ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Σχέδιο και ελιγμοί για να περάσουν οι ανατροπές

Οι αντεργατικές προβλέψεις θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό αντί να προωθηθούν με Προεδρικό Διάταγμα

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να βρει την παραμικρή χαραμάδα για να νομιμοποιήσει τις ανατροπές. Αύριο, όλοι ξανά στους δρόμους με το ΠΑΜΕ!
Η κυβέρνηση δεν πρέπει να βρει την παραμικρή χαραμάδα για να νομιμοποιήσει τις ανατροπές. Αύριο, όλοι ξανά στους δρόμους με το ΠΑΜΕ!
Σε ελιγμό που στόχο έχει να διασκεδάσει τη λαϊκή αγανάκτηση για τους αντιασφαλιστικούς και αντεργατικούς της σχεδιασμούς, προχώρησε χτες η κυβέρνηση, αποφασίζοντας να ενσωματώσει τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις με τροπολογία στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και να μην το προωθήσει με τη μορφή Προεδρικού Διατάγματος.

Τη συγκεκριμένη απόφαση προσυπέγραψε ο πρωθυπουργός, από τη Νέα Υόρκη, όπου βρισκόταν, έχοντας στραμμένο το βλέμμα και στο εσωκομματικό πεδίο. Οπως διαρρεόταν χτες, η ψήφιση του διπλού πλέον νομοσχεδίου θα δοκιμάσει τους βουλευτές εκείνους που διατύπωναν εκ του ασφαλούς ενστάσεις, χωρίς ωστόσο να διαφοροποιούνται από τη στρατηγική γραμμή της κυβέρνησης.

Χωρίς να θίγει στο ελάχιστο τον πυρήνα του αντεργατικού εκτρώματος, το Μέγαρο Μαξίμου και ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αν. Λοβέρδος επιδόθηκαν χτες σε ένα «όργιο» στοχευμένων διαρροών, προσπαθώντας να εμφανίσουν την κυβέρνηση αποφασισμένη αφ' ενός να ακολουθήσει την «κοινοβουλευτική οδό» και αφ' ετέρου να προχωρήσει σε «διορθωτικές» δήθεν κινήσεις στις διατάξεις για τις εργασιακές σχέσεις (βλέπε και σελίδα 12).

Ο προπαγανδιστικός σχεδιασμός της κυβέρνησης καταλήχθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, με τους Πάγκαλο, Παμπούκη, Λοβέρδο, Παπακωνσταντίνου, Ρέππα, Κουτρουμάνη και Πεταλωτή.

Ο Αν. Λοβέρδος εισηγήθηκε προς την κυβέρνηση το σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος για τις εργασιακές σχέσεις να μετατραπεί σε νομοθετική ρύθμιση και να κατατεθεί για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής ή οι αντεργατικές ρυθμίσεις να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.

«Δεν δέχομαι δημοκρατικές μομφές, να πάνε όλα στη Βουλή» φέρεται να είπε ο Αν. Λοβέρδος. Είχαν προηγηθεί όλες τις προηγούμενες μέρες δημόσιες τοποθετήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που χαρακτήριζαν «αντισυνταγματικές τις διατάξεις» του Προεδρικού Διατάγματος, ενώ υπήρξαν βουλευτές που υποστήριζαν ότι «σε ορισμένα σημεία οι αλλαγές που προτείνονται υπερβαίνουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί στο μνημόνιο».

Ανέγγιχτος ο πυρήνας των ανατροπών

Οπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση επιστρατεύει για μια ακόμη φορά το παιχνίδι του «καλού» και του «κακού» στο εσωκομματικό πεδίο, για να διασκεδάσει τις λαϊκές αντιδράσεις για τα δεδομένα βάρβαρα μέτρα. Ο πυρήνας αυτών των μέτρων δεν αμφισβητείται από κανέναν στην κυβέρνηση και το κόμμα, όπως άλλωστε έδειξε και η υπερψήφιση του Μνημονίου με την τρόικα.

Σε σύσκεψη που έγινε χτες το απόγευμα στο υπουργείο Εργασίας με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, τον Αν. Λοβέρδο και τη συμμετοχή Γ. Πεταλωτή, τα κυβερνητικά στελέχη άφησαν να διαρρεύσει ότι γίνονται «προσπάθειες» να υπάρξουν «θετικές αλλαγές» στο νομοσχέδιο.

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, μετέφεραν την άποψη Λοβέρδου ότι το περιεχόμενο του Προεδρικού Διατάγματος κινείται στα πλαίσια του μνημονίου και σε καμία περίπτωση δεν το υπερβαίνει.

Με άλλα λόγια, συμμετέχουν όλοι στην προπαγάνδα που θέλει να κρατήσει τη συζήτηση στο επίπεδο του πόσα θα χάσουν οι εργαζόμενοι, αν δηλαδή θα είναι οι ανατροπές περισσότερες ή λιγότερες από αυτές που προβλέπει το Μνημόνιο!

Ο Γ. Πεταλωτής, σχολιάζοντας το ζήτημα της κομματικής πειθαρχίας, τόνισε με νόημα: «Η κυβέρνηση σέβεται την αυτόνομη λειτουργία των βουλευτών, συζητάει μαζί τους, σέβεται τις απόψεις τους και ότι εκείνοι εν τέλει αποφασίζουν για το κυβερνητικό πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ουσία και η ουσία είναι ότι αυτές οι αλλαγές και στις εργασιακές σχέσεις πρέπει να προχωρήσουν».

Σε ενιαία αντιλαϊκή γραμμή

Με δεδομένο ότι σήμερα ο υπουργός Εργασίας θα παρουσιάσει στη Διαρκή Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής τις βασικές πτυχές του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, το οποίο αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή, η κυβέρνηση επιδιώκει να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων και να στρέψει σε ανώδυνα μονοπάτια τη συζήτηση. Οι ανατροπές θα παρουσιαστούν και στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Ελέγχου, σε σημερινή συνεδρίαση.

