ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 22 Ιούνη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

Ζητήματα που σχετίζονται με τις συνέπειες των φιλομονοπωλιακών μέτρων στη ζωή των λαϊκών στρωμάτων που δυσκολεύει, ο χαρακτήρας των επερχόμενων τοπικών και περιφερειακών εκλογών, μαζί με το ενδεχόμενο να γίνουν γρηγορότερα και οι βουλευτικές εκλογές, απασχόλησαν μεταξύ άλλων τη συζήτηση που είχε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τους δημοσιογράφους στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου.

Η κατάσταση θα οξυνθεί απότομα για τα λαϊκά στρώματα

Από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
Από τη συζήτηση με τους δημοσιογράφους
-- Μπορείτε να μας ενημερώσετε για τη συνάντηση που είχατε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;

-- Καταρχήν πρέπει να πω ότι τη συνάντηση αυτή την είχαμε σκεφτεί ανεξάρτητα από το θέμα που προέκυψε τώρα με το Προεδρικό Διάταγμα για τα Εργασιακά. Κυρίως το θέμα ήταν οι εκτιμήσεις μας για την πορεία της οικονομικής κρίσης. Αυτό δηλαδή που σας είπα ότι φοβόμαστε, ότι οι επόμενοι μήνες θα οδηγήσουν σε μία απότομη όξυνση της κατάστασης.

Κάναμε μία άμεση ενημέρωση για το πώς βλέπουμε εμείς την πορεία της κρίσης και τα προβλήματα των εργαζομένων. Αναμφισβήτητα δεν μπορούμε να μη θέσουμε και το θέμα του Προεδρικού Διατάγματος, μια που είχε ανακύψει και όχι μόνο γιατί γίνεται καθημερινό θέμα συζήτησης.

Η θέση η δικιά μας για το Προεδρικό Διάταγμα είναι η εξής: Καταρχήν πρώτη φορά γίνεται αυτό το πράγμα. Προεδρικά Διατάγματα υπάρχουν πάρα πολλά και μάλιστα πολλές φορές είναι περισσότερα και απ' τους νόμους. Συνήθως τα Προεδρικά Διατάγματα διασαφηνίζουν θέματα που δε λύνονται στους νόμους. Αλλά Προεδρικό Διάταγμα που βγαίνει στη διαβούλευση, στα κανάλια, δεν έχει ξαναγίνει όσο θυμάμαι.

Το Προεδρικό Διάταγμα είναι σχέση κυβέρνησης και Προέδρου. Είναι απαράδεκτη η διαδικασία αυτή. Το θέμα είναι να 'ρθει στη Βουλή, έρχεται νόμος για το Ασφαλιστικό, να τολμήσει η κυβέρνηση να το φέρει μέσα στο Ασφαλιστικό. Να γίνει συζήτηση στη Βουλή, να πάρουν ευθύνη όλα τα κόμματα απέναντι σε αυτό και όχι να κρύβεται πίσω από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και πίσω από το Προεδρικό Διάταγμα.

Αυτή είναι η θέση μας. Βεβαίως από εκεί και πέρα είναι ευθύνη του καθενός να βάλει την υπογραφή του σε αυτό. Και βεβαίως για το λαό την ευθύνη, που δεν ξέρει αν θέλετε και λεπτομέρειες, θα την έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Να γίνει επί της ουσίας η συζήτηση στη Βουλή. Το φέρνει στην Επιτροπή της Βουλής για διαβούλευση. Οι αιτιάσεις που έχει το ΠΑΣΟΚ, ότι αν το φέρει στη Βουλή και έχει καταψηφίσεις από βουλευτές τους, δε μας απασχολεί εμάς αυτό το θέμα.

Μακάρι να μην περάσει. Εμάς μας ενδιαφέρει όχι η ενότητα των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, αλλά μας ενδιαφέρει πάνω απ' όλα ο λαός που υποφέρει.

Και με την ευκαιρία να πω: Και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τώρα όσοι θεωρούν, όσοι διαφωνούν με αυτή την πολιτική, δεν μπορεί να έχουν κόμπλεξ πάνω σε αυτό το θέμα. Να πάρουν καθαρή θέση. Από εκεί και πέρα εάν σκέφτονται μόνο το εκλογικό τους σώμα και τη δυσαρέσκεια, αυτό δε φτάνει.

