Η αντιασφαλιστική επίθεση δεν ξεχωρίζει «παλιούς» και «νέους», εργαζόμενους σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, επιβεβαιώνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών
Μεγάλα και πρώτα στη σειρά θύματα αυτής της νέας επίθεσης είναι οι γυναίκες εργαζόμενες στο Δημόσιο οι οποίες άμεσα φορτώνονται στην πλάτη μέχρι και 15 παραπάνω χρόνια δουλειάς. Ταυτόχρονα άμεσα αυξάνεται και ο χρόνος εργασίας για θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης, ενώ «σειρά» στη λίστα των ανατροπών θα πάρουν αργά ή γρήγορα και οι ένστολοι υπάλληλοι. Οι γυναίκες εργαζόμενες στο Δημόσιο - στο όνομα της «εξίσωσης» - χάνουν και την ελάχιστη ανακούφιση, τη δυνατότητα δηλαδή να φεύγουν νωρίτερα στη σύνταξη κατά 5 χρόνια σε σχέση με τους άνδρες.
Την ολοκληρωτική αυτή ανατροπή στα ασφαλιστικά δικαιώματα εκατοντάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων το υπουργείο Οικονομικών τολμά να την παρουσιάσει ως ανταπόκριση «στην ιστορική πρόκληση της στήριξης του ασφαλιστικού συστήματος με όρους ισότητας και δικαιοσύνης...». Το ίδιο ομολογεί ότι «βασική πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης είναι η κατεύθυνση της ενότητας του ασφαλιστικού συστήματος... Με τις διατάξεις του νομοσχεδίου, επεκτείνονται και στο Δημόσιο τα οριζόμενα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης. Ετσι καθιερώνεται από 1-1-2015 και για τους ασφαλισμένους του Δημοσίου βασική και αναλογική σύνταξη, οι οποίες χορηγούνται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους ασφαλισμένους στους άλλους φορείς κοινωνικής ασφάλισης».
Τα παραπάνω ρητά καθορίζουν ότι και οι δημόσιοι υπάλληλοι από το 2015 θα εξαναγκαστούν να δουλεύουν 40 ολόκληρα χρόνια αντί για 35 για να λάβουν πλήρη σύνταξη, κανένας δεν μπορεί να αποχωρεί στη σύνταξη πριν το 60ό έτος, η σύνταξή τους θα μειωθεί δραστικά - όπως και στον ιδιωτικό τομέα - αφού ο συντάξιμος μισθός θα υπολογίζεται στο σύνολο του εργασιακού βίου, αντί της τελευταίας πενταετίας, ενώ ο συντελεστής αναπλήρωσης για κάθε έτος κατά μέσο όρο μειώνεται στο 1,2% αντί του 2%. Ετσι ο μεσοσταθμικός συντελεστής αναπλήρωσης θα διαμορφωθεί στο 42% για 35 χρόνια εργασίας αντί του 77% που είναι σήμερα και του 70% που θα διαμορφωνόταν το 2017 σύμφωνα με το νόμο Ρέππα. Με δυο λόγια, αντί για ποσοστό αναπλήρωσης 80% που ήταν πριν την ψήφιση του νόμου Ρέππα (3029/2002) στην πλήρη εφαρμογή του το νέο σύστημα θα δίνει 42% και αντί του τελευταίου μισθού ο συντάξιμος μισθός θα υπολογίζεται στο σύνολο των αποδοχών ολόκληρου του εργάσιμου βίου. Και μόνο με αυτά τα δεδομένα γίνεται φανερό ότι οι συντάξεις των δημοσίων υπαλλήλων στο νέο σύστημα θα συρρικνωθούν πάνω από το μισό.
Από την 1/1/2011, και πριν ακόμα από το 2015 που θα γίνει η συνολική αλλαγή του Ασφαλιστικού των δημοσίων, οι γυναίκες εργαζόμενες στο Δημόσιο δέχονται τα πρώτα ισχυρά χτυπήματα καθώς τα όρια ηλικίας αυξάνονται κατακόρυφα.
Οι ανατροπές αυτές αφορούν αυτούς που προσλήφθηκαν από την 1/1/1983 μέχρι 31/12/1993 (για μετά το 1993 πολλές από τις ανατροπές αυτές έχουν ήδη δρομολογηθεί με το νόμο Σιούφα (2084/92)) ή αυτούς που θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1/1/1998 και μετά:
Ειδικότερα οι γυναίκες που έχουν προσληφθεί μέχρι τις 31/12/1993 τα απαιτούμενα έτη εργασίας από τα 17,5 σήμερα, αυξάνονται στα 20 έτη γι' αυτές που τα 17,5 έτη τα συμπληρώνουν το 2011, στα 22 έτη γι' αυτές που τα 17,5 τα συμπληρώνουν το 2012 και στα 25 έτη γι' αυτές που τα 17,5 έτη τα συμπληρώνουν το 2013. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση των τρίτεκνων ή περισσότερων παιδιών, όπου και εδώ αντί για 20 θα απαιτούνται πλέον 25 έτη εργασίας.
Σε χτεσινή της ανακοίνωση η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ τονίζει:
«Εκείνο που χρειάζεται είναι να αποσυρθούν τώρα τα βάρβαρα αντεργατικά μέτρα. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι θα δώσουν όλες τις δυνάμεις τους η απεργία στις 23 Ιούνη και οι απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα να έχουν επιτυχία».
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Για το ενημερωτικό σημείωμα που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση για το Ασφαλιστικό του δημοσίου το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του επισημαίνει:
«Με το προσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή η κυβέρνηση αποκαλύπτει ότι μία βασική πλευρά της αντιασφαλιστικής λαίλαπας που φέρνει είναι η αντιδραστική κατάργηση της πενταετίας υπέρ των γυναικών στα όρια συνταξιοδότησης. Πρόκειται για βάρβαρη και βαθιά αντικοινωνική συμπεριφορά απέναντι στην εργαζόμενη γυναίκα, στη μητρότητα. Σηματοδοτεί την οριστική αφαίρεση μιας σημαντικής κατάκτησης του εργατικού και γυναικείου κινήματος. Οδηγεί σε δραστική αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των εργαζόμενων γυναικών και ειδικά μητέρων. Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι σαθρά. Ολοι οι εργαζόμενοι, αλλά ιδιαίτερα οι γυναίκες, οφείλουν να πρωτοστατήσουν στην πάλη κατά του αντιασφαλιστικού αντεργατικού εγκλήματος.
Ολες και όλοι στην απεργία την Τετάρτη 23/6».
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό
Με σχόλιό του, το οποίο δημοσιοποίησε το περασμένο Σάββατο, για το Ασφαλιστικό και το Εργασιακό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ επισημαίνει:
«Η κυβέρνηση, όσοι ψήφισαν το μνημόνιο και στηρίζουν τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών έχουν πάρει τις αποφάσεις τους και δε θα διστάσουν να διαπράξουν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος του λαού στο Ασφαλιστικό και το Εργασιακό. Τώρα είναι ώρα ευθύνης για κάθε εργαζόμενη, κάθε εργαζόμενο και νέο να σταθεί απέναντί τους, να πάρει θέση στον αγώνα, στην πανεργατική απεργία στις 23 Ιούνη».