Καταστρέφονται παραγωγικές δυνάμεις και τσακίζονται δικαιώματα για να μπει ξανά το κεφάλαιο σε τροχιά υπερκερδοφορίας
Από κινητοποίηση του ΠΑΜΕ στο υπουργείο Εργασίας για την ουσιαστική προστασία των ανέργων |
Το ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ ανέβηκε από το 6,7% που ήταν στις αρχές του 2008 σε 9,7% τον περασμένο Απρίλη. Οπως σημειώνεται στην έκθεση, η ανεργία στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 0,1% (25.000 νέοι άνεργοι) τον περασμένο Απρίλη σε σχέση με το Μάρτη. Ωστόσο, αυτό το ποσοστό αποτελεί αύξηση της τάξης του 11,5% σε σχέση με τον Απρίλη του 2009 και αύξηση 46% σε σχέση με το Μάρτη του 2008.
Παράλληλα, η Κομισιόν εκτιμά ότι για το 2011 η Ελλάδα θα είναι το μόνο κράτος - μέλος της ΕΕ που θα συνεχίσει να έχει αρνητικό ρυθμό ανάπτυξης, τη στιγμή που ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης για την ΕΕ εκτιμάται στο 1,7%. Σύμφωνα με την Κομισιόν, τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης θα εμφανιστούν στα τέλη του 2010, καθώς για τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους η ανάπτυξη θα παραμένει χαμηλή. Ακόμα, σημειώνεται ότι η οικονομική δραστηριότητα έχει αυξηθεί σε σχέση με το 2009 σε Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και Πολωνία, ενώ έχει μειωθεί σε Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Ρουμανία.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζονται στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», πέρσι αρκετές από τις 500 σημαντικότερες γερμανικές εταιρείες κατέγραψαν μεγάλες ζημιές εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Το γερμανικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε πέρσι κατά 5%, ενώ στις βιομηχανικές εξαγωγικές εταιρείες ο κύκλος εργασιών μειώθηκε ως και 12,4%, στην πετροχημική βιομηχανία μειώθηκε 15% και η λιανική κατανάλωση μέσα στη Γερμανία μειώθηκε κατά 3,5%.
Η γερμανική οικονομία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εξαγωγές (περίπου το ένα τρίτο του ΑΕΠ) και ειδικά πέρσι η Κίνα κατάφερε να εξάγει προϊόντα και υπηρεσίες περισσότερης αξίας από ό,τι η Γερμανία, γεγονός που εξηγεί - εν μέρει τουλάχιστον - και την επιμονή της Γερμανίας να διατηρηθεί το ευρώ σε χαμηλά επίπεδα.
Στο απέναντι στρατόπεδο, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας ανακοίνωσε πως θα υιοθετήσει μεγαλύτερη νομισματική ευελιξία, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η αναπροσαρμογή της ισοτιμίας του γουάν θα γίνει σταδιακά και τόνισε ότι οι κινεζικές αρχές πρέπει να διατηρήσουν τον έλεγχο της διακύμανσης των ισοτιμιών.
Η ΕΚΤ και ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με κοινή ανακοίνωσή τους χαιρέτισαν τη δέσμευση της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας για βελτίωση της ευελιξίας του γουάν, κάτι που θεωρείται ως ένδειξη επερχόμενης αναθεώρησης της ισοτιμίας του νομίσματος, αίτημα το οποίο θέτουν επιτακτικά οι ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας, Αλεξέι Κουντρίν, δήλωσε ότι δεν αποκλείει τη δυνατότητα «μίνι χρεοκοπίας» της Ελλάδας, τονίζοντας: «Δεν αποκλείω την εν μέρει αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας (...) Σε περίπτωση που η αναδιάρθρωση δε θα είναι βαθιά και δεν έχει χαρακτήρα κατάσχεσης, τότε η αγορά θα τη δεχτεί κανονικά».
