ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Πάλη επιβίωσης για έναν ολόκληρο λαό

Σε 8 εκατομμύρια αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που κινδυνεύουν άμεσα αν δε βοηθηθούν

Γυναικόπαιδα απαιτούν λίγο φαγητό
Γυναικόπαιδα απαιτούν λίγο φαγητό
IΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Σε οκτώ εκατομμύρια αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που χρειάζονται επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια μετά τις πλημμύρες που έπληξαν το Πακιστάν, ανακοίνωσε χτες ο ΟΗΕ, διπλασιάζοντας σχεδόν τις εκτιμήσεις του μέσα σε μία μέρα. Γεγονός που αποδεικνύει την τραγική και μακάβρια κατάσταση που επικρατεί σε αυτό το «αρχιπέλαγος» της μιζέριας και της απόλυτης καταστροφής στο οποίο έχει μεταμορφωθεί μεγάλο τμήμα του Πακιστάν, από το βορρά μέχρι τις παράκτιες περιοχές της χώρας.

Με 20 εκατομμύρια πληγέντες, πάνω από 4 εκατομμύρια αστέγους, 1.600 νεκρούς επισήμως, παιδιά να πεθαίνουν από την πείνα, εκατομμύρια να απειλούνται από την πείνα και τις μολυσματικές ασθένειες και τους φόβους για εκδήλωση ασθενειών από την κατανάλωση μολυσμένου νερού στο Πακιστάν, μετά το θάνατο τριών παιδιών σε καταυλισμό στο Καράτσι, στο νότιο τμήμα της χώρας, να εντείνονται συνεχώς. Το χειρότερο, η πακιστανική μετεωρολογική υπηρεσία προειδοποίησε ότι τα νερά στις πλημμυρισμένες περιοχές δεν πρόκειται να υποχωρήσουν πριν από τα τέλη Αυγούστου.

Οι πλημμύρες ήταν η χαριστική βολή σε ένα λαό 170 εκατομμυρίων, όπου πάνω από το ένα τρίτο διαβίωνε πριν τις πλημμύρες σε συνθήκες απόλυτης εξαθλίωσης. Σε ένα λαό που διαβιώνει στη φτώχεια και την καταπίεση εξαιτίας μίας βαθύτατα διεφθαρμένης ολιγαρχίας, που απλώς εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα και των αφεντικών της, των ιμπεριαλιστών, που έχει υποστεί τον κατατρεγμό συνεχών πραξικοπημάτων είτε αποτελεί το «κρέας για τα κανόνια» των πολέμων τους...

Οσο για την ανθρωπιστική βοήθεια, είναι απελπιστικά λίγη και δε φτάνει ποτέ σε μεγάλο τμήμα των πληγέντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι οι επιχειρήσεις αρωγής δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν από τη βάση στο Τζακομπαμπάντ - κομβικό σημείο στις πληγείσες περιοχές - καθώς «ελέγχεται πλήρως από τις αμερικανικές δυνάμεις», όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Κουσνούτ Λασάρι, κατά την κατάθεσή του στην αρμόδια επιτροπή της πακιστανικής Γερουσίας, όσον αφορά στο συντονισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας, όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα της η εφημερίδα «Dawn».

«Οι τρομοκράτες θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση», δήλωσε ο Πρόεδρος της χώρας, Ασίφ Αλί Ζαρντάρι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Τζον Κέρι.

Φόβοι για ξεσηκωμό του λαού

Ομως, η κοινωνική αναταραχή που είναι προ των πυλών, όπως ομολογούν πλέον όλοι, είναι η μεγάλη ανησυχία και ο ΟΗΕ σπεύδει να πιέσει τη διεθνή κοινότητα όχι για τη διάσωση και την αρωγή των πληγέντων αλλά για να προλάβει τα χειρότερα. Ο ΟΗΕ έκανε έκκληση για μια ακόμα φορά στη διεθνή κοινότητα να δράσει άμεσα, ενώ κάλεσε και σε έκτακτη σύσκεψη για την προώθηση και το συντονισμό της βοήθειας.

