ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΟΜΑΔΑ» Ν. ΜΑΚΡΗΣ - ΜΑΡΑΘΩΝΑ ΤΗΣ ΟΓΕ
Εξόρμηση στα μαγαζιά με κάλεσμα κοινής δράσης στους μικρομαγαζάτορες

Μια αξιόλογη αγωνιστική πρωτοβουλία, σε μια περίοδο που μεγαλώνουν οι δυσκολίες για τη λαϊκή οικογένεια

Στιγμιότυπο από την εξόρμηση
Στιγμιότυπο από την εξόρμηση
Κάλεσμα για κοινή δράση απευθύνει η Αγωνιστική Γυναικεία Ομάδα Νέας Μάκρης - Μαραθώνα της ΟΓΕ, στους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής. Η δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι γυναίκες της Ομάδας της ΟΓΕ με το μοίρασμα του καλέσματος και τη συζήτηση με τους καταστηματάρχες, αναδεικνύει πως η κοινή πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική είναι ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και οι δυσκολίες που συναντούν, τόσο οι εργαζόμενοι όσο και τα μικρομάγαζα.

Είναι χαρακτηριστικός ο ευρηματικός τρόπος με τον οποίο απευθύνονται για την οργάνωση της πάλης αναδεικνύοντας ακριβώς αυτό που ενώνει τους λαϊκούς ανθρώπους ενάντια στον κοινό αντίπαλο, αποτυπωμένος στο κείμενο του καλέσματος που έχει ως εξής:

«Αγαπητή/έ φίλη/ε καταστηματάρχη,

Είμαι μια γυναίκα που σίγουρα έχει μπει στο μαγαζί σου και αυτό το καλοκαίρι μπορεί να μην μπει.

Ξέρω ότι περνάς δύσκολα. Ο τζίρος έχει πέσει, οι επιταγές λήγουν.

Ξέρω ότι σε πιέζουν τα μεγαλοκαταστήματα. Ξέρω ότι ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και συζητάνε και για άνοιγμα τις Κυριακές.

Λυπάμαι που η πόλη μας δεν έχει ανάπτυξη... Λυπάμαι που έπαψα να καταναλώνω... Θέλω να αγοράσω... Μου λείπουν πολλά...

Αλλά σκέψου!

Η οικοδομή τελειώνει...

Ενα από τα πολλά μαγαζιά που βάζουν λουκέτο
Ενα από τα πολλά μαγαζιά που βάζουν λουκέτο
Η τουριστική περίοδος συρρικνώνεται...

Η ανεργία φουντώνει...

Είμαι και εγώ θύμα της.

Και εσύ και εγώ έχουμε προβλήματα, και εσύ και εγώ ξέρουμε ποιος φταίει γι' αυτά.

Φταίει η πολιτική που εφαρμόζεται και μας κάνει φτωχότερους. Γι' αυτή την οικονομική κρίση δεν φταις ούτε εσύ, ούτε εγώ. Εμάς όμως καλούν να την πληρώσουμε.

Μαζί πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε.

Εμπρός λοιπόν, μαζί να ανατρέψουμε αυτήν την πολιτική.

Εσύ πρέπει να παλέψεις και για μένα να έχω μεροκάματο, δωρεάν δημόσια Υγεία και Παιδεία. Σύνταξη με αξιοπρέπεια, Κοινωνική Ασφάλιση για όλους.

Κι εγώ να παλέψω για να στηρίξω εσένα».

