Επιβεβαιώνεται ο ρόλος του ως οργάνου των ιμπεριαλιστών
ΧΑΓΗ.--
Στη νομιμοποίηση των ιμπεριαλιστικών παρεμβάσεων και στην κάλυψη της δράσης των αποσχιστικών δυνάμεων προχωρά ουσιαστικά το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αφού, με χτεσινή του απόφαση, καλύπτει τη μονομερή κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, το οποίο, το Φλεβάρη του 2008, ανακοίνωσε την απόσχισή του από τη Σερβία. Αυτό προκύπτει από τη νομικώς μη δεσμευτική (γνωμοδοτική) απόφαση του Σώματος, που ελήφθη με 10 ψήφους υπέρ και 4 κατά, και επήλθε έπειτα από αίτημα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και της Σερβίας, το φθινόπωρο του 2008...
«To διεθνές δίκαιο δεν περιλαμβάνει απαγόρευση πάνω στις διακηρύξεις ανεξαρτησίας και ως εκ τούτου η (μονομερής) κήρυξη ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου δεν παραβιάζει το γενικό διεθνή νόμο», ανακοίνωσε χαρακτηριστικά ο Ιάπωνας δικαστής Χισάσι Οουάντα...
Η πλειοψηφία των δικαστών της Χάγης, υπακούοντας έτσι στους πολιτικούς προϊσταμένους τους, τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ΗΠΑ, των δυνάμεων, δηλαδή, που διέλυσαν την πρώην Γιουγκοσλαβία, έδωσαν με αυτόν τον τρόπο ένα ακόμη «κάλυμμα» στην ηγεσία του Κοσσυφοπεδίου, παρά το γενικότερο φόβο η απόφασή τους να ρίξει λάδι στη φωτιά παλιών και νέων αποσταθεροποιητικών κινήσεων που καταγράφονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη (Νότια Οσετία, Ναγκόρνο Καραμπάχ, κατεχόμενα Κύπρου, Χώρα των Βάσκων στην Ισπανία, κλπ.).
Η συγκεκριμένη απόφαση - γνωμοδότηση είναι πιθανό να δρομολογήσει ένα ντόμινο αναγνώρισης του προτεκτοράτου από δεκάδες χώρες, που παρά τις πιέσεις που ασκούσαν οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα επιφυλάσσονταν. Ανάμεσά τους δεν αποκλείεται να βρεθεί και η Ελλάδα, με δεδομένο ότι κατά καιρούς υπήρξαν έντονες φήμες ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου είναι πιθανό να αναγνωρίσει την «ανεξαρτησία» του προτεκτοράτου.
Πάντως, η απόφαση δε νομιμοποιεί απλά τον αυθαίρετο περιορισμό της εδαφικής οντότητας της Σερβίας, αλλά στην πραγματικότητα θέτει στο στόχαστρο του κάθε ιμπεριαλιστή, ανάλογα, βεβαίως, με τον εκάστοτε συσχετισμό δυνάμεων, την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα οποιασδήποτε «μη αρεστής» και ανυπάκουης, στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, χώρας.
Πριν τη γνωστοποίηση της απόφασης, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε επικοινωνήσει με τον Σέρβο Πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς προφανώς για να τον προετοιμάσει «ψυχολογικά», αλλά και για να του «υπενθυμίσει» ανάμεσα στα άλλα ότι α) οι ΗΠΑ επιβεβαιώνουν την υποστήριξή τους σε ένα «πολυεθνοτικό, δημοκρατικό» Κοσσυφοπέδιο, β) σημειώνουν την «προσήλωσή τους» στην «εθνική κυριαρχία» του προτεκτοράτου, γ) απαιτούν από το Βελιγράδι να «συνεργαστεί εποικοδομητικά» για την επίλυση «πρακτικών ζητημάτων» με την Πρίστινα.
Ο πρώτος ξένος ηγέτης που έσπευσε να ταχθεί υπέρ της απόφασης ήταν ο Αλβανός πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα, που την χαρακτήρισε «απόφαση ιστορική που συμβάλλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια».
