Τρανταχτές ανατιμήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης - μαζικές ανατιμήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ. Με τη βούλα ΕΚΟΦΙΝ - Γιούρογκρουπ κλειδώνουν και τα νέα «πακέτα»
Μπουρλότο απέναντι στο λαϊκό εισόδημα ετοιμάζεται να βάλει το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης - τρόικας - πλουτοκρατίας, που με αποφασιστικό βηματισμό προχωρά, εδώ και τώρα, στο αποφασιστικό όσο και καίριο χτύπημα. Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη τα λαϊκά νοικοκυριά από φέτος το χειμώνα εξαναγκάζονται να πληρώσουν και τις τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω στους ειδικούς φόρους για το πετρέλαιο θέρμανσης είτε «εναλλακτικά» με τα αντίστοιχης «αποδοτικότητας» μέτρα από τις νέες ανατιμήσεις πάνω στους συντελεστές ΦΠΑ.
Αυτή είναι και η ζοφερή πραγματικότητα, τα φρέσκα αντιλαϊκά πακέτα που κλείδωσαν χτες στις Βρυξέλλες στις συνεδριάσεις των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (συμβούλια Εκοφίν - Γιούρογκρουπ). Γι' αυτές τις δυο δήθεν «εναλλακτικές» επιλογές τους έκανε ανοικτά λόγο ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τις συνεδριάσεις των κοιναγορίτικων οργάνων. Αυτό που στην πραγματικότητα απεργάζονται είναι η συνδυασμένη επίθεση σε όλα τα μέτωπα, τόσο στον ΦΠΑ όσο και στους ειδικούς φόρους - και όχι μόνον για το πετρέλαιο θέρμανσης - με μπούσουλα το μνημόνιό τους και τις ανάγκες της πλουτοκρατίας. Με το άλλο χέρι ετοιμάζουν νέες προκλητικές ελαφρύνσεις και άλλες διευκολύνσεις σε όφελος των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, για τους οποίους έρχονται από πάνω να εκχωρήσουν νέο ζωτικό χώρο και προνόμια. Τα παραπάνω συζητούνται και οριστικοποιούνται και στο πλαίσιο του νέου κύκλου συνεννοήσεων της κυβέρνησης με τα κλιμάκια της τρόικας που ήδη βρίσκονται στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού από τις Βρυξέλλες, οι «επιλογές» που εξετάζουν είναι:
Με βάση τα παραπάνω και το επικαιροποιημένο μνημόνιό τους, τα κοιναγορίτικα όργανα, χωρίς συζήτηση, ενέκριναν την εκταμίευση της δεύτερης δόσης (9 δισ. ευρώ) από τα δάνεια του «μηχανισμού στήριξης» στην πλουτοκρατία που επίσης τα φορτώνουν στο λαό.
Για το αμέσως επόμενο διάστημα, η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει την κατάθεση και συμπληρωματικού φορολογικού νομοσχεδίου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες σε αυτό θα περιλαμβάνονται και οι ρυθμίσεις παραπέρα ενίσχυσης των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Συγκεκριμένα, την καρατόμηση του συντελεστή στα διανεμόμενα κέρδη από το 40% στο 24%, την επιτάχυνση και του χρονοδιαγράμματος αποκλιμάκωσης από το 24% στο 20% για τα κέρδη της πλουτοκρατίας, πριν από 2014 που προβλέπεται. Με το ίδιο νομοθέτημα προχωρούν στην «αναμόρφωση» του φοροεισπρακτικού μηχανισμού στη βάση της «τεχνογνωσίας» του ΔΝΤ, ενώ θεωρείται πιθανή και η λήψη νομοθετικής ρύθμισης που θα διευκολύνει την είσοδο ισχυρών μονοπωλίων και ιδιωτών του λογιστικού - ελεγκτικού κλάδου σε νευραλγικούς τομείς του μηχανισμού. Στους σχεδιασμούς είναι και μια ακόμη ρύθμιση για «περαίωση» φορολογικών υποθέσεων. Επίσης, την αύξηση στο πλαφόν των αποδείξεων λιανικής (σήμερα 15.000 ευρώ) που μπορούν να προσκομίσουν τα νοικοκυριά με τις φορολογικές δηλώσεις.
Στη μονοπώληση της αγοράς στον τομέα των μεταφορών και τον έλεγχό της από μια χούφτα μεγάλες εταιρείες οδηγεί η κυβερνητική πολιτική, όπως φαίνεται από το προσχέδιο νομοσχεδίου για τις «Οδικές Εμπορευματικές Μεταφορές» που παρουσιάστηκε χτες από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Δ. Ρέππα στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Οπως είπε ο υπουργός, με το νομοσχέδιο θα απελευθερωθεί ο τομέας των μεταφορών που σήμερα είναι κλειστός και υποστήριξε ότι σταδιακά θα υπάρξει όφελος στην ελληνική οικονομία που θα ανέρχεται 1% του ΑΕΠ, για κάθε χρόνο. Η χώρας μας, ισχυρίστηκε, έχει καθυστερήσει αρκετά και παραδέχθηκε ότι η απελευθέρωση των μεταφορών είναι επιτακτικό αίτημα του μνημονίου που συνυπέγραψε η κυβέρνηση με την τρόικα. Για τους κατόχους των σημερινών αδειών θα δοθεί τριετής μεταβατική περίοδος, και στη συνέχεια η αξία του οχήματος και η αξία της άδειας θα λογίζονται ως μετοχικό κεφάλαιο στις Ανώνυμες Εταιρείες Μεταφορών που θα ιδρυθούν και θα εκτελούν πλέον μόνο αυτές το μεταφορικό έργο.