Ολοι πλειοδοτούν. Δημοσίευμα των «Financial Times» εμφανίζει την Ασιατική Τράπεζα Ανάπτυξης (ADB) έτοιμη να «προσφέρει» άμεσα 2 δισ. δολάρια. Πώς; Με δάνειο φυσικά. Ο γενικός διευθυντής της τράπεζας για την περιοχή της Κεντρικής και Δυτικής Ασίας, Χουάν Μιράντα, φέρεται να δήλωσε ότι η ADB θα δημιουργήσει επίσης έναν ειδικό λογαριασμό για να διοχετεύσει κεφάλαια από δωρητές και πρόκειται να συναντηθεί σήμερα με τον Ζαρντάρι για να συζητήσουν τους όρους του δανείου, που «αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ευνοϊκοί». Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και στο Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, απαντώντας στις ανακοινώσεις της ΕΕ περί «αύξησης» της βοήθειας, έσπευσε να δηλώσει ότι οι ΗΠΑ είναι η χώρα που «προσφέρει τη μεγαλύτερη» βοήθεια και αύξησε το ποσό από 90 σε 150 εκατομμύρια δολάρια.

Ολα αυτά ενώ ο πρεσβευτής του Πακιστάν στη Βρετανία, Ουατζίντ Σαμσούλ Χασάν, δήλωσε ότι το κόστος της ανοικοδόμησης ενδέχεται να φθάσει τα 15 δισ. δολάρια.

Τέλος, η Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να στείλει μια μονάδα έξι μεταγωγικών ελικοπτέρων και περισσότερους από 300 άνδρες για να πραγματοποιήσουν αποστολές διάσωσης.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Ακόμη μια φιέστα «τέλους» του πολέμου

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Ηταν μία ακόμη «λαμπρή τηλεοπτική» στιγμή για τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, καθώς ανακοίνωσε την αποχώρηση και της τελευταίας μάχιμης μονάδας των αμερικανικών στρατευμάτων, ενώ τα τηλεοπτικά δίκτυα κατέγραφαν την τελευταία ταξιαρχία να περνά τα σύνορα προς το Κουβέιτ, στις 3.51 π.μ., δύο κιόλας βδομάδες πριν την επίσημη ημερομηνία αποχώρησης.

Παρ' όλα αυτά, πρόκειται για «κίνηση εντυπωσιασμού» καθώς 56.000 θα παραμείνουν στο Ιράκ, όπως επιβεβαίωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα. Ο αριθμός των 56.000 στρατιωτών βρίσκεται κοντά στο στόχο που έχει θέσει ο Λευκός Οίκος (50.000) που θα βρίσκονται στη χώρα μετά την 31η Αυγούστου για να εκπαιδεύσουν τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας, ενώ η αναχώρησή τους έχει μετατεθεί για το μέλλον, άγνωστο ποτέ και εάν γίνει ποτέ, ενώ τα στρατεύματα που παραμένουν έχουν «βαπτιστεί» από μάχιμα σε «απλά»...

Εξάλλου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», η ευθύνη της «εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας» περνά στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ κατά τους σχεδιασμούς «προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα και των ένοπλων ομάδων που στηρίζει το Ιράν» προωθείται ο διπλασιασμός των ιδιωτικών φρουρών ασφαλείας, δηλαδή μισθοφόρων. Κατά τους ΝΥΤ, τουλάχιστον 7.000 μισθοφόροι θα αναλάβουν την άμυνα των πέντε κρίσιμων πόστων, όπως τα προξενεία και τις διπλωματικές αποστολές στο Ερμπίλ, τη Μοσούλη, το Κιρκούκ, τη Βασόρα αλλά και την πρεσβεία στη Βαγδάτη, ενώ θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες ως προς τον έλεγχο και την άμυνα όλης της χώρας.