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--
Το έδαφος για κλιμάκωση και ένταση του πολέμου στο Αφγανιστάν προετοιμάζουν ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, μετά τη «Διάσκεψη των Δωρητών». Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της «προοπτικής αποχώρησης» των κατοχικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, το 2014, προοπτική που ωστόσο συνδυάζεται με την εκπλήρωση σειράς προϋποθέσεων, όπως η αποφασιστική καταπολέμηση των Ταλιμπάν, στόχος που προδικάζει ότι το επόμενο διάστημα θα ενταθούν ακόμα περισσότερο οι πολεμικές συγκρούσεις στη χώρα.
Ο επικεφαλής του αμερικανικού στρατού ναύαρχος Μάικ Μιούλεν σε δηλώσεις του χαρακτήρισε «λογικό» να περάσει το 2014 η ασφάλεια στον έλεγχο των τοπικών δυνάμεων, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για την κατοχή. Αντίστοιχη ήταν η τοποθέτηση του ΓΓ του ΝΑΤΟ, Αντερς Φον Ράσμουσεν.
Η αποχώρηση των στρατευμάτων φυσικά δε θα σημάνει σε καμία περίπτωση την εγκατάλειψη των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων στην περιοχή, αφού θα ακολουθήσουν η ανοικοδόμηση και η οργάνωση του κράτους, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ελεγχόμενο προτεκτοράτο.
Ο Μ. Μιούλεν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ινδία, συνέδεσε την ένταση στις σχέσεις Ινδίας - Πακιστάν με τους ισλαμιστές μαχητές και τους Ταλιμπάν, προβλέποντας ότι ενδέχεται να πραγματοποιηθούν νέες επιθέσεις, στο πρότυπο της Βομβάης, το 2008, που άφησε περισσότερους από 170 νεκρούς, με στόχο την πολεμική σύρραξη μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων. Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και οι δηλώσεις του απεσταλμένου των ΗΠΑ για το Αφγανιστάν και το Πακιστάν, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, ο οποίος επίσης βρέθηκε στην Ινδία και υποστήριξε ότι οργανώσεις όπως η Λασκάρ Ε Τάιμπα, που κατηγορείται για τις επιθέσεις της Βομβάης, ταυτίζονται με τους Ταλιμπάν και τις τοπικές ένοπλες ομάδες, που έχουν στόχο την αποσταθεροποίηση της Νότιας Ασίας...
Την ίδια στιγμή στο αμερικανικό κογκρέσο εκφράζεται όλο και μεγαλύτερη δυσπιστία σχετικά με τα κονδύλια του πολέμου και τη στρατηγική του προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, σχετικά με το Αφγανιστάν, λόγω και του αντίκτυπου που έχουν οι συνεχώς αυξανόμενες απώλειες στις τάξεις του αμερικανικού κατοχικού στρατού.
Χτες οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την κατάρριψη ενός στρατιωτικού ελικοπτέρου, που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο κατοχικοί στρατιώτες.
Το Σεπτέμβρη θα συνεχιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου διάλυσης του συνταξιοδοτικού συστήματος στη Βουλή
ΠΑΡΙΣΙ.--
Εγκρίθηκε από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η βασική πρόβλεψη του νομοσχεδίου ισοπέδωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος που εισηγείται η κυβέρνηση Σαρκοζί. Ετσι, κατά πλειοψηφία, υιοθετήθηκε η αύξηση των ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης από 60 στα 62 έτη, μέτρο που ουσιαστικά είναι πλασματικό, καθώς η ουσία είναι η αύξηση των χρόνων εισφοράς στα συνταξιοδοτικά ταμεία, τα οποία πλέον φτάνουν τα 41 χρόνια.
Αυτό αυτομάτως σημαίνει ότι η ηλικία συνταξιοδότησης ανεβαίνει πολύ πάνω από τα 62 χρόνια, καθώς ελάχιστοι είναι οι Γάλλοι που εισέρχονται στην αγορά εργασίας στα 21 τους χρόνια. Εντούτοις, ο υπουργός Εργασίας Ερίκ Βερτ επέμενε ότι η κυβέρνηση «είναι ανοιχτή σε προτάσεις και στη συζήτηση», η οποία, όπως όλα δείχνουν, παραπέμπεται στις αρχές Σεπτέμβρη, οπότε το νομοσχέδιο θα έρθει και στην ολομέλεια της Βουλής, ενώ οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζουν πανεθνικές απεργιακές κινητοποιήσεις.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Σαρκοζί επιδόθηκε σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού της γαλλικής κοινής γνώμης από τα αντιλαϊκά μέτρα και από το σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται ο ίδιος, αλλά και ο υπουργός Εργασίας Βερτ μαζί με την κληρονόμο του κολοσσού στο χώρο των καλλυντικών «L' Oreal», Λιλιάν Μπετενκούρ, αλλά και συσπείρωσης του εκλογικού του ακροατηρίου. Κατέφυγε στο πλέον αγαπημένο του θέμα: στην ασφάλεια.