Δηλαδή να θες να αποφύγεις τη συζήτηση και την ψήφο για να μην έρθεις σε σύγκρουση με το εκλογικό σου σώμα. Εδώ πια μπαίνουν θέματα συνείδησης, ουσιαστικά ζητήματα. Δε θα τους υπαγορεύσουμε εμείς τι θα κάνουν, αλλά δεν μπορεί τώρα μπροστά στα τερτίπια του ΠΑΣΟΚ να αυξηθούν τα Προεδρικά Διατάγματα και να μη γίνεται μία συζήτηση, όποια μπορεί να γίνει, μπροστά στο λαό και με ονομαστική ψηφοφορία να παίρνει ο καθένας την ευθύνη του.

Ο λαός πρέπει να είναι στο πόδι κάθε μέρα

-- Είπατε σε κάποιο σημείο ότι δεν αποκλείετε και εθνικές εκλογές. Αυτές πώς μπορεί να προκύψουν; Εχουμε σε λίγες ημέρες το Ασφαλιστικό. Βλέπετε να περνάει το Ασφαλιστικό από τη Βουλή;

-- Κοιτάξτε, για να το ξεκαθαρίσω, εάν προκύψουν, θα προκύψουν από ελιγμό της κυβέρνησης να βγει και να πει στο λαό, αυτά που λέει, ότι κοιτάξτε να δείτε, δυστυχώς είχα ένα καλό, πολύ ωραίο, και κοινωνικό προεκλογικό πρόγραμμα, αλλά δεν μπορώ να το εφαρμόσω λόγω εκτάκτου γεγονότος, παρέλαβα καμένη γη, δέχθηκα, κλπ. Και άρα, βάζω για έγκριση το νέο μου πρόγραμμα, το οποίο υποτίθεται ότι είναι μόνο για την περίοδο της κρίσης.

Η κυβέρνηση στο προεκλογικό της πρόγραμμα είχε σε μεγάλο βαθμό τη λογική των μέτρων που τώρα παίρνει. Βεβαίως, σε συνθήκες μνημονίου τα μέτρα που ήταν να παρθούν σε 4, 5 και 6 χρόνια παίρνονται σε 3 μήνες. Προστέθηκαν και κάποια άλλα γιατί και η τρόικα κάνει και τις δικές τις παρεμβολές.

Επί της ουσίας, εμείς δε θεωρούμε ότι ισχύει άλλο προεκλογικό πρόγραμμα, άλλο μετεκλογικό.

Εν πάση περιπτώσει, μπορεί να είναι αυτό ένα κόλπο για να βάλει διλήμματα και να εκβιάσει. Πάντως, δεν πρόκειται να το κάνει γιατί ενδιαφέρεται να έχει τη λαϊκή συγκατάθεση. Ενδιαφέρεται για να υφαρπάξει την ψήφο σε τέτοιες συνθήκες. Να πει ότι δεν πρέπει να γίνει καμία αλλαγή στο μνημόνιο γιατί θα 'ρθουν όλα πάνω-κάτω. Κινδυνολογία θα κάνει.

Θα καταλήξει να κάνει ή όχι τις εκλογές, τι να σας πω τώρα. Προσπαθούμε να εκτιμήσουμε, αλλά να σας πω κάτι; Τώρα πια ο λαός πρέπει να είναι στο πόδι κάθε μέρα και οι εκλογές να είναι μια μέρα, που αξιοποιείται για να πάνε τα πράγματα προς τα μπρος και όχι ανακύκλωση των προβλημάτων.

Ολη η Ελλάδα αγκομαχάει

-- Θα χαρακτηρίζατε μήπως την περιφέρεια Αττικής ως αδύναμο κρίκο των εκλογών του Νοεμβρίου;

-- Ολη η Ελλάδα αγκομαχάει. Κάθε περιοχή έχει οξυμένα προβλήματα. Παντού κατοικούν εργατοϋπάλληλοι, φτωχή αγροτιά, μικρομάγαζα, νέοι άνθρωποι που πια δε μιλάμε για τη γενιά των 700 ευρώ, μιλάμε για τη γενιά των 450 ευρώ και των ελάχιστων ενσήμων κάθε χρόνο.

Εδώ μπήκε η μαθητεία, με συγχωρείτε δηλαδή, η μαθητεία στο Γενικό Λύκειο. Ξέρετε τι σημαίνει μαθητεία στο Γενικό Λύκειο και στο Γυμνάσιο; Δηλαδή υποτίθεται ότι τα παιδιά αυτά θα φτάνανε μέχρι το Γυμνάσιο και μετά θα έκαναν επιλογή πού θα πάνε. Εχουμε δηλαδή εργασία ανηλίκων.

Αρα, όλη η Ελλάδα βογκάει. Αδύναμος κρίκος για το σύστημα πρέπει να είναι κάθε περιοχή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