Η απελευθέρωση των αγορών στην ΕΕ άρχισε από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και είχε συνολικά αρνητικές συνέπειες τόνισε στην παρέμβασή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι το προσχέδιο του νομοσχεδίου θα οδηγήσει στη μονοπώληση της αγοράς των μεταφορών και τον έλεγχό της από λίγες μεγάλες εταιρείες που θα καθορίζουν τα πάντα στο συγκεκριμένο τομέα καθώς και τις συνθήκες εργασίας όσων απασχολούνται στις μεταφορές. Θα φτάσουμε, είπε, στην πλήρη απαξίωση των μικρών επαγγελματιών που θα βγουν βίαια από την αγορά και θα οδηγηθούμε στη δημιουργία καρτέλ, όπως έγινε και στις αερομεταφορές ή τον τομέα των τροφίμων.
Θετικοί στην απελευθέρωση των μεταφορών εμφανίστηκαν οι εισηγητές της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.
«Καθαρό» από χρέη - που μεταβιβάζονται στο Δημόσιο - και πλεονάζοντος προσωπικού - που μετατάσσεται σε άλλες υπηρεσίες ή συνταξιοδοτείται - παραδίδει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον κρατικό σιδηρόδρομο στους ιδιώτες, σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταφορών για την ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ, το οποίο αναμένεται σύντομα να παρουσιαστεί και επίσημα.
Στον ελληνικό σιδηρόδρομο θα παραμείνουν περίπου 3.600 εργαζόμενοι από τους 6.000 που υπάρχουν σήμερα, ενώ τα υφιστάμενα μισθολογικά και γενικότερα εργασιακά κεκτημένα τους ρίχνονται στον «Καιάδα» του Μνημονίου, ώστε ο ΟΣΕ να καταστεί περισσότερο ...ελκυστικός για τον «στρατηγικό επενδυτή» που θα επιλεγεί τελικά, ο οποίος εκτός από το 49% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ θα αναλάβει και το γενικό μάνατζμεντ.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, θα συνταχθούν από τις διοικήσεις κατάλογοι όπου θα αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα με την πραγματική και αναγνωρισμένη προϋπηρεσία των εργαζομένων που χαρακτηρίζονται ως «πλεονάζον προσωπικό». Κάθε εργαζόμενος που θα επιλεγεί για μετάταξη οφείλει να προσδιορίσει εγγράφως το νομό και τρεις θέσεις προτίμησής του, ενώ καταργούνται οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και θα πραγματοποιηθούν νέες «διαπραγματεύσεις» που ως δεδομένο θα πρέπει να λαμβάνουν τη μείωση του συνολικού μισθολογικού κόστους του Οργανισμού κατά το ήμισυ. Επιπλέον προβλέπονται μια σειρά περικοπές σε επιδόματα τα οποία στο εξής δε θα μπορούν να ξεπερνούν το 10% του βασικού μισθού.
Οσον αφορά τους «πλεονάζοντες» από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ προβλέπεται να φύγουν 744 εργαζόμενοι από τους εξής τομείς: Σιδηροδρομικής Ελξης 117, Σιδηροδρομικής Κίνησης 378, Οδικών Μέσων και Λεωφορείων 27, Ανάπτυξης Οικονομικής Διαχείρισης, Διοίκησης και Υποστήριξης 141, Ζύγισης και Φόρτωσης 81. Ακόμη από την ΕΔΙΣΥ - εταιρεία διαχείρισης τροχαίου υλικού του ΟΣΕ - θα μεταταγούν ή θα συνταξιοδοτηθούν 1.600 εργαζόμενοι από τους τομείς: Συντήρησης Τροχαίου Υλικού 380, Διαχείρισης Κυκλοφορίας 330 και Ανάπτυξης, Οικονομικής Διαχείρισης, Διοίκησης και Υποστήριξης 370.
Η παραπάνω «σφαγή» μισθολογικών και γενικότερων εργασιακών δικαιωμάτων θα αποτελέσουν τον «οδηγό» της κυβερνητικής πολιτικής για τα όσα θα επακολουθήσουν στις υπόλοιπες πρώην ΔΕΚΟ που θα βγουν «στο σφυρί».
Μέσω του νομοσχεδίου για τον ΟΣΕ η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μεταφέρει τα χρέη του Οργανισμού - χρέη που δημιουργήθηκαν εξαιτίας της άρνησης του κράτους να επενδύει το ίδιο στις υποδομές του εθνικού σιδηροδρομικού δικτύου και ανάγκαζε τον Οργανισμό να δανείζεται από τους τοκογλύφους των τραπεζών - στις πλάτες του εργαζόμενου λαού, την ίδια στιγμή που τον παραδίδει στους ιδιώτες «λευκό» από δανεικά και με το εργασιακό καθεστώς εκείνο που θα βολεύει την κερδοφορία του «στρατηγικού επενδυτή».
Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε το παρακάτω σχόλιο, για τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, σχετικά με την αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης ή του ΦΠΑ:
«Με περισσή υποκρισία η κυβέρνηση δηλώνει ότι, με γνώμονα το λαϊκό συμφέρον, εξετάζει δύο ενδεχόμενα: Να αυξήσει το πετρέλαιο θέρμανσης ή τον ΦΠΑ. Ο,τι κι αν επιλέξει το αποτέλεσμα θα είναι ένα ακόμα πλήγμα στα λαϊκά στρώματα, για να στηριχθούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι.
Για τους εργαζόμενους, τους μικρούς εμπόρους και αγρότες πρέπει να σημάνει συναγερμός. Κοινή λαϊκή δράση, για να αποτρέψουμε τις αυξήσεις, τώρα συμπόρευση με το ΚΚΕ, ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση στις εκλογές».