ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Ιούλη 2010
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Νέα ασπίδα προστασίας στα ευρωμονοπώλια

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας, διεθνής τοκογλύφος κατά των λαών
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην Φρανκφούρτη της Γερμανίας, διεθνής τοκογλύφος κατά των λαών
Τμήμα του πακέτου στήριξης των τραπεζών και των ευρωμονοπωλίων αποδεικνύονται τα «τεστ αντοχής» στα οποία υποβλήθηκαν 91 τράπεζες των κρατών - μελών της ΕΕ.

Τα αποτελέσματα των τεστ αυτών χρησιμοποιήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αλλά και τις κυβερνήσεις των κρατών - μελών, προκειμένου να διαμορφωθεί μια νέα ασπίδα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ΕΕ, καλλιεργώντας συστηματικά προς τις διεθνείς αγορές την εικόνα ότι συνολικά το τραπεζικό σύστημα στην ΕΕ είναι «ανθεκτικό».

Στο πνεύμα αυτό κινήθηκαν οι δηλώσεις των ανώτερων αξιωματούχων των οργάνων της ΕΕ, που όμως την ίδια στιγμή δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους για την «εύθραυστη ανάκαμψη» της οικονομίας στην ΕΕ. Ο πρόεδρος της ευρωζώνης Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε χθες ότι τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής, στα οποία υποβλήθηκαν 91 ευρωπαϊκές τράπεζες, δείχνουν ότι το τραπεζικό σύστημα της Ευρώπης είναι «δυνατό».

«Τα τεστ αντοχής έδειξαν με σαφή τρόπο ότι το ευρωπαϊκό τραπεζικό τοπίο είναι αρκούντως δυνατό», δήλωσε ο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Σλοβένο πρωθυπουργό Μπορούτ Παχόρ.

«Στο σύνολό τους τα τεστ ήταν αξιόπιστα, έγιναν με τρόπο πολύ επαγγελματικό από μεσολαβητές που δρούσαν ανεξάρτητα και βάσει κανόνων», πρόσθεσε ο Γιούνκερ, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ελπίδα του «όλες οι τράπεζες που εξετάστηκαν να δημοσιοποιήσουν τις λεπτομέρειες των τεστ αντοχής, γεγονός που θα προσθέσει στην αξιοπιστία ολόκληρης της διαδικασίας».

Ο Γιούνκερ εκτίμησε άλλωστε ότι οι χώρες της ευρωζώνης βρίσκονται «σε καλό δρόμο για να βγουν» από την κρίση. «Η ανάκαμψη έρχεται, όμως πρέπει να προσθέσω ότι αυτή η ανάκαμψη είναι εύθραυστη», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν Κλοντ Τρισέ, υπερασπίστηκε τα τεστ αντοχής, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «ήταν ένα καίριο σημείο για την διαφάνεια στον κλάδο».

Από το παιχνίδι δεν θα μπορούσαν να λείψουν βέβαια οι διαβόητοι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης. Ενας από αυτούς ο Fitch, ανέφερε ότι «δεν θα υπάρξουν άμεσες επιπτώσεις στις αξιολογήσεις των ευρωπαϊκών τραπεζών που καλύπτει, οι οποίες είτε δεν πέρασαν τα τεστ αντοχής ή αποτελούν μέρος του υπό συγχώνευση ισπανικού ομίλου που εμφάνισε έλλειμμα κεφαλαίων». Ο οίκος επισήμανε ότι δεν θα αλλάξει την αξιολόγησή του για την γερμανική Hypo Real Estate, την ΑΤΕbank ή την Caja de Ahorros y Monte de Piedad de Cordoba, που ως γνωστόν δεν πέρασαν τα τεστ αντοχής. Ο Fitch πρόσθεσε ότι η βασική του ανησυχία είναι η περιορισμένη πρόσβαση κάποιων τραπεζών στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, σ

την Ιρλανδία και την Ελλάδα στις αγορές κεφαλαίων και χρήματος.

Σε ανάλυσή της η UBS εκτιμά ότι τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών είναι θετικά αλλά σε μεγάλο βαθμό αναμενόμενα. Σημειώνει επίσης πως ένα δεύτερο stress test μπορεί να γίνει για τις ελληνικές τράπεζες τον Σεπτέμβρη και θα φέρει κατά την εκτίμησή της εξελίξεις είτε μέσω της αναδιάρθρωσης της κεφαλαιακής δομής είτε μέσω συγχωνεύσεων.

Σύμφωνα με τα πρώτα τεστ, οι τράπεζες έδειξαν πως μπορούν να ανταπεξέλθουν σε ένα σενάριο - πρόκληση για τα περιουσιακά τους στοιχεία με απώλειες από δάνεια περί το 8% για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο οίκος ωστόσο παραμένει επιφυλακτικός για τις ελληνικές τράπεζες λόγω των δημοσιονομικών ανησυχιών.