Ερχονται τα χειρότερα

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί και στην περιοχή της Νέας Μάκρης, είναι το πλήθος των ενοικιαστηρίων και των πωλητηρίων στις βιτρίνες των άδειων μαγαζιών. Πολλά από αυτά παραμένουν ξενοίκιαστα ακόμα και πάνω από ένα χρόνο. Η κίνηση συνολικά στα καταστήματα είναι μειωμένη, παρά το γεγονός ότι οι μήνες του καλοκαιριού είναι, θεωρητικά τουλάχιστον, μια περίοδος ευνοϊκή για την περιοχή, λόγω της τουριστικής κίνησης. Φέτος είναι η πρώτη χρονιά που παρατηρείται το φαινόμενο να κλείνουν καταστήματα κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου. Εργαζόμενοι και επαγγελματοβιοτέχνες εκτιμούν πως τα χειρότερα θα έρθουν με το τέλος της τουριστικής περιόδου, το φθινόπωρο. Τα προβλήματα αναμένεται τότε να οξυνθούν απότομα και να εκδηλωθούν με μεγαλύτερη ένταση, να αγγίξουν ακόμα μεγαλύτερο αριθμό επαγγελματοβιοτεχνών. Σημαντικός είναι ο αριθμός των αυτοαπασχολούμενων γυναικών που διατηρούν ένα μικρό κατάστημα, που λειτουργεί συμπληρωματικά στο οικογενειακό τους εισόδημα. Η κατάσταση όμως που διαμορφώνεται, οδηγεί τα μικροκαταστήματα αυτά στο κλείσιμο και τις ιδιοκτήτριές τους στην ανεργία.

Η επίθεση κυβέρνησης - ΔΝΤ - ΕΕ, με τη συμφωνία ΝΔ και ΛΑΟΣ, στα δικαιώματα των εργαζομένων, πλήττει αναπόφευκτα και τους αυτοαπασχολούμενους. Η ραγδαία αύξηση της ανεργίας, η μείωση των μισθών, η ολοκληρωτική μετατροπή της Παιδείας και της Υγείας σε εμπορεύματα, φέρνουν τους εργαζόμενους αντιμέτωπους με σοβαρά εμπόδια στην προσπάθειά τους να καλύψουν ακόμα και τις βασικές και στοιχειώδεις ανάγκες τους. Τα μικρά μαγαζιά δεν είναι δυνατό να μείνουν ανεπηρέαστα από τη θύελλα των αντεργατικών μέτρων. Ο τζίρος τους διαρκώς συρρικνώνεται ενώ τα χρέη τους μεγαλώνουν. Οι συνθήκες του ανταγωνισμού με τα μονοπώλια, η πίεση που δέχονται από τα μεγαλοκαταστήματα, αναγκάζουν αρκετά από αυτά να βάλουν λουκέτο. Ολ' αυτά αποτυπώθηκαν στην εξόρμηση της Ομάδας Γυναικών της ΟΓΕ μέσα από τη συζήτηση με τους μικρομαγαζάτορες για την αναγκαιότητα οργανωμένης συμμετοχής στους αγώνες για την ίδια τους τη ζωή.

Η πρωτοβουλία της Αγωνιστικής Ομάδας Γυναικών Νέας Μάκρης - Μαραθώνα της ΟΓΕ αναδεικνύει πως εργαζόμενοι και αυτοαπασχολούμενοι είναι και οι δύο θύματα της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν έχουν κοινή αιτία. Η μόνη διέξοδος είναι ο κοινός αγώνας, προκειμένου να μη φορτώσει το κεφάλαιο στις δικές τους πλάτες τα βάρη για την έξοδό του από την οικονομική κρίση. Η δημιουργία μιας λαϊκής συμμαχίας, ενός κοινού μετώπου των εργαζόμενων, των μικρών και μεσαίων επαγγελματοβιοτεχνών, της νεολαίας, των γυναικών, ενός μετώπου που θα παλέψει για να ανατρέψει αυτή την πολιτική.

Συγκέντρωση τιμής και μνήμης

Την Κυριακή, 22 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, στο ηρωικό χωριό Αγιος Βασίλης Κυνουρίας, θα γίνει πολιτική συγκέντρωση τιμής και μνήμης στους αγωνιστές του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Γεωργία Αργυροπούλου, μέλος του ΝΓ Αρκαδίας του ΚΚΕ, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Βαγγέλης Γούργαρης.

Τραγωδία με ανήλικη

Τραγωδία σημειώθηκε προχτές το βράδυ στο Αργος. Μια ανήλικη κοπέλα καταπλακώθηκε από συρόμενη μεταλλική εξωτερική πόρτα στον αύλειο χώρο γειτονικού σπιτιού, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Η ανήλικη διεκομίσθη από τους γονείς της στο νοσοκομείο του Αργους και στη συνέχεια, με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, στη ΜΕΘ του νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπου κατέληξε. Παραγγέλθηκε νεκροψία - νεκροτομή, ενώ προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Αργους.

