Στην Ακροναυπλία θα γίνει το 19ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ, στις 10 και 11 του Ιούλη
Η προκήρυξη της ΚΝΕ για το 19ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο |
που μαρτύρησαν
τόσοι Ελληνες σύντροφοι,
αυτοί που πάτησαν
γυμνόποδοι
της τυραννίας τον όφι
αυτοί που ανένδοτοι
αγωνίστηκαν για τη
λευτεριά,
αυτοί που γράψανε με το
αίμα τους την ιστορία»
Γιάννης Ρίτσος
Από τη μία ο καπιταλισμός, το σύστημα της εκμετάλλευσης και το πολιτικό του προσωπικό, που σήμερα μέσα στη βαθιά του κρίση και τη σήψη του οξύνει ακόμα περισσότερο την επίθεση, εξαθλιώνει ακόμα μεγαλύτερα τμήματα του λαού και της νεολαίας.
Από την άλλη ο κόσμος για τον οποίο αγωνίζονταν οι Ακροναυπλιώτες, ο κόσμος για τον οποίο σήμερα παλεύουν οι κομμουνιστές, η κοινωνία που θα φέρει στο επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες της εργατικής τάξης και του λαού, ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός.
Ο βράχος της Ακροναυπλίας στέκει αγέρωχο σύμβολο της πάλης αυτών των δύο κόσμων.
Πάνω στο βράχο της Ακροναυπλίας, η αστική τάξη επιδίωξε να συντρίψει το ΚΚΕ φυλακίζοντας και βασανίζοντας τα πιο διαλεχτά στελέχη του, ανάμεσά τους και τον Νίκο Ζαχαριάδη, Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ. Μέσα σε εκείνο το κάτεργο οι κομμουνιστές στάθηκαν αλύγιστοι.
Η αταλάντευτη και παλικαρίσια στάση των κομμουνιστών έγινε πηγή έμπνευσης για όλο το λαό. Ανέδειξε τη δυνατότητα να στέκεται αλύγιστος κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, όταν εμπνέεται από την πιο όμορφη και πανανθρώπινη ιδεολογία που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα, το μαρξισμό - λενινισμό, όταν γνωρίζει πως ο κόσμος μπορεί να αλλάξει και θα αλλάξει.
Στις πιο δύσκολες συνθήκες της φυλακής, της ψυχικής και σωματικής εξόντωσης, των απίστευτων στερήσεων, οι φυλακισμένοι Ακροναυπλιώτες τα κατάφεραν, οργάνωσαν την εσωτερική ζωή της φυλακής, τη μορφωτική και πολιτιστική δουλειά, οργάνωσαν ομάδες θεάτρου και κινηματογράφου. Πρωταγωνιστής και οργανωτής της μορφωτικής δουλειάς υπήρξε ο κομμουνιστής δάσκαλος Δημήτρης Γληνός. Λαϊκοί αγωνιστές που δεν ήξεραν ανάγνωση και γραφή έμαθαν να διαβάζουν και να γράφουν, να μελετούν φιλοσοφία, ακόμα και ξένες γλώσσες.
Οσο μεγαλώνει η επίθεση στα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα μεγαλώνει και η ιδεολογική τρομοκρατία, οξύνεται ο αντικομμουνισμός.
Προσπαθούν να χειραγωγήσουν και να αφοπλίσουν τις συνειδήσεις νέων δυνάμεων που εντάσσονται στην πάλη, πλαστογραφούν την Ιστορία που έχουν υπογράψει οι λαοί με το αίμα τους, προσπαθούν να ταυτίσουν το φασισμό με τον κομμουνισμό.
Αμφισβητούν τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, με κυριότερο αυτό της κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Επιχειρούν με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο να ξαναγράψουν την Ιστορία.
Ο,τι κερδήθηκε ή χάθηκε με πολύ αίμα δεν μπορεί να σβηστεί με βρώμικο μελάνι!
Η ιστορία του ΚΚΕ είναι γεμάτη από ηρωισμό και θυσίες.
Το παράδειγμα της Ακροναυπλίας εμπνέει και διαπαιδαγωγεί τις νέες γενιές, αποτελεί άσβεστο φάρο που φωτίζει τις λεωφόρους του μέλλοντος.
Είμαστε βέβαιοι ότι η νέα γενιά θα πατήσει στέρεα στα χνάρια αυτών των ηρώων και θα δημιουργήσει το δικό της έπος με το χτίσιμο ενός κόσμου χωρίς εκμετάλλευση», καταλήγει η προκήρυξη της ΚΝΕ.
Μέσα στις δύο μέρες, δεκάδες μαθητικές ομάδες συμμετείχαν στο τουρνουά μπάσκετ που οργανώθηκε, ενώ 26 μαθητικά συγκροτήματα πλαισίωσαν καλλιτεχνικά το πρόγραμμα. Ετσι δεκάδες μαθητές συμμετείχαν ενεργά, πλάι στους Κνίτες και τις Κνίτισσες, στο διήμερο αυτό συλλογικό δημιούργημα που είχε σαν κεντρικό του σύνθημα «Ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις. Αγώνας ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά».
