στο χώρο δουλειάς, στο συνδικάτο, στη γειτονιά, στο σχολείο, παντού. Ο αγώνας, για να μην αυξηθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης για να ζεσταθούν τα νοικοκυριά, για να δοθεί επίδομα ανεργίας στους ανέργους τέτοιο που να μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, για να μην αυξηθεί η τιμή του ψωμιού, να μπορούν τα νέα ζευγάρια να στέλνουν τα παιδιά τους σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς χωρίς να πληρώνουν, αποκτά περιεχόμενο και μέσα από την ψήφο. Κάθε άλλη εξέλιξη, σε μια περίοδο που ετοιμάζεται νέα καταιγίδα μέτρων σε βάρος του λαού, αποδυναμώνει τον αγώνα και στα υπόλοιπα μέτωπα. Πολύ περισσότερο αποδυναμώνει την προοπτική της λαϊκής πάλης για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης. Πόσες φορές δεν έχουν πει τα αστικά επιτελεία ότι η αντιλαϊκή πολιτική έχει την έγκριση του λαού, επειδή δίνει στα δύο κόμματα και τα στηρίγματά τους υψηλά εκλογικά ποσοστά; Μπορεί να μην είναι έτσι, μπορεί ο άνεργος να επιλέξει κάποιο αστικό κόμμα, έχοντας υποστεί ωμό εκβιασμό ή να το κάνει με βαριά καρδιά, ωστόσο τα αστικά κόμματα εκμεταλλεύονται αυτήν την πραγματικότητα και την παρουσιάζουν σαν δεδομένο, σαν λαϊκή θέληση.

Οι εκλογές του Νοέμβρη είναι κεντρικό πολιτικό θέμα για τη λαϊκή οικογένεια. Κριτήριο πρέπει να είναι το εάν ο υποψήφιος που επιλέγει θα στηρίξει τους λαϊκούς αγώνες, θα αποκαλύψει την πολιτική της άρχουσας τάξης, θα συμμετέχει στο συντονισμό της δράσης σε όλους τους χώρους. Ο λαός δεν έχει ανάγκη από περιφερειάρχες και δημάρχους που εφαρμόζουν την κυρίαρχη πολιτική. Οσοι θέλουν να αντιπαλέψουν το μνημόνιο, τον «Καλλικράτη», πρέπει να δώσουν μαζική στήριξη στα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ. Στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης».


Κώστας ΠΑΣΑΚΥΡΙΑΚΟΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