Αλλοιωμένο κρέας σε παιδική κατασκήνωση

Τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών ενημέρωσε η ΕΛΑΣ μετά τον εντοπισμό ακατάλληλου προς κατανάλωση κρέατος που παραδόθηκε από ιδιώτη στις παιδικές κατασκηνώσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στον Αγ. Ανδρέα, όπου παραθερίζουν 300 παιδιά. Η παρτίδα εντοπίστηκε στις 6 Αυγούστου, μετά από έλεγχο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛΑΣ, η προμήθεια κρεάτων στις παιδικές κατασκηνώσεις της γίνεται στο πλαίσιο σύμβασης που έχει καταρτίσει η Νομαρχία Αθηνών, με συγκεκριμένο προμηθευτή και η σύμβαση αυτή αφορά τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΙΑΣ
Την Κυριακή η κεντρική εκδήλωση

Την ερχόμενη Κυριακή, 22 του Αυγούστου, θα γίνει η κεντρική εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους εκτελεσθέντες του Μπλόκου της Κοκκινιάς 1944. Η εκδήλωση, που διοργανώνουν το Παράρτημα Κοκκινιάς της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και ΔΣΕ και ο Δήμος Νίκαιας θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. στο χώρο της πλατείας 17ης Αυγούστου 1944 με τη συμμετοχή επισήμων και εκπροσώπων μαζικών φορέων. Θα γίνουν ομιλίες από τον δήμαρχο Νίκαιας, Στέλιο Μπενετάτο, και από εκπρόσωπο του Παραρτήματος Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και καταθέσεις στεφάνων.

Θα ακολουθήσει πορεία στο χώρο του Κοινοταφίου του Γ' Νεκροταφείου, όπου θα γίνουν κατάθεση στεφάνων και προσκλητήριο νεκρών.

Επίσης, από σήμερα, Παρασκευή 20 έως την Παρασκευή 27 του Αυγούστου, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245), από τις 5 μ.μ. έως τις 10 μ.μ. θα διεξαχθεί το 18ο Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά (open) με τίτλο «Τιμή στην Εθνική Αντίσταση», σε συνεργασία με τον ΟΦΟΝ και τον Φυσιολάτρη.

Απόφαση για την ανακύκλωση των μπάζων

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση καθιερώνεται η εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (σ.σ. μπάζων) και προωθούνται θεσμικά μέτρα για την ανακύκλωση και επαναχρησιμοποίηση των υλικών αυτών τόσο στα ιδιωτικά όσο και στα δημόσια έργα, με καθυστέρηση εννέα ετών από την ψήφιση του νόμου 2939/2001 που την προβλέπει.

Με την υπουργική απόφαση που υπογράφουν οι υπουργοί ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λ. Κατσέλη, και ο τομέας αυτός της ανακύκλωσης παραδίδεται σε ιδιωτικά συστήματα εναλλακτικής διαχείρισης, ενώ καθορίζονται οι εξής ποσοτικοί στόχοι: Μέχρι το τέλος του 2012 θα πρέπει να ανακυκλώνεται το 30% των μπάζων που υπολογίζονται σε 6,5 εκατομμύρια τόνοι το χρόνο, μέχρι το 2015 το 50% και μέχρι το 2020 το 70%. Εξάλλου, με άλλη υπουργική απόφαση του ΥΠΕΚΑ ορίστηκε 9μελές ΔΣ του Εθνικού Οργανισμού Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσκευασιών και Αλλων Προϊόντων (ΕΟΕΔΣΑΠ).

Σε ποινή κάθειρξης δέκα ετών και πέντε μηνών για πλαστές συνταγογραφήσεις καταδίκασε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πάτρας πρώην καθηγητή της Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Πάτρας. Για την ίδια υπόθεση καταδικάστηκε επίσης σε ποινή κάθειρξης δώδεκα ετών και πέντε μηνών ο πρώην βοηθός του. Το δικαστήριο αποφάσισε τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και των δύο για τρία χρόνια, καθώς και χρηματική αποζημίωση των ασφαλιστικών ταμείων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