Αποστάσεις από τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών έλαβε χτες ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, σημειώνοντας ότι «ο πρόεδρος της Ρωσίας υποστήριξε ενεργά και χαιρέτισε τα μέτρα που επεξεργάστηκε η ΕΕ για την υποστήριξη της ελληνικής οικονομίας και του χρηματοπιστωτικού της συστήματος και αυτή είναι η θέση της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Τέλος, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, εκτίμησε ότι «η δραματική δημοσιονομική κρίση που αντιμετωπίζουν σήμερα κάποιες χώρες της Ευρώπης οφείλεται στο γεγονός ότι Βερολίνο και Παρίσι παραβίασαν πριν από 6 χρόνια το σύμφωνο σταθερότητας. Οι δύο κυβερνήσεις ήταν άκρως αναξιόπιστες για πολλούς μήνες και χρόνια».
Με διαρροές, κάνει λόγο για επικείμενες «αλλαγές», που όμως δεν επηρεάζουν σε τίποτα τα όσα αντιδραστικά προβλέπονται στο ΠΔ
Με ανέξοδους ελιγμούς και διαρροές για φαιδρές «αλλαγές» στα όσα έχει ανακοινώσει μέχρι σήμερα σχετικά με τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να διασκεδάσει τη λαϊκή αγανάκτηση.
Μ' αυτό το στόχο, κυβερνητικές πηγές διέρρεαν χτες ότι το υπουργείο Εργασίας διατίθεται - για παράδειγμα - να κάνει υποχρεωτική (και όχι δυνητική) την καταβολή του υπολειπόμενου ποσού αναπλήρωσης του κατώτερου μισθού από τον ΟΑΕΔ, να παρατείνει το χρόνο προειδοποίησης για την απόλυση και άλλα παρόμοια.
Είναι φανερό ότι κανένα από τα προπαγανδιστικά τερτίπια της κυβέρνησης δεν αλλάζει την αντιδραστική ουσία του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη βδομάδα και το οποίο προβλέπει:
ΛΕΥΚΩΣΙΑ._
Νέες πιέσεις επιχειρεί να ασκήσει στο Κυπριακό ο ΟΗΕ, μέσω των δηλώσεων του Ειδικού Συμβούλου του γγ του Οργανισμού, Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο οποίος και εμμέσως πλην σαφώς ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει διάθεση για λύση και υποστηρίζει το χρονοδιάγραμμα του Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα ο Α. Ντάουνερ υποστήριξε ότι «όλοι λένε ότι το 100% των ανθρώπων είναι υπέρ μίας λύσης. Μπορείς να εκπαιδεύσεις έναν παπαγάλο να το λέει. Το ερώτημα είναι εάν είσαι υπέρ της συμφωνίας με την άλλη πλευρά».
Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου απάντησε λέγοντας ότι «συγκεκριμένοι κύκλοι επιχειρούν να ασκήσουν πιέσεις στην ελληνοκυπριακή πλευρά ώστε να λειτουργεί στις διαπραγματεύσεις υπό καθεστώς απειλών» προσθέτοντας ότι «δεν είναι αυτή η αποστολή των ΗΕ και των εκπροσώπων τους». Ανάλογα σχολίασε τις εξελίξεις και ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, μιλώντας χθες στην Κέρκυρα, όπου ανακηρύχθηκε επίτιμος δημότης.
Ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ Τ. Μαντέλης, θα πρέπει να επιστρέψει τη μίζα των 440.000 γερμανικών μάρκων που έλαβε από τη «Ζήμενς», κατά την περίοδο 1998 - 1999. Αυτό ζητάει ο γενικός επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Γ. Σχοινιωτάκης από το αρμόδιο κλιμάκιο του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου. Σχετικά με την κατάθεση του Τ. Μαντέλη στη Βουλή, ο Γ. Σχοινιωτάκης σημειώνει ότι πήγε για να κοροϊδέψει και όχι για να αποκαλύψει την αλήθεια ως όφειλε.