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί την κρίση χρέους της χωρίς να κηρύξει στάση πληρωμών, εξέφρασε χθες ο Λορέντζο Μπίνι Σμάγκι, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

O Μ. Σμάγκι αναφέρθηκε στα παραδείγματα του Μεξικού και της Βραζιλίας τα τελευταία 15 χρόνια, λέγοντας ότι είναι δυνατόν οι χώρες να αναδιαρθρώνουν τις οικονομίες τους μετά τη λήψη βοήθειας και στη συνέχεια να αποπληρώνουν τα χρέη τους. «Μπορεί η Ελλάδα να κάνει το ίδιο; Οι αποφάσεις που ελήφθησαν τις τελευταίες βδομάδες δείχνουν ότι η απάντηση είναι ναι», ανέφερε ο Μπίνι Σμάγκι σε άρθρο του στην εφημερίδα «Frankfurt Allgemeine Zeitung». «Η Ελλάδα σκοπεύει να τηρήσει τους όρους της συμφωνίας βοήθειας», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, σε άρθρο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt» με τίτλο «κινητικότητα στο χώρο των ελληνικών τραπεζών», που αναφέρεται στα αποτελέσματα του τεστ αντοχής των τραπεζών, διατυπώνεται η εκτίμηση ότι «μετά τις θερινές διακοπές θα αρχίσει το γαϊτανάκι των συγχωνεύσεων και των εξαγορών και θα απομείνουν από τις 5 εμπορικές τράπεζες που κυριαρχούν στην ελληνική αγορά μόλις 2».


ΑΙΓΑΙΟ
Η κυβέρνηση θολώνει τα νερά

Κυβερνητική γραμμή φαίνεται πως αποτελεί η δημιουργία ενός ομιχλώδους τοπίου γύρω από τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο, πάνω στο οποίο θα επιχειρηθεί να πατήσει η όποια διευθέτηση τελικά υπάρξει με την Τουρκία. Μετά την ένοχη κυβερνητική σιωπή, σχετικά με όσα είπε την προηγούμενη Τετάρτη σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλος, ο οποίος περιόρισε τα ελληνικά δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα και κατ' επέκταση την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μόνο στις θαλάσσιες περιοχές των διεθνών υδάτων όπου το βάθος του βυθού δεν ξεπερνάει τα 200 μέτρα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτης, χτες το πρωί στο «Μέγκα», ανάμεσα σε κούφιες κορόνες περί «εθνικής αυτοπεποίθησης και εμπιστοσύνης στις Ενοπλες Δυνάμεις και στην Κυβέρνηση» μιλάει για «υπερβολική ανησυχία» που «πολλές φορές είναι κατασκευασμένη». «Είμαστε, είπε, αποφασισμένοι, έχουμε καθημερινά με ψύχραιμο τρόπο υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας και πάνω απ' όλα δεν έχουμε καμία πραγματικά διάθεση να παίξουμε σε γήπεδα τα οποία δεν είναι δικά μας. Το γήπεδό μας είναι το Διεθνές Δικαστήριο».

Προσπαθώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, επισημαίνει: «Η έκφραση "όποτε θέλουν βγαίνουν στο Αιγαίο" δεν ισχύει. Το Αιγαίο έχει διεθνή ύδατα, είναι μια θάλασσα που υπάρχουν ευρύτερα συμφέροντα και όχι μόνο των δυο χωρών, της Ελλάδας και της Τουρκίας. Διακρίνεται από ιδιομορφίες και ιδιαιτερότητες οι οποίες λαμβάνονται υπόψη από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Στο Αιγαίο ακουμπούν ελληνικά συμφέροντα, τα οποία υπερασπιζόμαστε και πάνω απ' όλα εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου υπερασπιζόμαστε τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα». Οι θέσεις αυτές του αναπληρωτή υπουργού Αμυνας δεν απέχουν πολύ από όσα είπε ο Θ. Πάγκαλος, παρά το διπλωματικό περιτύλιγμα.

Οπως είναι γνωστό, με βάση την ισχύουσα Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 (η Ελλάδα την επικύρωσε το 1994), όσον αφορά τα δικαιώματα σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, που το πλάτος της φθάνει τα 200 ναυτικά μίλια από τις ακτές κάθε χώρας, στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν υφίστανται «διεθνή ύδατα», δηλαδή περιοχές όπου καμία χώρα δεν έχει το αποκλειστικό δικαίωμα της εκμετάλλευσης. Σε κανένα σημείο της Α. Μεσογείου δεν υπάρχουν αποστάσεις μεγαλύτερες των 400 ναυτικών μιλίων (200+200 από κάθε χώρα). Αρα το να επικαλείται κάποιος για το Αιγαίο την ύπαρξη «διεθνών υδάτων» και «ευρύτερων συμφερόντων», όταν η συζήτηση αφορά την υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ, προσανατολίζει στα όσα είπε ο Θ. Πάγκαλος ο οποίος ουσιαστικά ακυρώνει τη Συνθήκη του 1982 που δεν την έχει επικυρώσει η Τουρκία και επικαλείται τη συνθήκη του 1958, όπου εκεί πράγματι υπήρχε το όριο των 200 μέτρων στο βυθό, γιατί τότε δεν υπήρχε τεχνολογία για γεωτρήσεις σε μεγαλύτερα των 200 μέτρων βάθη.

Μετά από αυτά, λίγη αξία έχουν οι διαβεβαιώσεις του Π. Μπεγλίτη ότι «η κόκκινη γραμμή για μας είναι το Διεθνές Δίκαιο. Είναι όλες οι διαδικασίες και οι θεσμοί του Διεθνούς Δικαίου στους οποίους στηριζόμαστε και αξιοποιούμε έναντι της Τουρκίας. Οφείλουμε να φέρουμε την Τουρκία σε ένα άλλο γήπεδο, στο γήπεδο του Διεθνούς Δικαίου για να σεβαστούν τις αρχές του».



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