Μέσα από την προετοιμασία και τις εκδηλώσεις του φεστιβάλ απλώθηκε η παρέμβαση της ΚΝΕ σε μια σειρά σχολείων του νομού, που είχε στόχο να κινητοποιήσει μαθητές, καθηγητές, γονείς στον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά. Μια προσπάθεια που όπως αναδείχθηκε, και μέσα από τα εισιτήρια που διακινήθηκαν, αλλά και από την ιδιαίτερη προβολή που βρήκε στα σχολεία, αγκαλιάστηκε από την εκπαιδευτική κοινότητα.
Τα μαθητικά σχήματα που συμμετείχαν ήρθαν συνειδητά να ενώσουν τη φωνή τους με τη νεολαία της ΚΝΕ. Ο Λάσκαρης και ο Γιάννης, από ένα μαθητικό συγκρότημα της Χαλκιδικής, είπαν στον «Ρ» πως πρέπει να πολλαπλασιαστούν τέτοιες δράσεις που στόχο έχουν να δείξουν πως η νεολαία έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις. «Είμαστε εδώ για να πούμε κι εμείς ότι είμαστε ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά. Σε καθηλώνουν. Οι νέοι έχουμε αναζητήσεις, που όμως δεν μπορούν να βρουν διέξοδο γιατί μπροστά μας υψώνονται τεράστια και ανυπέρβλητα εμπόδια. Είναι σημαντικό αυτό που κάνει η ΚΝΕ. Προβάλλει το λαϊκό πολιτισμό, τη λαϊκή δημιουργία, δείχνει το δρόμο που πρέπει να διαλέξει η νεολαία».
Στιγμιότυπο από τις εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη |
Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε η Ελένη Κυγιάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Οπως σημείωσε, «για το ΚΚΕ και την ΚΝΕ η πάλη ενάντια στα ναρκωτικά αποκτά μεγάλη σημασία ειδικά τώρα που τα προβλήματα της νεολαίας οξύνονται. Η αιτία που οδηγεί τους νέους στα ναρκωτικά είναι το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα με τα αδιέξοδα που δημιουργεί στους νέους, την εργασιακή ανασφάλεια, τη φτώχεια, τους φραγμούς στη μόρφωση. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι πιο έντονο σε εργατογειτονιές, σε νυχτερινά σχολεία, σε επαγγελματικές σχολές, ενώ συνδέεται στενά με την ανεργία και τη σχολική διαρροή. Παράλληλα το σύστημα χρησιμοποιεί τα ναρκωτικά για να απομακρύνει τους νέους από το συλλογικό αγώνα για την καλυτέρευση της ζωής». Και κάλεσε τους νέους να μπουν στην αντεπίθεση μαζί με το ΚΚΕ και τη νεολαία του, στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής.
Τη σκυτάλη παίρνει το επόμενο διάστημα η Αθήνα που διοργανώνει τρία Μαθητικά Φεστιβάλ το Σάββατο 26 Ιούνη (που είναι και η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών):
Σε όλα θα πραγματοποιηθούν αφιερώματα στη θέση του ΚΚΕ για τα ναρκωτικά και στην καπιταλιστική κρίση, θα υπάρχουν περίπτερα θεραπευτικών κοινοτήτων, βιβλιοπωλεία, συναυλίες μαθητικών συγκροτημάτων, θεατρικά δρώμενα και προβολές DVD.
Ακόμα, τις επόμενες ημέρες Μαθητικά Φεστιβάλ γίνονται σε:
25 Ιούνη: Λιβαδειά, Σέρρες, Βέροια, Κομοτηνή.
25-26 Ιούνη: Ξάνθη.
26 Ιούνη: Γιάννενα, Πύργος, Τρίπολη, Κατερίνη, Καβάλα, Πρέβεζα, Λαύριο, Λαμία, Χαλκίδα.
26-27 Ιούνη: Παλλήνη.
27 Ιούνη: Κοζάνη, Αργος Ορεστικό Καστοριάς.
30 Ιούνη: Αίγιο, Φλώρινα.
2 Ιούλη: Καλαμάτα.
3 Ιούλη: Ηράκλειο.
Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις στα Τρίκαλα. Αύριο Τετάρτη το μαθητικό ραντεβού στην Καρδίτσα και την Πέμπτη 24 Ιούνη το φεστιβάλ στη Λάρισα
Από το Φεστιβάλ στα Τρίκαλα |
Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν οι νέοι που συμμετείχαν ένωσαν τη φωνή τους για να τραγουδήσουν ελληνικά και διεθνή επαναστατικά τραγούδια, όταν στη σκηνή εμφανίστηκε το μαθητικό συγκρότημα της ΚΝΕ. Για τη σημασία των τραγουδιών αυτών μας μίλησαν μέλη του συγκροτήματος. Η Μαριάννα τόνισε ότι «τα τραγούδια που παρουσιάζουμε είναι ένας φωτεινός δρόμος μέσα στο σκοτάδι του κυρίαρχου πολιτισμού. Τη στιγμή που ο καπιταλισμός και οι πολιτικές των κομμάτων που τον υπηρετούν, αποπροσανατολίζουν τη νεολαία από πραγματικά της προβλήματα, το πολιτικό τραγούδι αποκαλύπτει αλήθειες». Και η Αλίκη, συμπλήρωσε: «Το πολιτικό τραγούδι ήταν ένα όπλο στα χέρια εκείνων που αναγνώριζαν τον εχθρό και τολμούσαν να τον πολεμήσουν. Ας μην ξεχνάμε το σύνθημα της ΕΠΟΝ "Πολεμάμε και τραγουδάμε". Γραμμένο με το κόκκινο αίμα των λαών, το πολιτικό τραγούδι γράφει ιστορία με ανυπακοή».
Κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις στα Τρίκαλα ήταν ο Αχ. Σίμος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, ο οποίος αναφερόμενος στον αγώνα κατά των ναρκωτικών τόνισε ότι «σήμερα, αντίβαρο μπορεί να αποτελέσει μόνο ένα κοινωνικό κίνημα ριζοσπαστικό και σε αντίθεση με την κυρίαρχη πολιτική, που συνδυάζει αιτήματα και στόχους πάλης με τη μάχη για την ανατροπή των αιτιών που οδηγούν στην εξάπλωση της τοξικομανίας». Και πρόσθεσε: «Σήμερα αντιλαμβανόμαστε ότι όλα τα παιδιά που βγαίνουν από τα προγράμματα απεξάρτησης δίνουν μάχη για ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις. Δίνουν μαθήματα για το πώς μπορείς να βγεις νικητής. Γιατί ο λαός μπορεί να βγει νικητής από τη σαπίλα του καπιταλισμού. Γιατί με το ΚΚΕ υπάρχει λύση, να βρεθούμε μαζί στο δρόμο της ανατροπής. Αυτό το σύστημα δεν είναι αιώνιο και η μοναδική φιλολαϊκή διέξοδος σήμερα είναι αυτή που προτείνουμε».
Αύριο Τετάρτη γίνονται οι εκδηλώσεις στην Καρδίτσα, που ξεκινούν στις 8.30 μ.μ., στο Παυσίλυπον. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από το μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, Γ. Καραβίδα, βιντεοπροβολή και συναυλίες από τα συγκροτήματα «Unscarred» (Metal), «Ekseliksi team» (Hip-hop), «Φata Morgana band», «Side effect» κ.ά.
Μεθαύριο Πέμπτη, γίνονται οι εκδηλώσεις του μαθητικού φεστιβάλ στη Λάρισα, που ξεκινούν στις 7 μ.μ., στην πλατεία Λαμπρούλη. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία από τον Θ. Αναπλιώτη, μέλος της ΚΕΟΕ και γραμματέα του ΝΣ Λάρισας της ΚΝΕ, βιντεοπροβολή, μουσικό πρόγραμμα από το μαθητικό συγκρότημα της ΚΝΕ με τίτλο «Τραγουδάμε για μια κοινωνία ελεύθερη από ναρκωτικά, όχι με ελεύθερα ναρκωτικά» και συναυλίες από τα συγκροτήματα «Antartia», «Αντίθετες Κατευθύνσεις», «The Last Memories», «The sade less Emperor», «Fortius», «Music Vibes», «Isy Waves», «Νo Limits», «Lytrosis».
Με επιτυχία ολοκληρώθηκε και το 4ο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στην Πάτρα, που έγινε την περασμένη Παρασκευή και το περασμένο Σάββατο, στο Παλαιό Αρσάκειο. Με την ορμή της ηλικίας τους, αλλά και με την επαναστατικότητα των ιδεών της ΚΝΕ, μαθητές και μαθήτριες έζησαν το δικό τους Φεστιβάλ. Εκφράστηκε η μαθητική καλλιτεχνική δημιουργία, συζήτησαν για τα σημερινά και αυριανά προβλήματα και για ό,τι τους πνίγει.
Την Παρασκευή, πρώτη μέρα του Φεστιβάλ, παρουσιάστηκε η έκδοση της ΚΕ του ΚΚΕ «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά - Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις», από τον Αγγελο Τσουραπά, μέλος του Νομαρχιακού Γραφείου Αχαΐας του ΚΚΕ και ακολούθησε αφιέρωμα στον κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, που είχαν επιμεληθεί ΚΝίτες και ΚΝίτισσες. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα.
Το Σάββατο, την κεντρική ομιλία έκανε ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαΐας του ΚΚΕ, Νίκος Κουτουμάνος, με μαζική συμμετοχή της νεολαίας. Το πρόγραμμα είχε βιντεοπροβολή για τον αντικομμουνισμό, η οποία παρακολουθήθηκε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, και αφιέρωμα στο προοδευτικό ροκ τραγούδι από τη μαθητική μπάντα της ΚΝΕ. Η δεύτερη μέρα ολοκληρώθηκε με συναυλία με τον Λάκη Παπαδόπουλο. Αξιοσημείωτο ήταν το ενδιαφέρον των μαθητών για το βιβλιοπωλείο του Φεστιβάλ.