Το στίγμα της ενιαίας αντιλαϊκής επέλασης φρόντισαν να δώσουν χτες με δηλώσεις και άλλα κυβερνητικά στελέχη. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με συνέντευξη στο διαδίκτυο προκλητικά ανέφερε ότι «μια πιο ευέλικτη αγορά εργασίας, που συνδυάζεται με καλύτερη προστασία για τον εργαζόμενο, διευκολύνει την απασχόληση και δεν ευνοεί τις απολύσεις».

Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ε. Βενιζέλος, στέλνοντας μήνυμα στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» σημείωσε: «Το υπουργείο Εργασίας δεν εφαρμόζει μια δική του πολιτική. Η ευθύνη ανήκει συνολικά στην κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία. Ολοι συνεπώς μαζί οφείλουμε να παρουσιάσουμε τη συνολική εικόνα και κυρίως την προοπτική του ασφαλιστικού συστήματος».

Το ίδιο το Μέγαρο Μαξίμου φρόντισε και χτες να στείλει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, υπενθυμίζοντας ότι οι «μεταρρυθμίσεις» στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις είναι κομβικές πολιτικές της κυβέρνησης, στέλνοντας μήνυμα στους βουλευτές ενόψει της επικείμενης ψηφοφορίας.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού θύμιζαν παράλληλα ότι η «ομαλή ροή του δανείου» εξαρτάται από την πιστή τήρηση του Μνημονίου, καλώντας τους βουλευτές να αναλάβουν τις «ευθύνες τους». Κυβερνητικές πηγές απέκλειαν χτες το ενδεχόμενο προώρων εκλογών αν υπάρξουν «απώλειες» στις ψηφοφορίες στη Βουλή, ενώ άλλα στελέχη σημείωναν ότι πρέπει να υπάρξει «κομματική πειθαρχία». Το ενδεχόμενο προώρων εκλογών απέκλεισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αλλος τους θεσμούς, άλλος το Σύνταγμα

Την αγωνία του για το αστικό πολιτικό σύστημα εξέφρασε χτες, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, ζητώντας «ο θεσμός να μείνει αλώβητος» και λέγοντας ότι «δεν πρέπει κατά καμία έννοια κάποιοι να αποπειρώνται να εμπλέξουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην τρέχουσα σοβαρή πολιτική κατάσταση». Ο ίδιος ζήτησε το Προεδρικό Διάταγμα να περάσει από την Ολομέλεια της Βουλής.

Στο ζήτημα της συνταγματικότητας ή μη των προωθούμενων ανατροπών επιχειρεί να δώσει τη «μάχη» ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αρχικά ζήτησε απ' τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει το Προεδρικό Διάταγμα για τις εργασιακές σχέσεις και να το αναπέμψει.

Μετά την παρέμβαση της Προεδρίας της Δημοκρατίας που δήλωσε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, ο επικεφαλής του σχήματος Αλ. Τσίπρας επανήλθε την Κυριακή με νέα επιστολή, θέτοντας ξανά ζήτημα συνταγματικότητας και «αλλοίωσης των βασικών χαρακτηριστικών του πολιτεύματος» και τον καλεί να μην το υπογράψει τουλάχιστον μέχρι να αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Διαλαλεί στο εξωτερικό τα βάρβαρα μέτρα

Την αντιλαϊκή βούληση της κυβέρνησης να προωθήσει μέχρι κεραίας τις «βαθιές ανατροπές» και να επιβάλει τα σκληρά μέτρα λιτότητας πρόταξε χτες ο πρωθυπουργός, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους εκπροσώπους των ελληνοαμερικανικών ΜΜΕ στη Νέα Υόρκη.

Στο ίδιο πνεύμα, με συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του «Μπλούμπεργκ», ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για «διεθνοποίηση των πανεπιστημίων και τη δημιουργία κινήτρων για μεγαλύτερη δημιουργικότητα και κινητικότητα», φωτογραφίζοντας τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων ή ιδρυμάτων που θα λειτουργούν με αμιγώς ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.

Ο ίδιος προανήγγειλε «τη δημιουργία εξεταστικής επιτροπής για την οικονομία», επισημαίνοντας ότι «αυτή εκ των πραγμάτων θα αφορά την πρόσφατη περίοδο των τελευταίων πέντε χρόνων». Αναφέρθηκε επίσης στη σκέψη για έκδοση κρατικού ομολόγου, που θα απευθύνεται και προς τον ελληνισμό της Διασποράς.

Ανέφερε, τέλος, ότι η κυβέρνηση είναι «αποφασισμένη να πάει στο Δικαστήριο της Χάγης για να διευθετήσει με την Τουρκία το θέμα της υφαλοκρηπίδας» και τόνισε ότι υπάρχει «κινητικότητα» στο θέμα με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Αύριο, ο Γ. Παπανδρέου θα βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συμμετάσχει σε Βαλκανική Διάσκεψη.

ΚΚΕ
Οργάνωση και αντεπίθεση παντού

Σε σχόλιο την Κυριακή, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει:

«Κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί από τα τεχνάσματα της κυβέρνησης και των συμμάχων της. Ολοι στην απεργία την Τετάρτη 23 Ιούνη, ώστε να εκφραστεί η μεγάλη πανεργατική αντεπίθεση κατά του εργασιακού και του ασφαλιστικού μεσαίωνα, κατά του Μνημονίου. Κάθε εργασιακός χώρος και τόπος δουλειάς πρέπει να μετατραπούν σε τόπο οργάνωσης του αγώνα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