Πρόκειται για κίνηση που θα επιτρέψει στον Πρόεδρο Ομπάμα να ισχυριστεί ότι έστω τήρησε μία προεκλογική του δέσμευση, την «απεμπλοκή από τον πόλεμο του Ιράκ» να ικανοποιήσει την εξαγριωμένη κοινή γνώμη, που ζητά την άμεση επιστροφή των στρατιωτών, όλων και από όλα τα μέτωπα ενόψει και των ενδιάμεσων εκλογών. Πρόκειται για μία κίνηση που θα άρει λίγο και την πίεση από το άλλο μέτωπο: τον κλιμακούμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο στο Αφγανιστάν αλλά και στο Πακιστάν.

Από την άλλη πλευρά, δεδομένης της αντιπαλότητας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων στο Ιράκ, όπου μετά τις εκλογές του Μαρτίου ακόμη δεν έχει σχηματιστεί κυβέρνηση και με μερίδα του πολιτικού κόσμου να ζητά την παραμονή των αμερικανικών κατοχικών στρατευμάτων έως το 2020 αλλά και των αυξανόμενων επιθέσεων, τα πάντα είναι ρευστά. Την Τετάρτη σε επιθέσεις σε όλο το Ιράκ 25 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 33 τραυματίστηκαν σε επιθέσεις, ενώ μέχρι αργά χτες σε επιθέσεις στη Βαγδάτη, στο Αλ Ανμπέρ και τη Ντιγιάλα 6 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν.

ΚΚ ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Εκκληση για έμπρακτη αλληλεγγύη στο δοκιμαζόμενο λαό

Σε ανακοίνωσή του το ΚΚ Πακιστάν απευθύνει πλατύ κάλεσμα προς τα ΚΚ, τις αγωνιστικές λαϊκές δυνάμεις και πλατιά στους λαούς σε όλο τον κόσμο να εκφράσουν πολύμορφα την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, ενώ με όλες του τις δυνάμεις έχει ριχτεί στην προσπάθεια βοήθειας κι αποκατάστασης των πλημμυροπαθών.

Οπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην έκκληση που απευθύνει: «μέχρι τώρα περίπου 20 εκατομμύρια έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πλημμύρες και πάρα πολλοί είναι αυτοί που έχουν χάσει όλα τα υπάρχοντά τους, τα σπίτια τους και ό,τι είχαν, 6 εκατομμύρια βρίσκονται στο ύπαιθρο με κανένα μέσο επιβίωσης καθώς σιτηρά αξίας πάνω από 1 δισεκατομμύριο δολάρια έχουν πλήρως καταστραφεί. Εκατομμύρια είναι οι γυναίκες, τα παιδιά και οι ανήμποροι ηλικιωμένοι και άρρωστοι στις πλημμυρισμένες περιοχές όπου έχουν καταστραφεί δρόμοι, γέφυρες και κάθε είδους υποδομή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και όπου δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης στα συνεργεία και στις ομάδες βοήθειας.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει την ζωή τους μόνο στην επαρχία Πουκχτοβατίλ ξεπερνάει τους 2000, και δεν μπορούν να υπάρξουν ασφαλή στοιχεία για όλη την χώρα. Πάντως το σίγουρο είναι ότι ο αριθμός αυτός θα πολλαπλασιαστεί δραματικά λόγω της έλλειψης καθαρού νερού και ως συνέπεια των επιδημιών από τις μολυσματικές ασθένειες όπως η χολέρα, η γαστρεντερίτιδα, η διάρροια και βέβαια από την πείνα που θα αντιμετωπίσουν τα εκατομμύρια των φτωχών ανθρώπων».

Για την αντιμετώπιση αυτής της απελπιστικής κατάστασης το ΚΚ Πακιστάν καλεί τους λαούς όλου του κόσμου να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν τον δοκιμαζόμενο λαό του Πακιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