Με αφορμή τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Γκρενόμπλ, πριν μερικές μέρες μεταξύ νεαρών και αστυνομικών μετά το θάνατο ενός νεαρού Τσιγγάνου ληστή σε καταδίωξη, ο Νικολά Σαρκοζί κήρυξε, για άλλη μια φορά, «πόλεμο σε όσους παραβαίνουν το νόμο και στη διακίνηση ναρκωτικών», προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, ακόμη περισσότερη καταστολή, παρά την κριτική της αντιπολίτευσης που υπογραμμίζει ότι η καταστολή είναι που έχει πυροδοτήσει μεγαλύτερη βία. Προανήγγειλε, δε, και πογκρόμ κατά των Ρομά, ανακοινώνοντας καταστροφή των καταυλισμών τους και προκαλώντας την μήνη σειράς οργανώσεων και αντιπολίτευσης.
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος
Με αφορμή την απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης, σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:
«Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη σήμερα ότι η λεγόμενη "Διακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσόβου" δεν παρέβη το διεθνές δίκαιο. Αν και η απόφαση δεν θεωρείται νομικά δεσμευτική, είναι φανερό πως θα αποτελέσει πολύ σοβαρό νομικό προηγούμενο.
Η απόφαση αυτή του Δικαστηρίου της Χάγης για άλλη μια φορά αποδεικνύει αυτό για το οποίο εδώ και καιρό το ΚΚΕ έχει προειδοποιήσει: Το διεθνές δίκαιο, που διαμορφώθηκε μετά το Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, ως συνάρτηση του συσχετισμού δύναμης ανάμεσα στον ιμπεριαλισμό, από τη μια, και τη Σοβιετική Ενωση και τις Λαϊκές Δημοκρατίες, από την άλλη, δεν υπάρχει πλέον! Εχει γίνει "φύλλο και φτερό"!
Οι διεθνείς διακρατικοί οργανισμοί και θεσμοί έχουν μετατραπεί, από τη μια, σε "φύλλο συκής" για την προώθηση των συμφερόντων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και άλλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, και, από την άλλη, σε πεδίο αντιπαραθέσεων και προσωρινών συμβιβασμών ανάμεσα στις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Να γιατί το Δικαστήριο της Χάγης ήρθε με την απόφασή του αυτή να "νομιμοποιήσει" τη ΝΑΤΟική πολεμική μηχανή, τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στα Βαλκάνια και βέβαια το αποτέλεσμά του: Το προτεκτοράτο του Κοσσόβου.
Απόφαση που αποτελεί προειδοποίηση και για τον ελληνικό λαό, που βλέπει τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ στο ζήτημα των ελληνοτουρκικών προβλημάτων να επαφίενται στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ και στο Δικαστήριο της Χάγης.
Ταυτόχρονα, αυτή η απόφαση του Δικαστηρίου της Χάγης είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη, αφού ρίχνει "λάδι στη φωτιά" των υπαρκτών και ανύπαρκτων μειονοτικών ζητημάτων, που χρησιμοποιούνται από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για τις επεμβάσεις τους. Η περιοχή των Βαλκανίων κινδυνεύει να μπει σ' ένα νέο γύρο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και αιματηρών συγκρούσεων, με το πρόσχημα της "προστασίας" των μειονοτήτων.
Οι λαοί δεν πρέπει να τρέφουν αυταπάτες για τους λεγόμενους "διεθνείς θεσμούς" και τη δήθεν "παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση" του καπιταλισμού. Η μόνη ελπίδα τους είναι η σταθερή και μαζική αντιιμπεριαλιστική πάλη, το κοινό τους μέτωπο κατά του ιμπεριαλισμού και των ενώσεών του. Πάλη, που είναι αδιάρρηκτα δεμένη με τον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού».